Wadlopen in Duitsland met kinderen
Duitsland
Mireille Steegmans
Duitsland
05/27/2020
3 min

Wadlopen met kinderen, een wandeling in Duitsland

05/27/2020
3 min

Wadlopen met kinderen kan perfect in het Duitse Oost-Friesland. Je kunt hier met je kinderen een unieke wandelbelevenis verwachten als je dit gebied dat onderdeel is van UNESCO-werelderfgoed ontdekt op blote voeten!

Wadlopen in Duitsland met kinderen

De enige wandeling die geen pad nodig heeft, is een wandeling over het wad. Door de invloed van de getijden is een unieke biotoop ontstaan die ook erkend is als UNESCO-werelderfgoed. Twee keer per dag komt ongeveer 4500 vierkante kilometer aan zeebodem bloot te liggen en dat biedt kansen voor de mooiste wandelingen. De beste en veiligste manier om het wad te ontdekken is onder begeleiding van een ervaren gids, wij deden dat eerder al in Friesland en waren allemaal erg enthousiast. Als je gaat wadlopen met kinderen is een gids echt een must voor je eigen veiligheid. Het tij kan sneller keren en je verrassen dan je zelf denkt!

Begeleide wadlooptochten

Vanaf het vasteland of vanaf een van de Oost-Friese eilanden: begeleide wadlooptochten zijn bijna overal in Oost-Friesland te maken en ze zijn echt heel leuk en leerzaam voor je kinderen. En stiekem ook voor jezelf, want wij eten sindsdien heel graag zeekraal! Het is wel handig als je kind goed kan lopen, anders is het een marteling door de modder.

Gidsen weten veel te vertellen over de unieke flora en fauna van het wad. Zo op het eerste gezicht lijkt het voor de onervaren wadloper één grote slib- en zandwoestijn zonder leven. Als je wat beter kijkt, ontdek je de dieren en planten in dit leefgebied, zoals ingegraven mosselen, wadpieren en -slakken, strandkrabben en scholeksters. In de geulen kunnen met een schepnet Noordzeegarnalen worden gevangen.

Wadlopen in Duitsland

Theeceremonie na een wadlooptocht

Meer leren over de tradities van de regio en tegelijkertijd even bijkomen met je kinderen van een intensieve wandeltocht? Geniet dan van een typisch Oost-Friese theeceremonie. Wij hebben in China wel ervaring met theeceremonies, maar niet in ons buurland Duitsland. De Oost-Friezen consumeren jaarlijks 300 kopjes thee per persoon en ze zijn daarmee echte theedrinkers. Ik wist het echt niet, beken ik eerlijk. In Oost-Friesland wordt soms zelfs wel zes keer per dag thee gedronken. De Oost-Friezen kennen een bijzondere bereiding van hun thee en ze drinken de thee ook volgens eigen ritueel. Onderin het kopje wordt altijd een groot stuk kandijsuiker gedaan en pas dan wordt de thee erop geschonken. Je hoort de suiker knetteren. Nieuw voor mij!

Bijzondere gebruiken, zo dicht bij huis

Dan wordt er room in de thee gedaan die direct naar de bodem zinkt en vervolgens weer terugkomt aan de oppervlakte van de kop thee in de vorm van wolkjes. Er zitten op deze manier dus eigenlijk drie verschillende laagjes in het kopje thee. De thee wordt niet omgeroerd! Je proeft dus eigenlijk steeds een andere smaak. Bij de eerste slok proef je de zachte room, de tweede slok smaakt bitter naar de thee zelf en de laatste slok is zoet vanwege de suiker. Erg zoet zelfs als je niet roert en niet gewend ben aan suiker.

Nog een leuke bijzonderheid. In Oost-Friesland hoort een theelepel wel bij het theeservies, maar de lepel wordt nooit gebruikt voor het omroeren. Je zet de lepel in je kopje als genoeg hebt en je geen thee meer wilt drinken.

Wadlopen Duitsland met kinderen

Ostfriesisches Teemuseum, ook leuk voor kinderen

Als je een bijzondere theeceremonie hebt meegemaakt in Duitsland dan mag een bezoek aan het Oost-Friese Theemuseum in de plaats Norden eigenlijk niet ontbreken. Tippi is de mascotte van het Ostfriesisches Teemuseum. Kinderen kunnen samen met Tippi het museum ontdekken. Op verschillende plekken in het museum kunnen kinderen door middel van vragen- en antwoorden kennismaken met de basis van thee. Hoe thee wordt gemaakt en hoe thee wordt gedronken. Ik moet direct aan het theeplantages in de Cameron Highlands van Maleisië denken en daarna aan onze route met de trein door Sri Lanka, het vroegere Ceylon.

Voor kinderen kun je in het museum een boekje kopen voor € 1,00 waarmee je kind zelfstandig het museum kan bezoeken en er is een kleine verrassing voor kinderen die de schuilplaats van Tippi vinden. Dit is vanaf ongeveer 6 jaar leuk om te doen. Tijdens een bezoek aan het Ostfriesisches Teemuseumkom je alles te weten over zwarte thee en ook hier kun je weer deelnemen aan een theeceremonie. Interessant!

Wadlopen Duitsland