Ras al Khaimah, vlakbij populair Dubai
03 oktober 2022 
11 min. leestijd

Ras al Khaimah, vlakbij populair Dubai

Dankzij de olie  zijn Dubai en Abu Dhabi de rijke oliestaten van de Verenigde Arabische Emiraten. Ras al Khaimah is bij veel gezinnen totaal onbekend en dat terwijl een bezoek toch eigenlijk heel erg de moeite waard is. Ras al Khaimah is nog minder massaal en toch is Dubai heel erg goed bereikbaar in iets meer dan een uur. Je bent wel gewaarschuwd, want deze bestemming ontpopt zich in hoog tempo! Het prijsniveau is in Ras al Khaimah een stuk interessanter dan in Dubai en Abu Dhabi en doordat het niet zo massaal is, is het dus een stuk gemoedelijker met kinderen. Dit emiraat herbergt de hoogste piek van de VEA, de 1680 meter hoge top van Jebel Jais.

De bergen van Ras Al-Khaimah zijn perfect voor wandelen, klimmen en mountainbiken. De Via Ferrata biedt zelfs een parcours voor ongeoefende klimmers waardoor je op plekken komt waar normaal gesproken alleen berggeiten grazen. Supertof natuurlijk, maar alleen te doen met kinderen die durven en voldoen aan de eisen van de organiserende partij. Vraag dat dus goed na ter plaatse.

Ras Al Khaimah met je gezin

Ras al Khaimah met kinderen

De betaalbare wereld van Aladdin

Ras Al Khaimah heeft bergen, stranden en een ontzettend lieve bevolking. In dit emiraat ligt meer dan 7000 jaar Arabische geschiedenis en bovendien zorgt de omliggende woestijn ervoor dat je erg leuke excursies kunt maken. Bovendien zijn de beroemde luxe hotels betaalbaar. Met TUI kun je 9 dagen voor ongeveer € 700,00 per persoon (korting van de kinderen is in deze prijs verrekend) naar het luxe en family friendly Hilton Marjan Island. Deze prijs vonden wij inclusief vlucht en kamer met zijzeezicht, de transfer van en naar de accommodatie is daarbij ook inbegrepen. 

Hiermee is een trip naar Ras Al Khaimah voor gezinnen vergelijkbaar met een trip naar de winterzon van de Canarische Eilanden. Alleen de vliegtijd is 2 uurtjes langer, maar de ervaring dan ook wel totaal anders.

Hotel Ras al Khaimah met kinderen

Jebel Jais (Jabal Bil Ays)

Je reist naar Ras al Khaimah via Dubai airport en rijdt vervolgens een mooie route en in een uurtje ben je in dit emiraat. Ras al Khaimah ligt in de schaduw van Dubai, maar wij verwachten dat daar snel verandering in zal komen. Als je niet op zoekt bent naar wolkenkrabbers, dure merken en alles over de top dan moet je dit emiraat eens serieus overwegen. Het is ontzettend leuk om de lokale vis- en fruitmarkt te ontdekken en je kunt hier een perfecte combinatie maken van een strandvakantie en spannende avonturen.

Op iets meer dan 50 kilometer van Ras Al-Khaimah ligt Jebel Jais. Dit is de hoogste berg van de Verenigde Arabische Emiraten en onderdeel van het Hajar-gebergte. Er is recent een 20 kilometer lange slingerweg naar de top geopend. Nou ja, bijna naar de top dan. Je hebt bovenaan een geweldig uitzicht en vindt langs de route ook verschillende uitkijkplatforms met een fenomenaal uitzicht. De top heeft een hoogte van 1.934 meter. 

Ontdek rijke tradities en geschiedenis

Ras al Khaimah is dé plek voor het ontdekken van de Arabische cultuur met je gezin. De bedoeïenen vertellen je graag over hun erfgoed, zeker weten een authentieke ervaring in het emiraat.

De traditionele Emirati-keuken is werkelijk een feest voor fijnproevers. Deze gerechten zijn heerlijk:

  • Machboos: vlees of vis met rijst gekookt met speciale kruiden
  • Thereed: een lokale stoofpot
  • Fareed:  plantaardige stoofpot met brood

Als je de kans hebt dan is het fantastisch om te dineren in de woestijn. Dit kan bij Bassata Desert Village of Bedouin Oasis Desert Camp. Na een BBQ diner bij de bedoeïenen word je getrakteerd op een Egyptische dansshow, een valkshow en er zijn mogelijkheden om kameel te rijden.Neem zeker ook een kijkje in Jazirah Al Hamra, een verlaten dorp dat een indruk geeft van hoe de lokale bevolking leefde vóór de snelle ontwikkeling van de moderne tijd.

Reis naar Ras al Khaimah met gezin

Langste zipline ter wereld

Vanaf de top van Jebel Jais gaat de langste zipline ter wereld naar beneden. Je hangt in een soort van harnas en gaat over een lengte van ruim 2,8 kilometer met een snelheid van bijna 160 kilometer per uur naar beneden. Wederom voor oudere kinderen of je laat de kinderen even toekijken. Als ouder wil je ook wat, toch? De Jebel Jais Zipline Tour is een circuit van 7 ziplines die variëren van 337 meter tot meer dan 1000 meter lengte. Wanneer mag je de langste zipline ter wereld trotseren? Kinderen moeten minimaal 40 kilo wegen en 1.22m groot zijn en mogen als ze voldoen aan deze eisen zelf de tour doen, natuurlijk wel onder begeleiding en met toestemming van de ouders. Draag in ieder geval flexibele kleding en als je in de winter de berg op gaat is een vestje fijn om bij je te hebben. Schoenen met goede grip zijn een must net als zonnebrandcrème. Wat wel erg leuk is, is dat je een GoPro kunt huren om je ervaring te filmen. Parkeren doe je bij de ingang en is gratis.

Genieten van de zon en het strand

Zoek je zon, zee en ontspanning? Dan zit je goed in Ras Al-Khaimah. De kustlijn van dit emiraat is lang en er zijn talloze luxe resorts met privé stranden. Not bad! Met een dagpas kun je vaak ook andere stukken strand bezoeken. De stranden zijn allemaal keurig verzorgd inclusief ligstoelen, parasols, cafés en restaurants. Allemaal direct aan het strand geleden. Je kunt dus rekenen op hotelketens als Hilton, Ritz Carlton en het Waldorf Astoria. In de Nederlandse winter heb je hier ook nog steeds perfect weer zo rond de 20 graden. Heerlijk dus! En heb je toch zin in activiteiten die wat meer over de top zijn, dan ligt Dubai vlakbij!

Hilton hotel in Ras al Khaimah

National Museum met kids

Je vindt het Ras Al-Khaimah Nationaal Museum in een fort dat tot begin jaren 60 werd bewoond door de toen heersende familie. Er ligt hier dus flinke historie en daarmee een berg met archeologische en etnologische oude overblijfselen. Zo vindt je in de Qawasim-kamer een verzameling van documenten, manuscripten en verdragen tussen de heersers van Ras Al-Khaimah en Groot-Brittannië. Er zijn traditionele wapens te bewonderen. Verder leer je in het museum meer over het  traditionele leven in het t emiraat Ras Al-Khaimah waar architectuur, parelduiken, datateelt, landbouw en vissen heel erg belangrijk is. Is het heel interessant voor kinderen? Niet echt, want het is allemaal Engelstalig en niet heel erg interactief.

De woestijn in met een 4x4

Dit gaan je kinderen zeker weten leuker vinden dan het museumbezoek: dune bashing! Oftewel met een 4x4 de woestijn in en rijden in de metershoge duinen. Niet voor alle leeftijden geschikt dus informeer vooraf. Natuurlijk wordt er rekening gehouden met kinderen tijdens het rijden. Dit lijkt wel een achtbaan in Europa-Park, supertof! Wij gingen met een 4x4 de woestijn in toen we in Dubai en Egypte op vakantie waren waren en zouden zo weer willen.4x4 in in de woestijn met kinderen

Kindvriendelijke accommodaties in Ras al-Khaimah

Camping in Ras al-Khaimah

Longbeach Campground

Een geweldige ambiance en fijne sfeer. Verblijf in de koepels voor de meest fantastische ervaring met je kids.

Kindvriendelijk Ras al-Khaimah

Hotel met kinderen in Ras al-Khaimah

Marjan Island Resort & Spa 

De kwaliteit die je ge​​​​wend bent van het luxe segment van Accor. Alles is dichtbij en het zwembad is fenomenaal voor kinderen.

Managed by Accor

Mooi hotel met gezin in Ras al-Khaimah

The Cove Rotana Resort

5 sterren genieten van de Arabian nights in dit prachtige hotel. In 45 minuten rijd je over de Sheikh Mohammed Bin Zayed naar Dubai.

Ras al-Khaimah met kinderen