Een stedentrip met kinderen naar kleurrijk Colmar
Wat is er heerlijker dan tijdens een lang, vrij Hemelvaart-weekend je spullen in de auto te gooien en op reis te gaan? Wij kunnen ons niet heel veel leukers voorstellen. Deze keer rijden we naar het Franse Colmar, op zo’n 600 km van Utrecht. Wat ons en onze kinderen betreft is dat prima te doen. Niet alleen Colmar staat op ons lijstje, we testen tegelijkertijd of je met de ‘Pass Alsace’ -de Elzas pas dus- genoeg leuke uitjes met -jonge- kinderen kunt maken. Wij zijn benieuwd!
Wat is leuk in Colmar met kinderen?
Ja hoor, we zijn weer op reis! Een kort tripje naar een prachtig, kleurrijk stadje! We zijn in Colmar. Dat ligt in de Elzas in Frankrijk. Via Duitsland rijden we La Douce France binnen. Die route is, op een paar files na, redelijk relaxed en super mooi.
Halverwege de middag komen we aan bij ‘Commanderie Cottage Colmar’, een top appartement midden in het centrum! We gaan dan ook meteen op pad en wandelen naar klein Venetië, dat op nog geen 500 meter van ons onderkomen ligt. Er varen weinig bootjes, maar de kanaaltjes, met hun kleurrijke vakwerkhuisjes zijn het bewonderen meer dan waard. We lopen verder door de rustige straatjes en langs lege terrassen. Het hoogseizoen is -de dag voor Hemelvaart- duidelijk nog niet begonnen, al heeft het weer daar een andere mening over. Als het zonnetje en deze temperatuur het de rest van de week zo vol mogen houden, dan zijn wij bofkonten!
Wij overnachten dus midden in Colmar, maar het is ook een optie om buiten Colmar te overnachten en hier als stedentrip naartoe te gaan. Mireille deed dit bijvoorbeeld vanuit Huttopia Wattwiller dat midden in het regionale natuurpark Ballons des Vosges en het Elzasser erfgoed ligt
Overdekte markthal uit 1865
Pal aan klein Venetië ligt het prachtige Marché couvert de Colmar, de overdekte markthal uit 1865. Hier vind je Frankrijk op zijn best! Kraampjes met de heerlijkste Franse kazen, biologische groenten en fruit en lokale vlees- en visproducten, mooie wijnen en fleurige bloemenstalletjes. Je kunt via een grote deur naar een terras, waar je aan de waterkant kunt genieten van een hapje of een drankje. Wij kopen hier de ingrediënten voor ons simpele, maar smaakvolle avondhapje en onze kleine dame zoekt met mij samen een wijntje uit de streek uit.
Na het eten maken we een wandeling naar een deel van het stadje waar we vanmiddag nog niet geweest zijn. Het is er kleurrijk en sfeervol. De terrassen en cafés zijn inmiddels gevuld door groepjes collega’s voor de vervroegde vrijdagmiddag borrel en verliefde stelletjes. Het avondzonnetje laat zich nog even van zijn beste kant zien en licht de straten en winkels prachtig goudgeel op. Dit beloven vijf prachtige dagen te worden, dat staat vast!
Klepperende jonge ooievaars kijken in NaturOparC
Na het ontbijt vertrekken we de volgende dag naar Hunawihr één van de 156 “plus Beaux-Arts villages de France’. In ieder van deze dorpjes is de typische Franse cultuur terug te vinden en zijn de inwoners trots op hun prachtige erfgoed. Zo ook in Hunawihr. Hier ligt een heel schattig kerkje midden tussen de wijnvelden. We wandelen naar de achterkant van het gebouwtje, waar we een fantastisch uitzicht hebben over de glooiende heuvels met druivenranken zover het oog reikt. In de verte zijn twee wijnboeren met tractors tussen de planten aan het werk. Lichte stofwolken stuiven op, maar verder is het er vredig en stil.
In Frankrijk zijn kerkjes altijd open voor publiek. Zo ook dit exemplaar, dus we gaan uiteraard naar binnen om van de serene kerksfeer te genieten. Na de bezichtiging lopen we nog een klein rondje door dit idyllische dorpje. Iets verderop in Hunawihr ligt onze bestemming voor het eerste uitje met de Pass Alsace: NaturOparC. Dit is een natuurpark dat in 1976 is opgericht om de bedreigde of verdwenen diersoorten van de Elzas te beschermen, of terug te laten keren. In 1983 waren er in dit district nog maar 3 broedende ooievaar-paren. Vandaag de dag telt het departement maar liefst 850 koppels met jongen. Dat is een mooie winst voor de natuur! In het park zelf broedt jaarlijks een groot aantal stelletjes. In deze tijd van het jaar is het er een drukte van belang met al het jonge, pluizige grut dat er vrolijk op los kleppert!
NaturOparC is top voor de natuur én voor kinderen!
Naast de bescherming van ooievaars, houdt het park zich bezig met het terugbrengen van de -in de Elzas uitgestorven- Europese otter en probeert het de afnemende aantallen van de gewone hamster te remmen. Het park is prachtig en zo natuurlijk mogelijk gebleven. Overal zie je insectenhotels en gestapelde blokken hout waar kleine diertjes kunnen leven. De variatie aan geleedpotigen is dan ook erg groot. We zien bijvoorbeeld enorme vlinders en een vliegend hert van ruim 5 centimeter lang dat direct een aanvalshouding aanneemt als we te dicht in de buurt durven te komen.
Ook voor onze jonge kinderen is er veel te doen en te leren. Zo kunnen we de boom in om de ooievaars van grote hoogte te aanschouwen, is er een show waarin de verzorgers laten zien hoe de dieren van het park vissen vangen. Daarnaast kun je op verschillende plekken onder water kijken en is er een zintuigen-labyrint. Hier kunnen de kinderen de natuur horen, zien, voelen, proeven en ruiken. Onze peuter en kleuter vermaken zich uitstekend en vinden de vele proefjes fantastisch, al zijn ze hartstikke moe.
Cigoland een pretpark voor jonge kinderen
Kintzheim ligt op een half uur rijden van Colmar. Hier kun je met de Pass Alsace ‘Cigoland’ -een pretpark gericht op jonge kinderen- bezoeken. Cigo is het Franse woord voor ooievaar. De vogel waar de Elzas om bekend staat. We waren al in NaturOparC, een park dat heeft bijgedragen aan het behoud van deze prachtige vogels in de Elzas. Dit heeft tot resultaat dat ze, hier in dit pretparkje ook volop broeden op de speciaal daarvoor bedoelde palen met nesten. Als je als pretpark voor deze naam kiest, is het logisch dat de ooievaar centraal staat in een aantal attracties en dat vinden onze koters wel erg leuk om te zien.
Het park heeft overigens nog veel meer dieren rondlopen. Zo zijn er pony’s, geiten, ezels, ganzen en kraanvogels. Wij vinden dat deze afwisseling in attracties en dieren goed bijdraagt aan de charme van het park. Zoals ik al zei is het park gericht op de jongste gezinsleden. Zelfs onze 2-jarige mag bijna overal in. Helaas is ze voor de achtbaan te klein en daar baalt ze flink van!
Start je bezoekje aan Cigoland met een rit in de monorail. Je zit dan in een karretje dat aan een gigantische ooievaar is bevestigd en ‘vliegt’ als het ware over een groot deel van het park. Op deze manier kun je op je gemak bekijken welke attracties je met je kinderen wilt bezoeken, maar het allerleukste van het ritje is, dat je de echte ooievaars op de hoge palen op ooghoogte kunt bewonderen. De dieren trekken zich overigens niets van de bezoekers aan en doen gewoon hun eigen ding. Onze kinderen vinden de panorama-toren met ronddraaiende ‘bakjes’ erg leuk, evenals een tochtje over het water in een reusachtige eend of ‘zelf’ sturen in een oldtimer. Voor € 5 extra kun je ook het permanente circus bezoeken, maar dat hebben wij niet gedaan.
Overige uitjes in de buurt van Colmar
Als je klaar bent met de wandelingen, het winkelen of het varen door Colmar, heb je een legio aan mogelijkheden om je samen met je kids te vermaken. Op een klein uurtje rijden ligt -vlak over de grens in Duitsland- het super toffe Europa-Park. In Colmar zelf zijn overigens een tweetal musea te bezoeken met de Pass Alsace:
- Musée de Jouet en
- Le Village Hansi et Son Musée
Wij hebben deze musea overgeslagen vanwege het prachtige weer. Daarnaast zijn er twee dierenparken in de buurt van Cigoland te bezoeken:
- Volerie des Aigles
- Montagne des Singes
De eerste is gevestigd bij een kasteel, waar je machtige adelaars en andere vogels kunt zien en shows kunt bijwonen in de prachtige omgeving van een kasteel. Montagne de Singes is een apenpark, waar je tussen de aapjes rond kunt wandelen. Als wij weer een keer in de buurt van Colmar komen, staan deze twee parken zeker op ons lijstje om te bezoeken.
In Frankrijk zijn de kastelen uiteraard talrijk aanwezig. Wij bezochten er met de Pass Alsace maar liefst drie:
- Château du Hohlandsbourg
- Château du Haut-Koeningsbourg
- Château Fleckenstein (onze favoriet!)
Is dat iets voor mij die Pass Alsace?
Wij zijn enthousiast over de Pass Alsace, omdat we door de pas een gevarieerder aantal activiteiten hebben gekozen dan we waarschijnlijk zonder de pas hadden gedaan. Omdat hij door de hele Elzas geldig is, zijn we onderweg naar huis -op de grens tussen Frankrijk en Duitsland gestopt voor een bezoekje aan een kasteel. Deze hadden we zonder pas waarschijnlijk overgeslagen en dat zou -achteraf gezien- zonde zijn geweest, want dit uitje staat bij ons met stip op één!
Je hebt overigens diverse varianten van de pas. Wij hadden de 3-dagen-variant. De pas is dan 3 dagen geldig voor een tijdsduur van twee weken. Je hoeft dus niet drie aaneengesloten dagen op pad, maar kunt het ook verdelen als je dat prettiger vindt. Heb je wat minder tijd, of heb je een andere reden, dan kun je kiezen uit de 48- of 24-uurs-variant kiezen. Deze is voordeliger, maar moet dus wel aaneengesloten gebruikt worden. Je kunt overigens bij alle attracties ook gewoon ‘losse’ kaartjes kopen. Kinderen tot drie jaar kunnen overal gratis naar binnen.