Wat is het beste stuk van de Chinese muur?
10 april 2018 
in China
7 min. leestijd

Wat is het beste stuk van de Chinese muur?

De Chinese Muur met kinderen is net even wat meer uitdaging dan zonder. Tenminste: als je niet wilt dat je kinderen onder de voet worden gelopen door duizenden toeristen of in een diepe kloof vallen. Bereid je even voor. Wat is het beste stuk van de Chinese muur?

Een beetje achtergrondinformatie

De Chinese Muur start na Jiayuguan in het noordwesten van China. Hij gaat over allerlei verschillende landtypen over de bergen naar het eindpunt in Hushan in de Liaoning provincie en het is absoluut een meesterwerk. De totale lengte is meer dan 6.000 kilometer en daardoor is de muur dus erg indrukwekkend en je begrijpt er dus meer dan genoeg mogelijkheden zijn om de muur de zien. Maar waar moet je nu zijn met kinderen?

De Chinese Muur in ChinaVoor de algemene ontwikkeling meer inzicht in de Chinese Muur en de ligging ervan

Chinese muur met kinderen, de beste plekken om naartoe te gaan

De Chinese Muur met kinderen is zeker weten een must, alleen het is wel handig om je van tevoren even goed voor te bereiden. Er zijn mooie stukken waar je kinderen niet onder de voet worden gelopen en die ik je eerder zou adviseren dan de hele toeristische en beter toegankelijke stukken. Ik was zelf in 2004 voor het eerst op de Chinese Muur en in 2010 was ik er weer. Ik bezocht bewust twee verschillende stukken. Als ik mij alleen de Chinese Muur uit 2010 had herinnerd, was deze minder positief geweest dan met het plaatje van 2004 ernaast.

Beroemde plaatsen die er niet altijd uitzien zoals je het verwacht

De Chinese Muur is op plaatjes een prachtig tafereel en een meesterwerk. Als je de hele toeristische stukken van de Chinese Muur bezoekt, dan zul je echter van een koude kermis thuiskomen. Dat is tenminste wel mijn eigen ervaring. We moesten echt naar de zijkant hangen om een foto te kunnen maken waarop geen duizenden toeristen stonden of waar er gewoon een Chinees voor onze foto stond. Met een kind is dit gewoon niet echt wat je wilt, toch? Vooral omdat er ook echt stukken van de Chinese Muur zijn die niet zo enorm druk en vol zijn. Veel fijner met kinderen dus!

Chinese muur BadalingDeze foto maakten wij bij Badaling tijdens een relatief rustige dag

Wat is het beste stuk van de Chinese muur?

Vaak gaan tours en toeristen naar de bekendere stukken van de Chinese Muur, zoals Badaling, Huangyaguan of Juyongguan. Dat komt omdat deze stukken gerestaureerd zijn en daarmee beter toegankelijk. Zeker mooi, begrijp me niet verkeerd alleen er is meer. Hier een overzicht met de verschillende stukken van de Chinese Muur zodat je inzicht krijgt in welke stukken het meest bij jullie passen als gezin.

Chinese Muur met kinderenDe Chinese Muur met kinderen? Dat vraagt wat voorbereiding, bron: China Highlights


1. Mutianyu, het mooist gerestaureerde stuk van de Chinese Muur

Op 73 kilometer van Beijing en ongeveer 1,5 uur rijden ligt Mutianyu, voor Westerse toeristen een populair stuk van de Chinese Muur. Dit is sowieso het meest kindvriendelijke stuk van de Chinese Muur. Het is goed gerestaureerd en je ziet hier onder andere wachttorens en de muur heeft aan allebei de kanten kantelen waardoor kinderen er veilig kunnen lopen. Michelle Obama was ooit op dit stuk van de Chinese muur dat zeer goed toegankelijk is en waar een kabelbaan te vinden is om naar boven en naar beneden te gaan.

2. Jinshanling, perfect voor een wandeling

Op 154 kilometer van Beijing en ongeveer 2 tot 3 uur rijden ligt Jinshanling, een heel populair stuk bij wandelaars om vanuit hier de route naar Simatai te lopen. De Chinese Muur is hier half origineel en half gerestaureerd. Het is er rustig en stil en de plek is geweldig voor mooie foto’s. Er is een kabelbaan en daarmee is dit stuk muur met oudere kinderen die van avontuur houden en goed kunnen lopen zeker geschikt.

3. Jiankou, het meest uitdagende en verwilderde stuk

Op 100 kilometer van Beijing en ongeveer 3 uur rijden ligt Jiankou, een stuk met veel gebroken en steile stukken. Daarmee is het stuk bij Jiankou het meest gevaarlijke stuk om te bezoeken bij de Chinese Muur. Oftewel: een no go area met kinderen van welke leeftijd dan ook. Dat is mijn mening tenminste. Dit stuk van de Chinese Muur is volledig in originele staat.

4. Simatai, verschillende elementen van de muur

Op 120 kilometer van Beijing en ongeveer 2 tot 3 uur rijden ligt Simatai, het stuk Muur dat specifiek onderdeel werd van het Werelderfgoed. Je kunt hier eigenlijk alle elementen terugvinden die je verspreid over de muur ziet. Wachttorens, stukken muur, poorten en mooie uitzichten natuurlijk. In de herfst zijn de roodgekleurde bomen hier echt een mooi plaatje. Of de Chinese Muur met kleine kinderen hier goed te doen is? Niet echt. Met oudere kinderen wordt het een ander verhaal, want je hebt hier een kabelbaan en een zipline.

5. Huanghuacheng, een uniek stukje muur aan het water

Op 75kilometer van Beijing en ongeveer 1,5 uur rijden ligt Huanghuacheng, het stuk van de Chinese Muur dat prachtig ligt aan een meer en daardoor uniek is. Wil je echt iets unieks beleven? Ga dan van mei tot september kamperen bij Huanghuacheng en geniet van deze bijzondere plek in combinatie met een bezoek aan de Chinese Muur met kinderen en een prachtige wandeltocht. Hier stoppen trouwens ook cruise boten waardoor het soms best druk kan zijn.

6. Gubeikou, de wilde Chinese Muur

Op 146 kilometer van Beijing en ongeveer 2 uur rijden ligt Gubeikou, een stukje van de muur dat nog volledig in de originele staat is. Doordat het niet gerestaureerd is, is het met kinderen geen aanrader om hier naartoe te gaan. Bij Gubeikou werd een belangrijke toegang tot het noorden bewaakt en hier vonden meer dan 130 veldslagen plaats. Je kunt hier prachtig wandelen.

7. Juyongguan, één van de mooiste forten van de Muur

Op 60 kilometer van Beijing en ongeveer 1,5 uur rijden ligt Juyongguan, het gedeelte dat het dichtst bij Beiing ligt en daarmee een perfect stukje Chinese Muur met kinderen is. En dat niet alleen, want het is hier ook rolstoelvriendelijk en je kunt er ook nog één van de grootste forten zien uit de geschiedenis. De troepen van Genghis Khan marcheerden door de Juyong pas, ongelooflijk om je dit voor te stellen.

8. Hangyaguan, plek van de jaarlijkse Great Wall Marathon

Op ongeveer 2-3 uur rijden van Beijing ligt Hangyaguan, de plek waar jaarlijks een marathon word gelopen en waar je met een bus naar de top van de berg kunt gaan voor een prachtig uitzicht over de Chinese Muur met kinderen. Alleen is het verder geen hele bijzondere plek om te bezoeken. Ja, veilig en je ziet de muur. Maar wel ver weg in verhouding van Beijing.

9. Shanhai Pass, waar de muur uitkomt in zee

Op ongeveer 3,5 uur rijden van Beijing ligt Shanhai Pass, een hele strategische plek waar de Chinese Muur uitkomt in zee. Dit is het meest oostelijke stukje van de muur en je moet hier zeker een dag voor uittrekken om er naartoe te gaan. Met kinderen? Niet doen, tenzij je er in de buurt bent.

10 Badaling, het meest populaire stuk van de Muur

Op 72 kilometer van Beijing en ongeveer 2 uur rijden ligt Badaling, de plek waar wij ook waren de laatste keer. Het is hier echt extreem druk en ik waarschuwde je al om hier met kinderen niet naartoe te gaan. Waarom wij het juist wel deden? Om dit stuk met eigen ogen te kunnen zien en omdat de lokale bus hier naartoe ging en we dat echt een ontzettend bijzondere ervaring vonden: tussen de locals naar de Chinese Muur toe. Dat is namelijk wat wij ontzettend leuk vinden en we wilden eens kijken wat de mogelijkheden waren natuurlijk.

Floortje bij het ‘Golden point’ van de Chinese muur

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: ga niet alleen maar naar het gerestaureerde stuk van de Chinese Muur, want de sfeer die je voelt op de stukken waar geen toeristen zijn is om kippenvel van te krijgen. Kijk even mee naar Floortje, dan weet je wat ik bedoel…


Kleine Wereldreiziger PLUS

Wil jij tijd besparen met het
plannen van je gezinsvakantie?

Word lid van Kleine Wereldreiziger PLUS voor een vast bedrag per jaar:

  • Exclusieve voordelen voor het hele gezin.
  • Je vakantievragen stellen aan ons en andere reislustige ouders.
  • Doe-boeken, online uitjes, doe-bladen en spelletjes.
  • Downloads, moodboards en meer!
arrow_drop_up arrow_drop_down