
Sprookjesachtige kastelen, zon, zee en zeehonden spotten
Cornwall is een perfecte bestemming voor gezinnen die houden van zon, zee en avontuur. Dit zuidelijke stukje Engeland barst van de prachtige stranden, pittoreske dorpjes en unieke bezienswaardigheden waar jong en oud van kunnen genieten. Van zandkastelen bouwen op verborgen strandjes tot het ontdekken van eeuwenoude kastelen en het spotten van zeehonden—Cornwall biedt een afwisselende mix van ontspanning en avontuur. Ik deel in dit blog onze favoriete plekken in het zuidelijke deel van Cornwall, inclusief kindvriendelijke stranden, leuke uitstapjes en handige tips om het meeste uit je vakantie te halen. Of je nu wilt rockpoolen bij Grebe Beach, zeehonden wilt zien in het Cornish Seal Sanctuary of als een prinses door St. Michael’s Mount wilt wandelen—er is voor elk gezin iets bijzonders te beleven. Ontdek hoe jij een onvergetelijke tijd in Cornwall met je kinderen kunt beleven!
Wist je dit over Cornwall?
Cornwall heeft meer dan 400 stranden, variërend van uitgestrekte zandstranden tot idyllische, verborgen baaien. Dankzij de warme golfstroom is het water hier vaak een paar graden warmer dan in de rest van Engeland, wat het extra aantrekkelijk maakt voor zwemmers en gezinnen met jonge kinderen. Vooral de stranden rondom Falmouth zijn populair, niet alleen bij surfers die profiteren van de perfecte golven, maar ook bij gezinnen die de rustigere branding en kindvriendelijke faciliteiten waarderen.
Zon, zee en strand bij Cornwall voor gezinnen
Er zijn meer dan genoeg mogelijkheden om te ontspannen in Cornwall met je gezin. Vanaf het kleurrijke, bruisende centrum van Falmouth zakken we daarom verder zuidelijk in Cornwall. Dit historische havenstadje staat bekend om zijn maritieme erfgoed en heeft de diepste natuurlijke haven van West-Europa. Onderweg komen we langs de drukbezochte stranden Gyllyngvase Beach, Swanpool Beach en Maenporth Beach.
- Gyllyngvase Beach is het populairste strand van Falmouth en heeft een Blue Flag-status, wat betekent dat het water schoon en veilig is. Hier vind je ook het bekende Gylly Beach Café, een geliefde plek om te lunchen met uitzicht op zee.
- Swanpool Beach ligt net iets verderop en biedt naast een prachtig strand ook een natuurreservaat met een zoetwatermeer vol vogels en andere wilde dieren. Hier kun je ook coasteering proberen—een avontuurlijke combinatie van klimmen, zwemmen en springen vanaf de rotsen.
- Maenporth Beach is het minst druk en daarom perfect voor gezinnen die op zoek zijn naar rust. Dit strand heeft een bijzonder uitzicht op de ingang van de Helford-rivier, een gebied dat bekendstaat om zijn rijke maritieme geschiedenis en prachtige natuur.
We besluiten bij Maenporth Beach even op het strand te spelen met onze peuter en een duik te nemen in de zee. Door de eb trekt het water ver terug, waardoor kleine stroompjes ontstaan tussen de rotsen—ideaal om waterdiertjes te ontdekken. Het ondiepe water wordt bovendien snel opgewarmd door de zon, wat het extra prettig maakt voor jonge kinderen. Eenmaal bij de zee spelen we eventjes in het water, we springen over de golven en laten ons meevoeren door de zachte stroming. Onze peuter giert het uit van plezier! Met de zeelucht in onze longen en zand tussen onze tenen vervolgen we onze route naar de volgende verborgen pareltjes van zuidelijk Cornwall.
Leuke strandjes bij Cornwall met kinderen
Na enkele uren zon, zee en strand besluiten we op zoek te gaan naar de minder ontdekte strandjes. Vlakbij Glendurgan doolhof (ook leuk te bezoeken met kids!) vinden we na een klein wandeltochtje Grebe Beach en Durgan Beach. Deze verborgen pareltjes liggen aan de rivier de Helford en staan bekend om hun kalme, ondiepe water—perfect voor kleine kinderen om veilig te spelen. We zoeken waterdiertjes tussen de grotere stenen en bouwen eens, in plaats van met zand, een kasteel van stenen. Als we nog wat verder zuidelijk rijden, komen we bij een prachtige kreek: Leggan Cove. Dit afgelegen kiezelstrand voelt als een privéparadijs, met alleen een enkele hondenuitlater als gezelschap. De omringende rotsen en wandelpaden maken het een ideale plek voor een korte ontdekkingstocht met het gezin. Hoewel het noordelijkste puntje van Cornwall bekendstaat om zijn uitgestrekte zandstranden—zoals het populaire, maar vaak drukke St. Ives—zijn er ook in het zuiden prachtige (zand)stranden te vinden die een stuk rustiger en authentieker aanvoelen. Wil je een echt onontdekt stukje Cornwall ervaren? Dan zijn deze strandjes absoluut de moeite waard!
Zeehonden spotten bij Cornish Seal Sanctuary in Gweek
We brengen in de middag een bezoek aan Cornish Seal Sanctuary. In deze opvang vind je onder andere zeehonden, zeeleeuwen, pinguïns en otters. We zien op de plattegrond dat er ook een kleine kinderboerderij bij is met wat pony’s, geiten en schapen. De hele opvang is erg ruim opgezet. Vanaf de entree kun je met een safaribus of wandelen via een ‘nature trail’ naar het zeehondenziekenhuis. Wij kiezen voor het natuurpad. Let op! Dit natuurpad is niet toegankelijk voor buggy’s, want de route is namelijk behoorlijk heuvelachtig en smal. Wel heel erg leuk! Volgens de caissière is het circa 10 minuten wandelen, maar we zijn er sneller, zelfs met het tempo van Tess dus dat is ruim aangehouden.
Zeehondenziekenhuis en Virtual Reality
Aangekomen bij het ziekenhuis begrijpen we dat er momenteel geen pups zijn, een goed teken natuurlijk. Ook al is het ziekenhuis momenteel leeg, ze proberen het wel interessant te houden voor bezoekers. Voor een klein bedrag kun je tickets kopen voor een Virtual Reality ervaring, dit is nieuw sinds dit jaar. Wij laten deze aan ons voorbij gaan, Tess is hier nog te jong voor en ze wil graag naar de zeehonden toe. De Virtual Reality ervaring is zeker een aanrader met oudere kinderen.
We lopen verder naar de bassins en zien al snel de eerste zeehonden. Iets verderop kun je ook de zeehonden van onder het water bekijken, echt een aanrader! Een bijkomend voordeel is dat je daar droog staat. We zijn er helemaal alleen en de zeehonden geven een mooie show voor ons weg. André, een zeehond die al heel lang hier woont, is erg aanhankelijk en maakt graag oogcontact. Dochterlief is hier niet weg te slaan, ze vindt het geweldig! Nog even genieten en daarna lopen we toch verder naar de andere dieren.
Meer dan alleen maar zeehonden
We lopen via de zeeleeuwen en de pinguïns naar de otters aan het einde van het park. Via hier kun je over een nature trail, langs de kinderboerderij terug naar het begin. Bij mooi weer kun je halverwege het park ook nog picknicken bij een kleine speeltuin. Het is toegestaan om je eigen etenswaren mee te brengen. Helaas hebben we hier geen gebruik van kunnen maken doordat het maar steeds bleef regenen. Als we al enkele uren hier rondlopen en wel klaar zijn met de regen besluiten we terug naar de auto te gaan. En hoewel het een mooie opvang is, zijn de meeste zeehondenopvangcentrums wel vergelijkbaar. Het is dat Tess geen genoeg van dieren kan krijgen, dat maakt een bezoekje aan Cornish Seal Sanctuary de moeite waard.
Praktische informatie Cornish Seal Sanctuary
Cornish Seal Sanctuary valt onder SEA LIFE Trust en vangt zeehonden op die om welke reden dan ook in de natuur even niet kunnen overleven. Ze zijn gevestigd aan de kust van Cornwall en ieder seizoen worden er ongeveer 70 zeehondenjongen gered van bijvoorbeeld ondervoeding of het gescheiden zijn van hun moeder. Daarnaast is de opvang een permanent thuis voor dieren die echt speciale zorg nodig hebben. Tickets kosten £ 10,85 (prijspeil september 2019) en als je online boekt kun je tot 30% besparen op je ticket. Om dit goede initiatief te steunen kun je ook een ontbijtje met een zeehond boeken of een zeehond adopteren. Kijk voor meer informatie daarover op sealsanctuary.sealifetrust.org
Als een prinses op St. Michael’s Mount
Als we onze peuter vertellen dat we naar een kasteel gaan, beginnen de ogen meteen te schitteren. "Dan ben ik een echte prinses, hè mama?" Even slikken—hoe reageer je als je juist probeert om niet het klassieke prinsessenbeeld te promoten? Bij aankomst in Marazion is het nog vloed en hangt er een lichte motregen, wat het buiten zijn wat minder aangenaam maakt. Toch heeft het zo zijn voordelen: het aantal toeristen is duidelijk minder dan op zonnige dagen. Nadat we de auto hebben geparkeerd, wandelen we naar de verste opstapplaats voor de boot naar het eiland. Onderweg komen we groepjes toeristen tegen, maar het is gelukkig niet overdreven druk.
St. Michael’s Mount is de Engelse tegenhanger van het beroemde Mont Saint-Michel in Frankrijk. Dit betoverende eiland herbergt een historisch kasteel dat al generaties lang bewoond wordt. Bij laag water verschijnt het eeuwenoude wandelpad naar het eiland, maar nu met vloed is de enige optie om per boot over te steken. We kunnen droog in de bootjes zitten en voor een paar ponden vaart de schipper ons naar de rots.
Kasteeltuinen aan de voet van de rots
Helaas zijn de tuinen vandaag gesloten, maar gelukkig kunnen we het kasteel zelf wel verkennen. Het kasteel prijkt op het hoogste punt van het eiland en de klim naar boven is best pittig. Vanaf de voet van de rots hebben we al een prachtig uitzicht op de schilderachtige kasteeltuinen, die dankzij de subtropische golfstroom een exotische uitstraling hebben. Hier groeien onder andere Indiase gemberlelies, Zuid-Afrikaanse aloë’s en Mexicaanse agaven—planten die je niet snel in Engeland zou verwachten. Jammer dat het weer niet meezit en de tuinen vandaag gesloten zijn, want dit zou een perfecte plek zijn voor een picknick met het gezin.
Eenmaal boven aangekomen, stormt onze peuter meteen op de kanonnen af. "Er moet kruit in!" en binnen no-time worden er denkbeeldige zeilboten ‘tot zinken’ gebracht. Daarna klimmen we nog een stukje verder omhoog richting de ingang van het kasteel. Hier krijgt onze peuter een speciale quiz, al blijkt die nog wat te moeilijk. Gelukkig maakt dat niets uit, want het stickervel dat erbij hoort is een schot in de roos. In iedere kamer mag er een sticker geplakt worden op een plek die het meest in de smaak valt—een eenvoudige, maar leuke manier om jonge kinderen bij het bezoek te betrekken.
Cream tea en overheerlijke scones
Het wordt wat drukker in het kasteel en we worden er wat kriegelig van, snel lopen we door het kasteel en komen weer bij de kanonnen uit. Nog even spelen waarna we met een knorrende maag naar beneden lopen. Intussen is het weer opgeknapt en kan de jas uit. We bestellen een cream tea en genieten weer van de overheerlijke Engelse scones. Nog even wachten en dan is het eb, via het magische pad lopen we terug naar het vaste land. Het lopen gaat niet zo snel Tess vindt de stenen mooi en alles moet van dichtbij bekeken worden. Ze is lekker op ontdekkingsreis. Als we allemaal weer in de auto zitten rijden we nog even door naar Mousehole. Een pittoresk vissersdorp met smalle straatjes. Meerdere toeristen hebben dit schattige plaatsje gevonden, we rijden er even doorheen en houden het dat voor gezien. Via een ijssalon rijden we terug naar de camping.
Praktische informatie St. Michael’s Mount
St. Michael’s Mount is een betoverend getijdeneiland vol mythes en legendes, perfect voor een gezinsuitje. Het eiland is zowel te voet bereikbaar bij laag water via een historisch geplaveid pad als per boot bij hoog water. De overtocht met de boot duurt slechts een paar minuten en maakt het extra avontuurlijk voor kinderen.
Het eiland biedt diverse faciliteiten voor gezinnen, zoals babyverschoonruimtes en kinderstoelen in het Island Café en het Harbour Loft Restaurant. Voor je bezoek is het raadzaam de actuele openingstijden te controleren, aangezien deze seizoensgebonden zijn. Tickets zijn beschikbaar voor zowel het kasteel als de tuinen, met combinatietickets en familietickets voor een voordeliger tarief. Houd er rekening mee dat de laatste toegang tot de tuinen één uur voor sluitingstijd is en dat drones niet zijn toegestaan op het eiland. Leden van de National Trust krijgen gratis toegang tot het kasteel en de tuinen.
Volgens een oude legende leefde hier ooit de reus Cormoran, die werd verslagen door een moedige jongen genaamd Jack. Kinderen kunnen de zogenaamde "Giant’s Heart"-steen zoeken die nog steeds op het eiland ligt!