SAIL 2025 met kinderen, wat is er te doen?
Nederland
Mireille Steegmans
Nederland
07/01/2023
5 min

SAIL 2025 met kinderen, wat is er te doen?

07/01/2023
5 min

Wat is er te doen op SAIL Amsterdam met kinderen? Genoeg! SAIL komt iedere 5 jaar naar Nederland en is een immens evenement waarbij je de meest mooie schepen ter wereld kunt zien in onze hoofdstad tijdens SAIL Amsterdam. Zet de zeilen maar klaar en markeer je kalender, want SAIL2025 in Amsterdam is een evenement dat je niet wilt missen met je kinderen! Dit vijfjaarlijkse maritieme spektakel transformeert de Amsterdamse IJhaven in een adembenemende parade van schepen, boten en maritieme cultuur. SAIL is zeker niet alleen een festijn voor volwassenen, het is een onvergetelijke ervaring voor de hele familie!

Wat is SAIL Amsterdam precies?

SAIL is een nautisch evenement waar miljoenen bezoekers op af komen. In de haven van Amsterdam is het iedere 5 jaar een waar botenspektakel met binnenvarende boten en prachtige jachten uit de hele wereld. Je kunt ze vanaf de kade en zelfs van dicht bij bewonderen met je kinderen. Super! Tijdens SAIL Amsterdam zijn er ook veel activiteiten in onze hoofdstad zelf dus het liefst huur je een leuke hotelkamer en geniet je meerdere dagen met je gezin. Moet je wel tegen drukte kunnen, want eerlijk is eerlijk je kunt echt over de koppen lopen tijdens SAIL.

Waarom is SAIL2025 een must-see voor gezinnen? Ten eerste zijn er tal van activiteiten speciaal gericht op kinderen. Denk aan interactieve workshops over scheepsbouw, spannende piratenavonturen en zelfs gelegenheid om aan boord van enkele schepen te gaan. Ook zijn er educatieve programma's die op een speelse manier de rijke maritieme geschiedenis van Nederland belichten. De meeste activiteiten zijn gratis en er zijn voldoende faciliteiten zoals eet- en drinkgelegenheden en sanitaire voorzieningen, waardoor het een zorgeloze dag uit wordt.

Zet alvast de datum in je agenda voor #SAIL2025: 20-24 augustus. En geloof met SAIL 2025 wordt uniek. Het is de 10e editie, 50 jaar SAIL én de 750e verjaardag van Amsterdam. Daar wil je dus echt wel bij zijn met je kinderen!

Sail-in parade

De sail-in parade op de eerste dag van SAIL is ultiem, je ziet dan alle boten in actie. Wat een prachtig gezicht is dit om te zien en hoe indrukwekkend vond onze peuter dit toen we er in 2015 waren. Prachtige Tall Ships, kleurrijke bemanningen en miljoenen bezoekers uit alle windstreken, allemaal in de Amsterdamse haven bij elkaar. De sail-in-parade is een 12 kilometer lange vaartocht van de bezoekende schepen over het Noordzeekanaal naar Amsterdam, waarna ze in het IJ arriveren.

Zorg wel dat je vroeg in Amsterdam bent. En dan bedoel ik echt heel vroeg, voor de grote mensenmassa. Bereid je voor en weet waar de schepen liggen die je met je kinderen wilt bezoeken, want de schepen die je gegarandeerd wilt zien moet je zo snel mogelijk bezoeken. Anders kun je rekenen op een lange rij en veel wachturen (ja uren!). Wij gingen in 2015 naar de sail-in en kozen ervoor om ook naar de NDSM-werf te gaan, dat was fantastisch en wat minder overweldigend met een peuter. De NDSM-werf is tegenwoordig heel ver ontwikkeld en bekend bij velen dus in 2025 zal het zeker een ander plaatje zijn.

Sail-in Sail Amsterdam 2025

Intocht SAIL2025 met kinderen

Met kinderen naar de Groene oceaan (NDSM-werf)

Natuurlijk is het hele gebied rondom ’t IJ één grote belevenis. Je kunt het beste vroeg beginnen bij de Tall Ships, Koninklijke Marine en de andere prachtige schepen die je kunt vinden. Maar zoek je wat afwisseling? Dan is er meer! De NDSM-werf bijvoorbeeld!

SAIL was in 2015 onderverdeeld in vijf oceanen die ieder een eigen thema hebben. De Groene Oceaan bij de NDSM-werf was wat ons betreft bij uitstek geschikt voor kinderen. Wij waren tijdens de sail-in op de NDSM werf en dat was ideaal met een kind. Hoe kom je daar? Als je bij Amsterdam Centraal Station aan de achterkant het station uitloopt, dan zit je meteen goed. Je slaat linksaf als je het station uit komt en binnen een paar minuten zie je al direct de veren van GVB die je gratis naar de NSDM-werf brengen. Dit staat heel erg duidelijk aangegeven.

Schepen kijken, over de kade lopen, zien hoe een onderzeeër eruit ziet (je kunt hier niet in) en rondkijken op de werf. Ruimte genoeg en voor ouders is het hier ook prima met alle internationale (groene) initiatieven, eten en drinken. Het was tijdens de Sail-in helemaal niet druk, maar dat komt ook omdat het terrein zo ontzettend groot is.

SAIL Amsterdam 2025

Eten tijdens SAIL2025? Breng een bezoekje aan Vapiano op de Oosterdokskade, dan zit je vlakbij het evenement en je kunt er snel en lekker eten voor een leuke prijs met kinderen.

Activiteiten voor kinderen SAIL2025

Interactieve workshops op de NDSM-werf

Kinderen kunnen bij de NSDM-werf ook allerlei leuke interactieve workshops volgen onder de noemer ‘Noordje op de NDSM-werf’. Kinderen kunnen zich aanmelden als beeldend kunstenaar, journalist of kunstenaar en mee op ontdekkingstocht gaan! Er is bijvoorbeeld een theaterworkshop, een workshop origami schepen bouwen en je kunt als redacteur, illustrator of journalist meewerken aan het SAIL-journaal. Dit is een krant voor en door jonge bezoekers! Kijk voor actuele informatie en festiviteiten op de website van de NSDM-werf.

Volvo Ocean Race Experience

De Volvo Ocean Race Experience bij de Groene Oceaan is echt gaaf voor kinderen. We trekken onze schoenen uit en gaan aan boord van de cross section van de Volvo Ocean 65. Dit is een grote doorsnede van de romp, op werkelijke schaal! Je kruipt via een luik de Volvo Ocean 65 in, kunt zitten in de hangstoelen die met netten zijn gemaakt en liggen in de bedden van een heuse zeiler. Verder zie je hoe je kunt navigeren en kun je natuurlijk ook zelf even achter het stuur staan van deze indrukwekkende Volvo Ocean 65. Onze kleine wereldreiziger is hier niet meer weg te slaan en vindt het echt geweldig. Tegenover de Volvo Ocean Race Experience kun je je eigen zonnebootje bouwen, werkend op wind- en zonne-energie. Erg leuk voor oudere kinderen!

TIP: Zorg ervoor dat je van tevoren weet waar je naartoe wilt gaan tijdens SAIL2025 en verlies ter plaatse geen tijd. Je kunt je dagje SAIL zelf compleet online plannen!

Nog veel meer SAIL activiteiten voor kinderen

Wij hebben ons vooral geconcentreerd op de NDSM-werf, omdat dit echt op (kleine) kinderen is gericht en het niet zo enorm druk was. Je komt hier makkelijk met de veer (gratis). Natuurlijk mag je de schepen niet missen en kun je je ook op andere plekken volop vermaken met je gezin. Wij hebben een overzichtje gemaakt…je zult toch keuzes moeten maken 😉

  • Oranje Oceaan: Telekids Disco Show, Podium Bogortuin
  • Oranje Oceaan: Spelevaren Oost het water op, Aquarena (Jong Oranje)
  • Oranje Oceaan: BEER Muziektheater / René Groothof met de Ring
  • Groene Oceaan: Kampioenschap bolder werpen (wij hebben alvast een voorproefje genomen)
  • Groene Oceaan: Bouw je eigen zonnebootje
  • Groene Oceaan: Volvo Ocean Race Experience
  • Groene Oceaan: Demonstratie freefall lifeboats

Dagje SAIL voorbereiden?

SAIL2025 is meer dan een maritiem evenement; het is een feest van verbinding, educatie en avontuur dat je niet wilt overslaan. Ik raad je absoluut aan om met de trein naar SAIL Amsterdam te gaan, het liefst zo vroeg mogelijk zodat je er op tijd bent. En met vroeg bedoel ik dan ook écht vroeg, het liefst met de eerste trein. Dan zie je SAIL ontwaken en dat is magisch mooi vond ik 5 jaar geleden!

Een complete plattegrond is te vinden op de website van SAIL samen met het programma van 20-24 augustus 2025 is te vinden op sail.nl.

SAIL Amsterdam met kinderen