Met knikkende knieën over het parcours bij klimpark Fundorena
Duitsland
Mireille Steegmans
Duitsland
06/02/2019
8 min

Met knikkende knieën over het parcours bij klimpark Fundorena

06/02/2019
8 min

Het heeft gesneeuwd vannacht op de Feldberg in Hochschwarzwald. Op weg naar Fundorena komen we volop besneeuwde auto’s tegen. Perfect weer om naar dit klimpark in het Zwarte Woud te gaan. Het indoor gedeelte wel te verstaan met verschillende trails voor daredevils, maar ook voor mensen met knikkende knietjes zoals ikzelf die gaan voor de overwinning!

Ons lesje geleerd over winterbanden

Hoe verder we naar boven rijden hoe meer sneeuw ons tegemoet komt. Gisterenavond hebben we zitten kletsen met wat Duitsers en zij vertelden ons dat mensen in deze regio de winterbanden pas half mei omwisselen. We hadden al gezien dat er de komende dagen sneeuw gaat vallen en nu snappen we dus waarom ze hier half mei als richtlijn aanhouden voor het wisselen van de autobanden. Meteen een goede les voor ons als Nederlander, want winterbanden zijn in Duitsland verplicht onder bepaalde omstandigheden. We schatten in dat het meevalt en de weg is goed vrij. We besluiten om te keren als we vinden dat het echt niet kan, maar dat moment komt niet en we parkeren direct voor de deur bij Fundorena. Het zal hier vast wel druk zijn….

Lucas sprint in zijn korte broek met Teva’s direct naar de ingang. Wat mensen krijgen een stijve nek als ze hem nakijken. Snap ik, want zij hebben een dikke winterjas aan, een muts op en een paar warme handschoenen aan. Beetje overdreven, maar voor Nederlandse begrippen is het echt prima te doen qua temperatuur. Ik heb zelf een dunne trui aan en zonder jas vind ik het zelfs niet koud.

Fundorena, indoor klimpark in het Zwarte Woud

FUNdorena heeft volop activiteiten voor kids vanaf 3 jaar. Het is in mijn ogen dus niet handig om naar Fundorena te gaan met kinderen onder de 3 jaar, tenzij je net als wij met een baby gaat. Die hoef je niet steeds te zeggen ‘nee, jij mag dit nog niet’. Als we binnenkomen melden we ons eerst bij de kassa. Het valt mee met de drukte, al is de wachtrij voor het indoor klimpark zelf wel vrij lang zien we. We vullen een formulier in verband met de veiligheid en het akkoord gaan met de huisregels.

Fundorena klimpark kwaliteit

Als we verder lopen, merken we dat het toch aardig druk is. Het is even wennen, want er is hier continu beweging. Dat komt doordat het indoor klimpark boven de trampolines en de ijsbaan is gemaakt. Het gebouw wordt volledig benut en er is hier echt veel te doen op 4.000 m², maar even wennen vinden wij het wel vanwege de drukte. Die drukte is overigens wel verklaarbaar want dit is het enige indoor klimpark in het Zwarte Woud, in deze regio tenminste. Gijs wandelt met Julian wat rond terwijl Lucas en ondergetekende trail 2 (blauw/groen) gaan trotseren. En daarna ook nog trail 1, 3 en 4! We sluiten aan in de rij waar we uiteindelijk toch wel een dik half uur moeten wachten totdat we instructies krijgen en los kunnen gaan. Dat is het wachten meer dan waard!

Indoor klimpark Zwarte Woud met kinderen
Fundorena beveiliging

Ik moet en zal die knikkende knieën overwinnen

Iedereen die ons al wat langer volgt weet dat ik een soort van willekeurige hoogtevrees heb. Daarmee werd ik bij Fundorena weer dik geconfronteerd. Een indoor klimpaleis vol uitdagingen, touwladders, wiebelbruggen en nog wat van dat spul. Ik heb super balans door yoga dus daar kan het absoluut niet aan liggen, het zit gewoon echt tussen de oren. Bij uitdaging 3 van trail 2 blokkeer ik ineens volledig. Shit! En nu?! Opgeven is voor mij geen optie want ik wil dit overwinnen! En ik geloof dat ik deze angst alleen kan overwinnen door het te doen, daarom heb ik dit uitje zelf zo gepland.

Ik bedenk me dat er bij de instructie is gezegd dat je altijd je eigen instructeur kunt roepen als je niet meer durft. Ik schakel dus direct Romano van de staff in. Hij helpt me in nog geen halve minuut over de uitdaging heen, ik loop gewoon echt strak achter hem aan zonder enige angst (bizar!). Daarna? Geen enkel probleem meer, het smaakt zelfs naar meer! Ook Lucas heeft een paar keer hulp nodig, maar doet uiteindelijk alle trails tot en met zwart. Trots! Na de blauwe trails neemt Gijs het van mij over, want ik merk dat ik toch wat krampachtig ben geweest en ik heb na bijna 2 uur even geen zin meer met toch al het vooruitzicht op spierpijn. Bovendien heb ik wel zin in een lekker Duits biertje en even knuffelen met de kleine man van 9 maanden.

Klimpark Fundorena indoor

Kletterwald klimpark Fundorena

Trampoline tijgers kunnen helemaal los

Op onze indoor ABS socks maken we tussendoor even een rondje door het hele indoor gedeelte van Fundorena. Deze sokken kunnen voor € 2,50 per paar gekocht worden en zijn verplicht in het hele Trampoline Park. Trampolines voor groot en klein, waarvan een gedeelte alleen toegankelijk is na een gedegen training. Vooraf even contact opnemen en reserveren daarvoor. Met een kind van 7 jaar is het geen optie dus laten we dat gedeelte links liggen en lopen we door naar de trampolines die vanaf 3 jaar toegankelijk zijn. Lekker om hier even samen te springen en dat doen we dan ook een minuutje of 10 voordat we onze tanden in een heerlijke burger in het restaurant zetten!

Indoor park Fundorena

Trampolin Park Fundorena

Wat heb je nodig in Fundorena?

Een goed humeur! En verder is lekker zittende kleding een must, zodat je vrij kunt bewegen tijdens het klimmen en springen. Zorg dat je een trui of vestje hebt dat je uit kunt doen, want het is hier niet koud binnen en zeker niet als je druk in de weer bent. Heb je twijfels over of je dit wel of niet kunt? Vertrouw dan op de kennis en kunde van het personeel. Je wordt hier echt niet zomaar aan je lot overgelaten, krijgt duidelijke instructies en prima begeleiding in het Engels of Duits. Je telefoon mag je overigens niet meenemen, dus laat deze in het kluisje liggen. Er zijn volop kluisjes waar je voor een borg van € 0,50 gebruik van kunt maken.

Je beslist eigenlijk bij binnenkomst hoelang je ongeveer wilt doorbrengen bij dit indoor klimpark in het Zwarte Woud en of je als ouder allebei meegaat. Je betaalt in principe entree voor 2,5 uur toegang tot het gehele binnenpark (inclusief ABS sokken en schaatsen) en dan betalen volwassenen een ander tarief dan kinderen. Voor iedere 30 minuten meer betaal je een aantal euro's. Het klimpark buiten wordt eind mei geopend en daar betaal je entree per uur en vervolgens extra per half uur. In 2,5 uur kun je absoluut wel wat doen bij het indoor klimpark, mijn advies is om ook echt te starten bij het klimgedeelte en om de cooling down te doen bij de trampolines.

Fundorena Feldberg

Klimpark Zwarte Woud


Bereikbaarheid van Fundorena

Fundorena ligt direct naast het Feldberger Hof hotel en aan de piste van de Feldberg. Feldberger Hof is trouwens één van de duurdere hotels in de regio maar het geld meer dan waard als je ziet wat je daarvoor terugkrijgt. De gratis parkeerplaats van Fundorena ligt pal voor de deur, very convenient! Vanuit het plaatsje Hinterzarten is Fundorena is in een klein half uurtje te bereiken, je kunt de Feldberg niet missen eigenlijk, want er is maar één hoofdweg in deze regio. Fundorena ligt een kwartiertje (12 km) van de Hasenhorn Rodelbahn in Todtnau en is dus prima te combineren met deze langste zomerrodelbaan van Duitsland. Je kunt de Feldberg en al haar attracties bereiken met de auto en de bus. Zet dit in het Zwarte Woud absoluut op je bucketlist voor je vakantie.

Klimpark Kletterwald Zwarte Woud

Kletterwald tijdens de zomerperiode

Eind mei gaat het buitengedeelte ook open en staat er dus een avontuurlijk klimpark tot je beschikking. Helaas was dit gedeelte nog in onderhoud toen wij er waren, maar met de ervaring die wij hebben met klimparken kunnen we wel stellen dat dit de moeite waard is. Hier en daar wel lastige stukken op hoogte en dus niet voor jonge kinderen. Maar er is absoluut voldoende uitdaging voor meerdere leeftijdscategorieën. Naast het Kletterwald ligt nog een kleine speeltuin die toegankelijk is voor gasten. Leuk om hier even naartoe te gaan voor de afwisseling en om zelf even lekker bij te komen.

Kletterwald Feldberg

Speeltuin Feldberg met kinderen

Fundorena met de Hoch Schwarzwald Card

Wij zijn helemaal fan van de Hoch Schwarzwald Card (HSC)! Er zijn specifieke accommodaties waarbij je een gratis HSC krijgt, ik heb een selectie gemaakt van leuke accommodaties waarbij je deze kaart krijgt. Met deze kaart heb je vele voordelen waaronder dagelijks 45 minuten toegang tot Fundorena, hoe vet! Ideaal toch om een paar dagen van je vakantie gebruik te kunnen maken van deze mogelijkheid. Fundorena mag gewoon echt niet ontbreken op je lijstje als je van wat avontuur houdt. Bovendien is de staff bij Fundorena geweldig, ze hebben enorm veel geduld waardoor deze activiteit voor iedereen toegankelijk is. Wat is dit indoor klimpark een gave experience in het Zwarte Woud en dan vooral het indoor klimpark daar zeg ik van: doen doen doen! Kijk voor actuele informatie op www.fundorena.de

Korting Hochschwarzwald Card