Canyoning in Oostenrijk met kinderen
Oostenrijk
Mireille Steegmans
Oostenrijk
03/03/2023
7 min

Canyoning in Lofer, avontuur in het Salzburger land

03/03/2023
7 min

Het staat al een hele tijd op ons lijstje, maar natuurlijk is niet iedere bestemming er geschikt voor: canyoning. Zodra we Oostenrijk met het gezin hebben geboekt is de volgende Google opdracht ¨canyoning in Lofer met kinderen¨ en dan komen we al snel bij Base Camp uit. We kiezen voor deze aanbieder vanwege het Nederlands management. Onze tiener kijkt er al weken naar uit en ik kan je alvast verklappen dat dit eerste canyoning avontuur in Oostenrijk zéker niet de laatste keer is geweest. Staat canyoning in Oostenrijk met kinderen ook op jouw bucketlist? Lees dan zeker verder. 

Canyoning Oostenrijk met kinderen

Wat is canyoning?

Laat ik starten bij ¨Wat is canyoning?¨ Canyoning is een behoorlijk avontuurlijke sport waarbij je de loop van een rivier door een kloof volgt. Je gaat vervolgens lopen, zwemmen, glijden en abseilen door de rivierkloof heen en klimt en klautert je, waar nodig, een weg door de loop van de rivier. Meestal zit er water in die rivier, maar het kan ook zijn dat je door een kloof moet die droog staat.

Wij zijn op vakantie in Lofer en als je daar voor canyoning met kinderen tot 12 jaar boekt, dan ga je meestal naar de Seisenbergklamm. Wij wijken uit naar de Fischbachklamm vanwege de heftige regenval van de afgelopen dagen.

Let op! Niet iedere reisverzekering dekt canyoning standaard en je hebt dus misschien een aanvullende dekking voor gevaarlijke sporten nodig. Dat geldt overigens voor meer buitensporten zoals onder andere bergbeklimmen, abseilen, diepzeeduiken, waterskiën, kitesurfen, raften, wildwater kanoën, parachutespringen en paragliding.

Wat is canyoning

Hoe oud moet je zijn voor canyoning?

Een veel gestelde vraag als canyoning met kinderen op je to do lijstje staat is ¨Hoe oud moet een kind zijn voor canyoning?¨ Doorgaans moeten kinderen minimaal 10 of zelfs 12 jaar zijn op veel locaties, maar bij Base Camp in Lofer waar wij de canyoning trip boeken zijn zelfs al tours te boeken met een kind van 6 tot 10 jaar. Je gaat dan 2 uur op pad met je kind en maakt kennis met de basisprincipes van canyoning. Is dit leuk voor een volwassene? Daar zijn de meningen verdeeld over. Je doet dit als ouder vooral om een leuke ervaring met je kind te beleven, maar verwacht niet veel uitdaging of spectaculairs. Mijn mening: wacht totdat je kind oud genoeg is en boek dan samen een vette canyoning tour in Oostenrijk.

Canyoning Oostenrijk met tiener

Waar kan ik een canyoning tour doen in Oostenrijk met kinderen?

Base Camp in Lofer heeft veel ervaren instructeurs en zij kennen de gebieden op hun duimpje. Omdat de loop van een rivier altijd op meerdere manieren en dus op verschillende moeilijkheidsniveaus kan worden gevolgd, passen zij de tour op de groep aan. Zit je dus in een groep met oudere mensen en daredevils die wat meer aankunnen dan krijg je dus ook wat meer avontuur. Wil je dat liever niet? Dan is er altijd een alternatief beschikbaar en volg je net even een andere route. Als je dus een geschikte canyoning tour zoekt in Oostenrijk met kinderen dan zou ik deze bij Base Camp absoluut aanbevelen voor beginners én gevorderden.

Canyoning in Oostenrijk Lofer

Canyoning met een tiener in Oostenrijk

Wil je wat meer actie en avontuur dan boek dan echt een canyoning trip met een tiener vanaf 10 jaar bij Base Camp. Wij doen de Jump & Run (vanaf 10 jaar) van 3 uur en dat is echt wel serious business als je een canyoning beginner bent kan ik je vertellen. Vader en zoon hebben een fantastische middag samen en stiekem zitten er bij ons ook wat elementen in die wel 12+ genoemd kunnen worden.

Achteraf horen we dat canyoning in de Fischbachklamm eigenlijk vanaf 12 jaar is, maar dat het vanwege de regenval de afgelopen dagen de beste keuze was. Hier merk je dus dat de ervaring van de instructeurs van Base Camp echt fijn is. Bij zoiets als canyoning moet je blindelings kunnen vertrouwen op je instructeur zoals je dat ook bij een sport als duiken doet. Instructeur Angie is fantastisch vinden wij.

Canyoning Oostenrijk kinderen

Canyoning in Oostenrijk: is dit geschikt voor mijn kind?

De canyoning tour die wij bij Base Camp in Lofer doen is een beginnerstour en daardoor is hij geschikt voor iedereen die een beetje lef en een gezonde dosis zelfvertrouwen heeft voor dit soort sportieve uitspattingen. Ik ben zelf geen held in het water, toch schat manlief absoluut in dat ik deze tour had gedurfd dus dan heb je een indicatie van de moeilijkheidsgraad. Wat overigens niet wil zeggen dat er geen uitdaging is! Onze tiener die vindt het werkelijk fantastisch en heeft het er soms zelfs nog steeds over hoe hij naar beneden glijdt en van de rotsen afspringt. Er zijn een aantal diepe kloven met hele toffe slides, sprongen en op zijn minst uitdagende passages. Avontuur ten top voor een tiener!

Je hoeft voor de Jump & Run geen ervaring met canyoning te hebben. Alle equipment is ter plaatse dus je gaat met een 5mm dik wetsuit, goede wetshoes en natuurlijk de juiste veiligheidsuitrusting op pad. Dat laatste bestaat uit een speciaal canyoning-harnas met een klimgordel en natuurlijk een helm.

We rijden ongeveer 20 minuten naar het beginpunt en daar is het maximaal genieten van de sprongen, glijbanen en het kristalheldere –soms koude– water! Wat trouwens wel essentieel is voor een canyoning avontuur zijn voldoende zwemvaardigheid, geen hoogtevrees, een goede conditie en dat beetje lef waar ik het al eerder over had.

Je begint een tour altijd met onderdompelen in het water. Instructeur Angie duwt iedereen onder water om gewend te raken aan de kou, je bent voorbereid!

Canyoning Oostenrijk met gezin

Hoelang duurt onze canyoning trip in Lofer?

Als we aankomen bij het Base Camp headoffice is er eerst een uitgebreide briefing van Angie die meegaat met het canyoning avontuur. Nog wat andere praktische instructies en dan is het spullen pakken, zwemkleding aan, neopreen pak er overheen en vervolgens rijden we naar de kloof. Onze tiener gaat met zijn vader op pad, ik rijd mee met onze kleuter en wandel met hem samen in de omgeving van de Fischbachklamm waar we uiteindelijk naartoe gaan. We vermaken ons allemaal opperbest! Het is niet mogelijk om op afstand het avontuur te volgen trouwens, met canyoning ´vlieg´ je met een behoorlijke snelheid door een kloof heen en dat is lopend haast niet bij te houden. Wij trekken in totaal een halve dag uit voor ons canyoning avontuur met het halve gezin bij Base Camp.

Handig om te weten: je hebt verder helemaal niets nodig onderweg. Ringen, horloges, handdoeken en alle andere spullen kunnen bij Base Camp blijven, lockers zijn beschikbaar.

Canyoning Oostenrijk tiener

Waarom kies je voor Base Camp in Lofer?

Je mag ervan uitgaan dat ze overal gecertificeerde en professionele canyoning-gidsen hebben, maar bij Base Camp weet je het in ieder geval zeker. Verder kan ik je uit eigen ervaring vertellen dat uitrusting echt dik in orde is bij Base Camp. Een goed en passend wetsuit, idem voor de schoenen, het harnas en de helm.

Wat verder geweldig is bij Base Camp is de sfeer. Buiten hangen schommels, staan strandstoelen met zicht op de bergen en iedereen kletst met elkaar. Nadat iedereen een warme douche heeft genomen, is het tijd om de videobeelden te bekijken in de gezellige bar onder het genot van een biertje of warme chocolademelk. De hele tour wordt gefilmd met speciale helmcamera's door de gidsen van Base Camp en achteraf kun je deze video´s aanschaffen. Kun je al je capriolen nog eens op je gemak nakijken... of kijk in ieder geval naar die van ons!

Canyoning Lofer met kind

Boek ruim van tevoren bij Base Camp

Wil je met je kinderen op canyoning avontuur gaan in Lofer? Boek dan de kids-canyoning ruim van tevoren, want vol is vol en het is vaak ruim van tevoren al volgeboekt. Er worden met kinderen jumps gemaakt die variëren van 2 tot 5 meter waarbij de jumps van 2 meter een must do zijn en als het hoger wordt dan zijn er eigenlijk altijd andere opties op de route. Onze tiener glijdt van de rotsen, gaat kopje onder, wandelt door het water en springt vanaf ongeveer 5 meter. Goede zwemskills zijn in zijn ogen echt wel een must. Er zijn plekken waar het mogelijk is om meerdere keren te springen en uiteindelijk is dit een supertoffe ervaring om nooit te vergeten.

Hoe is canyoning met een tiener

En dan nog even dit....

Spelen met de elementen van de natuur is natuurlijk niet helemaal veilig! Base Camp heeft jarenlange ervaring en gebruikt de beste veiligheidsmaatregelen om risico´s te beperken. Tel daar gediplomeerde gidsen bij op en je kunt met een gerust hart een tour boeken bij Base Camp. En dat geldt ook voor rafting- of kanotochten.

Wat is canyoning met kinderen