arrow_drop_up arrow_drop_down
Schilderachtig Cinque Terre met kinderen
4 augustus 2015 

Schilderachtig Cinque Terre met kinderen

Je wordt zeker verliefd worden op deze vijf (cinque) mooie kustplaatsen met vissershavens die er stuk voor stuk schilderachtig uitzien. Alle vijf de Cinque Terre dorpen zijn sinds 1997 opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Vernazza, Riomaggiore en Manarola worden door de meeste bezoekers als de mooiste plaatsjes beschouwd vanwege hun ligging aan zee.

Hoe kun je Cinque Terre het best bereiken?

Alle vijf de dorpjes zijn verbonden met een goed begaanbaar wandelpad: de ‘Via dell'Amore'. Daarnaast zijn de dorpen met elkaar verbonden door een spoorlijn (de hoofdlijn is La Spezia – Genua). Het uitzicht vanaf de wandelpaden is adembenemend mooi: je hebt uitzicht op zee en op de heuvels met terrrassen. De wandeltoch van Monterosso al Mare naar Varnazza is de zwaarste tocht en niet aan te raden met kinderen die niet gewend zijn om te lopen. De tocht van Manarola naar Riomaggiare is heel eenvoudig en dus een stuk kindervriendelijker.

Cinque Terre is bereikbaar met de auto, maar het meest makkelijk is om er naartoe te gaan met de trein. Je stapt uit bij de halte Comiglia, het station dat bereikt kan worden door het lopen van 382 traptreden in 33 delen; het zogenaamde “Lardarina” aan de noordzijde van Comiglia.

Tip Zorg dat je 's ochtends op tijd in Cinque Terre bent. Het gebied is vrij lastig bereikbaar met de auto langs de steile kust en vooral in de vakantieperiodes kan het er erg druk en toeristisch zijn. Ben deze drukte voor!

Monterosso al Mare

Dit is het grootste dorp van de 5 dorpjes en het ligt aan een zandstrand. Vergeet dus niet om zwemspullen mee te nemen, zodat je een verfrissende duik kunt maken en een paar uurtjes kunt genieten op het strand. Dat maakt de trip sowieso al een stuk interessanter voor je kinderen. Een indicatie van de treintijden vanuit Monterosso al Mare:

  • Monterosso – Vernazza: 3 minuten
  • Monterosso – Corniglia: 7 minuten
  • Monterosso – Manarola: 9 minuten
  • Monterosso – Riomaggiore: 12 minuten
  • Monterosso – La Spezia: 17 minuten

Riomaggiore

Dit is het eerste stadje van Cinque Terre. Je hebt van hieruit een prachtig uitzicht over de kunst en jullie zijn gegarandeerd verrast door de magie en schoonheid van de Cinque Terre op deze mooie plaats. Er wonen in Riomaggiore ongeveer 1000 families.

Manarola

Manarola is het oudste dorpje en kent veel smalle steegjes en pleinen. Manarola is bekend om de visserij en de plaatselijke wijn Sciacchetrà. Deze bekende wijn werd al in de Romeinse tijd gedrongen en geprezen.

Vernazza

Vanuit Manarola kun je per boot naar Vernazza. Vernazza heeft een grote open haven en een erg pittoresk plaatsje met een kasteel en een kerk. Het plaatsje heeft veel leuke restaurants aan het water en het is erg leuk om een wandeling te maken door de verschillende straten met vele souvenirs. Je kinderen zullen zeker een leuk aandenken mee naar huis willen nemen, dus ben gewaarschuwd! Het is leuk om in de ochtend te gaan kijken in de vissershaven.

Comiglia

Comiglia is het enige dorpje dat niet direct aan het water ligt, maar ongeveer 100 meter boven zeeniveau. Comiglia heeft een halte langs de spoorlijn Genua – Pisa, dus dat betekend dat Cinque Terre ook met de trein goed bereikbaar is. Wellicht nog beter dan met de auto, want parkeren in Cinque Terre is een ramp.

Over de schrijver
Ik ben Mireille, eigenares van Kleine Wereldreiziger en trotse moeder van onze lieve boys (2012 & 2018). Met ons gezin ontdekken wij graag de wereld. Ver weg, maar zéker ook heel dicht bij huis! Wij vinden het belangrijk dat een vakantie, uitje of weekendje weg een ervaring is waar nog lang over wordt gepraat. Daar horen voor ons van die fijne adressen bij om comfortabel te overnachten in combinatie met slow travel.

We hebben nog steeds te maken met  de ‘COVID-19 maatregelen’ die bijna van dag tot dag veranderen. Onze bewegingsvrijheid is beperkt en toch zijn er nog zoveel mogelijkheden om te genieten met je kinderen. We hebben zelf het besluit gemaakt om voorlopig niet naar het buitenland te gaan en willen je graag laten zien hoe mooi ons eigen land is. Natuurlijk hebben wij  nog genoeg ongeschreven verhalen klaarliggen en we respecteren dat iedereen een andere keuze maakt als het over reizen gaat. We blijven je dus inspireren over internationale bestemmingen, al zijn ze niet altijd bereikbaar op dit moment. Dromen mag en is heerlijk! Voor actuele berichtgeving raadpleeg je altijd de lokale overheden en communicatiekanalen. Stay safe en heb respect voor elkaars gezondheid.