Matkakloof met kinderen bezoeken
Noord-Macedonië
Mireille Steegmans
Noord-Macedonië
05/22/2020
4 min

De Matkakloof vlakbij Skopje, misschien wel leuker dan de stad zelf

05/22/2020
4 min

De Matkakloof met kinderen, wat kun je verwachten en wat is handig om vooraf te weten, zodat je er rekening mee kunt houden? Wij geven je een aantal goede redenen om met je gezin naar de Matrakloof vlakbij Skopje te gaan.

Matkakloof met kinderen bezoeken

Waarom je de Matkakloof wilt zien

De Matkakloof is een uitje dat vaak wordt geregeld vanuit de hoofdstad Skopje. Regel het liefst een (privé)tour vooraf, zodat je niet afhankelijk bent van een bus met groep. Zo kun je lekker je eigen tempo bepalen. Wij vonden dat echt een groot voordeel met een kind. Bovendien stoppen bussen onder aan de berg en moet je zelf nog een heel eind naar boven lopen, simpelweg omdat er geen ruimte is voor bussen om boven te draaien. Met warm weer is dat geen lolletje schatten wij zo als we de mensen die moesten lopen nu al zagen. De gezichten van de klimmende mensen spraken boekdelen. Natuurlijk kun je vanuit Skopje ook een taxi of zelfs bus nemen naar de Matka Canyon, je moet dan echt nog een heel stuk lopen. Het is net wat je zelf wilt, maar er is dus een keuze, tenzij het extreem druk is in de weekenden. Ik zou sterk afraden om in het weekend naar de Matkakloof te gaan.

Hoe kom je bij de Matkakloof?

In ongeveer een half uur waren we vanuit Skopje bij de Matka Canyon, de weg er naartoe is matig en onderweg passeren we een rivier en een aantal dorpjes. Je ziet goed het verschil tussen de verschillende dorpen en dat komt, omdat er verschillende bevolkingsgroepen wonen: Albaniers en Moslims. Op de rivier zien we dat er veel mensen aan het raften zijn, dit is schijnbaar vooral zo in de weekenden. Dit zijn voornamelijk locals, want deze rivier leent zich perfect voor raften. Dan wel voor de meer ervaren rafters, want de stroming is op sommige punten erg heftig en dus geen optie voor gezinnen als je het ons vraagt.

Raften bij Matkakloof Macedonië

Entree van de Matkakloof

Verder dan de stuwdam kun je niet komen met de auto bij de Matkakloof en dus nemen we de benenwagen vanaf hier. Overal staan bordjes waar blijkbaar op staat dat we geen foto mogen maken. Geen idee waarom niet en de bordjes zijn sowieso niet leesbaar voor ons. Dus we maken wat leuke kiekjes bij de dam en van het uitzicht.

Je betaalt geen entree om hier verder te mogen lopen. Als je onder de rosten doorloopt en hebt genoten van het uitzicht, kom je bij een klein toeristisch pleintje. Hier zitten een paar restaurants, waaronder één zeer goed restaurant met prachtig uitzicht op de kloof. Verder wat souvernir winkels en een klein kapelletje. Zeker even de moeite waard om naar binnen te lopen, de muren zijn mooi beschilderd en we steken een kaarsje op. Altijd leuk met kinderen.

Varen door de Matkakloof met kinderen

Als je door de Matkakloof wilt varen en de Vrelo grot wilt bezoeken dan is de meest populaire optie om een motorboot te nemen met een klein groepje. De boot vertrekt als deze vol is, makkelijk concept dus. Wil je wat meer avontuur dan kun je ook twee kano’s huren en zelf naar de grot toe peddelen. Houdt er wel rekening mee dat het ongeveer 5 kilometer is, dus 10 kilometer voor een retourtje. Ben je niet gewend om te kanoën? Vraag je dan af of je dit wel moet doen. De stroming is best pittig en vooral met warm weer is het gewoon echt best wel een zware activiteit. Zeker als je met een kind hier bent en dus zelf het grootste werk kunt doen. Wij pakten de motorboot en na ongeveer 10 tot 15 minuten varen, waren we in de grot.

Varen en wandelen bij de Matkakloof

Prachtige kleuren, dat is kenmerkend voor de grot waarvan wordt gezegd dat het een van de diepste – zo niet dé diepste grot – van Europa is. De bodem is nog nooit door iemand bereikt. De Vrelo grotten zijn klein, maar prima voor gezinnen. Kinderen hebben hier meer dan genoeg om te zien en als je een gids bij je hebt dan heeft die zeker nog een en ander te vertellen dat interessant en soms ook spannend is.

Matkakloof Macedonië met kinderen

Hoelang duurt je bezoek aan de Matka?

Goede vraag! Dat ligt er natuurlijk een beetje aan wat je gaat doen. Wij namen een boot naar de Vrelo grot, bezochten het kleine kerkje met haar fresco’s, zaten lekker op het terras voor een goede lunch, liepen nog wat rond en gingen toen verder om nog meer plekken in de omgeving van Skopje te zien: Macedonian Village en de kabelbaan naar Vodno Mountain met het Millenium Cross. Wij waren ongeveer 3,5 uur bij de Matkakloof inclusief uitgebreide lunch bij het nabijgelegen restaurant dat een echte aanrader is. Sommigen noemen en het restaurant overpriced, maar als je bedenkt dat het één van de beste restaurants in de regio is dan valt dat reuze mee.

Ga je ook nog kanoën en/of loop je nog langs de kloof af op de aangelegde wandelpaden? Dan mag je zeker wel een dagje uittrekken voor een bezoek aan de Matkakloof met kinderen. Het is een heerlijke plek die vooral doordeweeks echt rustig is. Als je geen haast hebt, dan zouden wij zeggen: neem de tijd en geniet hier lekker met je kinderen. Wil je echt wat meer zien en bijvoorbeeld ook het klooster boven op de berg bezoeken? Dan heb je wel een gids nodig die de weg weet, zelf ga je het allemaal niet vinden. Bewegwijzering is niet de sterkte kant van Macedonië.

Vrelo Grot Matka

Vrelo Grot Matkakloof bij Skopje Macedonië