Wat zijn fijne Packing Cubes

Licht reizen met kinderen, hoe dan?!

Kan ik licht reizen met kinderen? Ja, absoluut is het korte antwoord! Maar hoe dan hoor ik je denken? Wij verzamelden in de afgelopen jaren deze handige tips tijdens honderden keren onze koffer inpakken. Hoe bespaar je ruimte met het inpakken van je koffer? Hoe kun je snel in- en uitpakken en hoe zorg je ervoor dat je geen onnodige spullen meeneemt? De koffer zit met kinderen al snel vol, toch? Afgelopen zomer reden wij met onze Audi A2, qua kofferbak vergelijkbaar met een Citroen C3, naar Oostenrijk. We hadden een dakkoffer en onze kofferbak, die laatste werd al voor de helft ingenomen door onze bell tent. Onze buren met stationwagen, aanhanger en dakkoffer hebben zich verbaasd over het aantal spullen wat wij bij ons hadden en vroegen direct om onze tips. Ten eerste nemen wij alleen mee wat we echt nodig hebben en niet de halve inboedel die we niet per se missen. Ten tweede pakken wij slim in en daarvoor ga ik je een aantal handige tips geven zodat jij ook met minder volume op vakantie kunt met je kinderen.

Waarom je licht wilt reizen met kinderen

Heel simpel: je hebt al die spullen gewoon echt niet nodig! Onze kinderen worden ontzettend creatief op vakantie en blijven te kunnen spelen met weinig. We nemen echt alleen onze favoriete spelletjes mee die we allemaal in reisformaat hebben. Hoe meer spullen je meeneemt, hoe meer tijd je kwijt bent met opruimen en inpakken. En als je wilt rondreizen dan is het helemaal gedoe. Het is vakantie hè! Als je met de auto gaat dan is het gewoon fijn om nog te kunnen zitten en om niet urenlang bezig te zijn met inpakken van spullen die je waarschijnlijk niet eens gebruikt. Ga je met het vliegtuig dan is licht reizen een heel stuk goedkoper, zéker op de korte afstanden. Wie op handbagage kan reizen betaalt al snel € 25 tot 40 minder... per koffer, enkele reis! Dat loont de moeite dus, want als je met een gezin reist en iedereen wil veel meenemen dan wordt de vakantie toch snel een stuk duurder. Groot voordeel is bovendien dat je ook op het vliegveld een stuk sneller bent, want je hoeft niet te wachten op je bagage. Of erger nog: achter verloren bagage aan!

> Lees meer tips over minimalistisch inpakken

Maak kledingsets

Als je je koffer inpakt is het slim om te beginnen met het selecteren van je kleding, want hier neem je het meeste van mee. Begin met het maken van kledingsets, want het heeft geen nut om zomaar iets in je koffer te stoppen wat niet matcht. Je hoeft niet voor iedere dag een nieuwe outfit mee te nemen, wel voldoende schoon ondergoed en sokken natuurlijk als je een korte vakantie - een week - hebt en ga je langer dan was je onderweg. Neem bijvoorbeeld kleding in bepaalde kleurstellingen mee, zodat je wat kunt afwisselen, dus bijvoorbeeld donkere broeken en lichte shirts of andersom. . Dat maakt het handig om ter plaatse te kiezen. Onze kleuter heeft in de zomer bijvoorbeeld kleurrijke broeken met effen shirts en effen broeken met kleurrijke shirts. Als we de koffer inpakken voor vakantie dan kiezen we voor één van de twee, hierdoor is combineren namelijk een stuk makkelijker. In praktijk trekt onze kleuter een broek vaker aan voordat we moeten wassen dan een shirt dus gaan we voor de kleurrijke broeken waarop je ook niet alles direct ziet..

Tips voor het inpakken van je koffer

Onderweg wassen

Ik zei het al: ga je een week op vakantie dan zorg je dat je voldoende ondergoed en sokken meeneemt voor die week en je maak 3 kledingsets per persoon en dan heb je eigenlijk al voldoende. Ga je langer dan een week weg dan is het slim om onderweg ergens te wassen. Boek een appartement met een wasmachine tussendoor of ga naar een lokale wasserette. Ze zijn zeker in de grote steden gemakkelijk te vinden. Wanneer je wast neem je ook bagage mee voor een week.

Sorteer alles voordat je inpakt

Sorteer alles uit als je gaat inpakken en pak dus niet alles door elkaar in. Dit is handig op vakantie en bovendien ook als je weer naar huis gaat. Dus je shirts liggen bij elkaar, je broeken, je vesten/truien, je ondergoed en je sokken. Op deze manier heb je overzicht en kun je tijdens je vakantie alles makkelijk vinden en bovendien snel een kast inruimen. Voordat wij onze koffer inpakken, leggen wij altijd alles op ons bed neer. Op deze manier heb je overzicht en kun je dus goed zien wat bij elkaar hoort en of je misschien toch niet veel teveel meeneemt. Als wij denken dat we alles hebben, dan leggen wij zelf altijd nog een aantal items terug in de kast. We hebben ze eerlijk gezegd nog nooit mis gepakt op kleding op vakantie, want vaak blijkt toch dat je nog te veel hebt.

Gebruik packing cubes

Een andere manier van minimalistisch inpakken is om iedereen een eigen packing cube te geven en daar al je kleding in te doen. Zit de packing cube vol en wil je meer meenemen? Dan moet je keuzes maken. Klinkt flauw, maar het dwingt je om licht in te pakken en uiteindelijk ben je daar op vakantie blij mee. Ben je niet zo'n pakezel! Deze cubes zijn zo enorm ruimtebesparend dat je koffer inpakken ineens een stuk makkelijker wordt. Iedereen zou ze wat ons betreft standaard in de vakantie uitrusting moeten hebben. Wij snappen nu ook meteen hoe het kan dat wij backpackers zien lopen met een kleine tas, terwijl wij een enorm groot volume aan spullen op onze rug meesjouwen. Packing Cubes dus.

Wij hebben dit jaar in Oostenrijk en België voor het eerst de packing cubes van Reismonkey getest en vergeleken met andere merken die we al jaren gebruiken. Wij zijn om en vervangen de andere cubes als ze stuk gaan met de exemplaren van Reismonkey. De stevigheid van het materiaal van deze packing cubes en de goede rits zijn echt een vooruitgang en het leuke printje is wat mijn betreft ook nog een leuke extra! De packing cubes van Reismonkey komen altijd met 3 exemplaren tegelijk van verschillende groottes.

Review Reismonkey Packing Cubes

Rol je kleding op

We hebben het jarenlang anders gedaan, maar nu niet meer. We rollen onze kleding voortaan op in plaats van op stapels in onze koffers te leggen. Je koffer inpakken gaat ineens veel gemakkelijker en zeker in combinatie met de packing cubes. Door onze kleding op te rollen blijkt dat we eigenlijk veel efficiënter kunnen inpakken en dat is fijn. Wij vinden zelf ook dat we veel makkelijker onze kleding kunnen vinden dan in een hele stapel als je bijvoorbeeld een nacht uit je koffer moet leven in plaats van alles uit te pakken. Vooral ook erg handig op de camping als je het ons vraagt. Verder blijkt in praktijk dat kleding veel minder kreukt als je het netjes oprolt. Oftewel: ruimtebesparend en minder kreukels, ideaal toch?

Vervang die lekkende flessen

Op onze zolder staat een beautycase die alleen maar tijdens autovakanties wordt gebruikt, omdat hij tijdens een vliegvakantie gewoon teveel ruimte inneemt. Er gaat dus een kleine toilettas met ons mee op vakantie. Het nadeel daarvan is dat we in het verleden wel eens last hebben gehad van lekkende potten crème en flessen shampoo of zonnebrandcrème. Voor de zonnebrandcrème hebben we nog geen alternatief gevonden en doen we een extra zakje om te fles heen, maar voor onze flessen shampoo hebben we wel een andere oplossing: shampoo bars! Ruimtebesparend, nooit meer lekker en zoveel fijner voor onze haren en huid!

Maak een lijstje voor je handbagage

Maak een lijstje van wat je allemaal wilt meenemen onderweg voordat je je koffer gaat inpakken. Flesje drinken, pet, kaarten, oordopjes, zakdoekjes, wat te eten. Schrijf alles op en vul het lijstje aan waar nodig, dan heb je voor de volgende reis ook meteen weer je eigen inpaklijst voor de handbagage paraat. Superhandig! Zorg dat je tas voor de handbagage voldoende groot is, want dan kun je onderweg tenminste alles makkelijk pakken. Zorg tegelijkertijd ook dat je niet onnodig veel spullen gaat meenemen. Ook hier kan een packing cube handig zijn, afhankelijk van wat je in je handbagage wilt meenemen.