3 Andalusische UNESCO pareltjes voor gezinnen
Andalusië
Mireille Steegmans
Andalusië
06/15/2022
4 min

3 Andalusische UNESCO pareltjes voor gezinnen

06/15/2022
4 min

Andalusië wordt steeds populairder bij gezinnen. En terecht, want wij hebben hele fijne herinneringen aan dit stukje Spanje met haar mooie steden, prachtige Spaanse cultuur, lekkere eten en…prachtige UNESCO-bouwwerken!

Andalusië zal je kinderen verrassen

Ik heb al aardig wat prachtige bouwwerken gezien op de wereld waaronder de Sjeik Zayed-moskee in Abu Dhabi, het Vaticaan in Rome, de Notre-Dame in Parijs, de Temple of Heaven in China en het Burj Khalifa in Dubai. En dan vergeet ik nog heel wat andere mooie plekken. Ik wist dat Andalusië veel te bieden had aan prachtige bouwwerken. Dat onderstaande bouwwerken in mijn ogen aan het lijstje hierboven kunnen worden toegevoegd, dat had ik vooraf nooit gedacht. Oftewel: het Unesco-werelderfgoed van Andalusië heeft ons enorm verrast! Neem je tijd om met kinderen de highlights te bezoeken en maak keuzes, zeker in de zomer is het gewoon niet leuk om eindeloos lang in de warme steden rond te lopen met je gezin. Een beetje voorbereiding is wel handig voor kinderen, dan begrijpen ze veel beter wat ze zien bij een bezoek aan onderstaande bouwwerken die ik werkelijk prachtig vind!

Tip! In de zomerperiode kun je tropische temperaturen verwachten in Zuid-Spanje. Plan (steden)tripjes in de vroege ochtend en ben voor de siesta weer terug in je accommodatie om te relaxen en te zwemmen. Of kies er juist voor om in de namiddag wat te ondernemen. Let wel even op de openingstijden van de highlights.

Real Alcazar of Seville / Koninklijk Paleis van Sevilla

Het Real Alcazar ligt in het hart van Sevilla en is een van de oudste paleizen die nog steeds in gebruik zijn ter wereld. Het paleis heeft zich in de loop van de tijd door verschillende stadia ontwikkeld, van de late 11e eeuw tot heden. Qua sfeer is Real Alcazar het bouwwerk wat mij het meest heeft geraakt met haar fijne sfeer, leuke doorkijkjes, prachtig aangelegde tuinen en authentieke bouwstijl. Real Alcazar is ongeveer even oud als Granada’s Alhambra, om je een beeld te geven.

Wist je trouwens dat er scenes van Game of Thrones zijn opgenomen in Real Alcazar wat een aantal prachtige kamers heeft de stuk voor stuk zijn versierd met pleisterwerk, tegels en cassetteplafonds. Verder zullen kinderen het fantastisch vinden om rond te lopen in de prachtige tuinen waar zeker wel even met wat water gespeeld kan worden in de zomerse warmte. Wij waren hier overigens in april op een warme dag, onderschat de warmte in de zomer niet met kinderen! Neem voldoende water mee en rust op tijd even uit.

Hoogtepunten van het paleis waren voor ons de binnenplaats Patio de las Doncellas, met zijn mooie betegelde plinten en de binnenplaats Patio de las Muñecas, met zijn fascinerende verzameling hoofdsteden. Voor mij ligt Real Alcazar qua sfeer in het straatje van Quinta da Regaleira in Sintra, Portugal.

  • Aanbevolen bezoektijd Real Alcazar of Seville met kinderen: ik zou hier zeker een halve dag voor uittrekken
Real Alcazar Sevilla met kinderen

Plaza de España

Wist je dat Plaza de España ooit werd gebouwd voor de Spaans-Amerikaanse tentoonstelling van 1929? Het bouwwerk met haar mooie details onderscheidt zich door de combinatie van een baksteenstructuur, tegels en veel verschillende polychrome keramische decoraties. By far is dit halvemaanvormige bouwwerk het meest bekende monument van Sevilla, inclusief haar indrukwekkende plein.

Op het plein ligt een halfrond meer met bootjes waar je natuurlijk een tochtje in kunt maken. Verder hebben de gebouwen van Plaza de España in totaal 48 rijen met fresco’s met de typische Andalusische tegeltjes, waarop de Spaanse provincies met hun wapenschild en geografische ligging zijn afgebeeld. En wist je dat de bruggetjes de vier oude Spaanse Koninkrijken symboliseren uit de tijd van de Katholieke Koningen?

  • Aanbevolen bezoektijd Plaza de España met kinderen: 1 uur
Plaza de España met kinderen

Mezquita in Córdoba / Grote Moskee-Kathedraal van Córdoba

De Mezquita in Córdoba is niet zomaar mooi, het bouwwerk heeft iets magisch en iets authentieks. En dat is niet zo vreemd als je de geschiedenis van dit bouwwerk erop naslaat. Deze Islamitische moskee heeft zowel gotische, renaissance- als barokstijlen in het Christelijke stuk van de structuur. Christelijke stuk in een moskee? Ja, je leest het goed: de Mezquita in Córdoba is een kathedraal en een moskee in één en met maar liefst 860 zuilen is het op zijn minst een imposant bouwwerk te noemen. De kenmerkende zuilen doen me denken aan de tijd van de Moren, een stuk geschiedenis dat je overigens in heel Andalusië nog terugvindt.

De Mezquita ligt hartje centrum van Córdoba. Neem de moeite om ook om het bouwwerk heen te lopen, want van buiten is het bouwwerk absoluut ook de moeite waard. Misschien kom je er zelfs wel verzeild als je door de stad slentert net als wij, want aan de zijkant zitten veel toeristische winkeltjes en daar werden wij een soort van naartoe geleid. Sinds 1984 staat de Mezquita op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Voordat je naar binnen gaat bij de Mezquita is er een gezellig plein of binnenplaats voor de entree. Je kunt hier op de muurtjes even lekker wat eten, drinken of kijken naar de prachtige elementen van dit bouwwerk.

Handig om te weten: de Mezquita is dagelijks geopend, niet tijdens Kerst en nieuwjaar. Het kan zijn dat er aangepaste openingstijden gelden tijdens heilige feestdagen.

  • Aanbevolen bezoektijd Mezquita met kinderen: 1-2 uur
Mezquita in Córdoba met kinderen

Wil je net als wij al deze prachtige UNESCO-bouwwerken in Zuid-Spanje met je gezin gaan ontdekken? Wil je slenteren door de straatjes van prachtige steden als Sevilla en Córdoba en je kinderen meenemen in een levende geschiedenisles? Wil je net als wij overnachten in fijne vakantiehuizen in Andalusië? Bekijk al onze tips over Andalusië met kinderen en ga genieten in prachtig Zuid-Spanje!