Malta met kinderen

Malta met kinderen, een sfeervol eiland

Je hebt de keuze uit de drie eilanden Malta, Gozo en Comino die liggen tussen Sicilië en de Noord-Afrikaanse kust. Malta is klein, maar heeft veel te bieden voor gezinnen.

Pasen op Malta

Culturele Hoofdstad van Europa

In de lente trekken Malta en Gozo een kleurrijk bloemenkleed aan en loopt het kwik al lekker op. Het is de ideale periode om erop uit te gaan! Ga wandelen in Gozo, geniet van versgevangen vis in Marsaxlokk, laat je onderdompelen in paastradities en aanschouw de bloemenpracht in Valletta tijdens het Valletta Green Festival. Hoewel je je in zonnig Valletta zonder enige moeite enkele dagen kunt vermaken, heeft de Maltese archipel nog heel veel meer te bieden. Met een oppervlakte van 316 vierkante kilometer is Malta ongeveer zo groot als Texel, waardoor alle bezienswaardigheden op korte afstand van elkaar liggen.

De normaal gesproken al overvolle evenementen kalender van Valletta barst in 2018 werkelijk uit haar voegen. Na een spetterende openingsweek, waarin straatartiesten en muzikanten hun kunsten vertonen op de mooiste plekken in de stad, staan er allerlei uiteenlopende evenementen op het programma. Of je nu houdt van klassieke muziek, moderne kunst of ‘s werelds beste DJ’s; je vindt het allemaal in 2018 in Valletta. Kijk hier voor het hele programma van Valletta Culturele Hoofdstad van Europa. Zeker weten dat hier voor voor kinderen wat leuks tussen zit!

Valletta met kinderen

Culturele smeltkroes van de Mediterranée

De strategische ligging van Malta heeft vele volkeren aangetrokken. De Phoeniciërs, Arabieren, Noormannen, Fransen en Britten hebben allen hun stempel op de hoofdstad Valletta gedrukt. De vele bijnamen die Valletta draagt, zoals ‘de moderne stad gebouwd door de ridders van Sint Jan’, ‘een meesterwerk van de barok’ en ‘een Europese kunststad’ herinneren aan haar rijke verleden. Pompeuze fonteinen, monumenten, nissen met heiligbeelden, balkons, façades en wapenschilden maken dat je in de gezellige straatjes ogen tekort komt. Het is dan ook niet zo gek dat Valletta al sinds 1980 benoemd is tot UNESCO Werelderfgoed.

Wandelen in Gozo met kinderen

Wandelen in Gozo

Gozo, het zustereiland van Malta, is landelijk, sereen en groen. Met pittoreske dorpjes, barokke kerken en oude boerderijen verspreid over het platteland lijkt het of de tijd er stilgestaan heeft. Het eiland leent zich perfect voor prachtige wandelingen. Volg de spectaculaire kustlijn met enorme kliffen en idyllische baaitjes, trek het ongerepte binnenland in en breng een bezoek aan forten en prehistorische tempels. Kijk hier voor een overzicht van verschillende wandelingen.

Gozo met kinderen

Groen Gozo

Hoewel slechts 5 kilometer zee Malta van haar zusje Gozo scheidt, is het een wereld van verschil. Terwijl er in Malta een gezellige drukte heerst, is Gozo landelijk en sereen, een oase van rust waar je helemaal kunt opladen. Het is eveneens een eiland waar je kunt wandelen, klimmen, duiken, zwemmen, zeilen, fietsen, zonnen, eten en drinken. Een bezoek aan Gozo is goed te doen als dagtrip vanuit Malta, maar enkele dagen vertoeven op dit groene eiland is ook zeker een aanrader. Overnachten in stijl doe je in zogenaamde farmhouses: eeuwenoude, authentieke boerderijen die zijn omgebouwd tot gezellige, rustieke gastenverblijven. 

Marsaxlokk

Vis eten in Marsaxlokk en de 'stille stad' Mdina

In het gezellige vissersdorpje Marsaxlokk dobberen kleurrijke traditionele vissersboten, Luzzu’s genaamd, in het helderblauwe water. Dagelijks gaan lokale vissers de zee op om terug te keren met heerlijke verse vis. Strijk neer op één van de gezellige terrassen om in de lentezon te genieten van een goede vismaaltijd. De Maltese bevolking is dol op zwaardvis en de Lampuki pie, een heerlijke hartige taart met goudmakreel. Aanrader: bezoek op zondagochtend de vismarkt, waar de vissers hun vangst van de dag uitstallen.


 De sfeervolle straten van de ‘Stille Stad’ Mdina zullen je betoveren en sportievelingen onder ons halen hun hart op tijdens een mountainbiketocht, pittige hike of rotsklimavontuur. Tel daar de heerlijke lokale gerechten in combinatie met een Cisk biertje of wijn van eigen bodem bij op en je hebt alle ingrediënten voor een onvergetelijke city break plus.

Valletta Green Festival

Valletta Green Festival, Goede Week en Pasen

Van 4 t/m 6 mei weet je niet wat je ziet op het St. George’s plein in Valletta: met zo’n 80.000 potplanten wordt er een enorm, kleurrijk tapijt gevormd. Maar dat is niet alles! Tijdens dit Groene Festival geniet jong en oud van allerlei gezellige activiteiten en initiatieven ter bevordering van het milieubewustzijn op de Maltese eilanden.


Voorafgaand aan de Goede Vrijdag begint de De Goede Week. De Maltezers gaan massaal naar de kerk en het beeld van de Moeder van Smarten wordt in een processie door vele steden en dorpen gedragen. Op Goede Vrijdag zelf heerst er een ingetogen sfeer in de kerken. Versieringen in de kerken worden bedekt met lappen en de kleur rood domineert als symbool van het bloed van Christus.


Deze ingetogen sfeer slaat snel om als de klokken luiden om de stilte van de nacht te doorbreken en de opstanding van Christus aan te kondigen. Op paaszondag wordt het beeld van de Herrezen Christus door de straten rondom de kerk gedragen. De processie eindigt als de dragers al rennend en jubelend het beeld weer de kerk in brengen. Op eerste paasdag komen families samen om uitgebreid te lunchen en cadeaus uit te wisselen. Intussen zoeken kinderen paaseieren en snoepen ze van de traditionele figolla, een zoete amandeltaart.

Mireilles reistips voor ouders

Malta is een bestemming die je doorgaans vanuit één plek gaat verkennen met je gein. Veel gezinnen boeken een los vliegticket en een accommodatie, maar weet je dat dit niet altijd de goedkoopste optie is? Hieronder staan mijn tips voor jullie gezinsreis naar Malta.

Boek een compleet pakket:

arrow_drop_up arrow_drop_down