Waarom winterbanden

Winterbanden

Winterbanden zijn voor veel automobilisten essentieel zodra de temperaturen dalen en winterse omstandigheden de veiligheid op de weg beïnvloeden. Hier lees je waarom winterbanden belangrijk zijn, wanneer je ze nodig hebt en de voordelen die ze bieden voor je rijcomfort en veiligheid in de koudere maanden. Wij kunnen je uit eigen ervaring vertellen dat zomerbanden écht gevaarlijk kunnen zijn in plotselinge winterse omstandigheden in Nederland. Zelf hebben wij daarom het hele jaar door all season-banden die we vervangen door winterbanden wanneer we naar wintersportgebieden gaan.

Wat is het verschil tussen zomer- en winterbanden?

Het grootste verschil tussen zomer- en winterbanden zit in de samenstelling van het rubber en het profiel. Zomerbanden zijn gemaakt van harder rubber, dat bij lagere temperaturen minder grip biedt. Winterbanden hebben daarentegen een speciale, zachtere rubbersamenstelling die optimaal presteert bij temperaturen onder de 7 °C. Deze band behoudt zijn flexibiliteit, wat cruciaal is voor de grip op koude, natte en besneeuwde wegen.

Winterbanden hebben daarnaast een ander profiel, met diepere groeven en lamellen die beter “grijpen” op het wegdek, wat dan dus resulteert in een kortere remweg en verbeterde stabiliteit op gladde wegen. Fijn als je op wintersport gaat met je gezin en een must in landen als Frankrijk en Zwitserland in de winterperiode.

Wanneer gebruik je winterbanden?

De optimale periode om winterbanden te gebruiken ligt meestal tussen november en maart, wanneer de temperatuur regelmatig onder de 7 °C zakt. In wintersportlanden zoals Duitsland en Oostenrijk zijn winterbanden verplicht van 1 november tot 15 april. Dit is niet alleen een veiligheidsmaatregel, maar ook wettelijk vereist om in bepaalde regio’s te rijden tijdens de wintermaanden. Wanneer je naar wintersportgebieden reist, is het dus belangrijk om vóór vertrek winterbanden op je auto te laten monteren.

Let op: bij een lichte sneeuw- of ijslaag op de weg moet je echter op winterbanden rijden en zijn sneeuwkettingen niet toegestaan.

Zijn winterbanden verplicht in Nederland?

Hoewel winterbanden in Nederland niet verplicht zijn, wordt het sterk aangeraden ze te gebruiken bij koude temperaturen en gladde wegen. Winterbanden bieden extra zekerheid in wisselende weersomstandigheden en kunnen zelfs op een natte baan zorgen voor een kortere remweg. Dit zijn sowieso de voordelen van winterbanden in koude omstandigheden:

  • Verbeterde grip: Het profiel en de rubbersamenstelling zijn geoptimaliseerd voor sneeuw, ijs en regen.
  • Kortere remweg: Vooral op sneeuw en ijs kan de remweg met winterbanden aanzienlijk korter zijn.
  • Meer rijcomfort: Het zachtere rubber zorgt ervoor dat de banden schokken beter absorberen, wat comfortabeler rijdt op hobbelige en besneeuwde wegen.

Risico’s van winterbanden in de zomer

Het is belangrijk om winterbanden in het voorjaar tijdig om te wisselen naar zomerbanden. Winterbanden presteren slechter bij hoge temperaturen doordat het zachtere rubber sneller slijt en de remweg aanzienlijk langer kan worden. Ook het rijcomfort neemt af, en de banden verliezen hun grip, wat kan leiden tot onveilige situaties. Bovendien geldt er in sommige landen, zoals Italië, een verbod op winterbanden in de zomer vanwege veiligheidsrisico’s.

De voordelen en beperkingen van all-season banden

Voor wie het wisselen van banden tussen seizoenen wil vermijden, zijn all-season banden een mogelijke oplossing. Deze banden zijn ontworpen om zowel bij zomer- als wintertemperaturen een goede grip te bieden, maar presteren minder goed in extreme temperaturen (zowel boven de 25 °C als onder de -10 °C) vergeleken met gespecialiseerde zomer- en winterbanden. Dit maakt all-season banden een compromis, geschikt voor gebieden met mildere winters en zomers.

Winterbanden voor de wintersport: waar moet je op letten?

In veel wintersportlanden zijn winterbanden verplicht in de wintermaanden. Om te voorkomen dat je auto niet voldoet aan de lokale regelgeving, is het raadzaam om de profieldiepte van winterbanden te (laten) controleren. In het algemeen geldt een profieldiepte van minimaal 4 mm voor radiaalbanden en 5 mm voor diagonaalbanden. Zonder deze profieldiepte worden banden niet als winterbanden beschouwd, wat geldt voor alle vier de banden. Ook sneeuwkettingen kunnen vereist zijn bij zware sneeuwval en gladde wegen, dus controleer vooraf de regels in het land van bestemming. Kortom: winterbanden zijn een essentiële investering voor wie regelmatig rijdt onder koude omstandigheden, of op reis gaat naar wintersportgebieden. Ze bieden grip, comfort en veiligheid tijdens de wintermaanden. Het is verstandig om bij wisselende temperaturen tussen de 7 °C en lager te kiezen voor winterbanden en deze tijdig om te wisselen wanneer de temperaturen in het voorjaar weer stijgen.

Hoge boetes en aansprakelijkheid

Als je in Oostenrijk zonder winterbanden rijdt bij winterse omstandigheden, riskeer je niet alleen de veiligheid van jezelf en andere weggebruikers, maar ook een forse boete. Deze boetes variëren van € 35,- tot wel € 5000,-, afhankelijk van de ernst van de situatie. Bovendien loop je het risico aansprakelijk te worden gesteld als je zonder winterbanden betrokken raakt bij een ongeval. De omgekeerde bewijslast geldt hierbij: je bent automatisch schuldig en moet je eigen onschuld bewijzen, wat in de praktijk haast onmogelijk is.

Ga je in de winterperiode op vakantie naar Oostenrijk of een ander wintersportland en heb je nog geen winterbanden? Bezoek dan snel je dealer! Natuur gelden de forse boetes ook elders. Een andere hele goede optie is om met de trein naar de wintersport te reizen en daar een huurauto van Sunny Cars te regelen, dan weet je dat de auto goed en compleet is uitgerust met de juiste banden.