Zentangle tekenen, hoe je dat? Leer de basis!

Zentangle tekenen, hoe doe je dat? Leer de basis!

Wat is zentangle? Hoe moet je het doen? Waar vind je basispatronen... en meer tips!

Zentangle tekenen, de basis

Zentangle is hot! Maar wat is het nu precies? Ik heb het tekenen pas recent zelf gedaan en ben verkocht. Zentangle is al een tijdje populair, maar ik ben vanaf nu officieel verslaafd. Mijn kleine wereldreiziger is ook dol op de dieren die ik teken. Tijd dus om meer mensen enthousiast te maken! Zentangle werkt lekker ontspannen, je kunt het samen aan de tafel of in de tuin doen. Bovendien creeer je ook echt wat moois.

Voorbeeldpatronen
Zentangle patroon

Leuk op reis en leuk voor thuis!

Zentangle is heerlijk op reis met kinderen, maar zeker ook thuis! Waarom? Omdat het laagdrempelig is en om je hoofd leeg te maken. Even de inspirerende plekken die je hebt bezocht, samenvatten in een tekening: de olifant in Thailand, de pinguïn bij Burgers' Zoo of pandaberen in China. Laat je fantasie de vrije loop! Je kunt op veel plaatsen workshops volgen, beginnen met een basisboek of leer in korte tijd de fijne kneepjes van het vak met video's. Bovendien zijn er nog veel meer interessante boeken te koop en natuurlijk staan er eindeloos veel voorbeelden op YouTube. Doe daar je voordeel mee!

Als je eenmaal met Zentangle bent start dan zal je opvallen dat je het echt overal ziet. Let's get started!


TIP: Wist je dat je zentangle patronen ook in bijvoorbeeld henna tatoeages herkent?

Meer zentangle basispatronen

(Klik voor vergroting)

Zentangle patroon

Zentangle = Meditatief tekenen

Zentangle is een soort meditatie en tegelijkertijd ook een kunstvorm en het is ontwikkeld door Maria Thomas en Rick Roberts in de Verenigde Staten. Op een dag liep Rick binnen bij Maria toen zij aan het werk was. Toen Rick begon te praten tegen Maria leek het alsof ze uit een soort trance kwam, zelf omschrijft ze deze ervaring als een gevoel van vrijheid en ontspanning gecombineerd met focus. Rick herkende deze omschrijving als hetgeen er ook bij meditatie gebeurd. Ze besluiten om samen te gaan ontdekken hoe ze meditatie en tekenen kunnen combineren tot de methode die ze uiteindelijk Zentangle noemen. Een soort meditatief tekenen. Tangle betekent in het Engels ‘wirwar, knoop’ maar ook wel ‘omarming’. ‘Zen’ is genoemd naar de Japanse vorm van Boeddhisme: je zoekt naar leegte, wijsheid en stilte, zoals Boeddha dat óók deed.

Claudia de Breij maakte in haar oudejaarsconference een opmerking over kleurplaten voor volwassenen. Je kunt erom lachen, maar feit is dat ook een kleurboek voor volwassenen gewoon een heerlijke manier van ontspanning is als je het mij vraagt! Net als zentangle is ook mandala's kleuren in onze ogen een heerlijke ontspanning.

Wat is Zentangle

Hoe begin je met Zentangle?

Het eerste zentangle kunstwerkje dat ik live zag - mijn schoonmoeder Ine Gooren had hem gemaakt - vond ik er prachtig, maar behoorlijk ingewikkeld uitzien. Ik dacht dat het maken echt niet voor mij was weggelegd, maar het tegendeel is waar. Vooral met de basisbeginselen erbij. Op een ochtend volgende ik een paar uurtjes wat tekenles bij mijn schoonmoeder en het resultaat mag er wezen: mijn eerste tekening is een olifant. Het gaat bij zentangles om simpele, herhalende lijnen. Je kunt daardoor abstracte kunst maken. Een tekening is opgebouwd uit eenvoudige lijnen die patronen vormen. Je tekent de lijnen en herhalingen heel bewust en nauwkeurig, waardoor je je volle aandacht bij de tekening houdt en dus geen kans hebt om met je gedachten af te dwalen. Ik vind het heerlijk en kocht al snel wat meer geavanceerde materialen voor een beter resultaat. Hiernaast overigens mijn allereerst zentangle creatie.

Wat is Zentangle?

Wat is het verschil tussen doodles en zengtangle en wat heb je nodig om te kunnen starten met zentangle als beginner?

Mireille Steegmans

Het eerste kunstwerkje dat ik live zag van mijn schoonmoeder vond ik er prachtig! Maar het zag er behoorlijk ingewikkeld uit. Ik dacht dat het maken echt niet voor mij was weggelegd, maar het tegendeel was waar.  

- Mireille Steegmans (founder Kleine Wereldreiziger)

Patronen voor zentangle

Zia en zendala, zeg maar zentangle 2.0 ;-)

En als je een aantal patronen goed onder de knie hebt dan kun je ook de moeilijkheidsgraad verhogen met zia's, mandala's en zendala's. Een hele korte uitleg:

 • Zia: Zentangle Inspired Art
 • Mandala: Hierbij teken je altijd in een cirkel
 • Zendala: een combinatie van ZENtangle en manDALA waarbij je ook binnen een cirkel tekent.

Zia en zendala, zeg maar zentangle 2.0 ;-)

En als je een aantal patronen goed onder de knie hebt dan kun je ook de moeilijkheidsgraad verhogen met zia's, mandala's en zendala's.


Een hele korte uitleg:

 • Zia: Zentangle Inspired Art
 • Mandala: Hierbij teken je altijd in een cirkel
 • Zendala: een combinatie van ZENtangle en manDALA waarbij je ook binnen een cirkel tekent.

Patronen zentangle

Patronen voor je eigen zentangle en welke materialen heb ik nodig om te starten?

Zentangle tekeningen zijn vaak in zwart maar soms wordt ook kleur gebruikt, dat is echter wel voor gevorderden tekenaars. Ga eerst maar eens lekker oefenen en bouw het daarna verder uit. Tekenen kan je creativiteit behoorlijk stimuleren, aandacht verhogen, je gemoedstoestand veranderen en je zelfvertrouwen verhogen. Je creëert echt je eigen kunstwerk! Voor het tekenen heb je eigenlijk niet zoveel nodig, de volgende basisspullen zijn genoeg om van start te kunnen gaan:

 • Tekenpapier (HEMA)
 • Een zwarte microschrijver (HEMA) om mee te starten of koop meteen een Zentangle Toolset.
 • Lineaal of beter nog een geodriehoek
 • Potloden, als gevorderde gebruik je verschillende potloden met harde en zachte punten.

Zia patronen

Zendala patronen

Patronen voor je zentangle

zia patronen voor je eigen zentangle

Zentangle = creatief zijn op reis, ontspannen onderweg én leuk voor thuis

Wij vinden  het heerlijk om op vakantie, in  het vliegtuig of gewoon onderweg in de bus of de auto af en toe een tekening te maken of om te kleuren in een kleurboek voor volwassenen. In het begin vonden mensen het vreemd, nu zie ik steeds meer mensen met een kleurboek voor volwassenen lopen. Ze zijn overigens ook gewoon te koop bij Action, een grote investering hoef je er niet voor te doen.

Zentangle leren, eerste lessen en tools

Zengtangle basisbeginselen

Zentangle Tool Set Sakura fineliners

Sakura heeft deze uitgebreide set om te beginnen met zentangle. Dit zijn goede fineliners voor starters en gevorderden. 

Auteur: Suzanne Mcneill

Zentangle Alfabet patronen

Zentangle Alfabet patronen

Een boek met ruim 40 zentangle patronen om alle letters van het alfabet te tanglen. Oefen eenvoudig makkelijke patronen.

Auteur: Suzanne Mcneill

Basisboek zentangle - 100 patronen

Basisboek zentangle - 100 patronen

Leef je zelf lekker uit op papier met zentangles!  Dit boek heeft 100 zentangles met een simpele basisvorm voor beginners. 

Auteur: Suzanne Mcneill

Cursus Mandala Tekenen (beginners)

  • Stap-voor-stap uitleg over mandala-tekentechnieken.
  • Heldere voorbeelden van alle tips en trucs.
  • Leer diverse teken- en kleurtechnieken.
  • Leer meer over de betekenis van de kleuren en vormen die je gebruikt.
  • Inclusief prettig ingesproken ontspanningsoefeningen / geleide meditaties.
  • Ontdek hoe je intuïtief tekent.
  • Leer over de betekenis achter jouw tekeningen.