arrow_drop_up arrow_drop_down

Vakantietips en inspiratie in je mailbox?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we een fijne dosis liefde, tips en gezelligheid naartoe sturen?
Ja, graag!
Your information is safe with us
14 februari 2020 

Winterwandelen, het geluid van knisperende sneeuw onder je schoenen

Zo’n 1 miljoen Nederlanders, waaronder ook gezinnen, binden jaarlijks hun ski’s of snowboard onder en gaan de witte bergen opzoeken voor een wintersport vakantie. Nog steeds reizen de meeste wintersporters naar de Alpen om te skiën en te snowboarden, maar er is een nieuw trend: winterwandelen!

Winterwandelen met kinderen steeds populairder

In de winter worden in diverse Alpenregio’s in Oostenrijk speciale winterwandelingen uitgezet; de besneeuwde wandelpaden worden geprepareerd en toegankelijk gemaakt voor wandelliefhebbers. Fantastisch, want dat betekent dat wandelaars niet alleen in de zomer kunnen genieten van de prachtige natuur. Ik vind het fantastisch, want ik ben zelf geen wintersporter. Wandelen, sleeën met de kinderen, genieten van de winterzon met een biertje en gezelligheid op de piste is dan weer wel aan mij besteed dus ik juich deze ontwikkeling erg toe! En voor iedereen die wel actief is op de piste is dit natuurlijk een leuke afwisseling. Een gebied waar winterwandelen met kinderen heel goed kan is de vakantieregio Kufsteinerland in Tirol, Oostenrijk.

Wandelen op één na meest beoefende sport in Nederland

De afgelopen jaren heeft de wandelsport in Nederland een enorme groei doorgemaakt. Na fitness, is wandelen de meest beoefende sport in ons land volgens NOC*NSF. Uit het onderzoek ‘Zo sport Nederland’ van deze organisatie, waren er in 2018 maar liefst 2,5 miljoen wandelaars in Nederland. Vijf jaar daarvoor was dit nog 1,7 miljoen en met deze stijging is het tevens de snelst groeiende sport volgens het NOC-NSF. En dat wandelliefhebbers hun hobby ook graag in de Alpen uitoefenen lijkt een logisch gevolg van deze trend. Wandelaars reizen niet alleen in de zomer af naar de Alpenlanden, maar ook steeds vaker in de winter. Wandelen door een prachtig besneeuwd landschap wint snel aan populariteit.

Je kunt in de avond bijvoorbeeld meegaan met een fakkelwandeling of je maakt overdag een begeleide wandeling op speciale sneeuwschoenen. Kinderen genieten van de wandelingen in de sneeuw en de vrijheid die ze ervaren op de witte bergtoppen.

100 km aan winterwandelpaden in het Kufsteinerland

De regio Kufsteinerland in Oostenrijk zet al jaren in op winterwandelen. In deze Tiroolse vakantieregio vlakbij de grens met Duitsland, worden dagelijks zo’n 100 km aan wandelpaden geprepareerd. De vakantieganger kan kiezen uit diverse routes die verschillen qua lengte en niveau, maar ook het aantal hoogtemeters dat geklommen en afgedaald moet worden. Hierdoor vinden zowel beginnende als ervaren wandelaars een geschikte route. Afhankelijk van de hoeveelheid sneeuw die er jaarlijks valt, is winterwandelen mogelijk tot ongeveer midden maart. Zijn je kinderen in voor een winterse wandeling? Natuurlijk ligt het aan de leeftijd van je kinderen de wil in combinatie met hun conditie welke wandelingen geschikt zijn. Maar dit is gegarandeerd een leuke activiteit voor het hele gezin. Met of zonder slee mee (ik zou zeggen: met!).

Winterwandelen in het Kaisertal: mooiste plek van Oostenrijk

De meest bijzondere winterwandeling van de regio Kufsteinerland gaat door het Kaisertal, dat een beschermd natuurgebied is. Dit dal werd door de Oostenrijkers verkozen tot mooiste plek van hun land. Tijdens de wintermaanden is dit een verscholen pareltje, dat tot 2008 alleen te voet bereikbaar was. Het is echt een absolute must-do voor winterwandelaars. Voordat wandelaars echt in het dal zijn, moeten eerst de 285 treden van de zogenaamde Kaiserstieg beklommen worden. De totale wandeling duurt zo’n 3 uur, is 8,2 km lang en er moeten 370 hoogtemeters overbrugd worden.

Vanessa Klaus: “Er zijn veel toeristen die op zoek zijn naar een activiteit en een omgeving die hen helpt te onthaasten. De rust en de mooie besneeuwde omgeving zorgen voor ontspanning en laden de batterij weer op. Er zijn speciale arrangementen, waarbij je een accommodatie boekt met een gratis activiteitenprogramma rondom de thema’s natuur, gezondheid en cultuur.”

Praktische informatie over Kufsteinerland

Het Kufsteinerland ligt in het noordoosten van Tirol, vlakbij de grens met Beieren in Duitsland. De zeven vakantiedorpen en de prachtige sfeervolle stad Kufstein met haar historische vesting bieden niet alleen prachtige natuur, maar ook historie, cultuur en bergactiviteiten. Voor skiërs en snowboarders zijn er de twee skigebieden die ideaal zijn voor beginnende wintersporters; Thierseetal en Zahmer Kaiser-Durchholzen. SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental, met ruim 280 km pistes een van de grootste skigebieden van Oostenrijk, ligt vlakbij. Daarnaast staat de regio bekend als mekka voor winterwandelaars en langlaufliefhebbers.

Over de schrijver
Ik ben Mireille, oprichter en eigenaar van Kleine Wereldreiziger. En trotse moeder van onze lieve boys (2012 & 2018). Wij vinden het heerlijk om met de kinderen de wereld te ontdekken. Ver weg, maar zéker ook dicht bij huis! We geven onze passie voor reizen als snel door aan onze oudste zoon en zo begint ook Kleine Wereldreiziger. Wij vinden het belangrijk dat een vakantie een echte ervaring is, een belevenis waar nog lang over wordt gepraat. Fijne overnachtingen, bijzondere ervaringen en zoveel mogelijk weg van de massa. Dat is wat je kunt verwachten op Kleine Wereldreiziger. Voor gezinnen die net even wat anders willen, houden van comfort en op zoek zijn naar die gezellige sfeer.

Stapsgewijs worden wereld de ‘COVID-19 maatregelen’ versoepeld. We krijgen steeds meer bewegingsvrijheid. Durven voorzichtig weer (vakantie)plannen te maken. Eropuit te gaan. Maar deze situatie kan zomaar ineens veranderen. Deze zomer laten we je graag zien hoe mooi Nederland is, wij hebben zelf besloten om in eigen land te blijven. Natuurlijk hebben wij  nog genoeg ongeschreven verhalen klaarliggen. We blijven je dus inspireren over internationale bestemmingen, al zijn ze niet altijd bereikbaar op dit moment. Dromen mag en is heerlijk! Voor actuele berichtgeving raadpleeg je altijd de lokale overheden en communicatiekanalen.