Rondreis Kirgizië Bukhanka bus
Mireille Steegmans
01/01/2023
5 min

Overnachten op bijzondere plekken in Kirgizië

01/01/2023
5 min

Gezin op reis in Kirgizië met een busje om de optimale vrijheid te ervaren. Ontmoet Gjalt en Susanne, ze reizen met hun twee jonge zoontjes van 3 en 4 jaar door prachtig Kirgizië en staan met hun busje op een aantal unieke plekken voor een overnachting. Ze genieten van kamvuurtjes en de sterrenhemel, maken kennis met de lokale bevolking en hun paarden en genieten van de vrijheid en de natuur. Zeker weten een aantal onvergetelijke momenten en ze delen graag hun overnachtingsplekjes!

Slapen aan de Chon Kemin rivier

Chon-Kemin, 148 kilometer ten oosten van Bishkek, bevindt zich tussen de twee takken van het Tian Shan-gebergte die Kirgizië in het zuiden en Kazachstan in het noorden scheiden. Het is een gebied dat zowel een vallei, een indrukwekkende kloof, een krachtige rivier als een nationaal park van 500 hectare omvat. Nationaal Park Chon-Kemin (opgericht in 1997) herbergt zeldzame dieren zoals de sneeuwluipaard, de Turkestaanse lynx, herten en de Tien-Shanbeer. Onder de vogels zijn er 7 soorten waaronder de zwarte ooievaar, de Sakervalk, de Lammergier, de steenarend en de beroemde ibissnavel. Meer dan 109 gletsjers zijn te vinden in het Chon-Kemin-bekken, waaronder enkele van de grootste gletsjers. Chon-Kemin is een prachtige plek om te bezoeken en nóg mooier om er te overnachten.

Susanne: "Onze eerste nacht met het busje sliepen we op een plekje aan de Chon Kemin rivier bij Shabdan. Dit is een aardig verlaten stukje, alleen aan de overkant van de rivier zien we in de verte een boerderij. Verder is er niets of niemand om ons heen. We maken ons eerste kampvuur en zien de zon ondergaan. Het wordt al snel erg koud als de zon onder is, maar we kijken naar een prachtige sterrenhemel. Als we ’s ochtends wakker worden, kijkt mijn peuter door het raampje en zien we een kudde koeien langs ons busje wandelen, vlak voor onze neus. Snel schoenen aan en er op uit, dat willen de kinderen graag van dichtbij zien. We maken een praatje met de “cowboy/gaucho” die op zijn paard langs rijdt en zonder elkaars taal te spreken, maar breed lachend, begrijpen we dat de kinderen zijn paard mee mogen. Zo lief, dat zijn de Kirgiezen ten top en we maken er al op dag één kennis mee. We gaven onze nieuwe vriend wat fruit mee voor onderweg en kijken hem met een grote glimlach na.

Slapen in een yurt in Kirgizië met kinderen

Slapen in een yurt is iets dat op ieders bucketlist staat tijdens een reis naar Kirgizië, want slapen in een yurt biedt een authentieke ervaring van de nomadische cultuur. Deze traditionele ronde tenten, gemaakt van een houten frame en bedekt met vilten doeken, zijn ontworpen om zowel in de zomer koel als in de winter warm te blijven. Yurtkampen, die vaak bestaan uit meerdere yurten, bieden een unieke kans om in nauw contact met de natuur te leven, terwijl ze toch een comfortabel onderkomen bieden. In Kirgizië vind je yurtkampen op diverse locaties, zoals aan de oevers van het Issyk-Kul meer. Deze kampen bieden vaak ook faciliteiten zoals goed sanitair en soms zelfs een privé-strand. Het verblijven in een yurt is een avontuurlijke en educatieve ervaring voor zowel volwassenen als kinderen, waarbij ze meer leren over de lokale cultuur en geschiedenis. Er zijn steeds meer mooie yurtkampen te vinden in Kirgizië, wil je op de allermooiste en bijzondere plekken overnachten? Neem dan direct contact op met ons voor een reisvoorstel op maat.

Slapen in de bergen rondom Jyrgalan

De Jyrgalan Vallei ligt in het verre oosten van Kirgizië en is een idyllische, kleine vallei die pas sinds kort openstaat voor toerisme. In de zomer word je verwelkomd door weelderige, groene bergen, verlicht door fel zonlicht en gekoeld met frisse berglucht. Met de wisseling van de seizoenen transformeert de vallei in een rijk winterlandschap met hoge bergtoppen en diepe, poederige sneeuw, perfect voor freeride skiën. Bezoekers worden het hele jaar door uitgenodigd om de Kirgizische gastvrijheid en culturele tradities te ervaren in Jyrgalan. Jyrgalan is een snelgroeiende bestemming voor avontuurlijk reizen in Kirgizië. Gelegen in de regio van het Issyk-Kulmeer, in het hart van het Tian Shan-gebergte, biedt het een mix van spectaculaire natuur en toegang tot een hechte gemeenschap. Populaire activiteiten zijn hier trektochten, paardrijden, mountainbiken in de zomerperiode. De vallei beschikt over nieuw gemarkeerde wandel- en trektochten, die leiden langs pittoreske turquoise alpenmeren en prachtige panorama's bieden op de omliggende bergtoppen. Deze paden bieden een unieke ervaring, vooral in de zomer wanneer de valleien en bergkloven een explosie van kleuren tonen door de wilde bloemen.

Susanne: "Slapen in de bergen rondom Jyrgalan is geweldig! Wij zijn hier verder de bergen in gereden, voorbij het dorp de berg op over allerlei smalle steile geitenpaadjes. Dat kan gelukkig prima met een 4x4 busje dus dan doe je dat ook op zoek naar de perfecte kampeerplaats natuurlijk! Ik moet toegeven dat ik het soms wel spannend vind hoor. We vinden een plek die nagenoeg recht ligt en zetten ons lag en zetten ons kampement op, tijd om dan hout te sprokkelen met de kinderen en een potje te koken. De kinderen spelen buiten met uitzicht op de vlaktes van de bergkammen aan de overkant en achter ons zien we de kuddes koeien en paarden heerlijk grazen. Wat een vrijheid! We zitten zo afgelopen en diep in de bergen dat dit een enorm gevoel van vrijheid geeft en we beseffen onszelf dat we echt ver weg zijn van ons Westerse leven in Nederland. Deze overnachting ligt wel heel dicht bij een andere favoriete locatie van ons om te overnachten: slapen aan de zuidrand van het Issyk Kul meer. We genieten van de mooie sterrenhemel en in de ochtend kunnen de kinderen lekker badderen en pootje baden in het ijskoude meer. Ze spelen uren aan de rand van het meer met bekertjes om water van hot naar her te verplaatsen. Heerlijk!"

Slapen bij het zoetwatermeer van Soň-Köl

Het Soň-Köl-meer ligt in het noordwesten van de Naryn-regio van Kirgizië en het is het op één na grootste meer van het land. Het betekent "meer waar wilde eenden leven" in het Kirgizisch. Gelegen op 3.016 meter boven zeeniveau, heeft het meer een oppervlakte van 278 vierkante kilometer en een maximale diepte van bijna 14 meter. Het bevindt zich deels in het Karatal-Zhapyryk Staatsreservaat, waar verschillende vissoorten en vogels leven, evenals sneeuwluipaarden, vossen en wolven in de kustgebieden en bergen. Soň-Köl is gevormd door smeltende gletsjers en bevriest van eind september tot begin juni, waardoor het gebied in de winter bijna onbewoond is. Het meer staat bekend om zijn prachtige azuurblauwe water en wordt omringd door groene weiden, waar in de zomer schapen en paarden grazen. Herders brengen hier hun vee voor de zomerperiode en wonen in speciaal geïnstalleerde yurts. De reis van Bishkek naar Soň-Köl duurt ongeveer 6-7 uur per auto. In de omgeving van het meer zijn oude rotstekeningen te vinden, wat wijst op een lange geschiedenis van herders in het gebied. Op de noordelijke oever van het meer staat het mausoleum van Tailak Baatyr, een Kirgizische nationale held uit de late 18e tot vroege 19e eeuw. Al met al een prachtige regio om te bezoeken en natuurlijk om te overnachten.

Susanne: "Bij het meer Soň-Köl op zo'n 3.000 meter hoogte slapen we in een yurt in een klein kamp: Yurt camp ALI-NUR. Daar ervaren we de vrijheid van het paardrijden in de bergen en de gastvrijheid van de lokale bevolking. We zien overal kuddes paarden rondlopen die zich vrij bewegen, fantastisch! De eigenaresse vraagt ons of we niet willen paardrijden. Nou doen wij dit (Gjalt en Susanne) wel vaker als we op reis zijn, omdat het een hele mooie manier is om een stukje natuur te zien. Maar we denken dat het met onze kinderen niet kan of dat we dan alleen aan de hand een stukje gaan stappen. Toch besluiten we het te doen en wat is dat gaaf, zo blijkt achteraf! Zo zie je maar weer dat als je vanuit je Westerse bril naar dingen kijkt, je soms gewoon dingen mist, want dit gaat natuurlijk heel anders in Kirgizië. Kinderen gaan gewoon voorop bij de ouder op het zadel, houden zich goed vast en jij hen. De man die de twee paardjes brengt, loopt een stukje met ons mee op en zwaait dan; we mogen zelf gaan waar we willen! Wat een vrijheid en zo’n bizarre gewaarwording. Daar rijd je dan met uitzicht op de enorm hoge bergtoppen met sneeuwkapjes, gewoon de vlakte over, wind in je haren, de kinderen vinden het fantastisch en wij ook, zo gaaf. Helemaal als we nog wat stukjes gaan galopperen, kunnen ze niet stoppen met schaterlachen van enthousiasme en na de rit aaien we de paardjes uitgebreid.