
Andalusië met een peuter, genoeg te ontdekken
Spanje voelt voor ons altijd als een warm bad, maar Andalusië weet ons écht te verrassen. De zon schijnt volop, het eten is heerlijk én er is zóveel te doen voor kinderen van een jaar of 5 tot 12. Van stoere kastelen tot blauwe smurfendorpjes en van woestijnlandschappen tot het strand: het zuiden van Spanje is allesbehalve saai. We merken dat Andalusië steeds populairder wordt bij gezinnen, en eerlijk gezegd snappen we dat helemaal. De ontspannen sfeer, het kindvriendelijke ritme (inclusief avondeten om 21.00 uur) en de afwisseling tussen natuur en cultuur maken het ideaal voor een roadtrip met kinderen. Wij huren een auto en trekken eropuit met onze zoon van 7. Dit zijn onze favoriete plekken in Andalusië met kinderen!
Rondreizen door Andalusië met kinderen
Andalusië is prima te bereiken. Wij vliegen op Málaga en huren een auto bij Sunny Cars. Bij aankomst op het vliegveld worden we keurig opgevangen door de partij die via Sunny Cars in Spanje verhuurt. We geven van tevoren aan welk type auto we willen rijden veel fijner dan zomaar iets toegewezen krijgen.
> Auto huren in Spanje met korting
Leuke steden in Andalusië met kinderen
Met onze zoon rijden we vervolgens langs steden, dorpen, bergen en zelfs een stukje woestijn. Andalusië blijkt verrassend veelzijdig én kindvriendelijk met fantastische dorpen om te ontdekken. Lees verder voor meer tips over leuke steden om te bezoeken in Andalusië met kinderen.
Sevilla met kinderen: fietsen, paleizen en picknicken in het park
Sevilla voelt als een warm sprookje. Wat een sfeer! Wij zijn hier met onze kinderen in het voorjaar en genieten volop van de stad. Sevilla is groot, maar verrassend goed te doen met kinderen, zeker als je wat voorbereid op pad gaat. We starten onze trip in het Real Alcázar, een koninklijk paleis met Moorse invloeden en sprookjesachtige tuinen. Terwijl wij onder de indruk zijn van de details in het paleis, vermaken de kinderen zich in de tuinen, op zoek naar geheime paadjes en fonteinen. Je loopt hier zo een uur of twee rond zonder dat iemand zich verveelt. We kiezen bewust voor een tijdslot in de ochtend, want dan is het nog lekker rustig.
Daarna doen we iets wat we in elke Spaanse stad aanraden: een fietstocht door Sevilla! Sevilla heeft perfecte fietspaden en met kinderfietsen en zitjes zijn we in no-time onderweg langs de rivier en het park. We stoppen bij het Parque de María Luisa, waar we de picknickspullen uit de fietstas halen. Er is volop ruimte om te spelen, bomen om in te klimmen en schaduw voor een siësta-momentje. Vlakbij ligt het indrukwekkende Plaza de España, waar je zelfs een roeibootje kunt huren. Onze kinderen vinden het fantastisch!
> Bekijk ook: fietstochten in Sevilla
Roadtrip Andalusië met kinderen door Kleine Wereldreiziger
Málaga: stad, strand en een beetje geschiedenis
Málaga is voor veel mensen vooral een aankomstplek, maar wij besluiten om er een paar dagen te blijven. En daar hebben we geen spijt van. De stad is verrassend leuk met kinderen, vooral omdat je cultuur en strand zo makkelijk kunt combineren.
We beginnen met een bezoek aan het Alcazaba, een Moors fort dat midden in de stad ligt. De klim omhoog is goed te doen, en eenmaal boven worden we beloond met uitzicht over de haven en het centrum. Onze kinderen vinden vooral de kantelen en torentjes leuk en wanneer ze weer energie hebben wandelen we door naar het Castillo de Gibralfaro, waar je nog verder kunt kijken over de stad. Voor wat afwisseling lopen we later door het Paseo del Parque, een lange groene strook in het centrum vol speeltuintjes, papegaaien en bankjes onder de palmbomen. Het is dé plek om even bij te komen of om een ijsje te eten in de schaduw.
En natuurlijk eindigen we aan het strand: Playa de La Malagueta is een stadsstrand, maar prima voor een middagje ontspannen. De kinderen bouwen zandkastelen terwijl wij onder een parasol een koude “tinto de verano” drinken. ’s Avonds eten we in de haven en kijken we naar de lichtjes van de stad. Zo simpel, zo fijn!
Ronda voelt tegelijkertijd groots en knus. Het uitzicht is onvergetelijk, maar de charme zit ‘m in de details.
Ronda: bruggen en arena’s
Ronda is misschien wel het bekendste witte dorp van Andalusië. Zodra we de stad binnenrijden, begrijpen we waarom. De ligging op een rotsplateau is ronduit spectaculair en de diepe kloof die het oude en nieuwe stadsdeel van elkaar scheidt, maakt meteen indruk. We beginnen onze dag bij de beroemde Puente Nuevo, de indrukwekkende brug die Ronda zijn karakteristieke aanzicht geeft. We wandelen langs verschillende uitzichtpunten en kijken vol bewondering naar beneden, waar de rivier ver onder ons stroomt. Onze kinderen verzinnen ondertussen hun eigen verhalen over wat er allemaal in de kloof zou kunnen leven.
Daarna lopen we richting de Plaza de Toros, de oudste stenen stierenarena van Spanje. Ik ben zelf geen voorstander van stierenvechten, maar het is wel een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van deze regio. In het museum bij de arena bekijken we oude kostuums en leren we meer over de tradities. Het wordt nergens bloederig of heftig, waardoor het ook voor kinderen goed te begrijpen blijft. De arena zelf is het hoogtepunt: onze kinderen rennen enthousiast rond en spelen alsof ze zelf in de ring staan.
Na ons bezoek slenteren we door de smalle straatjes van het centrum. Ronda is overzichtelijk en sfeervol. We komen langs kleine winkeltjes, ambachtelijke producten en leuke pleintjes waar straatmuzikanten spelen. Uiteindelijk strijken we neer op een zonnig terras voor een portie churros met warme chocolade. Simpel, maar zó leuk.
Ronda voelt tegelijkertijd groots en knus. Het uitzicht is onvergetelijk, maar de charme zit ‘m in de details: de stenen straatjes, de verstopte binnenpleinen en het gevoel dat je hier echt even terug in de tijd stapt.
Cádiz: stadsstrand en ontdekkingsgevoel
Cádiz voelt anders dan de rest van Andalusië. Misschien komt het doordat het op een soort schiereiland ligt, of door de relaxte sfeer. Het lijkt wel alsof hier alles net een tandje langzamer gaat. En dat is precies wat we nodig hebben na een paar dagen rondrijden. We slapen vlakbij het historische centrum en beginnen de dag met een wandeling door de smalle straatjes. Overal zien we kleurrijke balkonnetjes, kleine pleinen en barretjes waar je prima een ontbijtje scoort. Onze kinderen vermaken zich met straatmuzikanten en duiven op het Plaza de San Juan de Dios, terwijl wij een koffie drinken in de zon. Daarna gaan we richting het strand en dat is niet zomaar een strand. La Caleta ligt tussen twee kastelen in en voelt bijna geheim. Het water is rustig en ondiep, ideaal voor kinderen. Ze spelen uren in het zand terwijl wij met blote voeten in de branding staan.
Op de terugweg wandelen we door het Parque Genovés, een prachtig park met geknipte heggen, een waterval en een leuke speeltuin. Even rennen, even klimmen, en dan weer terug naar de oude stad voor een bord tapas en een kan sangria. Cádiz is geen stad van grote bezienswaardigheden, maar juist dat maakt het zo fijn met kinderen. Gewoon lekker struinen, ontdekken en genieten.
Córdoba: op zoek naar Manolete
We zetten ons bezoek aan Córdoba in het teken van een speurtocht naar Manolete, één van de beroemdste stierenvechters van Spanje. Of je nu fan bent van stierenvechten of niet, het is een onderdeel van de Spaanse cultuur (geweest), dus we vertellen er eerlijk over. Onze zoon is meteen geïntrigeerd. Het standbeeld van Manolete staat niet op een centrale plek, dus we dwalen door charmante straatjes en komen uiteindelijk in de buurt van het Patio Museum (Palacio de Viana). Daar vinden we hem!
Het doolhof bij Palacio de Viana
De tuinen van dit museum zijn prachtig en groot genoeg om in te verdwalen. Onze zoon vindt het geweldig om alle paadjes te ontdekken. In het museum zelf zijn klassieke kamers ingericht in Spaanse, Portugese en Franse stijl. Leuk om even te kijken, maar de echte trekpleister voor kinderen zijn de patio’s. We sluiten af bij de indrukwekkende La Mezquita. Buiten is het heerlijk om even bij te komen op een muurtje in de tuin, tussen de locals.
In Cádiz voelt het alsof de tijd even stil mag staan. We struinen, spelen, eten ijs en doen precies waar we zin in hebben. Zonder plan, en dat is heerlijk.
El Torcal: wandelen tussen rotsen
Nationaal Park El Torcal voelt alsof je op een andere planeet loopt. Kalkstenen rotsformaties, spannende wandelpaadjes en indrukwekkende uitzichten maken dit gebied ideaal voor een korte wandeling met kinderen. Wij kiezen de korte route van 1,5 km, die ook met jongere kinderen goed te doen is. Bij het bezoekerscentrum krijgen we uitleg over hoe dit landschap is ontstaan. Niet alles is vertaald naar het Engels, maar met een beetje uitleg wordt het voor kinderen alsnog een interessant verhaal.
Wij waren in het nationaal Park van El Torcal toen er sneeuw lag (!) dus we hebben niet zoveel van de natuur en deze bijzondere plek kunnen zien. Maar wel genoeg om te weten dat we hier zeker nog een keer naar terug willen gaan in de zomerperiode voor een uitgebreide wandeling! Wat een prachtige uitzichten en wat een bijzondere plek is dit. Ideaal om met een goed gevulde picknickmand naartoe te gaan en heerlijk te wandelen. Bekijk alvast deze film die ook gedraaid wordt in het bezoekerscentrum bij El Torcal en waar je goede uitleg krijgt over het ontstaan van het park. Dan kun je je kinderen ook wat meer vertellen.
> Lees ook: Antequera en El Torcal in prachtig Andalusië
Antequera: onverwacht leuk en leerzaam
Antequera is zo’n typisch Spaans stadje waar je heerlijk kunt slenteren zonder massatoerisme. We ontbijten hier goedkoop op een plein, bezoeken het Museo del Aceite (olijfolie!) en bewonderen kerken en gevels. In juli is het Blues Festival een leuke verrassing: muziek op pleinen en patio’s, ook voor kinderen gezellig. Buiten de stad bezoeken we het Lobo Park, waar we echte wolven spotten. Dat maakt indruk! Daarna rijden we door naar Laguna de Fuente de Piedra om flamingo’s te bekijken. Met verrekijker zie je ze goed en het voelt een beetje alsof je op safari bent.
> Lees ook: Antequera en El Torcal in prachtig Andalusië
Wandelavontuur bij het Ardales-meer
De Caminito del Rey is te gevaarlijk voor kinderen, maar gelukkig kun je in de omgeving wél mooi wandelen. We gaan naar het Ardales-meer en volgen een kindvriendelijke route langs het water. Onderweg bouwen we dammen met stenen, steken houten bruggetjes over en stoppen voor een picknick in de schaduw. In de zomer kun je hier ook zwemmen of een kano huren.
Strandtijd in Nerja
Na al dat wandelen snakken we naar zee. We rijden naar Playa de Burriana in Nerja: een fijn strand met rustig water, een speeltuintje en leuke restaurants langs de boulevard. Onze peuter bouwt zandkastelen terwijl wij relaxen met een koud drankje. ’s Avonds slenteren we door het centrum van Nerja en genieten we van de sfeer. Wie iets avontuurlijkers wil, kan ook de grotten van Nerja bezoeken. Ze zijn zeker indrukwekkend en geschikt voor kinderen vanaf ongeveer een jaar of 6.
MiniHollywood in de woestijn
Vlakbij Tabernas ligt Oasys Mini Hollywood Theme Par : een oud filmdecor dat is omgetoverd tot een wildwestpark. Er zijn cowboys, stuntshows, een dierentuin én zelfs een waterpark. Klinkt misschien toeristisch, maar het is echt leuk met kinderen. Onze zoon speelt met plezier cowboy, bekijkt bizons van dichtbij en eet popcorn in een saloon.