Toeren langs de kustlijn en de kliffen van Gaasterland
Friesland
Mireille Steegmans
Friesland
09/17/2020
9 min

Toeren langs de kustlijn en de kliffen van Gaasterland

09/17/2020
9 min

Gaasterland is een stukje in Zuidwest Friesland dat verrast. Voor ons gezin was dit stukje Friesland nog totaal onbekend, maar na een lang weekend aan het IJsselmeer is één ding zeker: het smaakt naar meer! Ik neem je mee langs de kustlijn van Gaasterland.

Gaasterland met kinderen

Wat kun je verwachten aan de kustlijn van Gaasterland?

Even de topografische kennis oppoetsen. Gaasterland ligt in Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân, aan het IJsselmeer. Ik kan je vertellen dat deze regio een echte beauty is qua natuur. Gezinnen die net als wijzelf houden van actief zijn, kunnen hier hun hartje ophalen. Deze regio wordt Zuidwest Friesland en ook wel Waterland van Friesland genoemd. Als je de hoeveelheid water er ziet dan is de keuze voor deze naam een inkoppertje.

Wij klimmen in dit stukje Friesland op stenen en kliffen die ons doen denken aan Wales. Verder volop mooie uitzichten over het water, schapen, koeien en vogels en niet te vergeten: de kleinste haven van Europa. Aan de andere kant heeft Gaasterland ook veel bossen en een heuvelachtig landschap. Perfect om met kinderen op de fiets, lopend of als je liever wilt met de auto op pad te gaan. Wij maakten een combinatieroute met de fiets en auto.

Fietsen over de kliffen van Gaasterland met de kinderen

Zuidwest Friesland is een heerlijke buitenbestemming, dat zal inmiddels wel duidelijk zijn. Wij fietsen graag met onze kinderen dus een fiets huren ligt voor de hand. We willen graag de kliffenroute van Gaasterland fietsen, benieuwd als we zijn naar de highlights langs de route. Bij ’t Fietshoekje in Oudemirdum kun je fietsen in alle soorten en maten huren. Wij kiezen uiteindelijk voor twee bakfietsen met trapondersteuning, omdat de wind toch best wel heftig is vandaag. We willen daarom onze 8-jarige niet zelf willen laten fietsen op een mountainbike zonder trapondersteuning en die inschatting blijktf achteraf de juiste te zijn. Vraag gerust even advies bij ’t Fietshoekje voordat je op pad gaat met de fiets.

Twee bakfietsen met de kids voorin klinkt tof en dat is het zeker wel, maar ik moet toch concluderen dat een e-bike met zitje achterop of fietskar in combinatie met een tandem met trapondersteuning een betere keuze was geweest voor ons. Fietsen met een e-bakfiets met 3 wielen inclusief tegenwind is gewoon wat minder comfortabel als we het vergelijken met de flexibiliteit van onze eigen 2-wieler bakfiets. Ikzelf heb te lange benen om de bochten met de bakfiets goed te kunnen maken. Ik stoot dus of mijn knieën of moet zeer charmant en extreem wijdbeens fietsen. Wat kies je dan?!

Gelukkig is er bij ’t Fietshoekje genoeg keuze qua fietsen dus mijn tip: bedenk even goed wat bij je gezin past en neem ons verhaal mee in je beslissing.

Zuidwest Friesland met kinderen

Alternatieve tour over de kliffen: met de fiets én de auto

Trek voor de tour over de kliffen zoals wij deze met ons gezin maakten gerust een hele dag of twee halve dagen uit. Dan kun je met z’n allen lekker op je gemak genieten, picknicken en klimmen over de rotsen en bij lekker weer zelfs even zwemmen. Onze tour over de kliffen bestaat uit 2 delen:

  1. Een halve dag fietsen langs een gedeelte van de knooppunten van de kliffenroute van Gaasterland: 16, 15, 6, 5. Daar nemen wij een shortcut naar knooppunt 7, dwars door het dorp Bakhuizen in de gemeente De Friese Meren. Vervolgens maken we de route af via knooppunt 13, 14 en 16. Oftewel, we slaan de knooppunten 5, 4, 3 en 8 over met de fiets. Deze fietsroute die we zelf in elkaar knutselen is in totaal een kleine 20 kilometer.
  2. Een halve dag toeren met de auto langs de knooppunten 5 en 4. Vervolgens rijden we door naar het schattige stadje Stavoren.

Wij fietsen dus een halve dag en pakken de volgende dag de auto om een aantal highlights van de route te zien van de kliffenroute in combinatie met een bezoek aan Stavoren. De complete kliffenroute op de fiets was voor ons met de kinderen gewoon te lang met alle gezellige tussenstops onderweg in combinatie met een enorme wind.

TIP: Als je het echt lekker rustig aan wilt doen, kun je trouwens van allebei deze halve dagen een complete dag maken. Als je de tijd hebt dan zou ik dat zeker aanraden met kinderen.

Onze fietsroute over de kliffenroute van Gaasterland (16, 15, 6, 5, 13, 14 en 16)

Met onze bakfietsen gaan we op pad vanuit Oudemirdum, het sturen is even wennen moet ik zeggen. Zodra we het eerste kronkelige bospad achter de rug hebben, zijn we aardig gewend aan het sturen met deze 3-wieler en zetten we koers naar de eerste tussenstop.

Wil je trouwens de complete kliffenroute van Gaasterland fietsen met je kinderen? Klik dan hier of volg de volgende knooppunten vanuit ’t Fietshoekje in Oudemirdum: 16, 15, 6, 5, 4, 3, 8, 7, 13, 14, 16.

Kliffen van Gaasterland met kinderen

Vogels spotten bij De Mokkebank

Onze eerste tussenstop is De Mokkebank, een vogelkijkhut die je kunt bereiken vanaf de oude zeedijk tussen Laaxum en Mirns. Je herkent het vanaf de weg aan de karakteristieke Amerikaanse windmolen die er draait, wat een prachtig plaatje. In de vogelkijkhut aangekomen blijkt er een mevrouw te zijn die behoorlijk veel van vogels weet. Hebben wij even geluk, we krijgen live verslag bij alles wat we zien. We zien onder andere een boerenzwaluw over het water scheren en er komen verschillende zilverreigers langs gevlogen. Verder veel eenden en een fuut. Helaas zien we geen zeearend, maar de kans dat je deze spot bij De Mokkebank is er zeker wel.

Je kunt hier zo lang en zo kort kijken als je wilt. Als je alle informatie over vogels wilt lezen en echt even wilt spotten met je kinderen (een verrekijker is handig!) dan ben je zo een half uur verder. De kleine wandeling naar de vogelhut toe kan modderig zijn na een flinke regenbui.

Mokkebank in Zuidwest Friesland

Strand het Mirnserklif en Paviljoen het Mirnser Klif

Als we verder afzakken in de richting van het kleinste haventje ter wereld zien we extreem veel kites van kitesurfers boven de dijk uitkomen. Daar willen we even een kijkje nemen! Het blijkt het strand het Mirnserklif te zijn wat bekend staat bij kitesurfers. Wij vinden dus niet alleen dat het hier extreem waait, kitesurfers hebben deze plek al lang gevonden! Het is een mooi tafereel al die kitesurfers door elkaar, verbazingwekkend dat ze niet met elkaar in de knoop komen. Daar willen de kinderen wel even kijken en het is een perfect plekje voor een tussenstop met versnapering.

Het weer is ons zeer gunstig gezind en we hebben slippers en Teva’s aan dus we gaan tot onze knieën in het water. Heerlijk die verfrissing! Na een stop van zeker 1,5 uur en even relaxen op het strand fietsen we verder naar het kleinste haventje van Europa. Net als we daar de fietsen geparkeerd hebben, ontdekken we dat we deze nooit op tijd retour kunnen brengen als we de originele route blijven fietsen en een uitgebreide stop maken in het haventje van Laaxum. De tijd zijn we volledig uit het oog verloren, dus uitgebreid klimmen op de kliffen zit er nu even niet in, want dan kunnen niet meer naar het Bezoekerscentrum Mar & Klif in Oudemirdum.

Daarom besluiten we direct rechtsomkeer te maken. We rijden een stukje terug en pakken een shortcut dwars door het dorpje Bakhuizen. We maken onze fietsroute vervolgens af via de knooppunten 13, 14 en 16. De knooppunten die we missen, doen we morgen op weg naar Stavoren. Probleem opgelost en zo hebben we nog ruim de tijd om Bezoekerscentrum Mar & Klif te zien. Even een andere planning, maar de lol is er niet minder om!

Zuidwest Friesland met een kind

Bezoekerscentrum Mar & Klif

VVV Gaasterland, Bezoekerscentrum Mar & Klif en bezoekerscentrum Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân zijn drie in één. Aan het plein van Oudemirdum tussen de terrassen van Grand Cafe de Nostalgie, Bakkerij Twijnstra en Hotel Restaurant Boschlust ligt het bezoekerscentrum. We hebben geluk, want de mobiele ijscokar van IJsboerderij de Bûterkamp staat er voor de deur. We pakken dus een lekker ijsje voordat we met de glijbaan naar binnen glijden bij Mar & Klif. Nou ja, de kinderen dan want wij nemen de deur.

In de winkel kopen we eerst twee magneten voor onze persoonlijke collectie en vervolgens lopen we door de tentoonstelling en leren we over kop-hals-rompboerderijen, stjelpen, wilde en eetbare planten en bloemen, de geschiedenis van het Nationaal Landschap van Zuidwest Frieslân met haar klei en hoe Friesland rijk werd van de handel in boter. Ook ontdekken we wat een ûleboerd (uilenbord) is en warempel: de volgende dag zien we ze ineens overal lijkt wel. Kortom: interessant en veel te leren hier. Onze 8-jarige vindt het de highlight van de dag en dat zegt wel wat. Onze jongste is vooral in de weer met schatgraven en spelen in het zand en vermaakt zich eveneens opperbest bij Bezoekerscentrum Mar & Klif. Kortom: heb je interesse in de regio dan mag je dit eigenlijk niet overslaan.

Onze autoroute over de kliffen van Gaasterland (5, 4 en Stavoren)

Omdat we niet de tijd hebben om de complete route te fietsen, passen we onderweg onze route aan zoals ik hierboven vertelde. Dat is natuurlijk ook het fijne van de knooppuntenroutes in ons land. Omdat we merken dat we wat highlights missen langs de fietsroute, besluiten we de volgende dag een aantal extra tussenstops te maken op onze route naar Stavoren. Dat blijkt een perfecte zet, ik vertel je hieronder hoe onze autoroute eruit ziet.

Download hier onze autoroute in Google Maps

Leuke autoroute in Zuidwest Friesland

Begin de dag bij de Bakker in Oudemirdum

Wij starten onze dag bij de lokale bakker in Oudemirdum: Echte Bakker Twijnstra. Onze kinderen vinden het een feestje om bij de bakker voor de vitrine wat uit te mogen kiezen dus we kennen daardoor inmiddels aardig wat lokale bakkertjes in binnen- en buitenland. Bij Bakker Twijnstra worden we verrast door de gezellig inrichting plus het terras buiten. Perfect voor een ontbijtje. We hebben Friese oranjekoeken besteld en in combinatie met een vers kaasuien brood is iedereen helemaal klaar om op pad te gaan. Wij geven onze eigen draai aan de Kliffenroute van Gaasterland, omdat we minder tijd hebben en doen de dag erna het laatste stuk met de auto. Daaruit is onze eigen route ontstaan.

Handig om te weten: Bakker Twijnstra bezorgt elke ochtend tussen 8:00-10:00 uur in Oudemirdum, Nijemirdum, Sondel, Wijckel, Sloten, Tjerkgaast, Rijs, Bakhuizen, Hemelum, Balk, Ruigahuizen, Harich en Warns.

Laaxum, de plaats met het kleinste haventje ter wereld

Laaxum ligt ten zuiden van het plaatsje Warns, direct aan het Ijsselmeer. De dame van Visspecialiteiten Overwijk Laaxum vertelt ons dat dit het kleinste vissershaventje van Europa is. We genieten van het uitzicht en klimmen lekker op de kliffen met de jongens. Prima plekje en wat een uitzicht met 20+ graden, Zuidwest Friesland met kinderen… wat ben je mooi! Met mooi weer zien dit soort plekken er natuurlijk net even anders uit dan met een grauwe lucht. Het haventje is in 1904 (toen nog aan de Zuiderzee) op aandringen van de plaatselijke vissers aangelegd. Na de tweede wereldoorlog kende Laaxum nog zeven vissersbootjes. In de jaren 70 verdween de visserij uiteindelijk bijna helemaal.

Kleinste haventje ter wereld

Picknicken bij Reaklif en genieten van het uitzicht

De Rode Klif/Roode Klif is een uitkijkpunt dat je op de route naar Stavoren zeker even moet meepikken. De klif dankt zijn naam aan de kleur van het keileem waaruit het is opgebouwd. Rode keileem is overigens alleen in Gaasterland te vinden. Dit ontdekken we als we staan te praten met Klaas van Kye Ierdewurk. Klaas verkoopt zijn aardewerk op camping de Waps en we kopen een paar hele leuke handgemaakte aardewerk kopjes van hem.

Bovenop het Roode Klif staat een monument ter nagedachtenis aan de slag bij Warns in 1345. De steen die door onze peuter wordt gebruikt om te klimmen heeft de tekst ‘leaver dea as slaef’ wat vertaald in het Nederlands ‘liever dood dan slaaf’ is.

Kliffenroute Gaasterland met kinderen

Eindbestemming van onze alternatieve kliffenroute: Stavoren

De eindbestemming van onze autotour is het schattige stadje Stavoren. Bekend van onder andere het Vrouwtje van Stavoren, de 11Fountains – De Vis voor Stavoren, de vuurtoren en de gekleurde huisjes aan het water. Dit is een heerlijk stadje om doorheen te slenteren en met mooi weer is zwemmen een optie als je doorloopt naar het water achter de gekleurde huisjes. Stavoren was ooit een rijke Hanzestad, maar door overstromingen, zeehandelsoorlogen en een haven die verzandde, verviel de stad. Het resultaat was armoede. Volksverhalen als ‘de Vrouwe van Stavoren’ vertellen van dat wisselvallige lot van Stavoren.

Stavoren Friesland met kinderen