Huurauto Sunny Cars roadtrip vanuit Malaga
Andalusië
Mireille Steegmans
Andalusië
04/11/2019
5 min

Andalusië met een peuter, genoeg te ontdekken

04/11/2019
5 min

Andalusië is de laatste jaren steeds populairder aan het worden, ook bij families met peuters of oudere kinderen. Wij vonden de sfeer en de gemoedelijkheid heerlijk in het zuiden van Spanje en kunnen ons goed voorstellen dat veel gepensioneerden hier hun oude dag willen doorbrengen.

Andalusië ontdekken

Leuke steden Andalusië met kinderen

Rondreizen met kleine kinderen door Andalusië

Het is alleen zonde om dit prachtige stukje Spanje niet al veel eerder te gaan ontdekken…met je kinderen natuurlijk! Wij vonden het tijd om een auto te huren met ons gezin en peuter en om het zuiden van Spanje te gaan verkennen: van steden tot dorpjes en van bergen tot woestijn. Wij nemen je mee. Andalusië is echt prima te bereiken. We hebben nogal wat research gedaan en het bleek het handigst te zijn om te vliegen op Malaga airport. Vervolgens hebben we een auto gehuurd bij Sunny Cars Malaga. Bij aankomst op Malaga airport werden we keurig opgevangen door Del Paso Car Hire, de partij die het werkelijke verhuren van de auto regelt voor Do You Spain. Wij vragen expliciet om een auto die we willen rijden en dat blijkt te kunnen, wacht dus niet gewoon af totdat je een auto krijgt toegewezen is ons advies. Tijd om een aantal verrassende bezienswaardigheden van Andalusië te gaan bekijken met kinderen!

Córdoba: op zoek naar Manolete

Wij hebben ons bezoek aan Córdoba in het teken gezet van het vinden van Manolete, één van de beroemdste stierenvechters van Spanje. Volgens sommige zelfs de beste stierenvechter allertijden! Natuurlijk hebben wij onze kleine wereldreiziger iets verteld over stierenvechten. Of je er nou liefhebber bent of niet, het stierenvechter is wel onderdeel van de Spaanse cultuur (geweest). Toen we vertelden over Manolete en hoe hij vocht tegen stieren, wilde onze 3-jarige avonturier op zoek gaan naar Manolete…in Córdoba. Dus dat deden we! Manolete is uiteindelijk op 30-jarige leeftijd overleden toen hij vocht tegen de stier Islero, de vijfde stier die dag. Er zijn meerdere versies van wat er gebeurd is, maar een feit is dat Manolete een beeld heeft gekregen in Córdoba. Het beeld staat niet echt zeer centraal dus er is een zoektocht door de vele leuke straten voor nodig en uiteindelijk ben je heel erg warm als je in de buurt van het Patio Museum (Palacio de Viana) bent.

Cordoba Andalusië met kinderen

Het doolhof in bij Palacio de Viana

De patio is kenmerkend voor Andalusië en daarom is een bezoekje aan het patio museum zeker leuk, zeker ook om te verdwalen in het doolhof in één van de prachtig aangelegde tuinen. Leuk voor kinderen! In het museum zelf zie je authentieke kamers met authentieke inrichtingen in o.a. Portugese, Spaanse en Franse stijl. Voor liefhebbers natuurlijk leuk, maar wij vinden de foto’s op de website eerlijk gezegd genoeg zeggen en dat geldt ook voor Lucas. Verder mag je in Córdoba de Moorse moskee La Mezquita natuurlijk niet missen, wat een prachtig bouwwerk. Buiten de moskee is het heerlijk om even uit rusten op één van de vele muurtjes in de tuin, samen met veel locals. Neem alvast een kijkje in het museum in het onderstaande filmpje.

Palacio de Viana patiomuseum Andalusie

Op bezoek bij Grote Smurf

De witte dorpen van Andalusië zijn ontzettend bekend en bovendien ook leuk om te bezoeken met kinderen. Het meest populaire dorp van allemaal is toch wel Ronda waar het met kinderen toch wel erg leuk is om de stierenarena (Plaza de Tores) te bezoeken. Ik ben geen voorstander van stierenvechten, maar het hoort nu eenmaal wel bij Spanje en Ronda is toch wel de bakermat van het stierenvechten. Het zou zonde zijn om de stierenarena niet te bezoeken.

Als je kinderen dol zijn op de smurfen dan mag een ritje naar het meest bijzondere witte dorp voor kinderen niet ontbreken op je rondreis door Andalusië. Tussen alle witte dorpen ligt namelijk ook…één blauw dorp: het smurfendorp! Het plaatsje Juzcar was het decor voor The Smurfs/De Smufen, de film die in in 2011 uitkwam en in 2013 zelfs een vervolg kreeg. De weg naar Juzcar is smal en niet heel erg goed begaanbaar. Wij reden zeker 10 kilometer in slakkentempo achter een grote bus die we onmogelijk konden inhalen, zelfs niet op rechte stukken. Om je een idee te geven van de breedte van de weg…

Juzcar is wel echt toeristisch. Op het moment dat wij het dorp in reden werd er de bus die voor ons had gereden net ‘leeggeladen’. Deze toeristen liepen nog geen kwartier rond in Juzcar, maakten wat snelle foto’s en stapten weer in de bus. Zonde. Met een kind is het juist erg leuk om door het dorpje heen te lopen en om te kijken naar de vele mooie muurschilderingen die er zijn. Zorg wel dat je niet tijdens de siësta hier bent, want dan is het dorpje uitgestorven.

Juzcar het smurfendorp bij Malaga

Avontuurlijk El Torcal

Wij waren in het nationaal Park van El Torcal toen er sneeuw lag (!) dus we hebben niet zoveel van de natuur en deze bijzondere plek kunnen zien. Maar wel genoeg om te weten dat we hier zeker nog een keer naar terug willen gaan in de zomerperiode! Wat een prachtige uitzichten en wat een bijzondere plek is dit. Ideaal om met een goed gevulde picknickmand naartoe te gaan en heerlijk te wandelen. Bekijk alvast deze film die ook gedraaid wordt in het bezoekerscentrum bij El Torcal en waar je goede uitleg krijgt over het ontstaan van het park. Dan kun je je kinderen ook wat meer vertellen.

Bij de ingang van het natuurpark met haar kalkstenen rotsen die in de loop van duizenden jaren zijn ontstaan is een bezoekerscentrum. Hier is ook voor kinderen genoeg interessants te ontdekken. Hoewel het jammer is dat veel informatie alleen in het Spaans wordt gegeven, is het zeker wel de moeite waard om hier doorheen te lopen. De entree voor het bezoekerscentrum is gratis.

El Torcal bezoekerscentrum

Antequera is een bezoekje waard

Je komt het makkelijkst bij El Torcal vanuit Antequera en als je het ons vraagt dan is het de moeite waard om in Antequera een nachtje te slapen. Het is gewoon zo’n typisch leuk Spaans dorpje waar je lekker kunt ontbijten voor een paar euro en waar je heerlijk doorheen kunt slenteren zonder massatoerisme maar met een aantal mooie gebouwen, kerken, het museum over hoe olijfolie wordt gemaakt (Museo del aceite – Hojiblanca). Half juli wordt het jaarlijkse Antequera Blues Festival gehouden waar je nationale en internationale artiesten kunt zien optreden op de patio’s en pleinen. Erg leuk voor liefhebbers uiteraard.

Ook is het met oudere kinderen een aanrader om een bezoek aan het wolvenpark Lobo Park te brengen, je kunt hier zelf wolven spotten. Wat je zeker niet mag overslaan en wat ook met een peuter erg leuk is, is de Laguna de Fuente de Piedra, een natuurreservaat voor flamingo’s. Je kunt niet heel dicht bij de flamingo’s komen, maar vanuit de juiste uitkijkplekken en met een verrekijker heb je absoluut een avontuurlijk bezoek!