Zentangle tekenen, hoe je dat? Leer de basis!
arrow_drop_up arrow_drop_down
18 november 2016 

Zentangle tekenen, hoe je dat? Leer de basis!

Zentangle is hot! Ik heb het tekenen pas recent zelf gedaan en ben verkocht. Zentangle is al een tijdje populair, maar ik ben vanaf nu officieel verslaafd. Mijn kleine wereldreiziger is ook dol op de dieren die ik teken. Tijd dus om meer mensen enthousiast te maken!

Zentangle tekenen, de basis

Zentangle is heerlijk op reis met kinderen, omdat het laagdrempelig is en om je hoofd leeg te maken. Even de inspirerende plekken die je hebt bezocht, samenvatten in een tekening: de olifant, de pinguïn of pandaberen. Laat je fantasie de vrije loop! Je kunt op veel plaatsen workshops volgen, beginnen met een basisboek of leer in korte tijd de fijne kneepjes van het vak met video’s. Bovendien zijn er veel interessante boeken te koop en natuurlijk staan er eindeloos veel voorbeelden op YouTube. Maar wat is het nu precies?

Meditatief tekenen

Zentangle is een soort meditatie en tegelijkertijd ook een kunstvorm en het is ontwikkeld door Maria Thomas en Rick Roberts in de Verenigde Staten. Op een dag liep Rick binnen bij Maria toen zij aan het werk was. Toen Rick begon te praten tegen Maria leek het alsof ze uit een soort trance kwam, zelf omschrijft ze deze ervaring als een gevoel van vrijheid en ontspanning gecombineerd met focus. Rick herkende deze omschrijving als hetgeen er ook bij meditatie gebeurd. Ze besluiten om samen te gaan ontdekken hoe ze meditatie en tekenen kunnen combineren tot de methode die ze uiteindelijk Zentangle noemen. Een soort meditatief tekenen. Tangle betekent in het Engels ‘wirwar, knoop’ maar ook wel ‘omarming’. ‘Zen’ is genoemd naar de Japanse vorm van Boeddhisme: je zoekt naar leegte, wijsheid en stilte, zoals Boeddha dat óók deed.

Claudia de Breij maakte in haar oudejaarsconference een opmerking over kleurplaten voor volwassenen. Je kunt erom lachen, maar feit is dat een kleurboek voor volwassenen gewoon een heerlijke manier van ontspanning is als je het mij vraagt!

Hoe begin je met Zentangle ?

Het eerste kunstwerkje dat ik live zag – mijn schoonmoeder Ine Gooren had hem gemaakt – vond ik er prachtig, maar behoorlijk ingewikkeld uitzien. Ik dacht dat het maken echt niet voor mij was weggelegd, maar het tegendeel is waar. Vooral met de basisbeginselen erbij. Op een ochtend volgende ik een paar uurtjes wat tekenles bij mijn schoonmoeder en het resultaat mag er wezen: mijn eerste tekening is een olifant. Het gaat bij zentangles om simpele, herhalende lijnen. Je kunt daardoor abstracte kunst maken. Een tekening is opgebouwd uit eenvoudige lijnen die patronen vormen. Je tekent de lijnen en herhalingen heel bewust en nauwkeurig, waardoor je je volle aandacht bij de tekening houdt en dus geen kans hebt om met je gedachten af te dwalen. Ik vind het heerlijk en kocht al snel wat meer geavanceerde materialen voor een beter resultaat.

Zentangle leren

Boeken die ik naast het kijken naar YouTube kan aanbevelen als je wilt gaan leren hoe je een zentangle en uiteindelijk ook een zia’s, mandala’s en zendala’s maakt.

Basisboek Zentangle

Basisboek Zentangle

Zentangle Basics 1 boek

Zentangle Basis 1

Zentangle Mandala's

Zentangle Mandala’s

 

 

 

 

 

 

Zia en zendala

En als je een aantal patronen goed onder de knie hebt dan kun je ook de moeilijkheidsgraad verhogen met zia’s, mandala’s en zendala’s. Een hele korte uitleg:

  • Zia: Zentangle Inspired Art
  • Mandala: Hierbij teken je altijd in een cirkel
  • Zendala: een combinatie van ZENtangle en manDALA waarbij je ook binnen een cirkel tekent.

 

Welke materialen heb ik nodig?

Voor het tekenen heb je eigenlijk niet zoveel nodig, de volgende basisspullen zijn genoeg om van start te kunnen gaan:

Zentangle tekeningen zijn vaak in zwart maar soms wordt ook kleur gebruikt, dat is echter wel voor gevorderden tekenaars. Ga eerst maar eens lekker oefenen en bouw het daarna verder uit. Tekenen kan je creativiteit behoorlijk stimuleren, aandacht verhogen, je gemoedstoestand veranderen en je zelfvertrouwen verhogen. Je creëert echt je eigen kunstwerk!

Creatief zijn op reis, ontspannen onderweg

Ik vind het heerlijk om op vakantie, in  het vliegtuig of gewoon onderweg in de bus of de auto af en toe een tekening te maken of om te kleuren in een kleurboek voor volwassenen. In het begin vonden mensen het vreemd, nu zie ik steeds meer mensen met een kleurboek voor volwassenen lopen. Ze zijn gewoon te koop bij de Action dus een grote investering hoef je er niet voor te doen.

Meer lezen?

Zin in meer zentangle? Klik & ga aan de slag met de volgende boeken en materialen:

Over de schrijver
Ik ben Mireille, oprichter en eigenaar van Kleine Wereldreiziger. En trotse moeder van onze lieve boys (2012 & 2018). Wij vinden het heerlijke om met de kinderen op reis te gaan in Nederland, Europa en ook daarbuiten. We geven onze passie voor reizen als snel door aan onze oudste zoon en zo begint ook Kleine Wereldreiziger. Toen ik startte was er nog heel weinig informatie te vinden over reizen met kinderen. Dat is nu wel anders! Ik wil met mijn team aan ouders laten zien hoe leuk het is om de wereld te ontdekken met kinderen. Comfortabel reizen en een goede prijs/kwaliteit verhouding zijn daarbij belangrijk vinden wij. Fijne accommodaties, bijzondere overnachtingen en vakantiewoningen waar juist niet de grote massa naartoe gaat. Dat is wat je kunt verwachten op Kleine Wereldreiziger. Voor gezinnen die net even wat anders willen, houden van comfort en op zoek zijn naar die gezellige sfeer. Heb jij een tip? Of heb jij een fijne accommodatie voor gezinnen? Stuur een bericht naar Mireille via mireille@kleinewereldreiziger.nl.