Midden-Oosten met kinderen Byblos
Libanon
Mireille Steegmans
Libanon
10/04/2021
5 min

Libanon, kennismaken met een prachtige cultuur

10/04/2021
5 min

Libanon met kinderen? Bijzonder, lekker eten, vriendelijke mensen en totaal niet voor de hand liggend met je gezin! Ik denk dat ik het wel goed omschrijf dan. Een familiebezoek zorgde ervoor dat ik met mijn 2-jarige peuter naar Libanon ging. En wat was het een geweldig.

Beiroet, een stad met twee gezichten

Beiroet is een stad met twee gezichten. Enerzijds is het arm en authentiek. Anderzijds is het modern en luxe. Dat is niet zo vreemd, want de stad heeft een roerige geschiedenis en een historie die meer dan 5000 jaar terug gaat. De huidige stad staat continue in de steigers, er wordt veel gebouwd in het moderne gedeelte van Beiroet. Sinds het eind van de oorlog in 1989 is men al bezig met het opbouwen van deze prachtige stad. Er is veel veranderd en de stad heeft zich als doel gesteld om een topbestemming te zijn voor toeristen. Als je ziet wat Beiroet nu al te bieden heeft, dan zijn wij ervan overtuigd dat een citytrip Beiroet in de toekomst absoluut populair gaat worden. De huidige politieke situatie in de omringende landen werkt daaraan helaas niet mee.

Beiroet is modern, heeft prachtige hotels en natuurlijk is het Libanese eten ook geweldig. Wil je lekker niets doen, genieten en van de zon genieten? Dan is Beiroet ook een zeer goede optie voor een korte vakantie. Met het heerlijke eten en de moderne familiehotels heb je een heerlijke vakantie.

Stedentrip Beirut met kinderen

Sfeervol Byblos, Werelderfgoed en meer

Als je naar Libanon op vakantie gaat mag historisch Byblos – één van de oudste steden ter wereld – zeker niet ontbreken in je reisschema. Slenteren door Byblos old town is voor een paar uurtjes prima te doen met kids.

Als je de oude stad van Byblos bezoekt, zie je bij aankomst direct de oude stadsmuur die dateert vanuit de Middeleeuwen. Deze City Wall ligt om de hele oude stad van Byblos. De stadsmuur is 270 meter lang van oost naar west en 200 meter van noord naar zuid. Byblos (Arabisch: Jeita) is een oude stad met veel archeologie waarvan Byblos Castle het meest bekend is. Het plaatje van de overblijfselen van het kasteel in combinatie met het uitzicht over de zee is prachtig en niet voor niets UNESCO World Heritage.

Ook de volgende plaatsen rondom het kasteel zijn de moeite waard om te bezoeken:

  • The Roman Road: ongeveer 300 meter aan overblijfselen van de originele weg.
  • Temple of the Obelisks
  • Temple of Baalat Gebal (zie foto)
  • Royal Tombs
  • Great Temple
  • The Crusader Castle
  • Persian Castle
  • Romeinse Theater: gereconstrueerd bouwwerk gelegen aan zee

Byblos met kinderen

Byblos old town met kinderen

Wij rijden Byblos in via de haven waar je een prachtig uitzicht hebt. Onze chauffeur zet ons af bij de ingang van de ruïnes van het oude kasteel. Als je Byblos met een kind bezoekt is dat aan te bevelen, omdat je dan alleen maar vlak of bergafwaarts hoeft te lopen. Wij hebben een buggy bij ons en dat is sowieso niet optimaal in Byblos. Lees: er zijn hoge trottoirs, kleine kinderkopjes en het is dus even creatief zijn soms. Laat je daar echter niet door tegenhouden! Waar je je wel goed van bewust moet zijn is van de hitte, vooral in de zomermaanden. Wij waren eind mei in Byblos met een kind van twee jaar, toen was het 25 graden en al pittig heet. Bovendien loopt je veel in de zon dus smeer je kind goed in met zonnebrandcrème. Wij vinden deze temperatuur met een kind het maximale; als het warmer is dan is het zowel voor je kind als voor jezelf niet prettig meer

Byblos met kinderen bezoeken

Rondslenteren in de straten van Byblos

Met oudere kinderen is Byblos erg leuk om te bezoeken. De oudheden, klimmen op de rotsen en stenen en meer ontdekken over vroeger. Het kan in Byblos erg warm zijn, ondanks de zeewind dus daar moet je rekening mee houden: de gevoelstemperatuur tussen al het gesteente is vele malen hoger. Het is ontzettend leuk om te slenteren in de oude straten van Byblos met straatverkopers en leuke hebbedingetjes. Wij kopen een aantal typische souvenirs uit Libanon en gaan natuurlijk ook kruiden en thee kopen in één van de leuke winkeltjes. Op die manier kunnen we de smaken van het Libanese eten ook thuis nog proeven. Het is leuk om op de binnenplaatsen op het terras te gaan zitten. Met kinderen is de haven ook erg leuk en je hebt er veel restaurantjes. Als je hier met zonsondergang gaat zitten, kun je genieten van de ondergaande zon en de kinderen kunnen boten kijken. Er is wel druk verkeer rondom de haven, dus je kinderen moeten echt wat ouder zijn om er zelf rustig rond te kunnen kijken.

Jeita Grotto

Jeita Grotto – de Jeita grotten – horen tot de mooiste grotten ter wereld en liggen in de prachtige groene vallei van Nahr al-Kalb. De natuur in de omgeving is echt prachtig en je kunt je maar moeilijk voorstellen dat de omgeving bij de grotten volledig verwoest was na 15 jaar burgeroorlog. Er is ontzettend veel werk verricht en geïnvesteerd om het gebied en de Jeita grotten zo snel mogelijk weer toegankelijk te maken. Wij rijden vanuit Beiroet met een privé chauffeur van het Mövenpick Hotel & Resort Beirut. De reistijd naar de grotten toe is ongeveer 30 tot 45 minuten. De reistijd is wel afhankelijk van hoe makkelijk je Beiroet in en uit kunt komen, daar is een flink verkeersprobleem op sommige tijdstippen. Probeer bijvoorbeeld niet om na 16.00 uur de stad in te komen, maar zorg dat je net daarvoor of ruim daarna weer terug naar je hotel gaat. Op die manier voorkom je urenlang in de file staan. Libanon kent geen openbaar vervoer zoals wij dat kennen dus je bent aangewezen op een georganiseerde tour of een eigen chauffeur/taxi. Jeita grotto ligt ten noorden van Beiroet in een kust- en bergachtige streek. De grotten zijn makkelijk bereikbaar via de snelweg.

Wat is er te doen voor kinderen bij Jeita Grotto?

Bij Jeita grotto is er genoeg te zien en te beleven. Er rijdt een trein, er is een kabelbaan en er liggen prachtige tuinen met mooie beelden. Het hoogtepunt zijn de twee grotten die allebei bezocht kunnen worden. Houdt er wel rekening mee dat het nat en dus glad kan zijn, wij adviseren niet om de Jeita grotten in te gaan met kinderen jonger dan 5 jaar. In de loop van de tijd heeft water er gezorgd voor mooie stenen gordijnen en sculpturen. De laagste grot werd voor het publiek in 1958 geopend en is bereikbaar met de boot. De rit in deze grot duurt in totaal maar ongeveer 5 minuten. Dat is wat ons betreft een kleine tegenvaller; we hadden iets meer verwacht. Je vaart over een onderaards meer dat ongeveer 600 meter lang is. De bovenste grot kan te voet bezocht worden. Deze grot heeft veel trappen. Het kan er glad zijn door natte vloeren, zorg dat je dus goede schoenen aan hebt met voldoende grip. Nogmaals; met kinderen is het bezoeken van de Jeita grotten niet ideaal vanwege de gladheid.

Nog veel meer higlights in Libanon

Ik heb nog meer verhalen te vertellen over Libanon, maar feit is dat de situatie in het land op dit moment gewoon niet zo is dat je er snel naartoe reist met kinderen. Mocht die tijd weer komen dan vertel ik meer over Baalbeck, Saïda / Sidon, Beiroet zelf en het heerlijke Libanese eten! Als je wilt overnachten in Beirut dan kan ik je het Mövenpick Hotel Beirut van harte aanbevelen. Wij verbleven daar zelf met veel plezier.