Stedentrip Skopje met kinderen
Noord-Macedonië
Mireille Steegmans
Noord-Macedonië
10/06/2021
4 min

Skopje is prima te doen in één dag

10/06/2021
4 min

Skopje is prima te zien in één dag en daarvoor is de benenwagen bij uitstek geschikt. Start je wandeling door de stad in de ochtend op één van de terrassen vlak bij Square Macedonia als je tenminste niet net van het ontbijt komt rollen.

Wandelen door Skopje met kinderen

Skopje met kinderen is perfect te doen met de benenwagen. Begin je wandeling van ongeveer 3 kilometer met het gezin bij de Stone Bridge om vervolgende de volgende punten aan te doen voor de highlights van de stad:

  • Old Bazaar
  • Skopje Fortress (met eventueel een picknick op het gras voor het fort)
  • Slenteren door de straatjes van Skopje
  • Moeder Teresa Gedenkhuis
  • Park Woman Warior
  • Terug naar Square Macedonia of je accommodatie

Ondanks de route van slechts 3 kilometer is dit met een lunch erbij en een bezoek aan het fort, het gedenkhuis en eventueel de oude bazaar toch wel een dagvullend programma met kinderen.

Skopje met een 6-jarige

Een dagje Skopje met z'n tweetjes was fun, daar kan ik kort over zijn. Naast de genoemde highlights in de wandeling nemen we ook een kijkje met onze gids bij:

  • Holocaust Memorial Center, indrukwekkend maar onze 6-jarige was er snel uitgekeken
  • Museum of the Macedonian Struggle, een prachtig gebouw aan de buitenkant en een absolute aanrader om de geschiedenis te leren begrijpen.
  • Dierentuin/Skopje Zoo, gelegen in het Gradski Park een leuke afwisseling voor kinderen tijdens een citytrip.

Skopje is een leuke stad om gezien te hebben. Vaak begint hier je rondreis door Noord-Macedonië met kinderen en dat is de reden dat ik de stad een dagje zou meepikken. Is het een must do voor een lang weekend weg met kinderen? In mijn ogen niet direct, tenzij je het combineert met de Matkakloof en eventueel een ander uitje in de omgeving. Mijn eerlijke mening is dat ik steden als Porto, Praag en Marseille eerst zou aanraden.

Tips voor dagje Skopje met kinderen

The Stone Bridge

Deze stenen brug in het hart van Skopje is op z'n minst iconisch te noemen. Het bouwwerk stamt uit de 15e eeuw en ligt direct tegenover de leukste restaurants van de stad. Restaurants die overigens een goede prijs/kwaliteit verhouding bieden. De brug met haar 12 bogen en wachttoren ligt op nog geen 100 meter van 'Warrior on a horse'. Dit standbeeld doet je denken aan Alexander de Grote en is op z'n minst omstreden onder de bevolking daardoor.

The Stone Bridge werd in het verleden verschillende keren verwoest of bijna verwoest, overleefde een aardbeving en staat daarmee symbool voor de veerkracht van de stad.

Stedentrip Skopje met kinderen

Old Bazaar van Skopje

Aan het eind van de ochtend zijn bij de Old Bazaar van Skopje. Zeker weten dat je je ogen gaat uitkijken hier. Het is anders en veel kinderen zullen de drukte en het gekrioel van mensen nog niet kennen. Via smalle paden banen we ons een weg door de markt, kijken naar veel lekkernijen en genieten. Voor vers, goed eten met veel vlees zit je goed in Noord-Macedonië en in Skopje bij uitstek als toerist. Trek een half uurtje uit om je ogen de kost te geven op de bazaar, eet een lekker ijsje, neem een zak nootjes mee en vervolg je wandeling naar het Fort van Skopje. Vergeet niet om wat te eten mee te nemen voor een lekkere picknick lunch bij het Kale Fort.

Tips voor Skopje met kinderen

Kale Fort van Skopje / Skopje Fortress

Al slenterend door de stad komen we bij het Fort van Skopje uit waar je bij de ingang op het heerlijke grasveld met een picknickkleedje lekker kunt bijkomen voordat je naar binnen gaat. In de omgeving is hier niet echt veel te krijgen dus als je onze wandeling volgt dan is het slim om alvast wat te eten mee te nemen bij de Old Bazaar voordat je naar het Fort van Skopje loopt. Dit historische fort ligt in de oude stad van Skopje en geeft je uitzicht over de Vardar rivier en de stad. Van bovenaf ziet Skopje er wat grijs en grauw uit vinden wij, maar dat neemt niet weg dat een bezoekje de moeite waard is. Kinderen kunnen prima rondwandelen en uitrazen bij het fort, trek hiervoor een klein uurtje uit.

Kale Fort van Skopje met kind

Op avontuur in de Matkakloof

Een bezoek aan de Matkaklof met haar indrukwekkende rotspartijen, prachtig gekleurde water en mooie wandelroutes is aan lust voor het oog. Je gaat hier het makkelijkste naartoe met een privétour vanuit Skopje en bij voorkeur niet in het weekend. Neem deze laatste tips ter harte, je gaat er spijt van krijgen als je schouder aan schouder moet lopen in het weekend.

Matkakloof met kinderen bezoeken

The Millennium Cross van Skopje

Met een kabelbaan ga je naar The Millennium Cross en heb je uitzicht over Skopje. Het kruis op zich is niet enorm bijzonder, maar met mooi weer is een uitje hier naartoe zeker de moeite waard. Neem wat te picknicken mee, trek bij voorkeur dichte schoenen aan en wandel een stukje in de natuur bij de berg. Het kruis ligt op de top van de Vodno berg en ligt buiten de stad en is prima te combineren als je toch gaat verplaatsen naar bijvoorbeeld het meer van Ohrid. Hoe kom je er? Wij gingen met een privé chauffeur, maar heb je die niet dan is het Millennium Cross ook prima bereikbaar met de bus (3, 3A, 3B en 50 in 2019). Een ritje met de bus kost je ongeveer € 0,50 enkele reis en daarvoor heb je een 'Skopska card' nodig, oftewel: een kaart voor het openbaar vervoer. Het ritje met de cable car kost omgerekend ongeveer € 2,00. Met de taxi ben je in een half uurtje bij de ingang van de kabelbaan en moet je rekenen op ongeveer € 4,50 enkele reis.

The Millennium Cross van Skopje