Meenemen naar de camping met kinderen
Inpaktips
Mireille Steegmans
Inpaktips
06/02/2022
6 min

Ik ga naar de camping en neem mee...

06/02/2022
6 min

Kamperen met kinderen staat zo'n beetje gelijk aan een volksverhuizing. Als wij gaan kamperen dan hebben we het liefst zo min mogelijk bij ons. Wij zijn het type kampeerder dat aan de basis genoeg heeft, maar stiekem gaat er toch altijd meer mee dan we hopen. 

Om mee te nemen naar de camping

Lekker eten is een must voor ons en daar heb je gewoon wel wat apparatuur, ingrediënten en andere spullen voor nodig. Wat dacht je van afwasmiddel, de BBQ met aanmaakblokjes, de kaasschaaf en een kurkentrekker? Vergeet verder geen schoonmaakdoekjes, de blikopener, afvalzakken en ga zo nog maar even door. Er zijn eindeloos veel lijstjes te vinden, maar een aantal spullen die wij meenemen staan daar vaak niet op. Daarom ons toevoegingen hieronder op al bestaande inpaklijsten voor de camping.

Gezelligheid aan tafel 

Wij zijn wel te porren voor wat gezelligheid en dus gaat er altijd een kleurrijk tafelkleed mee naar de camping plus een aantal druipkaarsen die we in een lege fles kunnen zetten. Het liefst druipkaarsen dus, want dat ziet er zo gezellig uit vinden wij. Omdat we houden van lekker eten en samen koken –en dat ook doen op de camping – brengen we nogal wat uurtjes door aan tafel. Afgelopen zomer in Frankrijk hadden we een houten picknicktafel bij ons plekje dat was helemaal fantastisch en daardoor kon onze eigen tafel thuis blijven. Dat scheelde weer wat ruimte! Ons tafelkleed uit Peru is lichtgewicht en droogt snel dus daardoor fijn in het gebruik.

Gezelligheid op de camping met kinderen

Grillmaster en opbergbakjes 

Je mag niet overal een BBQ aansteken met kooltjes en omdat wij een elektrische BBQ toch wat minder vinden om te koken besluiten we regelmatig om onze grill van thuis in te pakken voor het koken op de camping. Een lekkere volume slurper in de bagage en alleen te gebruiken met een hoger voltage dus daar moeten we op letten bij het boeken van ons plekje. Maar dan kunnen er ook in no-time courgette, aubergine en paprika gegrild worden. Of wat dacht je van een lekkere tosti in de ochtend die zo klaar is. Als de grill uitpakken, vaak in combinatie met de airfryer, krijgen we soms rare gezichten. Maar we hebben al wat rasechte kampeerders op ideeën gebracht. 

Als we een koelkast hebben op de camping (of huren) dan grillen we vaak meteen wat meer voor de volgende ochtend. Hoewel er veel handige opbergbakjes zijn op de markt waarbij Mepal toch wel onze favoriet is, gaan we toch vooral voor de simpele plastic bakjes van onze lokale Chinees. Hergebruik en ook nog makkelijk qua formaat met stapelen.

Speelgoed voor op de camping 

Leuk speelgoed voor op de camping? Welk speelgoed neem je nou eigenlijk het beste mee. Onze tip: kies voor speelgoed waar normaal gesproken niet zoveel mee wordt gespeeld en neem vooral niet te veel mee, in een andere omgeving is vaak genoeg te ontdekken. Wat ons betreft mag een loopfiets zeker niet ontbreken op vakantie. Handig als je wat wilt wandelen met een kleuter die niet meer in de buggy wil zitten. Is het een dag wat minder weer? Dan kiezen wij voor kaartspelletjes zoals Machi Koro, Yahtzee en de spellen van SmartGames. UNO en Skip-Bo zijn hier ook favoriet!

Praktisch dingen op de camping met kids

Stofzuigen versus stoffer en blik 

Ik herinner met nog goed dat wij de eerste keer op pad gingen met onze bell tent en dat ik onze Bosch handstofzuiger uit de auto haalde. Het gezicht van de achterbuurvrouw sprak boekdelen. Daar heb je toch een handveger en blik voor? Ja dat kan inderdaad, maar op onze knieën door de tent kruipen om schoon te maken vinden wij niet zo'n goed plan, de handstofzuiger is veel gemakkelijker vinden wij. En weet je wat nu zo leuk is? Er zijn inmiddels al wat buren geweest die hem zijn komen lenen en dus wel zagen dat het gemakkelijk was.

Veiligheid op de camping 

Een SOS-armbandje maakt je leven een stuk meer ontspannen op vakantie en als je weet dat je kindje snel wegloopt dan is het zelfs een must have. Veiligheid staat bij ons hoog in het vaandel en naast een SOS armbandje is een walkie talkie ook handiger dan een mobiele telefoon vinden wij. 

We maakten voor het eerst kennis met walkie talkies toen we in Portugal gingen geocachen en op afstand contact moesten houden met elkaar. Gijs is vanuit zijn werk bekend met walkie talkies en na een training van hem in etherdisclipline waren wij ook enthousiast. Inmiddels gaat er altijd een walkies talkie mee naar de camping, handig om contact met elkaar te houden of als er iemand nog even shampoo nodig heeft in de douche. Mijn tip is wel om voor kwaliteit te gaan en liever iets meer te betalen, een goedkope speelgoed walkie talkie is leuk om in huis mee te spelen, maar laat het al snel afweten als je een groter bereik verwacht. En geloof me, als je eenmaal het gemak ontdekt dan wil je meer en je kinderen zéker. Ik zag het gemak wel van de triple walkie talke van Motorola die ik in de top 10 van walkie talkies zag staan bij Walkies, maar die werd door Gijs meteen afgeserveerd. We hebben nu gekozen voor de Talkabout T82 Extreme Twin pack van Motorola die meer kwaliteit biedt en dus een betere lange termijn investering is voor ons. 

In het kader van veiligheid nemen wij graag onze draagbare reiskluis mee die we vastmaken aan ons bedje bij het zwembad. Wij vinden het wel fijn om daar onze waardevolle spulletjes in te bewaren, zodat ze niet achterblijven in de tent.

Handig om mee te nemen naar de camping

Zwemmen en (af)drogen

We nemen zoveel mogelijk lichtgewicht spullen mee. Lichtgewicht handdoeken voor het douchen zijn natuurlijk ideaal, vooral omdat ze daarna op het lijntje weer zo lekker snel drogen. Als we langer op vakantie gaan nemen we liever een hamamdoek mee dan zo'n lichtgewicht 'zeem'. Dat vinden we fijner afdrogen en het scheelt eigenlijk niet zo heel veel in gewicht heb ik ontdekt. Voordat de BBQ goed en wel brandt, zijn de hamamdoeken alweer opgedroogd. En in de winter hangen we ze boven de kachel. We gebruiken de hamamdoeken soms ook wel als picknickkleed samen met ons fleece kleed van Travelsafe. 

Campinguitzet: wat is praktisch?

Er zijn natuurlijk nog 1001 dingen te bedenken om mee te nemen als je gaat kamperen met kinderen. Voor iedereen zal de lijst er anders uitzien, het ligt er maar net aan hoeveel comfort je wilt hebben tijden je campingtrip en hoeveel ruimte je hebt. Er zijn een aantal items die ik graag nog even wil noemne, gewoon omdat ze handig zijn en niet iedereen ze kent. De Light my Fire Spork is multifunctioneel: een vork en lepel (spoon) in één. Lekker praktisch voor kleinere kinderen die nog niet met bestek eten. De CamelBak Eddy gebruiken wij al 6 jaar dagelijks en hij lekt nog steeds niet. Bovendien kun je hem makkelijk aan een haakje hangen en dragen door het ophanghaakje. De Hydro Flask flessen zijn extreem goed isolerende thermosflessen, handig als je warm water nodig hebt voor het maken van een flesje. Tegenwoordig is er zelfs een Hydro Flask Wine Bottle variant om je wijn gekoeld te houden. En natuurlijk het uitklapbare bestek. Geen losse spullen en gehannes, maar lekker alles-in-één bij elkaar. En waar laat je alle spullen als je 's ochtends in de douche staat? Wij gebruiken zelf de Osprey oprolbare toilettas met haak om op te hangen. 

Handig, maar geen essentials op de camping

En dan zijn er nog de spullen die handig als je met kinderen naar de camping gaat, maar in mijn ogen geen essentials. Wil je je peuter of kleuter lekker laten spelen en zelf foto's laten maken, dan is de Kidizoom werkelijk en feest. Heb je geen stroom bij je kampeerplek? Dan zullen de kinderen en wellicht jullie zelf ook erg blij zijn met een powerbank die oplaadt door middel van een solar. Dit zijn dingen die wij thuis laten, maar dat is persoonlijk natuurlijk. Wat wij dan weer wel meenemen is de Bialetti Moka Express percolator, we worden blij van een goede kop koffie in de ochtend. Als we naar Italië gaan dan lopen we een barretje in voor een goede koffie en blijft de percolator thuis.

Wat moet je meenemen naar de camping