Beleef met je gezin een huskytocht in Zweeds Lapland
Wij hebben de reis naar Zweeds Lapland al een aantal jaar op onze bucketlist staan, voor het uiteindelijk zover is. De winterse activiteit waar wij als gezin het meest naar uitkijken is een huskytocht. Met zijn drieën achter op een slee die door husky’s voortgetrokken wordt door een winters landschap. Dat lijkt ons een onvergetelijke ervaring. En onvergetelijk, dat is het zeker!
Een extra bijzondere huskytocht in Gold of Lapland
Onze tiener dochter is gek op honden, daarom is het extra gaaf dat wij niet alleen de tocht op de slee maken, maar daarnaast meehelpen de honden voor de slee te spannen. Dit is kenmerkend wanneer je de huskytocht bij Morgan en Lina van Wild Lapland maakt. Het is voor hen belangrijk dat alle gasten een geweldige ervaring beleven. Dat wij van het begin tot het einde van de tocht met de honden bezig mogen zijn, maakt de ervaring extra bijzonder. Dit is echt een fantastische ervaring tijdens een winters avontuur in Zweden met je gezin!
Kennismaken met de sleehonden
Wanneer we het erf van Wild Lapland oprijden zien we meteen de kennels van de honden. We horen de honden ook, maar eigenlijk valt het juist op dat ze erg rustig zijn. We zoeken een plekje om de auto te parkeren en komen daarbij vast te zitten in de sneeuw. Lina loopt ons lachend tegemoet en helpt Léon de auto uit de sneeuw te halen. Ondertussen lopen Fleur en ik richting de hondenkennels. De honden komen nieuwsgierig naar de hekken toe. Fleur vraagt aan mij of er toevallig ook puppy’s zijn. Ik geef aan het niet te weten. Op dat moment komt Lina aanlopen en vraagt of Fleur toevallig de puppy’s zou willen zien die apart van de andere honden bij elkaar in een kennel zitten. Fleur begint te stralen en samen gaan we de kennel met een stuk of 12 enthousiaste puppy’s binnen.
Lina vertelt ons dat we de puppy’s niet alleen voor ons plezier bezoeken. Het is ook een manier om de jonge sleehonden aan mensen te laten wennen. Vervolgens gaan we naar de kennels waar de volwassen sleehonden zich bevinden. Ze zitten allemaal nog in hun eigen kennel, maar wanneer wij aankomen laat Morgan een aantal honden los die uiteindelijk onze slee gaan trekken. Morgan kent al zijn 53 honden bij naam en leert ons de namen van de honden die met ons mee gaan.
Het is mooi om te zien hoe Morgan en Lena met hun honden omgaan. Dit gebeurt op een warme en persoonlijke manier. De honden zijn allemaal heel rustig, komen nieuwsgierig naar je toe en je kan ze knuffelen. Je verwacht met 53 honden bij elkaar drukte en veel geblaf, maar hier is helemaal geen sprake van. We hebben nog niet eens op de slee gezeten en alleen de kennismaking met de husky’s is al heel bijzonder.
Samen de slee klaarmaken
Na de kennismaking met de honden leren we van Morgan hoe we de slee klaar kunnen maken voor de tocht. We mogen allemaal een willekeurige hond bij de halsband pakken en krijgen een tuigje. Morgan laat zien hoe we het tuigje bij de honden om kunnen doen en helpt als het nodig is. De honden laten dit allemaal gewoon toe. Met zijn allen geven we de 14 honden die mee gaan een tuigje om. Hierna roept Morgan de honden één voor één bij zich en laat zien hoe wij de honden voor de slee spannen. Al snel staan alle honden klaar voor de slee en kunnen niet wachten erop uit te gaan. Zelf nemen we met zijn allen plaats op de lange slee bedekt met rendiervellen en wanneer de honden merken dat het bijna tijd is om te vertrekken beginnen ze enthousiast te blaffen met zijn allen. Het hek gaat open, de honden beginnen met rennen en we zijn op weg…
Huskytocht door besneeuwde bossen en over bevroren meren
Het huis van Morgan en Lina ligt direct aan een bos, dat is dan ook het eerste waar we met de slee doorheen rijden. De lucht is strak blauw en de zon schijnt prachtig door de besneeuwde bomen heen. Het is geweldig! Fleur zit lekker warm onder een deken voor mij op de slee en geniet met volle teugen. Morgan bestuurt de slee en vertelt onderweg verschillende feitjes over de honden en omgeving waar we doorheen sleeën. Tijdens de sleetocht komen we niet alleen door het bos, maar steken ook uitgestrekte bevroren meren over. Wij maken de tocht in de middag en de zon staat aan de hemel en gaat langzaam onder. Dit geeft de omgeving letterlijk een gouden gloed en wij ervaren hier echt het ‘Gold of Lapland’ gevoel waar dit gebied bekend om staat.
Opwarmen in een tent en genieten van een fika
Na een stuk sleeën houden we onderweg een pauze. Dit is niet per se om de honden te laten rusten, want die kunnen wel kilometers achter elkaar door blijven rennen, maar zo krijgen wijzelf de gelegenheid om van de slee af te stappen. We kunnen foto’s maken en in een tent steekt Morgan het vuur aan en bereid een fika voor ons voor.
De fika bestaat uit verse koffie en warme bessensap. Aan kinderen is ook gedacht, want er zijn ook pakjes sap mee. We snoepen er stukjes gedroogd rendierenvlees, koekjes en chocolade bij. Fleur is gek op het gedroogde vlees wat ze al eerder tijdens de reis bij een fika geproefd heeft. Bijzonder om te zien hoe makkelijk kinderen zich aan een nieuwe omgeving en smaken aanpassen.
Bij de fika gaat het niet alleen om het eten en drinken, de gesprekken die we samen voeren zijn net zo belangrijk. Vooral Morgan zelf hecht hier echt waarde aan. Hij maakt zijn tochten met de sleehonden met veel plezier en deelt deze ervaring graag met zijn gasten. Met passie praat hij over zijn honden en het voorrecht wat hij heeft om deze prachtige omgeving tot zijn werkplek te mogen rekenen. Wanneer we op het gemak in de tent gezeten hebben, de honden geknuffeld en op de foto gezet hebben, gaan we weer op pad. De zon is ondertussen onder gegaan en kleurt de hemel prachtig roze en paars. Nog sneller dan op de heenweg, rennen de honden terug naar huis, omdat ze weten dat er daar lekker eten voor ze klaar staat.
Honden verzorgen na de tocht
Na het tweede deel van de sleetocht door een sprookjesachtige landschap waar de zon inmiddels helemaal onder is gegaan, komen we terug bij het huis van Morgan en Lina. Hiermee is voor ons de sleehondentocht afgelopen, maar we gaan niet direct weg. Eerst bedanken en knuffelen we de honden één voor één om hen te bedanken voor hun inzet. De honden die gelopen hebben krijgen na de rit bewust geen bedankje in de vorm van eten, aandacht en liefde is wat ze krijgen ook van de gasten. Daarna zorgen we er met zijn allen voor dat de honden van de slee losgemaakt worden en de tuigjes netjes opgeruimd worden. Vervolgens begeleiden we de honden naar hun eigen kennel waar ze te eten krijgen. Dit is voor ons het moment waarop we afscheid nemen van de lieve honden en ons om gaan kleden.
Het feit dat wij als gezin bij de hele voorbereiding van de sleehondentocht betrokken worden, de honden leren kennen, de slee klaar maken en ook helpen wanneer we terugkomen, maakt deze bijzondere ervaring echt een unieke ervaring. Wij voelen ons vanaf het eerste moment welkom bij Morgan en Lina, die echt de hele middag de tijd voor ons nemen. Tijdens de gesprekken op de slee en onder de fika komen we veel te weten over het leven van en met de husky’s, hierdoor is het een leerzame en boeiende ervaring voor het hele gezin.
Wat draag je tijdens een sleehondentocht?
Wijzelf en onze dochter van 10 jaar kleden ons via het drielagen systeem. We dragen op ons bovenlichaam een thermoshirt, een fleece vest en ski jas. Daaronder dragen we een thermobroek en onze skibroek. Als extra hebben we dunne handschoenen onder onze wanten en dragen we sokken van merino wol in onze snowboots. Op ons hoofd dragen we een muts of wanneer het nodig is een bivakmuts. Daaroverheen gaan de winddichte mutsen van onze jassen.
Tijdens een sleehondentocht kan het snel koud zijn, omdat je stil zit en op een open slee last kan hebben van de wind. Wij hebben geluk, het zonnetje schijnt, maar omdat het helder is, is het toch koud. Bij Wild Lapland hebben ze speciale overalls hangen voor zowel kinderen als volwassenen. Wij trekken deze over onze skikleding aan en dit is zeker geen overbodige luxe. Verder verruilen wij onze eigen snowboots voor de extra warme laarzen die voor ons klaar staan. Daarbij plakken we nog een warme patch op onze sokken. Het is fijn dat deze overalls en warme laarzen voor de gasten klaar staan. Het is echt niet nodig om deze extra zaken zelf aan te schaffen.
Neem hand en voetwarmers mee zodat je het aangenaam warm houdt en met een smile op je gezicht kan genieten van de tocht over de besneeuwde landschappen.
Waar boek je een sleehondentocht in Gold of Lapland?
Het is belangrijk om te vermelden dat je van tevoren goed met Wild Lapland en/of je accommodatie afstemt met wat voor gezelschap en verwachting je de sleehondentocht wilt maken. Wil je zelf de slee besturen of met het hele gezin samen op één slee zitten. In samenspraak met Morgan kan je bekijken welke tocht voor jouw gezin het meest geschikt is. Op die manier voorkom je teleurstellingen of dat er op het laatste moment ander materiaal voor je klaargezet moet worden. Er komt best wel wat bij kijken om een huskytocht te verzorgen in deze winterse omstandigheden.
Wanneer je in het Källan Hotell of bij Lapland Stuga verblijft en een sleehondentocht doet, dan wordt dit door deze accommodatie bij Morgan en Lina geboekt.