Onze reis door Sri Lanka startte in Negombo met een kind
Sri Lanka
Mireille Steegmans
Sri Lanka
04/13/2022
6 min

Onze reis door Sri Lanka startte in Negombo met een kind

04/13/2022
6 min

Eén van de dingen die wij merken tijdens de reizen en waar we het soms lastig vinden om de balans in te vinden, is het vinden van het juiste reistempo. Start daarom je rondreis in Sri Lanka met een paar dagen Negombo met een kind.

Met je gezin lekker relaxen in Negombo

Als je met het vliegtuig land op Colombo Airport in dan is het handig om te weten dat het vliegveld in praktijk dichter bij Negombo ligt dan bij de hoofdstad Colombo zelf. Even anders dan de naam doet vermoeden.  In iets meer dan een kwartier zijn we met de taxi bij ons hotel in Negombo. Het is heerlijk om je vakantie in Sri Lanka te beginnen in Negombo met een kind, zodat iedereen even lekker kan bijkomen van een eventuele jetlag. Bovendien kun je even rustig leren kennismaken met het land. Sri Lanka is een land dat zich snel aan het ontwikkelen is, maar hoe verder je van Negombo afgaat, hoe minder ontwikkeling je tegen gaat komen.

Luiers kopen in Sri Lanka

Een voorbeeld. In Negombo heb je supermarkten waar je over het algemeen best wel wat kunt krijgen. Luiers bijvoorbeeld. Neem niet zomaar aan dat luiers overal in Sri Lanka makkelijk te krijgen zijn, want dat is dus niet zo. Om dus even op je gemak te wennen en de laatste inkopen te doen om echt te beginnen met de rondreis is Negombo met een kind een heerlijke uitvalbasis. Geen grote stad zoals Colombo, maar gemoedelijkheid, een strand, fijne hotels en restaurantjes waar je heerlijk kunt eten. Perfect dus om lekker even uit te rusten voor de grote reis voor Sri Lanka met een kleuter begint!

Het is heerlijk om je vakantie in Sri Lanka te beginnen in Negombo met een kind, zodat iedereen even lekker kan bijkomen van een eventuele jetlag.

Negombo met een kind, wat kun je verwachten?

Negombo is de perfecte uitvalbasis voor een bezoekje aan Colombo en een prima start van je rondreis met kinderen door Sri Lanka. Of je Colombo moet bezoeken? Echte highlights heeft de stad niet, maar als je tijd over hebt dan vinden wij de hoofdstad wel een bezoekje waard. Negombo heeft een meer toeristisch en een meer lokaal gedeelte. In het toeristische gedeelte kun je bijvoorbeeld makkelijker een fiets huren, restaurants vinden of een massage nemen. Hier zitten ook de meeste hotels. In het meer lokale gedeelte van Colombo zie je meer van het echte Sri Lanka en ook van de hectiek. Sri Lankanen die loten kopen voor de loterij, honderden mensen die langs elkaar heen krioelen en geen seconde rust. Zeker gaan zien, maar niet te lang blijven. Vooral voor kleine kinderen is dit enorm hectisch en je hebt zelf eigenlijk geen seconde rust en ogen en oren te kort.

Zijn er speeltuinen op straat?

Verwacht geen speeltoestellen op straat voor kinderen in Negombo. Ze zijn er wel, maar veilig zijn ze allerminst. We zijn echt niet zo kieskeurig, maar als de gaten erin zitten van de roest en de schroeven ontbreken of uitsteken bij de glijbaan dan wordt het toch wat onverantwoord. Ben je aan de andere kant in een hotel zoals Jetwing Beach, daar is alles veilig genoeg om te spelen.

Negombo met een kind

Sri Lanka leren kennen...

In Negombo maken wij een aantal uitstapjes en nemen we vooral de tijd om de Sri Lankanen wat beter te leren kennen. Natuurlijk bekijken we wat tempels, maar we leren vooral. Over de rode bussen die van de regering zijn bijvoorbeeld en over de andere bussen van concurrerende maatschappijen. We bezoeken een markt om meer te weten te komen over het Sri Lankaanse eten. We koken bij een welgesteld gezin in Negombo, nadat we zelf onze inkopen hebben gedaan en ook nog even de kruidentuin hebben bekeken waar vruchten groeien die we zelfs niet eens kennen. We bezoeken onder begeleiding van een gids een aantal echte lokale markten waar we ook kennismaken met armoede en bedelaars. Allemaal best wel enerverend en daarom is het fijn dat we de rest van de tijd kunnen relaxen in het zwembad van ons hotel en even lekker over het strand kunnen lopen. Verder boeken we een heerlijke Ayurvedische massage, zoals dat hoort in Sri Lanka, net als het boeken van een heerlijke accommodatie op z'n tijd. Even goed plannen met een kind, want dit is echt een must!

Kijk daar die vissen bewegen nog! Wat is die meneer aan het doen met die netten? Woont dat jongetje hier? Allemaal vragen, omdat onze kleuter gewoon graag wil weten wat hij allemaal ziet. Machtig mooi, toch?

Negombo vanaf het water, de 'Dutch Canal'

Als je Negombo met een kind bezoekt, dan mag een boottochtje op de kanalen natuurlijk niet ontbreken, op de Dutch Canal om precies te zijn. Dat vinden wij althans! Onze kleuter vindt het al machtig mooi als hij nog niet eens op de boot zit. Wat valt er ontzettend veel te zien op de oevers van deze toch best wel vieze rivier. Maar dat zien alleen wij, kinderen merken dat niet op en zien vooral de mooie dingen. Kijk daar die vissen bewegen nog! Wat is die meneer aan het doen met die netten? Woont dat jongetje hier? Allemaal vragen, omdat onze kleuter gewoon graag wil weten wat hij allemaal ziet. Machtig mooi, toch? We komen honderden boten tegen, varen onder bruggen door, zwaaien naar mensen en gaan dan richting de kant van het vliegveld. Hier is een mangrove waar aapjes te zien zijn. Ze zitten hier van nature niet, maar een mooi gezicht is het zeker en voor onze kleuter natuurlijk een geweldige ervaring.

Ga zeker niet alleen naar zo'n lokale markt midden in een woonwijk met veel vissers is ons advies. Dat heeft vooral te maken met veiligheid, je wordt immers toch gezien als rijke Westerling met je (spiegelreflex)camera.

Bezoek aan de lokale markt en zelf koken

Met een gids brengen we in Negombo een bezoek aan diverse lokale markten. Markten die heel netjes zijn en vol liggen met producten waar wij de naam nog niet eens van kennen in het Nederland. Maar er is ook een markt die extreem lokaal te noemen is. Bijzonder om te zien is het zeker en onze kleuter beseft zich dat het hier toch wel anders is dan thuis. Alle vliegen die om het vlees en de vis heen cirkelen vindt hij maar niets. Goed dus om dat even te verklaren, want anders gaat er de hele vakantie weinig meer gegeven worden. Zo werkt dat nu eenmaal bij kinderen en trouwens vaak ook bij volwassenen! Ga zeker niet alleen naar zo'n lokale markt midden in een woonwijk met veel vissers is ons advies. Dat heeft vooral te maken met veiligheid, je wordt immers toch gezien als rijke Westerling met je (spiegelreflex)camera.

Wij zijn dol op deze lekkere candy uit Sri Lanka. Altijd een zakje in de auto of in de tas voor als je net even niet direct wat lekkers te eten hebt, maar wel honger. Aanrader met kinderen!

Eten én lekker snoepen in Negombo

Uit eten in Negombo met een kind is prima te doen, er zijn genoeg leuke restaurants te vinden.Wil je uit eten met de kinderen en liever niet steeds gebonden zijn aan je hotel? Pak dan je kans in Negombo! In de rest van Sri Lanka is uit eten gaan een stukje lastiger is onze ervaring. Dat geldt natuurlijk niet voor een grote stad als bijvoorbeeld Kandy en in Polonnaruwa kom je ook wel onder de pannen, maar in de meer afgelegen plaatsen is de keuze echt minimaal. Je kunt veel leuke restaurants vinden op Portutota Road, tussen het enorme hotel van Heritance Negombo en het Jetwing Blue hotel in. De Italiaan Dolce Vita en Serendib Restaurant zijn onze persoonlijke favorieten. En geloof ons, je wilt graag een keertje lekker pizza hier eten als je denkt aan alle rijst die je nog te wachten staat. In Negombo zie je gegarandeerd Arabische invloeden. Loop vooral de winkeltjes met heerlijke zoetigheden en lekkernijen niet voorbij. Ga het allemaal proeven! Nou ja, in ieder geval een aantal dingen. Pak kleine porties en van alles wat, dan weet je binnen een paar dagen wat je favorieten zijn. Wij zijn dol op deze lekkere candy uit Sri Lanka. Altijd een zakje in de auto of in de tas voor als je net even niet direct wat lekkers te eten hebt, maar wel honger. Aanrader met kinderen! Je komt dit snoep trouwens niet alleen tegen in Negombo, ook in de rest van Sri Lanka kun je je hartje ophalen aan de zoetigheden.

Wat is nu een handige reisroute voor Sri Lanka met kinderen? Waar moet je rekening mee houden als ouder? Hoeveel rustdagen moet je inplannen en hoeveel dagen moet je überhaupt op één plek blijven. Natuurlijk zijn er genoeg algemene adviezen te geven inclusief een gratis advies bij het reisbureau. Maar is dat écht afgestemd op jullie behoeften en wordt er rekening gehouden met het reistempo van een kind? Vaak is het antwoord nee. Wij hebben Sri Lanka als gezin uitgebreid ervaren en weten er de weg inclusief de leuke plekken om te overnachten in Sri Lanka met kinderen.