Cinque Terre met kinderen bezoeken
Italië
Mireille Steegmans
Italië
08/18/2021
5 min

Schilderachtig Cinque Terre met kinderen

08/18/2021
5 min

Cinque Terre met kinderen? Zeker weten dat je net als wij dat deden, verliefd wordt op deze vijf (cinque) mooie kustplaatsen in in het gelijknamige Nationaal park Cinque Terre. Deze vijf dorpjes met vissershavens zien er stuk voor stuk schilderachtig uit. Wist je trouwens dat de kuststrook bij Cinque Terre in Ligurië ongeveer 10 km lang is?

Hoe kun je Cinque Terre het best bereiken?

Alle vijf de Cinque Terre dorpen zijn sinds 1997 opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Vernazza, Riomaggiore en Manarola worden door de meeste mensen die Cinque Terre bezoeken als de mooiste plaatsjes beschouwd vanwege hun ligging aan zee. Het zijn ook wel echt plaatjes hoor! Je kunt de vijf dorpjes bereiken door het wandelpad te volgen dat goed bewandelbaar, maar op sommige plekken en tijden wel enorm druk is. Het wandelpad tussen Riomaggiore en Manarola wordt ook wel de Via dell'Amore genoemd. Daarnaast worden de dorpen verbonden door een spoorlijn die onderdeel is van de hoofdlijn La Spezia-Genua.

Wandelen bij Cinque Terre met gezin

Cinque Terre aan de Italiaanse Bloemenrivièra is bereikbaar met de auto, maar Mijn tip is om met de trein naar Cinque Terre te gaan, want met de auto is het hier vooral in de zomerperiode werkelijk een ramp. Ga je met de trein? Dan stap je uit bij de halte Corniglia, het station dat bereikt kan worden door het lopen van 382 traptreden in 33 delen; het zogenaamde “Lardarina” aan de noordzijde van Corniglia.

Een andere optie is om naar Riomaggiore te gaan met de boot. Je parkeert dan je auto in Portovenere en neemt vanuit dit plaatje de boot naar Cinque Terre. Dat is alleen een optie als het water kalm is, anders gaat de boot niet

Tip! Als je met de auto naar Cinque Terre gaat dan is het slim om ’s ochtends op tijd in Cinque Terre te zijn. Ik bedoel dan gewoon echt vroeg, voor de drukte en de warmte. Het gebied is vrij lastig bereikbaar met de auto langs de steile kust en vooral in de vakantieperiodes kan het er erg druk en toeristisch zijn. Ben deze drukte voor!

Cinque Terre met kinderen bezoeken

Is Cinque Terre leuk met kinderen?

Daar zijn de mening enorm verdeeld over! Onze kleuter vond het er hartstikke leuk, omdat hij er vanalles kon ontdekken. Deze kleuter vond het als tiener een ramp vanwege de warmte en de drukte. En dan was het nog niet eens in de zomerperiode. Ik kan wel stellen dat het aan de interesses van je kind ligt in combinatie met de tijd van het jaar waarin je Cinque Terre bezoekt, want van schouder aan schouder schuifelen wordt niemand blij lijkt me. Verwacht in Cinque Terre in ieder geval geen enorme speeltuinen, wij vinden er alleen eentje in de oude stad van Monteresso.

Wandelen in Cinque Terre met kinderen

Het uitzicht vanaf de wandelpaden rondom Cinque Terre is adembenemend mooi: je hebt uitzicht op zee en op de heuvels met terrassen. Onderweg ook de typisch Italiaanse olijf- en citroenboomgaarden op de heuvelwanden die begrensd zijn door muurtjes.

Hoewel het wandelen in Cinque Terre met kinderen in de zomerperiode sowieso een pittige aangelegenheid is, is de wandeltocht van Monterosso al Mare naar Varnazza en in mijn ogen eentje om over te slaan met kinderen. Het is de zwaarste toch tussen de dorpen en in mijn ogen alleen geschikt als je gewend bent om met een drager te lopen of wanneer je kinderen zelf goed kunnen wandelen. Daarentegen is de tocht van Manarola naar Riomaggiare een stuk eenvoudiger te bewandelen en daarmee meteen dus veel kindervriendelijker.

Wie gaat wandelen heeft een Cinque Terre Card nodig voor het Nationaal Park. Je kunt deze kaart kopen voor verschillende dagen en er zijn familiekaarten beschikbaar. Deze kaart is eventueel uit te breiden met een treinkaart. Je maakt gratis gebruik van shuttle diensten en krijgt korting op je ticket voor het Museum van La Spezia. Deze kaart koop je bij de Cinque Terre Tourist Info Points.

Wandelen bij Vernazza met kinderen

Monterosso al Mare

Dit is het grootste dorp van de 5 dorpjes en het ligt aan een zandstrand. Vergeet dus niet om zwemspullen mee te nemen, zodat je een verfrissende duik kunt maken en een paar uurtjes kunt genieten op het strand. Dat maakt de trip sowieso al een stuk interessanter voor je kinderen. Een indicatie van de treintijden vanuit Monterosso al Mare:

  • Monterosso al Mare – Vernazza: 3 minuten
  • Monterosso al Mare – Corniglia: 7 minuten
  • Monterosso al Mare – Manarola: 9 minuten
  • Monterosso al Mare – Riomaggiore: 12 minuten
  • Monterosso al Mare – La Spezia: 17 minuten

Zoals ik eerder vertelde worden de dorpen van Cinque Terre allemaal verbonden door een spoorlijn die onderdeel is van de hoofdlijn La Spezia-Genua.

La Sprezia met kinderen

Riomaggiore

Dit is het eerste stadje van Cinque Terre. Je hebt van hieruit een prachtig uitzicht over de kunst en jullie zijn gegarandeerd verrast door de magie en schoonheid van de Cinque Terre op deze mooie plaats. Er wonen in Riomaggiore ongeveer 1000 families.

Riomaggiore met kinderen

Manarola

Manarola is het oudste dorpje en kent veel smalle steegjes en pleinen. Manarola is bekend om de visserij en de plaatselijke wijn Sciacchetrà. Deze bekende wijn werd al in de Romeinse tijd gedrongen en geprezen. Als je vanuit het haventje van Manarola rechts een stuk omhoog loopt dan heb je een mooi uitzicht op dit sfeervolle stadje.

Manarola met kinderen

Vernazza

Vanuit Manarola kun je per boot naar Vernazza. Vernazza heeft een grote open haven en een erg pittoresk plaatsje met een kasteel en een kerk. Het plaatsje heeft veel leuke restaurants aan het water en het is erg leuk om een wandeling te maken door de verschillende straten met vele souvenirs. Je kinderen zullen zeker een leuk aandenken mee naar huis willen nemen, dus ben gewaarschuwd! Het is leuk om in de ochtend te gaan kijken in de vissershaven met je kinderen, hier is genoeg te beleven en er kan ook wel op de rotsen worden geklommen. Vernazza is het plaatsje in Cinque Terre dat je met je gezin niet wilt overslaan. Uiteraard enorm toeristisch, maar kijk daar doorheen en je voelt de Italiaanse sfeer!

Vernazza bezoeken met kinderen

Corniglia

Corniglia is het enige dorpje dat niet direct aan het water ligt, maar ongeveer 100 meter boven zeeniveau. Het is goed bereikbaar met de trein en vanaf het station kun je met een busje in 5 minuten naar het centrum van het stadje. Wij nemen zelf de trap met 382 treden die al zigzaggend naar boven en ook weer naar beneden gaat. Ik kan je vertellen dat het een pittige klim is, maar achteraf wel echt tof. Niet veel mensen kozen deze route dus het was best rustig toen wij hier waren. Corniglia is daardoor misschien wel het minst drukke dorpje dat dus veel wordt overgeslagen en dat is voor ons juist de reden om het wel te tippen.

Corniglia Cinque Terre met kinderen