Italiaanse steden met kleine kinderen bezoeken
Italië
Mireille Steegmans
Italië
06/24/2021
3 min

Italiaanse steden die een bezoekje waard zijn

06/24/2021
3 min

Wauw, Italië heeft ontzettend mooie steden om met kinderen te bezoeken. Wij zijn verrast door de authentieke kleine plaatsjes in het echte Italiaanse Umbrië en genieten ook van de grotere Italiaanse steden met ons gezin. Italiaanse steden hebben iets magisch en dat vinden we er iedere keer weer. Maar welke steden zijn ook geschikt met wat kleinere kinderen? 

Stedentrips met kinderen zijn leuk, vooral in Italië!

Er zijn zoveel prachtige steden in bella Italia; groot, klein en er tussenin. Van schilderachtig Deruta tot overweldigend Rome en van modieus Milaan tot veelzijdig Verona. Zodoende is er voor alle gezinnen wat wils. Het is slim om stedentrips met kinderen vroeg in de ochtend te starten. Aan de ene kant vanwege de temperatuur en aan de andere kant vanwege de drukte en de spanningsboog van kinderen. Na een ochtend en misschien zelfs ook nog een stukje van de middag vol met prachtige monumenten is het tijd om te genieten. Samen lunchen op het terras of lekker een duik nemen in het zwembad van je agriturismo. 

Verliefd op Assisi

Het fotogenieke Assisi ligt op een heuveltop in Umbrië, Italië. Voor wie (net als wij) graag televisieseries verslindt over de geschiedenis van het oude Romeinse rijk is er direct een gelijkenis te zien tussen de historie en het hedendaagse leven in Umbrië. Wij zijn een lange dag in Assisi met een dreumes, de nonnen die we allemaal tegengekomen zijn dol op hem en wij genieten heerlijk van de omgeving en de vriendelijkheid van de Italianen.

Je parkeert je auto buiten Assisi en neemt vervolgens de roltrap het stadje in. Dat alleen al is voor veel kinderen een feest. Verder is Assisi een stadje om lekker doorheen te slenteren, liefst in de vroege ochtend- of avond. In dat laatste geval heb je een fantastische zonsondergang!

Assisi met kinderen bezoeken

Verona, Rome, Venetië, Pisa of...

In de meeste steden is er altijd iets te beleven voor jong en oud, maar in Pisa, Verona, Milaan, Florence en Venetië zit je toch wel het meest gebakken als gezin met wat jongere kinderen. De steden spreken tot de verbeelding of zijn juist wat kleiner waardoor ze aantrekkelijk zijn voor gezinnen met kleine kids. Italië met kinderen is gewoon echt een goede keuze, maar vergis je niet in de temperatuur als je in het hoogseizoen naar de steden wilt gaan. Ga vroeg of ga aan het eind van de middag, want het is er ontzettend warm en dat is eigenlijk voor niemand leuk. Sla de steden in ieder geval niet over, want er is zeker genoeg te zien en beleven met kinderen, heb alleen niet de ambitie om een hele stad door te struinen, maak keuzes! Cultuur snuiven en je kinderen laten kennismaken met een stukje geschiedenis kan het beste  Rome, Venetië, Pisa en het authentieke Luca met haar oude stadsmuur.

Perugia, de stad van de Baci

In de ochtend brengen wij een bezoek aan de chocoladefabriek van Perugia, hoogtepunt is het proeven van de chocolade. Je kunt je auto gratis parkeren op het parkeerterrein voor de fabriek. Vervolgens rijden we door naar Perugia waar we onze auto gratis parkeren aan Porta Nova en de mini metro nemen de stad in. Wat een belevenis is dit al voor onze dreumes. Vervolgens nemen we de lift bij het eindstation -het is buggyproof tot nu toe- en dan staan we ineens midden in de stad Perugia. Eerst even wat lekkers halen voor de lunch bij de lokale bakker en vervolgens slenteren we heerlijk door de stad heen.

Nog veel meer historie in Italië

Vergeet tijdens een bezoek aan de Italiaanse steden ook vooral de kleine plaatsjes niet. Ik noemde al het stadje van het aardewerk: Deruta. Maar ook Pompeii en Herculaneum zijn natuurlijk fantastische oudheden om te bezoeken, zeker met wat oudere kinderen die er al wat meer interesse in hebben of het zelf al over deze plaatsen hebben gehad tijdens de geschiedenisles. En zak je wat verder af in Italië? Vergeet dan de Amalfi kust niet voor minimaal een paar dagen!

Wil je een gezinsvakantie naar Italië plannen? Bekijk dan ons complete overzicht met blogs over Italië met kinderen.