Typsische gebruiken Japan tatamivloer
Japan
Marc Groen
Japan
09/25/2023
7 min

Japan, land vol verbazingwekkende eigenaardigheden

09/25/2023
7 min

Japan is een land dat bekend staat om haar rijke cultuur, geavanceerde technologie en prachtige natuur. Maar als je door de straten van Japan loopt, zul je ook een hele reeks eigenaardige en verrassende dingen ontdekken. Wij wel in ieder geval! In dit blog nemen we je mee op een reis door enkele van de meest opmerkelijke aspecten van Japan, van vending machines op elke hoek tot luidruchtige restaurantgangers. Even een andere kijk op Japan met kinderen en een aantal dingen waar we nog lang over napraten!

Vending machines voor alles

Een van de eerste dingen die opvalt als je in Japan aankomt, is de overvloed aan vending machines. In deze machines, die op bijna elke straathoek te vinden zijn, kopen we niet alleen dranken, maar we proberen toch ook eens een warme maaltijd en zelfs een paraplu en sokken. Het lijkt alsof er voor elk denkbaar item een vending machine bestaat en eigenlijk is het zo gek nog niet!

Gebruiken in Japan Vending machines

Typisch Japan, vending machines

Eindeloos wachten bij verkeerslichten

Of je nu te voet bent of in een auto zit, wachten bij verkeerslichten in Japan lijkt eeuwen te duren en dat kennen we trouwens ook wel van een aantal landen in het Midden-Oosten. Het lijkt altijd alsof de tijd langzamer gaat wanneer je staat te wachten op het groene licht, maar in Japan is het gewoon ook echt zo. Zet je timer maar, dan spreken de feiten voor zich. Dit aspect van de Japanse cultuur ondersteunt misschien wel het geduld en de enorme discipline in de samenleving.

Schoenen uit in kamers met tatamivloer

Als je een hotelkamer hebt met een tatamivloer, wordt van je verwacht dat je je schoenen uitdoet voordat je de kamer betreedt. Dit is een traditioneel gebruik om de vloer schoon te houden. Tatami zijn traditionele Japanse vloermatten die worden gemaakt van rijststro. In Japan slaapt men traditioneel op futons die op tatami-matten worden gelegd op de grond. Dit heeft wel wat!

Gebruiken in Japan Tatamivloer

Dun toiletpapier en geavanceerde toiletten

Een ander eigenaardigheidje dat ons opvalt is het extreem dunne toiletpapier dat je in Japanse openbare toiletten vindt, het lijkt bijna alsof je zijdepapier gebruikt! Terwijl het toiletpapier dun is, zijn de toiletten ook uiterst geavanceerd. Veel openbare toiletten hebben verwarmde toiletbrillen, ingebouwde bidetfuncties en zelfs geluidseffecten om je privacy te beschermen tijdens het gebruik. Dit staaltje van technologie en comfort is  wel echt heel kenmerkend voor de Japanse aandacht voor details.

Blokvormige auto's en meesterlijk inparkeren

De straten van Japan worden gedomineerd door kleine en vooral hele compacte auto's. Deze auto's zijn perfect geschikt voor de smalle straatjes en het drukke stadsverkeer natuurlijk zoals in de oude hoofdfstad Kyoto. Ondanks hun kleine formaat zijn ze vaak verrassend ruim van binnen dat dan wel weer! De straatjes in Japanse steden zijn vaak opvallend smal en toch lijken de lokale bestuurders meesterlijk in staat om zelfs in de krapste ruimtes te parkeren.

Betaalbare wijn en behoorlijk duur bier

In tegenstelling tot wat velen denken is wijn in Japan vaak verrassend betaalbaar, met een gemiddelde prijs van ongeveer € 4 per glas. Voor bierliefhebbers zal Japan wel veel duurder zijn dan andere delen van Azië. Een biertje in Japan heeft dezelfde prijs als in Amsterdam. Het Japanse bier wordt vaak in kleinere glaasjes geschonken en heeft over het algemeen wel een verfrissende smaak vind ik.

Japans bier

Japan herbergt enkele goede bierbrouwerijen die een diverse selectie hoogwaardige bieren produceren. Een van de grootste en meest bekende brouwerijen in Japan is Asahi dat bekend is om bieren als Asahi Super Dry en Asahi Draft. Je kunt bij deze brouwerij trouwens ook een rondleiding boeken, inclusief proeverij. Leuk feitje: Heineken is mede-eigenaar is van dit merk. Verder heb je ook nog de Sapporo Brouwerij in Hokkaido, de Kirin Brouwerij in Yokohama (vlakbij Tokyo), de Suntory Brouwerij net buiten Kyoto en het wat kleinere Yebisu Brouwerij.

De typische Japanse sake is trouwens een stuk goedkoper in Japan dan daarbuiten. Interessant is dat deze drank met vrij hoog alcoholpercentage wel tjokvol vitaminen, aminozuren, organische zuren en mineralen zit!

Japanse Sake

Roltrap etiquette

Op roltrappen in Japan is er een duidelijke etiquette: sta aan de linkerzijde als je stil blijft staan zodat mensen die willen lopen, aan de rechterzijde kunnen passeren. Deze etiquette kennen we wel uit grote steden als Londen en Parijs, maar in Japan lijkt het toch wat strikter doorgetrokken te worden.

Een gamehal op elke hoek

Japan staat bekend om haar liefde voor gaming en we zien dus ook overal in het land gamehallen. Jong en oud genieten van de uitgebreide selectie van videogames en gokautomaten in Japan en het is een enorme populaire manier van vrijetijdsbesteding. We zagen dat 10 jaar geleden ook heel extreem in China, waar Chinezen in grote ruimtes allemaal samen aan het gamen waren.

Reserveren voor treinreizen met koffers

Als je van plan bent om met de trein te reizen in Japan en je hebt koffers bij je, dan moet je vaak ruim van tevoren reserveren. De treinen hebben beperkte ruimte voor bagage. Dit punt is vooral erg belangrijk tijdens drukke reisperiodes en het kan dus slim zijn om licht te reizen om wel meer spontaan te kunnen rondreizen. Met de hogesnelheidstreinen is het ook een goede optie om een centrale locatie te kiezen en van daaruit daguitstapjes te maken, dan omzeil je het bagageprobleem.

Opvallend genoeg wordt je treinkaartje in Japan zelden gecontroleerd, ondanks dat het personeel vaak langsloopt. Dit getuigt van een hoog niveau van vertrouwen in de samenleving.

Reizen in de trein in Japan

Hele gesprekken in het Japans

Ondanks het feit dat ze weten dat je hun taal niet begrijpt, zullen Japanners vaak hele verhalen in het Japans tegen je blijven vertellen. Het toont hun vriendelijkheid en gastvrijheid, zelfs als communicatie een uitdaging kan zijn. Japanners zijn gewoon echt heel erg vriendelijk, wij hadden ze wat meer gesloten verwacht. Een misvatting!

Luidruchtige restaurantgangers

Hoewel Japanners over het algemeen bekend staan om hun beleefdheid en terughoudendheid, verandert dit beeld soms wanneer ze in een restaurant zijn. Japanse restaurantgangers kunnen behoorlijk luidruchtig zijn, vooral als ze in groepen dineren en plezier maken. Opvallend en bovenal gewoon gezellig!

Japans restaurant kok

Wist je dit? Nog meer leuke feiten over Japan

 • In Japan rijden ze aan de linkerkant van de weg, wat voor bezoekers uit landen waar rechts rijden gebruikelijk is, even wennen kan zijn.
 • In de trein kun je vaak de stoelen omklappen of omdraaien, zodat je in de rijrichting kunt zitten.
 • Bij het ontbijten in je hotel krijg je een kaartje mee dat je op je tafel moet leggen, zo weet het personeel dat de tafel bezet is. Wanneer je klaar bent, draai je het kaartje om en kunnen ze de tafel schoonmaken. Niet vergeten dus!
 • Het lijkt erop dat veel Japanse mensen de voorkeur geven aan overmaatse kledingstukken, van grote hoodies tot wijde broeken. Dit draagt bij aan hun unieke en vaak eigenzinnige stijl.
 • Voor sommige van de meest populaire winkels moet je van tevoren een tijdslot reserveren om naar binnen te mogen.
 • In winkels en restaurants in Japan is er vaak veel personeel en daardoor krijg je service op een hoog niveau! Heel anders dan de digitalisering waar wij in Nederland mee te maken hebben in veel winkels en restaurants.
 • In veel restaurants in Japan zul je onder je stoel of tafel een speciale bak vinden waar je je tas in kunt plaatsen. Handig om je tas van de vloer te houden én ruimte te besparen.
 • In elke grote winkelstraat, stad of winkelcentrum zul je luxe merken vinden, van Cartier tot Gucci en van Louis Vuitton tot Rolex. Japan lijkt een voorliefde te hebben voor high-end merken.
 • Terwijl reguliere (merk)kleding in Japanse winkels vaak prijzig is, bieden outletwinkels een betaalbaar alternatief voor koopjesjagers.
 • Je zult merken dat Japanse anime en stripfiguren, zoals die van Animate, wijdverspreid zijn. Posters en video's van populaire anime zijn overal te zien en sommige winkels trekken lange rijen fans aan.
 • In winkels in Japan is het gebruikelijk dat het personeel naar je buigt als begroeting en respectvol gebaar naar klanten.
 • Bij sommige luchthavenhotels zal het personeel de shuttlebus vaak met meerdere mensen uitzwaaien, wat een hartelijke afscheidstraditie is. Wij maken dit meer in Narita en dat was zo ontzettend leuk!
 • In tegenstelling tot veel andere moderne steden wereldwijd is Japan opvallend laagbouw, dit draagt bij aan het unieke Japanse stadslandschap.
 • Het lijkt misschien vreemd, maar in Japan laten mensen in winkels en restaurants vaak het bedrag op een calculator zien als je wilt afrekenen. Dit voorkomt verwarring, omdat er sprake is van een taalbarrière.

Japan is zonder twijfel een land vol tegenstellingen en eigenaardigheden en dat is wat het zo'n fascinerende bestemming maakt om te verkennen met je gezin! Van geavanceerde technologie tot diepgewortelde tradities en verrassende gewoonten, Japan biedt een schat aan ervaringen en wij willen graag nog een keer terug gaan om er meer van te beleven!