Tea Scam in China
China
Mireille Steegmans
China
04/09/2019
3 min

Tea scam China, wij waren slachtoffer in Beijing

04/09/2019
3 min

Vandaag staat the Forbidden City op het programma, dus we zijn redelijk vroeg uit de veren om voor de grote drukte die kant op te gaan.

Medicijnen kopen in China

Bij het ontbijt ben ik echt niet vooruit te branden, voel steken in mij hoofd, zit helemaal dicht en nog steeds die duizeligheid en slapheid. Als je zo nog een paar dagen door moet is het echt no fun. Dokter? Apotheek? Dokter EN apotheek, dat hebben ze hier goed bekeken in China. Er zit in China in iedere apotheek een dokter dus die voorziet mij van een antibiotica kuurtje voor 8 dagen. Wat je in Nederland niet krijgt lukt hier gelukkig sneller, geen zin om dagen in bed te liggen! Must say dat na de eerste dag tabletten het ineens al veel beter gaat en ik het idee heb dat ik ook wel weer vooruit kan.

Dat gaat ons niet gebeuren dat we na al die jaren reizen op deze manier worden opgelicht!

Het straatbeeld van Beijing

Met wat vertraging dus naar the Forbidden City waar het druk, warm maar wel erg indrukwekkend is. Het is even afzien, vooral met een weerstand van nul. Omdat er een taxiverbod geldt bij de ingang aan de voorkant gaan we van achter naar voren: het mooist tot het laatst bewaren. Ondanks de voorzieningen die hier beter lijken te zijn geworden, is dat toch niet helemaal zo dat iedereen door familie onderhouden wordt. Er zitten vrij veel vrouwen met kinderen op straat te bedelen, mensen zonder armen vragen om een bijdrage, iemand met een enorm gat in zijn rug ligt te zingen op straat en ook in de metro lopen blinden rond voor wat geld. Niet iets wat we nog nooit gezien hebben, maar het valt toch wel op dat het best veel mensen zijn. Wij dragen ons steentje daarom bij i.p.v. het alleen uit te geven aan de toeristische attracties.

Tea scam bij the Forbidden City

The Forbidden City kost aardig wat tijd, we maken nog een deal voor de volgende dag met ene Richard om naar the Great Wall te gaan en als we bij de uitgaan nog wat foto’s staan te kijken en fotograferen raken we aan de praat met 2 Chinese meiden die zeggen leraressen Engels te zijn. Ze moeten dezelfde kant op dan wij naar de massage dus we lopen een eindje op om onderweg wat meer nuttige informatie te krijgen over de stad. Het lijkt gezellig dus we gaan wat thee drinken in een theehuis waar we langs komen. De thee is echt supergoed en de hele thee ceremonie er omheen is ook wel leuk om te zien. Totdat we de rekening gepresenteerd krijgen: voor 4 personen 2000 yuan (ongeveer €200). Meteen valt het kwartje: die 2 meiden zijn oplichters en no way dat wij dat bedrag gaan betalen voor wat kopjes thee. Hebben ze alleen nou net de 2 verkeerde personen getroffen.

Wie betaalt de rekening?

De meiden stellen voor de rekening te delen, maar we hebben sowieso niet veel contant geld bij ons en de pinpas hebben we ineens ook nog op de hotelkamer liggen. Wij nemen het voortouw en geven aan dat zij het wel kunnen voorschieten en dat we het dan later terugbetalen. Die zien ons nooit meer terug natuurlijk. Ze hebben zelf ook wel door dat we niet gek zijn en druipen snel af om niet in de problemen te komen verder: op naar de volgende waarschijnlijk. Vervelend, but what can you do? Voor 100 yuan hebben we uiteindelijk wel 20 heerlijke kopjes thee gedronken en absoluut geen rare nasmaak, dus dat is positief! Dat gaat ons niet gebeuren dat we na al die jaren reizen op deze manier worden opgelicht voor zo’n enorm bedrag.

No way dat wij dat bedrag gaan betalen voor wat kopjes thee in China.

Toch maar terug naar ons hotel, want alsnog naar de massagesalon gaan is niet echt een optie. Dan maar lekker in het zwembad en de sauna, waar we 2 Amerikanen uit San Fransisco tegen het lijf lopen en zo een paar uur verder gekletst zijn. Het hadden onze ouders kunnen zijn, maar gezellige mensen zijn het zeker dus na een douche en een glas eigen gestookte brandy van Dennis gaan we samen Beijing Duck eten. Gezellig! Morgen is het tijd voor the Great Wall, dus we gaan niet al te laat naar bed. Het kost allemaal best wel wat energie, vooral met 2 niet al te fitte hoofden. Gijs is de meest heldere geest gelukkig en met mijn kuurtje erbij komt het ook wel goed.