
(Camping)koken: slow cooking met de Ecostoof
Als we op vakantie gaan, experimenteren we graag met koken. Als we gaan kamperen dan willen we het tegelijkertijd ook nog gemakkelijk, lekker én voedzaam houden! Best uitdagend met een gezin soms en dan hebben wij nog het geluk dat onze kinderen heel veel lusten. We staan altijd open voor nieuwe kooktechnieken en daarom gaan we tijdens onze vakantie in Oostenrijk aan de slag met de EcoStoof® PREMIUM die we krijgen opgestuurd van Ecostoof om hem uitgebreid te testen. We gebruiken hem inmiddels thuis ook wekelijks trouwens.
Wat is een Ecostoof eigenlijk?
De Ecostoof is een moderne versie van de ouderwetse hooikist. De hooikist methode werd vanaf ongeveer 1.900 in Nederland gebruik om te besparen op brandstof tijdens het koken. Voedsel gaart langzaam tijdens het proces. De oorspronkelijke hooikist was een houten kist die gevuld was met hooi en waarin ruimte was voor één of meerdere pannen.
Het idee was naast besparing ook een meer gelijkmatige garing van het eten en dat is precies wat de moderne Ecostoof dus ook doet. Wij zijn fan! Samen met onze tiener van 13, die dol is op koken, testten we de Ecostoof in de Oostenrijkse buitenlucht met een chili con carne. Thuis waagden we ons al aan een geurige curry vol verse kruiden van de toko en ook aan verschillende stukken vlees die langzaam doorgaren nadat ze op de BBQ zijn gebraad.
De Ecostoof® werkt het beste met een volle pan. Kook kleinere porties iets langer voordat je ze in de stoof zet.

Dit is de Ecostoof in 3 stappen
De Ecostoof is het duurzame zusje van de klassieke hooikist. Waar men vroeger de houten kist met hooi gebruikte, doet de Ecostoof dat nu met een stijlvol en goed geïsoleerd jasje. Wij zijn nog in de testfase, maar dit is ideaal voor stoofgerechten, curry's, soepen, rijst en zelfs vis. De stappen zijn heel simpel:
- Je brengt je gerecht aan de kook en laat het een paar minuten doorkoken.
- Plaats je pan in de Ecostoof en trek het koord aan.
- Laat het gerecht vervolgens urenlang garen zonder energieverbruik.
Je kunt de Ecostoof beschermen door een theedoek om je pan te wikkelen, want het wassen van de Ecostoof zelf wil je natuurlijk zo lang mogelijk uitstellen!
Wat voor pan gebruik je met de Ecostoof?
Je bereidt je eten in een kookpan of een bakpan en giet het daarna over in een gesloten pan. Je kunt iedere pan gebruiken in de Ecostoof, maar wij gebruiken zelf de Petromax Dutch Oven voor een perfecte warmtegeleiding door het hoogwaardige gietijzer. Met een ex sous-chef in huis is kwaliteit van producten erg belangrijk. Over het algemeen geleidt een gietijzeren pan minder snel warmte dan een pan van bijvoorbeeld aluminium, maar eenmaal op temperatuur behoudt gietijzer de warmte veel beter en geeft het die zeer gelijkmatig af. Voor stoven is een gietijzeren pan dus een slimmere keuze vanwege warmteopslag en -verdeling. Dat wil niet zeggen dat het met een andere pan niet kan natuurlijk!
🛒 Petromax Dutch Oven 7,5L met pootjes
🛒 EcoStoof® PREMIUM Karmijnrood

Onze ervaring met koken op de camping
In Oostenrijk was het weer erg wisselvallig, maar we konden gelukkig toch buiten koken. Onze tiener is meteen enthousiast: "Ik wil meehelpen met de chili con carne!" We houden het eenvoudig bij het boodschappen doen vanwege de beperkte middelen met koken. Eerst bakken we het gehakt en brengen we de andere ingrediënten aan de kook met het gehakt. Daarna gaat de pan in de Ecostoof en pakken wij de Ahornbahn de berg op. We laten het gerecht uiteindelijk meer dan zes uur staan - alle smaken zijn dan heerlijk doorgetrokken. We warmen het gerecht nog even kort op voordat we gaan eten. Dat had te maken met onze timing als beginnende kokers met de Ecostoof. Natuurlijk was dit zonder de Ecostoof gelukt, maar de smaak is echt heerlijk en niet te vergelijken met wanneer je het direct opeet. Alle smaken waren ingetrokken, de structuur was perfect!
Een nadeel op de camping toch wel de grootte van de Ecostoof PREMIUM, het is een flink item om mee te nemen. Hier is een oplossing voor: de Ecostoof Adventure.

Je hebt geen speciale pan nodig. Elke goed sluitende kookpan werkt voor het bereiden van maaltijden met de Ecostoof.

Thuis een curry maken met de Ecostoof
Eenmaal thuis duikt onze tiener de keuken in met onze Ecostoof. Wij hebben trouwens de EcoStoof® PREMIUM Karmijnrood en die zie je dus ook op de foto's. Op het menu: een curry met verse kruiden en boontjes. Die laatste hebben een heerlijke bite met de Ecostoof. Hij gaat er speciaal voor naar de toko in Nijmegen, zodat hij alle kruiden heeft die hij wil toevoegen. In een uurtje staat het gerecht in de Ecostoof.
Het resultaat is meer dan geslaagd. "Het ruikt hier gewoon naar Azië!", riepen we in koor toen we thuis kwamen. Wat opvalt is hoe intens de smaken zijn. Omdat het gerecht gaart in zijn eigen vocht, zonder te verdampen of te verdunnen, blijft de pure smaak behouden. Geen flauwe hap, maar echt smaakvol koken. Dat is tot nu toe onze ervaring. We moeten zelf nog wel wat doen aan de timing, want gerechten staan bij ons vaak langer in de Ecostoof waardoor we het nog even moeten opwarmen voordat we gaan eten.
aarom wij enthousiast zijn?
De Ecostoof past goed bij onze manier van leven. Niet alleen vanwege het milieuvoordeel met minder gas- en/of energieverbruik, maar ook door de smaak zijn we erg enthousiast. Groenten en sauzen behouden hun natuurlijke aroma, vitamines blijven beter bewaard en kruiden komen veel beter tot hun recht! En eerlijk? Ik houd van koken, maar ik houd ook van gemak. Zeker op doordeweekse dagen als we van het hockeyveld naar het zwembad moeten. De Ecostoof maakt slow cooking mogelijk zonder dat ik dan zelf moet blijven roeren of opletten. Perfect voor gezinnen met een volle agenda die wél vers willen eten als je het mij vraagt.
Een ander voordeel: tijdswinst. Terwijl de Ecostoof haar werk doet, draai ik een wasje, lees ik een boek of ga ik met de kinderen een potje Exploding Kittens doen. Geen stress over koken vlak voor etenstijd. Als er bezoek komt, hoef ik niet in de keuken te staan terwijl zij aan tafel zitten. De maaltijd is al klaar én smaakvol.
Schaf bij aankoop het kookboek van Ecostoof aan: hierin vind je recepten voor inspiratie en ook gaartijden staan hierin. Wel zo gemakkelijk!

Zijn er ook nadelen aan de Ecostoof?
Hoewel we ontzettend enthousiast zijn, zijn er een paar kleine aandachtspunten waar je gewoon rekening mee moet houden. Nadelen zou ik het niet direct noemen.
- Je moet vooruit plannen, want de Ecostoof vraagt om een beetje timing. Het is geen oplossing voor spontane maaltijden. Je moet op tijd beginnen met koken zodat je gerecht lang genoeg kan garen.
- Soms moet je een gerecht even opwarmen. Laat je een gerecht meer dan 4 à 5 uur in de Ecostoof staan net als wij dat doen, dan kan het wat afkoelen. Even kort opwarmen is dan handig. Als je het gerecht korter in de stoof hebt gehad, is het warm genoeg om direct te serveren.
- Je hebt geen zicht tijdens het koken. Omdat je pan dicht in de Ecostoof zit, kun je tussendoor niet proeven of bijsturen. Het is dus handig als je het recept goed kent of het kookboek erbij gebruikt als je minder ervaring hebt. Door ervaring en vaker koken met de Ecostoof krijg je natuurlijk steeds meer handigheid. Wij zijn echt nog een newbie.


Het is de investering meer dan waard!
De Ecostoof is een product voor het leven als je hem netjes gebruikt, net als een goede pan of een koksmes. Hij bespaart je gas of elektriciteit, geeft je meer vrijheid in de keuken en tilt je gerechten naar een hoger niveau qua smaak. Bovendien stimuleert het creativiteit in de keuken enorm vinden wij! Sinds we het nieuwe kookboek van de Ecostoof hebben, bruisen we hier van de nieuwe kookideeën. Koken met kinderen krijgt met de Ecostoof een heel nieuwe dimensie. We haalden Texas naar Oostenrijk met onze chili con carne en Azië kwam gewoon bij ons thuis met de curry. Het kookproces waarbij je zelf actief moet zijn is korter en dat past goed bij de spanningsboog van kinderen.
Gerechten uit de Ecostoof zijn niet alleen net zo lekker als uit een gewone pan, ze zijn zelfs veel lekkerder! En dat is geen promopraatje, maar natuurlijk logisch. Smaken worden intenser doordat de maaltijd langzaam gaart natuurlijk. De kooktijd hangt af van wat je bereidt. Groenten zijn vaak al na 30 tot 60 minuten klaar. Voor aardappels en granen moet je rekenen op 30 minuten tot 3 uur, terwijl vlees en vis langer nodig hebben. Het kookboek van Ecostoof geeft hierover gedetailleerde informatie.
Wil je zelf ook aan de slag met slow cooking, zonder stress en met meer smaak? Neem een kijkje op de website van Ecostoof en laat je inspireren!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een partner van KleineWereldreiziger.nl. Wij werken alleen samen met partijen die onze redactionele onafhankelijkheid respecteren.

