Brussel: van Mini-Europa tot Brusselse specialiteiten
Een weekendje Brussel met een kind van 2,5 jaar. Natuurlijk passen we ons programma aan, maar er zijn ook een aantal dingen die wat minder toepasselijk zijn met kinderen en die we toch wel willen doen. Brussel is meer dan alleen het politieke hart van Europa; het is een bruisende stad vol cultuur, geschiedenis en natuurlijk heerlijke chocolade en wafels. Het leuke aan Brussel is dat er voor iedereen iets te beleven valt, dus ook voor gezinnen met kinderen. Een stedentrip naar Brussel met kinderen is een ervaring vol avontuur en ontdekking. Van het futuristische Atomium tot de kunstzinnige musea en het rustgevende Warandepark.
Daarom wil je naar Brussel met je gezin!
Of je nu een snel bezoek aan Brussel brengt of een lang weekend blijft, het is allebei een goede optie. De stad is toegankelijk en je kunt in een dag dus prima de highlights zien zoals Manneken Pis, de grote markt en het eten van een wafel. Maar heb je meer tijd dan zou ik dat zeker aanbevelen. Brussel is namelijk een stad waar je de tijd voor moet nemen om de echte schoonheid van de stad te vinden en de fijne plekjes liggen nogal verspreid. Blijf zeker niet alleen in het stadscentrum en ontdek ook de wijken daar omheen.
Brussels Card: 24, 48 of 72 uur
Als je van plan bent om veel zien en doen tijdens jullie stedentrip naar Brussel met je kinderen, dan is de Brussels Card een echte aanwinst. Deze handige kaart geeft je 24, 48 of 72 uur lang onbeperkte toegang tot bijna 50 musea, waaronder bijvoorbeeld Belgian Chocolate Museum, Choco-Story Brussel, Train World en het verrassende Riool Museum. Hoewel de Brussels Card niet geldig is voor Mini-Europa en het Atomium, kun je wel genieten van aanzienlijke kortingen op deze attracties en je krijgt ook kortingen bij restaurants en bars.
Je hebt ook de mogelijkheid om de Brussels Card te bundelen met gratis openbaar vervoer met een Brussels Card STIB. Dat kan voor deze meerprijs aantrekkelijk zijn. Je koopt dan dus een Brussels Card STIB en niet enkel de Brussels Card. Een andere optie is de Hop-On Hop-Off Bus Tour Brussel, met de twee beschikbare hop-on hop-off routes kun je alle belangrijke bezienswaardigheden van Brussel gemakkelijk bereiken en kinderen vinden dit concept echt fantastisch! Brussel is een uitgestrekte stad, goed voorzien van een efficiënt netwerk van metro, trams en bussen dus zeker als je wat buiten het centrum overnacht dan is het slim om openbaar vervoer te kiezen.
> Koop online een Brussels Card (excl. OV)
> Koop online een Brussels Card STIB (incl. OV)
Bruparck met kinderen: Mini-Europe in Brussel
Bruparck ligt net buiten Brussel en herbergt een paar erg leuke toeristische attracties voor jong en oud, waaronder Mini-Europa. Wij besluiten om op een zondag naar Mini-Europa te gaan. In het kort: het is een soort Madurodam in Nederland. Mini-Europa gaat echter, jawel: over Europa. De molens van Nederland, de toren van Pisa, de Eurostar, Nyhavn in Kopenhagen en de Vesuvius aan de Golf van Napels. De bezienswaardigheden waar Italië, Spanje en alle andere Europese landen bekend o m zijn, staan in Mini-Europa in Brussel. Dit is echt leuk voor kinderen, onze peuter van 2,5 jaar vindt het een feest en wij ook! We maken de foto’s die iedereen maakt bij de echte toren van Pisa en draaien mee aan wielen zodat de molens in Nederland in beweging komen.
Onze dreumes drukt op alle knoppen, zodat de volksliederen van alle vertegenwoordigde landen te horen zijn. Verder zijn we niet vies van een paar minuten hardlopen om uit de handen van de politie te komen na het stelen van de Mona Lisa uit het Louvre en de Berlijnse muur die laten we ook nog vallen. Het park is lekker interactief en biedt veel afwisseling voor kinderen (en ouders!). Mini-Europa is makkelijk toegankelijk met een buggy.
De gebouwen zijn erg waarheidsgetrouw in Mini-Europe Brussel. Paar leuke feiten: de Kathedraal van Santiago de Compostela kostte 13 mensenjaren om te bouwen. Alleen de Grote Markt van Brussel kostte € 372.000 om te bouwen en de toren van Pisa is van echt marmer. Aan het eind van het park ga je door ‘The Spirit of Europe’. Dit is een ruimte met veel interactieve en interessante informatie over de Europese Unie, haar lidstaten, de geschiedenis en de toekomstplannen. Voor kinderen leuk en voor jezelf educatief. Wil je meer en doen in Brussel dan alleen Mini-Europa bezoeken? Dan kun je beter een combi ticket kopen. Er zijn combinaties mogelijk met Atomium en Tootbus via de website van Mini-Europe zelf.
> Koop jullie tickets online en voorkom een wachtrij
Atomium en uitzicht op het Atomium
Vanaf alle plaatsen in Mini-Europa heb je uitzicht op het Atomium. Het Atomium is gebouwd voor de Brusselse Wereldtentoonstelling in 1958. Het gebouw met aluminium bollen zou maar 6 maanden blijven staan. Omdat het gebouw inmiddels erg populair was, werd besloten om het te behouden. Het is nu het icoon van Brussel. Maar Atomium is echt niet alleen een iconisch gebouw; het is een avontuur op zich. Kinderen zijn vaak gefascineerd door de negen glanzende bollen die met elkaar zijn verbonden. Er zijn interactieve tentoonstellingen en de bovenste bol biedt een adembenemend uitzicht over de stad. Zorg ervoor dat je de tijd neemt om alles te verkennen en koop jullie tickets van tevoren online om een wachtrij te vermijden.
Je kunt betaald parkeren bij het Brupark in de omliggende straten waar het Atomium en Mini-Europe liggen. Op zon- en feestdagen is parkeren gratis. Bekijk wel altijd van tevoren of een toeristische attractie in het Brupark open is. Parkeren gaat over het algemeen makkelijk. Het valt ons op dat het zelfs in augustus pas later in de ochtend druk wordt, wij zijn om 10.00 uur bij het Brupark en kunnen vooraan parkeren.
> Ticket voor Atomium Brussel + gratis ticket Design Museum
Koninklijk Paleis Brussel
Als je denkt aan Brussel, denk je al snel aan chocolade, wafels en het Atomium. Maar wat dacht je van een bezoek aan het Koninklijk Paleis met de kinderen? Dit imposante gebouw aan het Paleizenplein in het hart van de stad is niet alleen een architectonisch hoogstandje, maar ook een kijkje in de Belgische geschiedenis en monarchie. Het Koninklijk Paleis opent elk jaar haar deuren voor het publiek tijdens de zomermaanden, meestal van eind juli tot begin september.
Wij waren vooral onder de indruk van de prachtige Spiegelzaal, waar het plafond en de kroonluchter bedekt zijn met het vleugeldekschild van de juweelkever, wat een schitterend groen lichteffect geeft. Er zijn speciale kinderrondleidingen en interactieve tentoonstellingen die de jonge bezoekers op een educatieve maar leuke manier kennis laten maken met de Belgische cultuur en geschiedenis. Maak hier zeer zeker tijd voor! Het huidige paleis werd gebouwd in de 19e eeuw, maar het oorspronkelijke gebouw dateert uit de middeleeuwen. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, kunst of gewoon een dagje uit in Brussel met de kinderen, het Koninklijk Paleis in Brussel is een betoverende ervaring die je niet wilt missen.
Het Koninklijk Paleis opent elk jaar haar deuren voor het publiek tijdens de zomermaanden, meestal van eind juli tot begin september.
Speeltuintjes in Brussel en Warandepark (Koninklijk Park)
Midden in de stad ligt het Warandepark, een prachtige groene oase. Het is de perfecte plek voor een picknick, een potje frisbee, of gewoon lekker luieren in het gras terwijl de kinderen zich vermaken in de speeltuin. Neem wat snacks en een kleedje mee voor een gezellige picknick in het park. Brussel is niet alleen een stad van cultuur en geschiedenis; het is ook een stad waar kinderen heerlijk kunnen spelen. Speeltuinen zijn in Brussel door de hele stad wel te vinden, maar een wat grotere speeltuin en één van onze favoriete plekken is toch wel het Parc de Bruxelles (Warandepark), vlakbij het Koninklijk Paleis. Hier zijn verschillende speeltuintjes waar kinderen van verschillende leeftijden zich kunnen vermaken.
Het Warandepark is perfect voor families die naast speeltijd ook van een rustige wandeling willen genieten. Zo kun je een dag vol sightseeing af te wisselen met wat ontspanning in de natuur.
Typisch Brusselse specialiteiten
Brussel is lekker dichtbij, maar als je de grens over gaat en je stapt op Belgisch grondgebied dat heb je toch meteen een beetje vakantiegevoel. Wij wel in ieder geval! Brussel is voor kinderen ontzettend veelzijdig en het is mogelijk om er lekker af te wisselen. Een pretpark, slenteren door de stad en samen een wafel eten. Maar wij gingen natuurlijk ook op zoek naar een aantal lekkernijen in Brussel, de lekkernijen. En die vonden we!
Brusselse vette hap: Mitraillette
We besluiten om voor een late lunch te gaan met een mittraillette. Een wattus? We zullen even tekst en uitleg geven. Een mitraillette is een Belgisch gerecht dat je in een snackbar koopt en dat ontstaan is in Brussel. Het is zeker niet zomaar een frietje! Nee, een mitraillette is een half stukbrood met daarop vlees (worst of hamburger), friet en saus naar keuze (pittig of mild). Soms wordt er ook nog salade en kaas aan een mitraillette toegevoegd. Een mitraillette vult ontzettend, dus je bent gewaarschuwd. Mitraillette kun je niet overal krijgen, wij raden aan om naar Fritland te gaan. Fritland ligt vlakbij de Grote Markt en bestaat al sinds 1978, ze serveren naar horen zeggen de beste mitraillette van Brussel. Onze dreumes geniet van de heerlijke frites bij Fritland.
Brusselse specialiteiten: Bier proeven
Als je Brussel bezoekt, kun je de gelegenheid om Belgische bieren te proeven niet voorbij laten gaan. Brussel heeft een rijke biercultuur met diverse lokale merken die een breed scala aan smaken bieden. Een van de meest bekende is Cantillon, een familiebrouwerij die gespecialiseerd is in lambiekbieren. Deze bieren hebben een zuur profiel en zijn ideaal voor de avontuurlijke drinker. Dan is er ook nog Brussels Beer Project, bekend om hun innovatieve bieren zoals de 'Delta', een IPA met een mix van citrus- en lychee-aroma's. Voor wie het liever traditioneel houdt, is er de Gueuze van brouwerij 3 Fonteinen, een blend van oude en jonge lambiek, die een complexe, zurige en licht zoete smaak heeft.
Belgisch bier proef en drink je bij voorkeur bij café “Au Brasseur” één straat achter de Grote Markt dus in het hart van Brussel. Natuurlijk is bier niet typisch voor Brussel, wél typisch België! Maar het bierproeven mag niet ontbreken tijdens een weekendje Brussel vinden wij. Gelukkig zijn wij hier met een aantal bierkenners dus we laten ons voorlichten en ben uiteindelijk zeer happy met mijn keuze: een "Waterloo". Gijs kiest voor "La Corne" dat in een lange hoorn wordt geserveerd. Het is heerlijk om hier een paar uurtjes te vertoeven op het terras en om je te laten verrassen met Belgisch bier. Ook mensen die geen liefhebber zijn van bier kunnen hier overigens iets lekkers drinken. Voor onze peuter is het een heerlijk moment om met de telefoon te chillen op het terras met een appelsapje en we spelen een spelletje UNO.
Als je nieuw bent in de wereld van Belgische bieren, overweeg dan een bierproeverij met kleine glaasjes waar je verschillende stijlen en smaken kunt ontdekken.
Brusselse specialiteiten: Brusselse wafel
Wist je dat de Brusselse wafel al voor het eerst opdook in de 18e eeuw? Deze wereldberoemde lekkernij heeft een lichte, krokante textuur en is meestal rechthoekig van vorm. In tegenstelling tot zijn Luikse tegenhanger, die rijker en dichter is, heeft de Brusselse wafel grotere vierkanten en dunnere wanden. Dit maakt het de perfecte basis voor allerlei toppings, van verse aardbeien en slagroom tot chocoladesaus en zelfs ijs.
Als je Brussel bezoekt, is het proeven van een authentieke Brusselse wafel een must-do ervaring. Mis deze kans niet om je smaakpapillen te verwennen met de hemelse smaak van een echte Brusselse wafel. Want zeg nou zelf, wat is een bezoek aan Brussel zonder een wafel in je hand? Op iedere Brusselse hoek van de straat vind je zo ongeveer een zaakje waar ze wafels verkopen en er staan veel mobiele ijscokarren waar ook wafels te koop zijn. Zorg ervoor dat je een verse wafel koopt en liefst zelfs eentje die vers bereid wordt. Smullen maar!
Dit moet je weten voor je bezoek aan België met kinderen
Plan je een dagje, weekend of vakantie naar de België met je gezin? Deze tips helpen je tijdens de voorbereiding:
- Lees meer handige informatie over België met kinderen met informatie over de regio's, steden en andere tips.
- Lees onze artikelen over de Ardennen met kinderen voor meer reistips en inspiratie.
- Meer van Europa ontdekken dan alleen de België? Word lid van Kleine Wereldreiziger PLUS premium. Klik hier en ontdek wat je mist als je nog geen lid bent!