Masirah Eiland Oman
Oman
Mireille Steegmans
Oman
05/26/2022
3 min

Deze hidden gems van Oman horen op je family bucketlist

05/26/2022
3 min

Oman is rijk aan een eeuwenoude cultuur, een fascinerende geschiedenis, maar ook aan gigantische bergen, weelderige wadi’s en een prachtige natuur. Waar Oman nog meer om bekendstaat is de warme gastvrijheid van de bevolking. Een heerlijk land om met je gezin te bezoeken dus!  Er is echter nog veel meer te ontdekken in het land van de 1001 nachten dan alleen de bekende highlights dus daarom deze hidden gems voor tijdens je roadtrip door Oman met het gezin. Dit zijn wat ons betreft de vijf plekken die nog onontdekt zijn en een plek verdienen op iedere Oman bucketlist.

Tanuf Wadi Oman

Het dorp Wakan

In het Hadjargebergte, met als hoogste piek ‘Djabal Achdar’ van ongeveer 3.000 meter ligt het piepkleine bergdorpje Wakan. Het dorp ligt zo’n 2.000 km boven de zeespiegel en is omgeven door indrukwekkende terrasvormige tuinen. Vanuit het dorp heb je een prachtig uitzicht op valleien en de bergen. Niet gek dat dit dorp favoriet is onder hikers. Je kunt hier kiezen uit diverse wandelpaden; door de bergen, langs beekjes, granaatappelbomen en palmbomen. Zorg dat je stevige schoenen aan hebt en een drager kan comfortabel zijn als je kinderen nog niet alles zelf kunnen lopen. Maak geen haast en geniet van alles wat je onderweg tegenkomt met je gezin.

Wakan Oman met kinderen

De verloren stad Ubar

Over de stad Ubar gaan veel verhalen en legendes rond. Zo is er het verhaal dat Ubar een rijke stad was vanwege de handel in wierook, een ambacht waar Oman nog steeds om bekendstaat. Een andere legende is dat de stad duizenden jaren geleden door een zandstorm is bedolven. Niet gek dat Ubar ook wel ‘Atlantis van het Zand’ wordt genoemd. Honderden, misschien wel duizenden ontdekkingsreizigers proberen al jaren de schatten van de stad te vinden, tevergeefs. Vandaag de dag kunnen reizigers de opgravingssite van Shisr bezoeken. Hier denken de ontdekkingsreizigers dat de stad ooit heeft gelegen. Wie weet doe jij hier als reiziger zelf nog een spannende ontdekking…

Bibi Maryam Mausoleum

Het Bibi Maryam Mausoleum in Qalhat ligt in een kuststad ten zuiden van Muscat. Dit mausoleum is alles wat is overgebleven van een ooit bruisend oud handelscentrum. De stad werd bekend door de Italiaanse ontdekkingsreiziger Marco Polo. Hij beschreef het als een stad met ‘fijne bazaars en een van de mooiste moskeeën’. In de late Middeleeuwen was de stad omringd door een muur en vond je er veel winkels, bazaars en huizen. Van de ooit glorieuze stad is nu dus alleen nog maar een mausoleum over. Het verhaal is dat de eenzame graftombe werd gebouwd door Baha al-Din Ayaz, koning van het Hormuzrijk, voor zijn vrouw Bibi Maryam, terwijl anderen beweren dat het eigenlijk zij was die het voor hem bouwde. De graftombe staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en er gaan vele legendes over deze bijzondere plek. Ontdek ze zelf…

Bibi Maryam Mausoleum Oman

Masirah Eiland

Masirah is het grootste eiland van Oman. Het ligt aan de oostkust en heeft verschillende mooie dorpen, zoals het kustplaatsje Ras Al Hilf. Hier liggen een aantal prachtige scheepswrakken die de fantasie van je kinderen gegarandeerd aanwakkert! Ook telt het eiland verschillende natuurgebieden zoals de bergen Jabal Madrub en Jabal Suwayr en het uitzichtpunt Ras Abu Rasas. Daarnaast vind je er witte zandstranden om heerlijk samen te genieten, kleurrijke koraalriffen (vergeet je snorkel niet) en een turquoise zee die populair is bij kitesurfers vanwege de sterke en constante moessonwinden die voornamelijk in de zomermaanden langs de kust waaien. Maak vrienden met de rondtrekkende kamelen, wandel tussen de rotsformaties die het eiland rijk is en geniet van het Omaanse eilandleven met je gezin.

Ruïnes van Tanuf

Tanuf is een klein dorp dat tussen de twee bekende steden Nizwa en Bahla ligt. Hier aan de voet van Jabal Akhdar vind je er een aantal prachtige ruïnes uit pre-islamitische tijden zoals het Tanuf kasteel. Je krijgt een goed beeld van het leven in de oude stad, die al in de jaren 1950 verlaten werd. Een wandeling door Tanuf is als een reis door de tijd met je kinderen. Ook leuk is het om het gebied per 4x4 te verkennen. Van de eeuwenoude architectuur tot groene wadi’s en mijlenverre uitzichten, een ervaring die op de bucketlist hoort.

Ruïnes van Tanuf Oman

Overnachten in Oman

Oman heeft een breed scala aan plekken om te overnachten met kinderen. Zo kun je kiezen voor het moderne The Chedi in Muscat dat op 5 minuten van het strand ligt en waar je kunt kiezen uit maar liefst zes restaurants. Maar er zijn ook hele toffe glamping mogelijkheden in Oman zoals het Starwatching Private Camp waar je bijna letterlijke onder de sterren slaapt en echt een overnachting bij de bedoeïenen krijgt. Bekijk ook mijn persoonlijke selectie van kindvriendelijke accommodaties in Oman.