arrow_drop_up arrow_drop_down
Er op uit in Dokkum, by day...and by night!
13 november 2017 

Er op uit in Dokkum, by day...and by night!

De stad van het smalste huisje van Nederland. De stad aan de Elfstedentocht. De stad waar Bonifatius werd vermoord en de stad die heerlijk is om te bezoeken met je gezin. Niet alleen Dokkum met kinderen is leuk, ook de omgeving heeft enorm veel te bieden.

Struin door de noordelijkste 11-stedenstad

Dokkum is één van de 11 steden die een belangrijke rol speelt tijdens de Elfstedentocht. Een lang weekend Dokkum is zeker niet overdreven, want er valt in de omgeving van Dokkum zo ontzettend veel te beleven. Je hoeft je met kinderen dus geen seconde te vervelen, want je kunt onder andere fietsen, sloepvaren, wadlopen en de natuur in. Maar natuurlijk heb je Dokkum niet gezien als je het kleinste huisje van Nederland niet hebt gevonden. Dat staat namelijk in dit leuke pittoreske plaatsje. Maar ik verklap niet waar, ga zelf maar zoeken.

Verder raad ik je aan om een lekker ijsje te gaan eten bij de Echte Bakker Eddy de Jong (Grotebreedstraat 33-35) en om verder lekker rond te slenteren door het centrum van Dokkum met haar leuke winkeltjes. Mits je natuurlijk een kind of kinderen hebt die daar een beetje van houden. Er zijn ontzettend veel leuke en schattige winkeltjes van ondernemers die vanuit hun passie zijn gestart met hun bedrijf.

Rondvaart, Dokkum vanaf het water

Een stad is altijd anders vanaf het water en daarom raden we je zeker aan om met kinderen een leuke rondvaart door Dokkum te maken bij goed weer. Verwacht zeker ook wel een heleboel geschiedenis van de gids dus zorg dat je daarop bent voorbereid. Onze kleuter heeft een touw meegenomen om allerlei knopen te leren en kijkt tussendoor mee naar de waterkant als we samen kijken. Natuurlijk is de uitleg voor hem gewoon saai, maar er is geen speciale kindertour beschikbaar en het is zonde om daarom Dokkum niet vanaf het water te bekijken. Rondvaarten beginnen aan de kade voor museum Dokkum dat vroeger het oude marinekantoor was. Het ligt pal tegenover de oude sigarenfabriek, een prachtig gebouw aan de waterkant. Je vaart onder de kettingbrug, komt langs zwemmende kinderen, ziet de oude Noord-Friesche Locaal-Spoorwegmaatschappij (NFLS). Bovendien hoor je de spannende verhalen van de gids over strenge winters en glijden vanaf de kade het ijs op. Dat waren nog eens tijden en het maakt indruk op kinderen, dat is duidelijk! De laatste Elfstedentocht is inmiddels alweer 20 jaar geleden dus of deze tijden ooit nog terug gaan komen? Ik denk dat we allemaal het antwoord wel weten.

Is het lekker weer? Neem dan je zwemspullen mee naar Dokkum, want er zijn genoeg kinderen die zwemmen hier dus je kunt zeker wel een geschikte plek vinden om een plons te maken.

Shoppen in dit gezellige plaatsje

In Dokkum kun je goed shoppen, maar natuurlijk hebben we het dan niet over de grotere winkelketens, maar juist de kleine zelfstandige winkeltjes. Leuke, kleine en intieme winkels met een uniek assortiment waarvan de eigenaar of eigenares is gestart vanwege een passie voor iets specifieks. Een aantal van die leuke concepten in Dokkum:

  • Sorella Dokkum (De Zijl 3)
  • Mélange – live divine (Kleine Breedstraat 4)
  • 1622 Lifestyle (De Zijl 1)
  • Kinderkleding Nynstyles (Hoogstraat 19)

Dokkum is zeker leuk met kinderen, maar er zijn niet echt heel veel specifieke kinderactiviteiten. Je moet dus zelf een leuke combinatie maken en dat kan bijvoorbeeld door ook buiten Dokkum een aantal leuke uitjes te doen zoals bijvoorbeeld wadlopen in Moddergat.

Rondvaart Dokkum met kinderen

Dokkum kent naast de grotere bedrijven ook veel leuke kleine winkeltjes

Stadswandeling Dokkum met kinderen

Is een rondvaart niets voor jou gezin? Maak dan een stadswandeling door Dokkum met kinderen! De stadswandeling begint bij het het Admiraliteitshuis en voor € 3,00 (prijs november 2017) krijg je gegarandeerd een enthousiaste gids die je ontzettend veel weet te vertellen over Dokkum. De meeste gidsen zijn ook goed met kinderen, hoewel het het geen speciale kinderwandeling is. Houd daar rekening mee, net als met het feit dat de wandeling minimaal 1,5 uur duurt.

De wandeling start dus bij het Museum van Dokkum (Admiraliteitshuis). Er is ook een Bonifatiuswandeling die bij de Bonifatiuskapel start en waarbij de kapel dan ook zelf wordt bezocht. Je gaat in ieder geval langs de highlights van Dokkum zoals de molen, het keerpunt van de Elfstedentocht, het Stadhuis en het kleinste huisje van Nederland. Onderweg kun je rekenen op verhalen over Dokkum, de gidsen vertellen echt de oren van je hoofd van enthousiasme!

Dokkum vanuit de lucht

Kindvriendelijk uit eten in Dokkum

Zelf hebben wij gegeten bij Hotel-Restaurant De Posthoorn, waar het bomvol zat dus dat zegt wel iets over de kwaliteit. Er is hier een klein speelhoekje en er zijn verschillende leesboekjes en kleurtjes te krijgen. Wij zaten aan het raam dus er was ook voldoende te zien aan de waterkant. De menukaart voor kinderen is op zich niet heel bijzonder met de gebruikelijk kipnuggets, frikandel, kroketten, frites en appelmoes. Natuurlijk prima voor veel gezinnen, maar wij willen onze kleuter graag meer laten proeven. Bovendien vindt hij het zelf ook leuk om wat bijzonders te eten. En dat kan perfect bij Hotel-Restaurant De Posthoorn! De menukaart heeft meer dan genoeg verrassende gerechten (vlees en vis) en het is mogelijk om een hoofdgerecht als kindergerecht te bestellen: zowel de portie als de prijs worden gehalveerd. Met een goede eter die graag wat anders probeert, zijn wij hier helemaal enthousiast over! Het wordt uiteindelijk een stoofpotje Schotse Hooglander waarbij de vingers letterlijk worden afgelikt.

Bij  Hotel-Restaurant De Posthoorn voor de deur is het keerpunt van de Elfstedentocht. Dat is waarom de locatie van dit restaurant ook zo uniek is. En een begrip in de omgeving!

Bij de Abdij van Dokkum kun je voor kinderen ook net wat anders dan anders vinden op de menukaart. Wij worden erg enthousiast van gerechten als een kleintje vis, apelcompote en een goed belegd broodje hamburger voor kids. Voor een lekkere ‘kids fish & chips' met kibbeling en dikke frieten ga je naar De Waegh in Dokkum met je gezin.

New in town: KB Food & Kids

Een stadstuin, lekkere sfeer, klimtoren, goed eten, the Green Egg, heerlijke wijnen, een nanny in het weekend en gewoon helemaal af tot in de toiletten: KB Food & Kids. Een restaurant in hartje Dokkum dat na lange leegstand werd geopend door de eigenaresse Anna Smits. Wat een hippe tent is het geworden en omdat er ook leuke gerechten voor kinderen op het menu staan in combinatie met de kindvriendelijkheid, zouden wij zeker aanbevelen om voor dit restaurant een stukje om te rijden.

KB Food & Kids Dokkum

Bij het terras van KB Food & Kids Dokkum vind je ook de klimtoren voor kids

Overnachten in Dokkum met kinderen, waar moet je zijn?

Bij Jojanneke van BookingDokkum.nl! Zij snapt hoe je wilt overnachten met je gezin in een leuke plaats als Dokkum. B&B Oudemanssteeg is een net nieuws appartement in Dokkum dat echt ontzettend geschikt is voor gezinnen. Op de begane grond een grote leefkeuken met eettafel en boven een zithoek met tv, tweepersoonsbed en een extra slaapkamer met een tweepersoonsbed voor de kids. Wil je samen met andere gezinnen naar Dokkum of ga je met de hele familie? Dan zijn de Dokkumer Bed&Breakfast Appartementen echt een aanrader. Het zijn vier luxe en kindvriendelijk ingerichte appartementen voor maximaal twaalf personen. Wil je echt relaxen als de kids in bed liggen? Kies dan voor Wellness B&B bij Dokkum in Niawier. Je hebt een privé zwembad, jacuzzi, twee sauna's, twee slaapkamers en een boomgaard tot je beschikking om te relaxen, ontbijten en appels te plukken.

Heb je de kans op met z'n tweetjes naar Dokkum te gaan, dan zijn de Van der Gang Suites, B&B Bierbrouwerij het Klavertje. Kijk voor alle overnachtingsmogelijkheden in Dokkum op www.bookingdokkum.nl.

B&B Dokkum met kinderen

Er op uit in en rondom Dokkum, laat je goed voorlichten

Naast haar B&B werkzaamheden regelt Jojanneke nog veel meer. Ze verwelkomt toeristen die per touringcar dit gebied bezoeken. Stelt een dagprogramma samen en vertelt alles over dit gebied. Ze werkt samen met plaatselijke ondernemers dus ze weet waar je moet zijn. Maak daar dus gebruik van is mijn tip! Jojanneke bezoekt zelf ook veel plekken in Noord Oost Friesland dus de tips die je krijgt zijn ook eigen ervaringen. Wil je met kinderen een sloepje huren en zelf door de grachten van Dokkum en omgeving varen? Dat kan via BookingDokkum.nl.

 

Over de schrijver
Ik ben Mireille, eigenares van Kleine Wereldreiziger en trotse moeder van onze lieve boys (2012 & 2018). Met ons gezin ontdekken wij graag de wereld. Ver weg, maar zéker ook heel dicht bij huis! Wij vinden het belangrijk dat een vakantie, uitje of weekendje weg een ervaring is waar nog lang over wordt gepraat. Daar horen voor ons van die fijne adressen bij om comfortabel te overnachten in combinatie met slow travel.
Kleine Wereldreiziger PLUS

Nog vragen over deze bestemming?

Ontdek dan nu Kleine Wereldreiziger PLUS met veel extra's! 


✅ Je persoonlijke vakantievragen stellen

✅ Korting bij partners, extra downloads en moodboards

✅ Toegang tot onze besloten omgeving, los van social media

Kleine Wereldreiziger PLUS

Meer tips over deze bestemming?

Ontdek dan nu Kleine Wereldreiziger PLUS met veel extra's! 


✅ Je persoonlijke vakantievragen stellen

✅ Korting bij partners, extra downloads en moodboards

✅ Toegang tot onze besloten omgeving, los van social media

We hebben nog steeds te maken met  de ‘COVID-19 maatregelen’ die bijna van dag tot dag veranderen. Onze bewegingsvrijheid is beperkt en toch zijn er nog zoveel mogelijkheden om te genieten met je kinderen. We hebben zelf het besluit gemaakt om voorlopig niet naar het buitenland te gaan en willen je graag laten zien hoe mooi ons eigen land is. Natuurlijk hebben wij  nog genoeg ongeschreven verhalen klaarliggen en we respecteren dat iedereen een andere keuze maakt als het over reizen gaat. We blijven je dus inspireren over internationale bestemmingen, al zijn ze niet altijd bereikbaar op dit moment. Dromen mag en is heerlijk! Voor actuele berichtgeving raadpleeg je altijd de lokale overheden en communicatiekanalen. Stay safe en heb respect voor elkaars gezondheid.