Klimpark Veluwe Klimbos Apeldoorn
De Veluwe
Mireille Steegmans
De Veluwe
08/20/2024
11 min

Klimbos Apeldoorn, klimmen, springen en ziplinen tussen de bomen

08/20/2024
11 min

Als gezin zijn we altijd op zoek naar leuke en uitdagende uitjes in de natuur, onze twee jongens zijn dol op actie! Klimbos Apeldoorn heeft wat we zoeken: een kindvriendelijk klimpark op de Veluwe met opties voor een 6-jarige kleuter en voldoende uitdaging voor onze tiener. En dan ook nog eens een hele leuke omgeving om een compleet weekend op de Veluwe door te brengen. Lees verder voor meer over ons dagje klimmen met de kinderen op de Veluwe, inclusief handige tips. Een dag die we combineren met een kleine wandeling op de Hoge Veluwe die half augustus prachtig in bloei staat en een bezoekje aan de 13,5 meter hoge uitkijktoren bij Kootwijkerzand.

Klimpark met kinderen in Apeldoorn

Klimbos Apeldoorn ligt in het prachtige Berg & Bos - waar ook de Apenheul ligt - en kinderen vanaf 6 jaar én 1.20 meter mogen klimmen bij dit klimpark. We wachten dus totdat onze kleuter oud genoeg is, want hij is dol op klimmen en wil natuurlijk graag mee. Dit klimpark in Apeldoorn is ruim van opzet, ik ben hier al vaker langs gelopen en heb nooit gemerkt dat het best een flinke oppervlakte heeft met dus 10 klimroutes, zo blijkt. Daarmee heeft het dus voldoende opties voor alle leeftijden en er zijn voor onze tiener genoeg uitdagende routes en nieuwe dingen om te doen.

Als je net als ik niet zo houdt van klimmen in netten, zijn er een paar routes die je misschien beter kunt overslaan. De oranje 4, rode en zwarte route hebben netten.

Klimpark Nederland met kleuter

Starten met een kliminstructie

Je kunt ieder kwartier een tijdslot boeken bij Klimbos Apeldoorn en tijdens drukke momenten ieder half uur. Mijn tip zou zijn om in de ochtend te klimmen, omdat we merken dat het in de middag toch aanzienlijk drukker is, dus langere wachttijden op het parcours. Bij aankomst krijgen we eerst een sleutel voor een kluisje, de telefoon en andere spullen kunnen veilig opgeborgen worden, want ze mogen niet mee de bomen in voor de veiligheid. Daarna volgen duidelijke instructies en worden de kinderen voorzien van klimgordels. 

Wij merken dat het tuigje voor onze kleuter erg hoog zit - dat moet vanwege veiligheid - maar het snijdt daardoor wel in zijn nek tijdens het klimmen, iets wat we nog niet eerder hebben meegemaakt in andere klimparken. Mijn tip: trek een polo of iets met een hogere kraag aan om wat meer bescherming te bieden, wij moeten zijn shirt continu uit vorm trekken voor bescherming van zijn nek. Een andere oplossing is er helaas niet, dat vragen we na.

Junior ticket Klimbos Apeldoorn

Vier oranje routes voor jonge klimmers (junior ticket)

Het park biedt heel vele variatie in routes voor iedereen met een regulier klimticket en zelf ben ik direct fan van de bruine route die bomvol ziplines zit. Heb je een junior ticket? Ook dan is er genoeg te beleven en mag je de vier oranje routes klimmen, perfect voor kinderen die nog niet (veel) hebben geklommen. Onze kleuter, die al flink wat klimervaring heeft opgedaan in klimparken in onder andere Frankrijk, de Belgische Ardennen en Slovenië, heeft niet voldoende uitdaging met een junior klimticket bij Klimbos Apeldoorn en is te klein en te jong voor een regulier ticket. 

Na 1,5 uur staat mijn kleuter huilend bij me, want hij heeft alle vier de junior parcoursen gedaan en is nu al klaar. Hij mag bepaalde uitdagingen niet doen die hij bij andere klimparken in Europa al wel heeft gedaan, onder begeleiding van papa of een instructeur. Nog een keer dezelfde routes wil hij niet, want "ze zijn echt veel te simpel" - zijn lengte van 1.25 helpt hem niet, hierdoor kan hij niet goed genoeg bij de veiligheidskabels van de voor hem meer uitdagende parcoursen. Veiligheid voorop, alleen hierdoor is dit klimpark voor onze jonge ervaren klimmer toch wel wat teleurstellend. We geven er een positieve draai aan, pakken een lekkere chokotoff en gaan kijken bij zijn broer die net de vrije val gaat doen! 


Voor veel kleine klimmers verwacht ik dat de klimuitdaging echt voldoende is bij Klimbos Apeldoorn, omdat in Nederland de meeste jonge kinderen gewoon minder klimervaring hebben en daar is het klimpark op de Veluwe uiteindelijk op afgestemd.


Klimpark Veluwe met gezin

Drie uur klimmen met hoge- en lage uitdagingen

Zowel het regulier- als het junior ticket geven toegang voor drie uur tot het klimpark en daar gaat meer dan een half uur vanaf voor de instructie, die informatie krijgen we al aan de kassa dus dat is niet alleen vandaag zo. De instructie is natuurlijk heel belangrijk, dat zal ik altijd beamen! Maar 20 minuten daarvan is wachttijd, omdat iedereen het oefenparcours moet afleggen. Ervaren klimmers en niet ervaren klimmers door elkaar, onze kinderen merken zelf al op dat dit niet heel praktisch is gedaan. Overigens merken wij niet dat er strikt wordt gehandhaafd op het tijdslot van drie uur en je levert je klimgordel uiteindelijk in op een tafel waar geen controle is. Het tijdslot van drie uur voelt voor ons toch wel wat beperkend, vooral omdat we halverwege ons tijdslot honger krijgen - we starten met klimmen om 11.15 uur - en dus even willen uitrusten in de gezellige overkapping vooraan in het klimpark. Ondertussen zijn er nieuwe groepen gearriveerd en loopt de wachttijd op bij de routes vanwege drukte, er is uiteindelijk geen tijd meer voor onze tiener en papa om de rode- en de zwarte route te doen, jammer! 

Wij hebben in zeker 10 andere klimparken geklommen en daar was klimmen een dagactiviteit, dus zonder tijdslot, waardoor het klimmen veel relaxter was door meer spreiding en minder drukte op de parcoursen. Bovendien was er tijd om even uit te rusten en te picknicken in de natuur.

Klimbos Apeldoorn route

Maximaal ziplinen op de bruine route

Voor iedereen met een regulier ticket die zin heeft in een adrenalinekick, is de bruine route met heel wat ziplines een absolute must. Ik doe deze route uiteindelijk drie keer, want onze tiener vindt deze route ook geweldig! Deze bruine route is samen met de vrije val het hoogtepunt van ons bezoek voor onze tiener. Echt heel tof hoe je door de lucht zoeft en de bomen onder je voorbij ziet schieten. Voor iedereen die wat hoogteproblemen heeft, zitten er absoluut wat elementen in het bruine parcours die uitdagend zijn. Vooral de ladder die je moet beklimmen ergens halverwege de route is wel een dingetje kan ik me voorstellen, maar hij is nodig om de tofste zipline van deze bruine route te kunnen nemen. 

Ik heb absoluut beeld bij de angst die iemand kan ervaren op hoogte, maar denk ook dat het juist wel doen je kan helpen. Ik had tot een paar jaar geleden hoogtevrees en heb dit overwonnen bij Fundorena in het Zwarte Woud, door engelengeduld van een instructeur daar! Ik ben hem eeuwig dankbaar, want klimtorens met open trappen en zelfs een ladder bij het schilderen in huis zijn ineens geen probleem meer en dat is zo fijn!

> Meer klimparken die wij hebben bezocht

Klimbos Veluwe Apeldoorn bruine route

Klimpark Nederland tiener

Tien toffe routes tot 18 meter hoogte (regulier ticket)

Wat Klimbos Apeldoorn bijzonder maakt, is de diversiteit van de routes als je een regulier ticket hebt. Er zijn met een regulier ticket tien verschillende routes die je tot wel 18 meter boven de grond brengen, deze variatie zorgt ervoor dat er voor beginners en ook voor ervaren klimmers volop uitdagingen zijn. Waar ik op de oranje route II - een junior parcours - letterlijk als een sardientje door drie tonnetjes moet kruipen, bieden de parcoursen van de regulieren tickets meer comfort voor volwassenen. Wat me opvalt is dat alles keurig netjes verzorgd is, dus geen platform dat schuin loopt of net even niet lekker landt. Alle veiligheidstouwen zijn ook tiptop in orde en iedere keer gaat de landing op een platform soepel. Kortom: Klimbos Apeldoorn is een zeer goed onderhouden klimpark!

Klimpark Apeldoorn Klimbos met gezin

Bungee jump en vrije val

Naast het klimmen en ziplinen heeft Klimbos Apeldoorn nog twee extra activiteiten voor iedereen met een regulier ticket: de bungee jump en de vrije val. De vrije val heb ik zelf al eens eerder gedaan en ik besluit een extra rondje te klimmen met onze kleuter samen. Ondertussen gaan papa en onze tiener voor de vrije val en dat blijkt nog wel een dingetje te zijn. Lucas klimt naar boven, twijfelt een paar seconden en stapt vervolgens zo de afgrond in om vervolgens met de een zachte landing neer te komen vanaf 17 meter hoogte. Bij Gijs gaat het wat minder voorspoedig en hij komt weer terug naar beneden via de ladder en besluit niet de vrije val te maken. Dit blijft een dingetje, maar ooit gaat hij dit overwinnen denk ik! Lucas doet uiteindelijk zeker vijf keer de vrije val en het gaat steeds gemakkelijker, zo blijkt.

Klimpark Apeldoorn Vrije Val

Klimbos Apeldoorn Vrije val

Samen met onze kinderen klimmen

Klimmen met de kinderen klimmen is niet alleen een geweldige manier om samen actief bezig te zijn, maar ook een prachtige manier om het vertrouwen van je kroost te zien groeien. Tijdens onze eerdere klimervaringen was het fantastisch om te zien hoe mijn kleuter stap voor stap steeds hoger durfde te klimmen, met die kleine handjes stevig vast op drie punten. Zoals papa het heeft geleerd! We ontdekken samen dat klimmen niet alleen fysieke kracht vereist, maar dat je ook een mentale boost krijgt en meer doorzettingsvermogen. 

Zelf merk ik dat ik veel meer durf dan vijf jaar geleden en dat mijn flexibiliteit lichamelijk is toegenomen dit steeds toch weer de klimparken te trotseren. Ik kan het iedere ouder en kind aanraden om samen een klimpark te bezoeken, niet één keer maar veel vaker! Wij kijken terug op een dag vol trots, lachen, een paar tranen en het overwinnen van angsten!

> Meer klimparken die wij hebben bezocht

Klimpark Apeldoorn Route

Klimbos Apeldoorn en de Apenheul, combineren of niet?

Als je een dagje naar Klimbos Apeldoorn plant, is het leuk om te weten dat de Apenheul op een steenworp afstand ligt. Een perfecte combinatie voor een gezinsuitje vol avontuur en dierplezier. Na een ochtend klimmen kun je de middag doorbrengen tussen de apen, wat zorgt voor een afwisselende en onvergetelijke dag in Apeldoorn.

Klimbos Apeldoorn is een leuk klimpark in Nederland waar je samen met je kinderen van een avontuurlijke dag kunt genieten. Het is een plek waar je je grenzen kunt verleggen en kunt genieten van de natuur, maar het is goed om rekening te houden met de beperkingen van het tijdslot en de mogelijke drukte op de routes. Dit park biedt een mooie gelegenheid voor een actief dagje uit, maar een paar aandachtspunten kunnen je ervaring nog prettiger maken. Voordat je vertrekt, is het handig om even te kijken naar Klimbos Apeldoorn foto’s en de plattegrond, zodat je goed voorbereid bent en het maximale uit je bezoek kunt halen.

Plattegrond Klimbos Apeldoorn Klimpark

Eten en drinken bij Klimbos Apeldoorn

Je kunt bij Klimbos Apeldoorn iets kleins te eten bestellen, maar we zien—hoe typisch Nederlands—dat de meeste mensen zelf een complete picknickmaaltijd meenemen en lekker neerstrijken aan een van de picknicktafels. Zoals ik al eerder zei is het tijdslot daarbij wel beperkend, dus ik zou ruim voor de lunch of juist na de lunch een tijdslot boeken. Een andere tijdsbesparende tip: controleer de plattegrond en kijk wat je allemaal wilt doen, zodat je weet waar de verschillende routes en faciliteiten zijn. Dit helpt om je tijd efficiënt in te delen en de leukste routes uit te kiezen op voorhand.

Klimbos Apeldoorn eten

Parkeren en praktische Informatie

Hier zijn enkele tips om je dag zo soepel mogelijk te laten verlopen:

  • Kijk op de website van Klimbos Apeldoorn om eenvoudig een klimsessie van drie uur online te reserveren. Vooral in het weekend en bij goede weersvoorspellingen is het slim om je tickets ruim vooraf te reserveren.
  • Bij aankomst parkeer je (betaald) op het parkeerterrein van Berg & Bos aan de J.C. Wilslaan. De parkeerplaats is ruim en dichtbij het klimpark, je loopt in ongeveer vijf minuten naar de ingang van het klimpark. Op drukke dagen wordt de weg afgezet en kan daar zelfs geparkeerd worden, je staat dus altijd dichtbij.
  • Stevige schoenen met goede grip zijn een must als je gaat klimmen; denk voor de allerkleinsten aan een polo om de nek te beschermen tegen het snijden van de veiligheidsgordel.. 
  • Bij Klimbos Apeldoorn krijg je een kluisje waar je je spullen veilig kunt opbergen.
  • Het park heeft een heerlijke overdekte picknickplek waar je even kunt uitrusten en genieten van een (zelf meegebrachte) lunch. Je kunt ook na het klimmen lekker genieten in de speelweide direct naast het klimpark. De speelweide is onderdeel van Berg & Bos.
  • Vanaf 6 jaar en 1.20m mag je klimmen bij Klimbos Apeldoorn. Heb je een kind dat al goed kan klimmen en meer uitdaging zoekt? Dan is het wellicht slim om te wachten totdat je kind 1.40m is - meestal met 9 of 10 jaar. Onze zoon van 6 jaar gaat snel door het parcours heen bij Klimbos Apeldoorn en is dan teleurgesteld dat hij niet meer uitdaging krijgt. Bij Klimbox Lage Vuursche is er een extra route met een Junior Ticket, deze hebben wij niet getest.
  • Lees onze andere artikelen over de Veluwe met kinderen voor meer reistips en inspiratie.
  • Koop onze e-reisgids Nederland met kinderen als perfecte voorbereiding voor meer dagjes weg in eigen land!

Klimbos Apeldoorn met 6 jaar

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking met een van onze partners. Dit stelt ons in staat om gratis reisverhalen en tips te delen op KleineWereldreiziger.nl. We werken enkel met partners die onze redactionele vrijheid respecteren.