Hoe kan ik mijn koffer het beste inpakken?

Hoe kan ik mijn koffer het beste inpakken?

Wij verzamelden in de afgelopen jaren deze handige tips tijdens honderden keren onze koffer inpakken. Hoe bespaar je ruimte met het inpakken van je koffer? Hoe kun je snel in- en uitpakken en hoe zorg je ervoor dat je geen onnodige spullen meeneemt? De koffer zit met kinderen vaak al vol genoeg, toch?

Tip 1: maak kledingsets

Als je je koffer inpakt is het slim om te beginnen met het selecteren van de kleding, want hier neem je het meeste van mee. Begin met het maken van kledingsets, want het heeft geen nut om zomaar iets in je koffer te stoppen. Je hoeft niet voor iedere dag een nieuwe outfit mee te nemen, wel schoon ondergoed en sokken natuurlijk. Het is handig als je je kleding wel wat bij elkaar kunt combineren. Neem bijvoorbeeld kleding in bepaalde kleurstellingen mee, zodat je wat kunt afwisselen. Dat maakt het handig om ter plaatse te kiezen. Onze kleuter heeft in de zomer bijvoorbeeld kleurrijke broeken met effen shirts en effen broeken met kleurrijke shirts. Als we de koffer inpakken voor vakantie dan kiezen we voor één van de twee, hierdoor is combineren namelijk een stuk makkelijker. In praktijk trekt onze kleuter een broek vaker aan dan een shirt dus gaan we voor de kleurrijke broeken waarop je ook niet alles direct ziet. Als je op vakantie je kleding kunt wassen, dan is het niet nodig om kleding mee te nemen voor ongeveer een kleine week.

Tip 2: sorteer alles voordat je inpakt

Sorteer alles uit als je gaat inpakken en pak dus niet alles door elkaar in. Dit is handig op vakantie en bovendien ook als je weer naar huis gaat. Dus je shirts liggen bij elkaar, je broeken, je vesten/truien, je ondergoed en je sokken. Op deze manier kun je tijdens je vakantie alles makkelijk vinden en bovendien snel een kast inruimen. Voordat wij onze koffer inpakken, leggen wij altijd alles op ons bed neer. Op deze manier heb je overzicht en kun je dus goed zien wat bij elkaar hoort en of je misschien toch niet veel teveel meeneemt. Als wij denken dat we alles hebben, dan leggen wij zelf altijd nog minimaal 2 shirts terug in de kast. We hebben ze eerlijk gezegd nog nooit gemist op reis, want vaak blijkt toch dat je teveel inpakt.

Tip 3: rol je kleding op

We hebben het 35 jaar gedaan voordat we overtuigd waren, maar nu doen we niet meer anders: onze kleding oprollen in plaats van op stapels in onze koffer leggen. Je koffer inpakken gaat ineens veel makkelijker. Door onze kleding op te rollen blijkt dat we eigenlijk veel efficiënter kunnen inpakken en dat is fijn. Wij vinden zelf ook dat we veel makkelijker onze kleding kunnen vinden dan in een hele stapel als je bijvoorbeeld een nacht uit je koffer moet leven in plaats van alles uit te pakken. Vooral ook erg handig op de camping als je het ons vraagt. Verder blijkt in praktijk dat kleding veel minder kreukt als je het netjes oprolt. Oftewel: ruimtebesparend en minder kreukels, ideaal toch?

Tip 4: voorkom het lekken van flessen

Op onze zolder staat een beautycase die alleen maar tijdens autovakanties wordt gebruikt, omdat hij tijdens een vliegvakantie gewoon teveel ruimte inneemt. Er gaat dus een kleine toilettas met ons mee op vakantie. Het nadeel daarvan is dat we in het verleden wel eens last hebben gehad van lekkende potten crème en flessen shampoo of zonnebrandcrème. Heel erg vervelend en daarom doen wij tegenwoordig een stukje huishoudfolie over de fles of pot voordat we de deksel erop doen. op deze manier voorkom je lekken. De extreme gevallen stop je liever nog in een extra boterhamzakje, zodat je zeker weet dat je niet voor verrassingen komt te staan.

Tip 5: gebruik packing cubes

Wij testen tijdens onze reis door Schotland de Osprey ultralight packing cubes en de Eagle Creak cubes. Sindsdien zijn we aan beiden verkocht en verknocht. Deze cubes zijn zo enorm ruimtebesparend dat je koffer inpakken ineens een stuk makkelijker wordt. Iedereen zou ze wat ons betreft standaard in de vakantie uitrusting moeten hebben. Wij snappen nu ook meteen hoe het kan dat wij backpackers zien lopen met een kleine tas, terwijl wij een enorm groot volume aan spullen op onze rug meesjouwen. Packing Cubes dus.Koffer inpakken met Osprey ultralight packing cube set lime Zo zien de ultralight packing cubes van Osprey eruit. Verkrijgbaar in verschillende maten

Tip 6: maak een lijstje voor je handbagage

Maak een lijstje van wat je allemaal wilt meenemen onderweg voordat je je koffer gaat inpakken. Flesje drinken, pet, kaarten, oordopjes, zakdoekjes, wat te eten. Schrijf alles op en vul het lijstje aan waar nodig, dan heb je voor de volgende reis ook meteen weer je eigen inpaklijst voor de handbagage paraat. Superhandig! Zorg dat je tas voor de handbagage voldoende groot is, want dan kun je onderweg tenminste alles makkelijk pakken. Zorg dat je van vloeibare stoffen niet meer dan 100 ml. meeneemt.

Complete inpaklijst voor reizen met kinderen

Natuurlijk is niet iedere inpaklijst voor gezinnen bij elke bestemming hetzelfde, maar er zijn wel degelijk overeenkomsten! Daarom hebben wij een overzicht gemaakt van spullen die wij eigenlijk altijd in onze koffer of backpack hebben zitten als we met ons gezin op reis gaan.