Fushimi Inari Taisha Kyoto
Japan
Marc Groen
Japan
09/08/2023
9 min

Een magische dag in historisch Kyoto

09/08/2023
9 min

We ontwaken rond half zeven in het historische Kyoto na een lange vliegreis naar Japan en werpen een blik uit het raam. De zon straalt ons tegemoet, we zijn weer opgeladen om de dag fris te beginnen en hebben zin om Kyoto in te gaan. Kyoto was meer dan 1000 jaar de hoofdstad van Japan en zit daarom vol zit met historische bezienswaardigheden. Begin je dag vroeg in Kyoto om de drukte te vermijden en optimaal te genieten van deze prachtige stad. Afhankelijk van van je wilt zien en doen bij de highlights die ik hier beschrijf heb je meer of minder tijd nodig. Met kinderen is dit best een pittige tour voor een dag, je kunt hem wellicht beter uitspreiden over twee dagen en in de middag even wat andere ontspanning zoeken in Kyoto

Verblijven bij ibis in Kyoto

We slapen in ibis Styles Kyoto Station dat we vooral voor de ligging hebben gekozen. Onze kamer voelt comfortabel, al is hij niet heel ruim en we hebben een compacte badkamer die alles heeft wat je nodig hebt. Het ontbijt bij  ibis Styles Kyoto Station verrast ons aangenaam. We hadden verwacht dat het vooral veel Aziatisch eten zou zijn, vinden we toch diverse westerse opties en dat vinden we we prettig in de ochtend. Er blijken veel restaurants in de omgeving van ons hotel te zitten en het hotel biedt een prima prijs-kwaliteitverhouding. De locatie is top, recht tegenover het Kyoto Station waardoor het een perfect startpunt is om Kyoto te verkennen.

Heel belangrijk: de kamers zijn schoon en voorzien van een goede airconditioning. De medewerkers zijn ontzettend vriendelijk en niets is te veel, als een extra bonus is er gratis thee en koffie beschikbaar in het receptiegebied

> Meer informatie en beschikbaarheid

Kyoto met kinderen

Fietsen in Kyoto

Wil je gemakkelijk de highlights van Kyoto zien met je kinderen en meer te weten komen over de prachtige gebouwen en historie? Boek een fietstour in Kyoto met je gezin - liefst met een privégids - want dat is met kinderen gewoon net wat comfortabeler kan ik je vertellen. Boek je een tour, dan is het handig om te kijken of deze geschikt is met kinderen en welke leeftijdsgrens er geldt. Met een plaatselijke (Engelstalige) gids verkennen we de trekpleisters van Kyoto, maar ook de achterafstraatjes en dat maakt deze tour zo leuk! Wist je dat Kyoto meer dan duizend jaar de keizerlijke hoofdstad van Japan was? En dat het de enige grote stad in Japan is waar een fascinerende combinatie van pre-oorlogse en moderne architectuur te vinden is?

Fushimi Inari Taisha, de zee van rode poorten

Met de fiets krijgen we een goede indruk van Kyoto, maar we willen ook het een en ander van binnen zien dus gaan we zelf op pad. We stappen uit bij JR Inari Station en staan bijna direct voor de beroemde rode bogen van Fushimi Inari Taisha. We lopen door de boogtunnel, gefascineerd door dit unieke beeld. Katten dartelen rond, wat typerend is voor deze shrine. Fushimi Inari Taisha staat bekend om haar duizenden rode torii poorten. Een torii (letterlijk: vogelzitstok) is een traditionele Japanse poort die meestal toegang geeft tot een Shintō-heiligdom.

De Fushimi Inari Schrijn (伏見稲荷大社, Fushimi Inari Taisha) is een belangrijk Shinto-heiligdom in het zuiden van Kyoto. Het staat bekend om zijn duizenden vermiljoen torii-poorten. Ja duizenden inderdaad dat lees je goed! Het is een netwerk van paden overspannen achter de hoofdgebouwen. Deze paden leiden naar het beboste bos van de heilige Mount Inari, die 233 meter hoog is en deel uitmaakt van het schrijnterrein.

Fushimi Inari is het meest prominente onder de duizenden heiligdommen in Japan en is gewijd aan Inari, de Shinto-god van de rijst. Er wordt gedacht dat vossen de boodschappers van Inari zijn, daarom staan er over het hele terrein van het heiligdom vosstandbeelden. Fushimi Inari kent een enorme geschiedenis en is ouders dan de verhuizing van de hoofdstad naar Kyoto in 794. Na ongeveer 30-45 minuten klimmen en een geleidelijke afname van de dichtheid van de torii-poorten, bereiken we het Yotsutsuji-kruispunt dat zich halverwege de berg bevindt. Hier hebben we een mooi uitzicht over Kyoto en het pad zich splitst in een circulaire route naar de top. Veel wandelaars gaan alleen tot hier, aangezien de paden na dit punt niet veel variatie bieden en de dichtheid van de poorten verder afneemt.

Kyoto Fushimi Inari Taisha

Kinkaku-ji, de Gouden Tempel

Na Fushimi Inari nemen we de metro en bus naar Kinkaku-ji, een schitterende gouden tempel die in een meer ligt. Het is druk, maar de schoonheid van de tempel maakt alles goed. We volgen de bekende route, nemen een pauze om wat te drinken onderweg bij één van de vele vending machines en vervolgen daarna onze weg. Het was zo ontzettend warm en vochtig dat het slim is om echt veel te drinken en continu een flesje drinken bij je te hebben. Overal, lees echt overal, staan hier vending machines met drinken en soms ijsjes. Soms zou je willen dat er iets van een Mars of Snickers in zou zitten, maar dat hebben we nergens gezien..

Kinkaku-ji is bedekt met bladgoud en een UNESCO Werelderfgoed site. Dit is één van de meeste populaire bezienswaardigheden van Japan, zorg dus dat je hier de tijd neemt om te genieten van de prachtige omgeving, ondanks de drukte. Japanners zijn trouwens wel redelijk strict dus je moet overal het hele rondje lopen en je mag niet van de route afwijken. Wij hadden de Kinkaku-ji tempel  op een gegeven moment wel gezien maar moesten nog door een heel park om uiteindelijk bij de uitgang aan te komen. Als een souvenirshop waar je nog doorheen moet voordat je naar de exit mag!

Kyoto met kinderen, Kinkaku-ji

Nijo Castle: Keizerlijke pracht en praal

Door naar Nijo Castle, een imposant complex van paleizen, tuinen en muren. We verkennen het Ninomaru-goten Palace. Dit kan ik gerust een houten wonder noemen alle prachtige Japanse schilderingen. Het is een complex met grote muren en grachten er omheen en het bestaat zeg maar uit twee ringen met muren en grachten. Binnen deze muren ligt onder andere Ninomaru-goten palace, Honmaru Palace, enkele bijgebouwen en tuinen. Helaas was Honmaru palace dicht vanwege verbouwing, maar Ninomaru-goten Palace was wel open.

Ninomaru-goten Palace bestaat uit vijf met elkaar verbonden gebouwen, gemaakt van speciaal Japans hout. Je mocht alleen zonder schoenen naar binnen. Wat er te zien was waren de vertrekken in typisch Japanse stijl met veel bladgoud, Japanse schilderingen en verder vooral lege ruimtes. Eén ruimte was ingericht om een beeld te geven van vroeger tijden, maar ook deze ruimte was vooral heel kaal. Natuurlijk werd er op de grond gezeten.

De meeste schilderingen hadden een thema, bijvoorbeeld tijgers.  We hebben nog wat rondgelopen door de tuinen en uiteindelijk zijn we weer naar buiten gegaan. Daar stond een vriendelijke mevrouw om ons te bedanken voor het bezoek. Ze vroeg waar we nu naartoe gingen, dat was het Kyoto Imperial Palace. Deze mevrouw was het niet eens met de route van Google Maps vanuit Nijo Castle naar Kyoto Imperial Palace en stuurde ons naar de metro. Dat was een goed advies bleek later, want met Google Maps waren we aan de verkeerde kant van dit grote paleizencomplex uitgekomen.

In de metro kunnen we steeds gemakkelijk onze Icoca Card opladen met cash. Dit is een oplaadbare kaart om te reizen met het openbaar vervoer. In vrijwel alle treinen, metro's en bussen in de meest grote steden van Japan (waaronder Tokio , Osaka , Kyoto , Nagoya en Fukuoka) kunnen we deze kaart gebruiken.

Kyoto met kinderen, Nijo Castle

Kyoto Imperial Palace, een blik in het verleden

Het was echt zo enorm warm dat we de schaduw moesten opzoeken al lopend naar het Kyoto Imperial Palace. We hadden gehoopt wat te eten tegen te komen maar dat lukte helaas niet. Kyoto Imperial Palace was de keizerlijke residentie van vele generaties keizers. We lopen door het paleiscomplex en de prachtige tuinen om de architectuur te bewonderen, want we kunnen het paleis zelf niet bezoeken. We zien wel de grootse poorten van dit prachtige paleis. Dit paleis is het laatste gebouwde imperial palace in de oude hoofdstad Kyoto en het paleis werd meer dan 500 jaar gebruikt door de keizers (van 1337 tot en met 1869). Nadat Tokyo de hoofdstad van Japa werd in 1869 had dit paleis geen officiële functie meer. Het geeft werkelijk een stuk van de Japanse geschiedenis weer en daarom vind ik een bezoek met de kinderen echt de moeite waard.

Hier moeten we ook verplicht door het hele park lopen om bij de uitgang te komen, wat toch wel ongeveer een half uur in beslag neemt. In de hitte echt wel pittig, dus zorg dat je iets bij je hebt voor op je hoofd en wat te drinken is ook aan te raden. Vlakbij de bushalte waar we naartoe moeten, maken we even een korte pitstop bij McDonald's om wat energie op te doen en wat zout en suikers binnen te krijgen, samen met een portie frietjes en frisdrank, gezien de intense hitte. Hier zitten trouwens ook een 7-Eleven en Family Mart.

Kyoto met kinderen, Kyoto Imperial Palace tuin

Kyoto met kinderen, Kyoto Imperial Palace

Heian Jingu Shrine & Nanzenji tempel

Vervolgens zijn we met de bus naar Heian Jingu Shrine gegaan. De bus stopte op 7 minuten wandelen van de Heian Jingu Shrine en dat bleek een leuke weg te zijn langs Kyoto Theater en Okazaki Park. Deze Heian Jingu Shrine zag er vooral van buiten heel mooi en kleurrijk uit vinden wij. Vervolgens zijn we door Okazaki park langs een baseballveld gelopen, daarna via de Kyoto City Zoo en langs een riviertje naar Nanzenji Temple. Onderweg komen we een hele groep met geisha’s tegen! Die lopen hier best wel veel, maar ze vonden het leuk om met ons op de foto te gaan en dat was wel echt een highlight voor ons!

Kyoto met gezin, Heian Jingu Shrine

Kyoto met kinderen, Heian Jingu Shrine

De Nanzenji tempel ligt heel mooi in en tegen de bossen aan. Het is een zen-boeddhistische tempel die opgericht is door een keizer in 1291 dus redelijk oud en dat zie je in het houtwerk en de kleuren. Het was een hele rustige en vredige plek, we hebben hier wat rond gewandeld en zijn uiteindelijk via een klein achteraf straatje richting de metro gelopen.

Kyoto met kinderen, Nanzenji tempel

Ontdekken van Gion, de ziel van Kyoto

Door met de metro naar Gion. Gion is Kyoto's beroemdste geisha district. Wandel door Hanamikoji Street in de avond voor een kans om een geisha te spotten!  We begeven we ons naar Heian Jingu Shrine, daarna door Okazaki Park en eindigen bij Nanzenji Temple. We worden verrast door een groep geisha’s die met ons op de foto willen. Met hernieuwde energie gaan we verder naar Gion, verkennen de Yasaka Shrine en wandelen door de historische Hanamikoji Street.

Kyoto met kinderen, Geisha

Treinpas om tijd te besparen, koop een JR Green Pass

Overweeg om je treinpassen voor Japan van tevoren te boeken om tijd te besparen tijdens drukke uren. De JR Green Pass kan van tevoren online worden aangeschaft en wordt vaak beschouwd als een handige en kosteneffectieve manier om het openbaar vervoer in Japan te ervaren. Wij hebben de JR Green Pass vooraf online besteld via JR Pass zelf. We maken ter plekken eenvoudig reserveringen voor onze komende reizen.

De JR Green Pass in Japan wordt aangeboden door de Japanse Spoorwegen (JR) voor buitenlandse bezoekers. Met de Green Pass kun je onbeperkt reizen met de JR-treinen, inclusief de Shinkansen (hogesnelheidstreinen) en andere JR-lijnen in het hele land. De JR Green Pass is beschikbaar voor verschillende duuropties, zoals 7, 14 of 21 dagen. Deze Green Pass is echt alleen beschikbaar voor buitenlandse toeristen en is handig als je van plan bent om verschillende steden en regio's in Japan te bezoeken. De pas geeft je de vrijheid geeft om gemakkelijk met de trein te reizen en tegelijkertijd van het landschap te genieten.

Kyoto met kinderen, Gion