Noord-Macedonië met kinderen

Noord-Macedonië met kinderen

Noord-Macedonië

We kunnen je vertellen dat het niet de laatste keer was dat we naar Macedonië zijn geweest! We lieten ons door twee ervaren gidsen alles vertellen over dit prachtige land en werden super enthousiast. We doorkruisten Macedonië waardoor we op onbekende plekken kwamen die we in onze voorbereiding niet waren tegengekomen in de reisgidsen. Wil je rondreizen in Macedonië en heb je vragen? Stel ze ons dan in Kleine Wereldreiziger PLUS.

Noord-Macedonië met kinderen? Zoveel te ontdekken!

Gastvrije mensen, prachtige meren, geweldige natuur en nog niet platgelopen door massatoerisme. Een verrassende en betaalbare vakantie met kinderen? Gevonden! Officieel bestaat Noord-Macedonië pas sinds 1991, daarvoor was het land onderdeel van voormalig Joegoslavië. Het land kent een best wel roerige geschiedenis met veel bezettingen en dat zie je onder andere terug in de beelden die recent in Skopje zijn geplaatst. Het land is steeds meer in opkomst als vakantiebestemming, ook bij gezinnen. Dat komt doordat Noord-Macedonië echt prachtige natuur heeft en bovendien veel afwisseling. Je kunt er goed wandelen of een ezeltrekking doen. Je kunt ook varen op o.a. het Meer van Ohrid en kennismaken met de vriendelijke bevolking in de bergen. In sommige verlaten bergdorpjes kom je zeker weten geen toerist tegen en proef je wel echt de sfeer van het land. Noord-Macedonië is een bestemming voor gezinnen die actief willen zijn. Vakanties in Noord-Macedonië beginnen in de hoofdstad Skopje of bij het Meer van Ohrid. Onderweg in dit prachtige land maak je kennis met vriendelijke dorpjes, prachtig berglandschap en lieve mensen.

Macedonië als vakantieland voor gezinnen

Waarom denken veel Nederlanders, gezinnen met kinderen en natuurliefhebbers eigenlijk niet aan Macedonië als vakantieland? Wij hebben werkelijk geen idee! Het land kampt in onze ogen met een flink imagoprobleem en doordat het land over het algemeen arm is, hebben ze niet de middelen om uit te pakken met een enorme campagne ter promotie van wat ze allemaal te bieden hebben als vakantieland. Tel daar een regering bij op die de waarde van dingen ook niet echt goed inschat en prioriteit geeft aan andere zaken (geen idee welke dan precies?) en dan heb je wel zo'n beetje het antwoord te pakken. Zoals de bevolking zelf zegt: de kleine criminelen zitten in de gevangenis, de grote criminelen in de politiek. Ik kan het niet goed beoordelen, maar feit is wel dat Macedonië als vakantieland enorme potentie heeft en dat dit er niet echt uitkomt.

Is Noord-Macedonië met een gezin goedkoop?

Macedonië heeft door prijsvechter TUI de reputatie dat ze een goedkope bestemming zijn om op vakantie te gaan voor gezinnen. Voor een paar honderd euro heb je een vlucht en hotel in Ohrid met je gezin. Klopt. Maar wat heb je dan echt? Een vakantie in een redelijk appartement of hotel buiten het centrum van Ohrid. Goedkoop en niet al te bijzonder eten op toeristische plek en je hebt de kans om highlights te zien die absoluut de moeite waard zijn. Zeker weten dat je een leuke vakantie hebt in Macedonië met je kind! Eten, drinken, een taxi en entreeprijzen zijn erg betaalbaar dus je zult een groot gedeelte van Macedonië op een goedkope manier kunnen zien.

Maar er is zoveel meer te doen dan alleen de highlights van Macedonië! En ook dan is Macedonië nog steeds een goed betaalbare bestemming voor gezinnen, wij laten je graag zien welke mogelijkheden er allemaal zijn. Door net wat meer uit te geven verblijf je in een typisch Macedonisch huis, eet je als een koning het echte traditionele eten op een bijna verlaten berg en kom je in contact met locals die je laten zien hoe zij leven. Bovendien maak je wandelingen door de bergen die nog verborgen zijn. Ga je in Macedonië in april/mei? Dan kun je zelfs verwachten dat je net als wij met je korte broek en slippers in de sneeuw staat! Hoe cool is dat?

Handig om te weten als je naar Noord-Macedonië gaat

Dan nog even wat praktische dingen die handig zijn om te weten als je met je gezin naar Macedonië gaat:

 • Macedonië is bergachtig en dus kan het klimaat ook flink variëren, neem dus een vestje mee als je op pad gaat.
 • Zorg voor een EHBO kit als je de natuur van Macedonië in gaat, je kinderen of jijzelf zijn zeker niet de eerste die zichzelf bezeren aan een scherpe steen of uitstekende tak. Verwacht niet overal perfecte wandelpaden!
 • Reizen met het openbaar vervoer is op zijn minst een uitdaging  dus als je niet georganiseerd wilt gaan en je wilt alleen de hoofdlijnen zien dan is het slim om een auto te huren.
 • Op veel plekken in Macedonië kun je met de Euro betalen.
 • Macedonië is niet heel buggyproof en ook rolstoelgebruikers kunnen niet overal even makkelijk gaan en staan waar ze willen.
 • Babyvoeding en luiers zijn makkelijk te verkrijgen bij de supermarkt en de apotheek in Macedonië, wel zijn deze babyspullen wat duurder dan in Nederland over het algemeen.
 • De lokale ziekenhuizen zijn kwalitatief wat minder en zeker niet gelijk qua niveau aan Nederland, in de privéklinieken is dat heel anders. Je moet daar altijd ter plaatse betalen en kunt je kosten vervolgens declareren bij je verzekering. Overleg dat altijd wel eerst met je verzekeringsmaatschappij. 
 • Vooral in Ohrid zijn veel mogelijkheden voor gezinnen, waaronder ook vermaak in de vorm van trampolines, speeltuintjes en draaimolens. Op de minder toeristische plekken is het onderhoud van klimtoestellen echt wel een stuk minder en moet je dus niet opkijken van een uitstekende spijker of gesplinterd hout. Je bent gewaarschuwd bij deze!

Vliegen naar Macedonië met kinderen

Het voordeel van Macedonië is dat het eigenlijk best wel Westers is en tegelijkertijd erg betaalbaar. Een goedkope vakantie met kinderen kun je dus zeker hebben in Macedonië. Best aantrekkelijk, toch? Van mei tot en met oktober kun je naar Ohrid vliegen met TUI, anders is de beste optie met het vliegtuig om te starten in de hoofdstad Skopje. Wij betaalden in de meivakantie (2018) voor een retourticket naar Skopje met Wizz Air in totaal € 173,50  per persoon. Dit is een totaalprijs inclusief:

 • 20 kilo bagage.
 • Handbagage.
 • Handtas.
 • Priority boarding (fijn met een kind en ook als je zwanger bent).
 • Vrije stoelkeuze op de daarvoor geselecteerde stoelen.
 • Online check-in vanaf 30 dagen voor vertrek: dus geen gedoe op de bestemming, maar vooraf alles regelen. Als we alleen met handbagage hadden willen reizen en zonder deze privileges, dan hadden we zelfs al voor iets meer dan € 100,- per persoon retour kunnen vliegen naar Skopje vanuit Eindhoven.

Zo krijg je korting op je Sunny Cars huurauto
0
Zo krijg je korting op je Sunny Cars huurauto

Mireille Steegmans

Zo krijg je korting op je Sunny Cars huurauto
Schiphol, wat is er te doen op onze luchthaven?
0
Schiphol, wat is er te doen op onze luchthaven?

Mireille Steegmans

Schiphol, wat is er te doen op onze luchthaven?
On the road: 8 roadtrip toppers met je gezin
0
On the road: 8 roadtrip toppers met je gezin

Mireille Steegmans

On the road: 8 roadtrip toppers met je gezin
Veel afwisseling tijdens een vakantie in Noord-Macedonië
0
Veel afwisseling tijdens een vakantie in Noord-Macedonië

Mireille Steegmans

Veel afwisseling tijdens een vakantie in Noord-Macedonië
Skopje is prima te doen in één dag
0
Skopje is prima te doen in één dag

Mireille Steegmans

Skopje is prima te doen in één dag
De Matkakloof vlakbij Skopje, misschien wel leuker dan de stad zelf
0
De Matkakloof vlakbij Skopje, misschien wel leuker dan de stad zelf

Mireille Steegmans

De Matkakloof vlakbij Skopje, misschien wel leuker dan de stad zelf
OVERNACHTEN
Stedentrip Skopje met kinderen

STEDENTRIP SKOPJE

MATKAKLOOF