Orang-oetans in het wild kijken in Sumatra
Indonesië
Mireille Steegmans
Indonesië
11/08/2018
3 min

Orang-oetans in het wild kijken in de jungle van Sumatra

11/08/2018
3 min

Ga je naar Sumatra met kinderen, dan wil je op z’n minst toch wel een orang-oetan in het wild spotten, toch? Uniek en bijzonder weten wij uit eigen ervaring. Maar de vraag is of er over 10 jaar nog wel orang-oetans in het wild zijn zonder projecten als Orangutan Haven. En dat is behoorlijk alarmerend.

Orang-oetans op Sumatra

De Sumatraanse orang-oetan – de ‘pongo abelii’ is uniek in haar soort en wijkt af van de orang-oetan soort die op Borneo leeft, de ‘pongo pygmaeus’. In het wild zijn er op dit moment op Sumatra nog ongeveer 7.000 orang-oetans en dat is alarmerend weinig. Eén van de grote problemen die een rol speelt bij het steeds verder uitsterven van de orang-oetan in het wild is de toename van de velden met palmolie. Dagelijks verdwijnt er een stuk regenwoud ter grootte van 3.000 voetbalvelden vanwege de productie van palmolie. Een keihard feit waar de Apenheul al jarenlang voor waarschuwt. Orang-oetans zijn de meest intelligente apen en qua uiterlijk liggen ze het dichtst bij de mens. Helaas worden ze al jaren met uitsterven bedreigd en als er niet snel iets verandert dan kunnen onze kinderen deze prachtige dieren niet meer in het wild zien.

Waarom is de palmolie zo’n probleem voor de orang-oetan

Palmolie is de meest gebruikte plantaardige olie ter wereld en is een goedkoop ingrediënt voor heel veel producten. Palmolie zit bijvoorbeeld in veel kant- en klaarproducten zoals diepvriespizza’s. De tropische regenwouden van Indonesië worden in hoog tempo gekapt om plaats te maken voor oliepalmplantages en geloof mij: het is een enorm gebied en ik werd er werkelijk stil van, omdat ik wist van dit probleem. Dieren en mensen verliezen hierdoor hun leefgebied, hoewel het voor de mensen ook tegelijkertijd een inkomstenbron is. Doordat oliepalmtantages bijna altijd als monocultuur worden geplant, neemt de hoeveelheid aan verschillende planten- en dierensoorten enorm af. Zo is onder andere het voortbestaan van de orang-oetan in gevaar. Wat kun jij hieraan doen? Koop zoveel mogelijk producten waar geen palmolie in zit of gebruik producten waarbij gebruik is gemaakt van duurzame palmolie. Je herkent deze producten aan keurmerk.

Orangutan Haven komt gelukkig in actie

Wij waren zelf in Bukit Lawang in het Gunung Leusel National Park en liepen na het ontbijt met onze gids zo de jungle in via de rubberplantages om vervolgens na ongeveer 1,5 uur later oog in oog te staan met de orang-oetan in het wild. Op het moment dat ik het opschrijf, realiseer ik me wederom hoe enorm bijzonder dit is en hoe erg ik het vind om te horen dat het leefgebied van deze dieren zo ontzettend drastisch en snel wordt verkleind.

Daarom wil ik het project van Orangutan Haven hier ook vernoemen. Een nieuw project dat op dit moment gerealiseerd wordt in de omgeving waar wij waren. Orangutan Haven heeft als doel om:

  1. ervoor te zorgen dat orang-oetans in een zo goed mogelijke leefomgeving terecht komen waar ze in redelijk comfort kunnen leven;
  2. de bevolking te informeren over het lot van de wilde orang-oetan en andere dierensoorten die met hetzelfde probleem kampen;
  3. toeristen en bezoekers te informeren over de manier waarop de habitat van dieren wordt beschermd;
  4. de bewustwording te vergroten bij mensen, zodat duidelijk wordt hoe ernstig dit probleem is.

Orangutan Haven is bezig met het opzetten van een enorm project waardoor orang-oetans op verschillende eilanden kunnen leven in een prachtige vallei die hier speciaal voor is ontwikkeld. Het land waarop Orangutan Haven wordt gemaakt is vruchtbaar en goed.

Orangutans look you in the eye. They meet your gaze with that of an equal. It is a startling moment – that first, personal exchange – as if there is a mutual understanding… Destroy them will rank as one of the great barbarous acts of humankind – Gerald Durrell

Orangutan Haven is niet alleen voor orang-oetans

Orangutan Haven wordt niet alleen voor orang-oetans gecreëerd. Op weg naar Orangutan Haven kom je helaas ook andere dieren tegen in kleine kooien. Dieren die verkocht worden zoals vleerhonden, makakken en dus orang-oetans die als huisdier worden gehouden. Werkelijk waar schrijnende verhalen. Gelukkig krijgen al deze dieren een plek in Orangutan Haven. Orangutan Haven zal tegelijkertijd gaan zorgen voor werkgelegenheid in een regio waar de bevolking weinig kansen heeft dus dat is positief. In de toekomst is er bovendien de mogelijkheid om fokprogramma’s op te zetten die helpen bij het voorkomen van uitsterven van de orang-oetan.

Steun Orangutan Haven

Dit project is uniek in Indonesië, nog nooit werd een project van deze omvang gelanceerd. Het land wordt op dit moment voorbereid om Orangutan Haven te ontwikkelen. Kijk voor meer informatie over het project op www.sumatranorangutans.org. Donaties kunnen via paypal online gedaan worden dus komen rechtstreeks bij het project terecht. Wil je meer weten over de nieuwe orang-oetan soort die in november 2017 werd ontdekt op Sumatra? Bekijk dan de onderstaande video.

Zoek je nog fijne plekjes om te overnachten tijdens jullie rondreis door Indonesië met het gezin? Wij hebben onze tips voor kindvriendelijke hotels in Indonesië om heerlijk te overnachten voor je verzameld!