Vakantie Malta met kinderen
Malta
Mireille Steegmans
Malta
12/09/2021
4 min

Malta met kinderen, een sfeervol eiland ten top

12/09/2021
4 min

Malta is klein, maar heeft veel te bieden voor gezinnen. Je hebt voor je vakantie naar Malta met je gezin de keuze uit de drie eilanden Malta, Gozo en Comino die liggen tussen Sicilië en de Noord-Afrikaanse kust.

Gezinsvakantie naar Malta

Wat is de ideale periode voor Malta met kinderen?

In de lente trekken Malta en Gozo een kleurrijk bloemenkleed aan en loopt het kwik al lekker op. Het is de ideale periode om erop uit te gaan! Ga wandelen in Gozo, geniet van versgevangen vis in Marsaxlokk, laat je onderdompelen in paastradities en aanschouw de bloemenpracht in Valletta tijdens het Valletta Green Festival. Hoewel je je in zonnig Valletta zonder enige moeite enkele dagen kunt vermaken, heeft de Maltese archipel nog heel veel meer te bieden. Met een oppervlakte van 316 vierkante kilometer is Malta ongeveer zo groot als Texel, waardoor alle bezienswaardigheden op korte afstand van elkaar liggen.

Gezinsvakantie Malta met kinderen

Culturele smeltkroes van de Mediterranée

De strategische ligging van Malta heeft vele volkeren aangetrokken. De Phoeniciërs, Arabieren, Noormannen, Fransen en Britten hebben allen hun stempel op de hoofdstad Valletta gedrukt. De vele bijnamen die Valletta draagt, zoals ‘de moderne stad gebouwd door de ridders van Sint Jan’, ‘een meesterwerk van de barok’ en ‘een Europese kunststad’ herinneren aan haar rijke verleden. Pompeuze fonteinen, monumenten, nissen met heiligbeelden, balkons, façades en wapenschilden maken dat je in de gezellige straatjes ogen tekort komt. Het is dan ook niet zo gek dat Valletta al sinds 1980 benoemd is tot UNESCO Werelderfgoed.

Tips Valletta met kinderen

Wandelen op Gozo met kinderen

Gozo, het zustereiland van Malta, is landelijk, sereen en groen. Met pittoreske dorpjes, barokke kerken en oude boerderijen verspreid over het platteland lijkt het of de tijd er stilgestaan heeft. Het eiland leent zich perfect voor prachtige wandelingen. Volg de spectaculaire kustlijn met enorme kliffen en idyllische baaitjes, trek het ongerepte binnenland in en breng een bezoek aan forten en prehistorische tempels.

Hoewel slechts 5 kilometer zee Malta van haar zusje Gozo scheidt, is het een wereld van verschil. Terwijl er in Malta een gezellige drukte heerst, is Gozo landelijk en sereen, een oase van rust waar je helemaal kunt opladen. Het is eveneens een eiland waar je kunt wandelen, klimmen, duiken, zwemmen, zeilen, fietsen, zonnen, eten en drinken. Een bezoek aan Gozo is goed te doen als dagtrip vanuit Malta, maar enkele dagen vertoeven op dit groene eiland is ook zeker een aanrader. Overnachten in stijl doe je in zogenaamde farmhouses: eeuwenoude, authentieke boerderijen die zijn omgebouwd tot gezellige, rustieke gastenverblijven.

Malta eiland Gozo met kinderen

Vis eten in Marsaxlokk en de 'stille stad' Mdina

In het gezellige vissersdorpje Marsaxlokk dobberen kleurrijke traditionele vissersboten, Luzzu’s genaamd, in het helderblauwe water. Dagelijks gaan lokale vissers de zee op om terug te keren met heerlijke verse vis. Strijk neer op één van de gezellige terrassen om in de lentezon te genieten van een goede vismaaltijd. De Maltese bevolking is dol op zwaardvis en de Lampuki pie, een heerlijke hartige taart met goudmakreel. Aanrader: bezoek op zondagochtend de vismarkt, waar de vissers hun vangst van de dag uitstallen. De sfeervolle straten van de ‘Stille Stad’ Mdina zullen je betoveren en sportievelingen onder ons halen hun hart op tijdens een mountainbiketocht, pittige hike of rotsklimavontuur. Tel daar de heerlijke lokale gerechten in combinatie met een Cisk biertje of wijn van eigen bodem bij op en je hebt alle ingrediënten voor een onvergetelijke city break plus.

Vissersdorpje Marsaxlokk Malta

Valletta Green Festival, Goede Week en Pasen

Begin mei weet je niet wat je ziet op het St. George’s plein in Valletta: met zo’n 80.000 potplanten wordt er een enorm, kleurrijk tapijt gevormd. Maar dat is niet alles! Tijdens dit Groene Festival geniet jong en oud van allerlei gezellige activiteiten en initiatieven ter bevordering van het milieubewustzijn op de Maltese eilanden. Voorafgaand aan de Goede Vrijdag begint De Goede Week. De Maltezers gaan massaal naar de kerk en het beeld van de Moeder van Smarten wordt in een processie door vele steden en dorpen gedragen. Op Goede Vrijdag zelf heerst er een ingetogen sfeer in de kerken. Versieringen in de kerken worden bedekt met lappen en de kleur rood domineert als symbool van het bloed van Christus.

Deze ingetogen sfeer slaat snel om als de klokken luiden om de stilte van de nacht te doorbreken en de opstanding van Christus aan te kondigen. Op paaszondag wordt het beeld van de Herrezen Christus door de straten rondom de kerk gedragen. De processie eindigt als de dragers al rennend en jubelend het beeld weer de kerk in brengen. Op eerste paasdag komen families samen om uitgebreid te lunchen en cadeaus uit te wisselen. Intussen zoeken kinderen paaseieren en snoepen ze van de traditionele figolla, een zoete amandeltaart.

Valletta Green Festival