Toestemmingsverklaring

Toestemmingsverklaring

Een toestemmingsverklaring voor alleen reizen met een kind is waarschijnlijk een document dat de meeste gescheiden ouders wel zullen kennen. Als je namelijk met je kinderen op vakantie wilt gaan dan zul je toestemming van je ex nodig hebben als jullie samen het gezag hebben over jullie kind(eren). Maar dat geldt niet alleen voor gescheiden ouders, wist je dat?

Wat is een toestemmingsverklaring?

Als je met je minderjarige zoon of dochter naar het buitenland reist, zonder dat allebei de gezaghebbende ouders erbij zijn dan heb je altijd een toestemmingsverklaring voor alleen reizen met een kind nodig. Ja, dus ook als je gewoon getrouwd bent en een weekendje weg gaat met alleen je minderjarige zoon of dochter (tot 18 jaar) buiten Nederland. Je moet namelijk altijd kunnen aantonen dat je toestemming hebt om met je kind te reizen van de ouder met gezag. Heb je als ouder eenhoofdig ouderlijk gezag en reis je alleen met je kind? Dan heb je geen toestemmingsverklaring nodig, maar wel de aanvullende documenten waar ik in dit artikel meer over vertel.

Tips voor alleen reizen met kinderen

Ik ging al twee keer met mijn kind alleen op vakantie en ik heb er geen seconde aan gedacht om de toestemmingsverklaring te regelen. Ik ging naar Spanje en naar Libanon. Geen hele handige zet natuurlijk, omdat mijn kleuter toen nog maar 2 jaar was en dus geen enkele vraag kon beantwoorden. Als ik achteraf kijk dan is vooral bestemming Libanon natuurlijk wel een ding. Hoewel ik wel moet zeggen dat ik een handgeschreven papiertje van Gijs bij me had en daarop zijn telefoonnummer. For what it’s worth. Gelukkig hebben we er geen enkel probleem mee of vraag over gehad, alleen heel handig is het natuurlijk niet van ons. Noem het absoluut naïef. Inmiddels weet ik beter en wil ik graag deze tips met je delen over reizen buiten Nederland met je minderjarige kind of kinderen.

Reizen met kind met een andere achternaam

Het komt steeds vaker voor: moeders die hun meisjesnaam aanhouden nadat ze getrouwd zijn. En dus is het gevolg dat de naam in jouw paspoort anders is dan de naam in het paspoort van je kind. In ons geval is het net andersom, omdat onze kleuter mijn achternaam heeft en Gijs ook. Dat verklaart waarschijnlijk ook waarom wij tijdens onze reis naar Libanon geen extra vragen kregen. Er wordt doorgaans dus extra gecontroleerd bij kinderen die een andere achternaam hebben dan de volwassene waarmee ze reizen. Gaat je kind met een vriendje of vriendinnetje mee op vakantie? Zorg dan ook voor de juiste papieren. Je moet zeker ook toestemming geven als je kind met een andere volwassene op reis gaat.

Hoe regel ik een toestemmingsverklaring reizen met kind?

Het moge duidelijk zijn dat je naast een geldig paspoort of ID-kaart in alle gevallen dus te maken hebt met een toestemmingsverklaring voor alleen reizen met een kind als je gezamenlijk gezag hebt. Zo’n verklaring is op de site van Rijksoverheid te downloaden en is dus eenvoudig te regelen. Je moet ervoor zorgen dat de informatie volledig is ingevuld en dat de handtekeningen van de toestemminggevende personen erop staan. Download 'Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland'

Toestemmingsverklaring voor alleen reizen met een kind + bijlagen

Naast de toestemmingsverklaring zelf, moeten ook de volgende documenten als bijlage worden meegenomen als je alleen met een minderjarig kind naar het buitenland reist:

  • Kopie van paspoort van toestemminggevende ouder
  • Recent uittreksel BRP en/of afschrift geboorteakte (op te vragen bij de gemeente)
  • Recent uittreksel gezagsregister (op te vragen bij de rechtbank)

Wanneer hoef ik geen toestemming te geven als mijn kind naar het buitenland reist?

Misschien een inkoppertje, maar toch handig om te benoemen. Als je als ouders gezamenlijk met gaat reizen met je minderjarige kind dan is het niet nodig om het formulier 'toestemming reizen met een minderjarige naar het buitenland' in te vullen. Dat gaat dan uiteraard om de ouders die gezamenlijk het gezag hebben. Natuurlijk is er dan ook nog de situatie waarin één ouder is overleden.

Reizen naar Zuid-Afrika met een kind

Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Zuid-Afrika heeft haar immigratiewetten sinds 1 juni 2015 aangescherpt om kinderhandel tegen te gaan. Ze zijn daardoor één van de landen die een uitzondering zijn op de standaard regels. Handig om te weten, want Zuid-Afrika met kinderen is een populaire bestemming. Alle kinderen onder de 18 jaar die naar Zuid-Afrika reizen, moeten een officieel geboortecertificaat in hun bezit hebben. Dat staat volledig los van of ze wel of niet met één of twee ouders reizen. Reis je met één ouders naar Zuid-Afrika? Dan is er ook een toestemmingsverklaring voor alleen reizen met een kind nodig. Een geboorteakte vraag je altijd aan in de gemeente waar je kind is geboren.

Op vakantie naar het buitenland met de kinderen na scheiding

Afgelopen jaar waren er 19.000 echtscheidingen bij gezinnen met minderjarige kinderen. Als je als gescheiden ouder op vakantie wil gaan met je kind, dan moet je rekening houden met nog een aantal andere zaken naast het toestemmingsformulier voor alleen reizen met een kind:

Heeft mijn kind een eigen paspoort nodig?

Kinderen zijn sinds een aantal jaren (juni 2012) verplicht om een eigen reisdocument te hebben en kunnen dus niet meer worden bijgeschreven in één van de paspoorten van de ouders. Een reisdocument is een ID-kaart of een paspoort voor bestemmingen voor alle landen die buiten Schengen liggen. Overigens zijn daarop wel wat uitzonderingen, dus controleer altijd of een ID-kaart voldoende is voor de vakantiebestemming waar je naartoe gaat. Als je gescheiden bent, dan heb je altijd toestemming van je ex-partner nodig voor het aanvragen van een paspoort of ID-kaart. Geen je ex-partner geen toestemming, dan kun je vervangende toestemming voor alleen reizen met een kind aanvragen bij de rechtbank via een advocaat.

Documenten voor extra controle door de Koninklijke Marechaussee

Ga je op vakantie met je kinderen als gescheiden ouder, dan is het naast de toestemmingsverklaring voor alleen reizen met een kind en natuurlijk een geldig paspoort ook handig om andere papieren bij je te hebben. Dat voorkomt lang wachten, vluchten missen en lange discussies. De Koninklijke Marechaussee controleert streng bij kinderen en dat is maar goed ook als je bedenkt dat er op jaarbasis 250 tot 300 kinderen worden ontvoed naar het buitenland. Zorg daarom dat je de volgende papieren op zak hebt als je als ouders met je kind(eren) alleen reist:

  • Recent uittreksel uit het gezagsregister en/of de uitspraak van de rechter waarom de omgangsregeling is beschreven. Een uittreksel uit het gezagregister vraag je aan bij de Rechtbank.
  • Uittreksel uit het bevolkingsregister en/of de geboorteakte die je beiden kunt opvragen bij de gemeente. Een uittreksel uit het bevolkingsregister vraag je aan bij de gemeente waar je kind geregistreerd is. Een uittreksel van de geboorteakte vraag je aan bij de gemeente waar je kind is geboren.

Let op! Kijk ook altijd na of er specifieke regels gelden voor het land waar je naartoe reist met een kind of kinderen. Het kan zijn dat landen aanvullende eisen stellen aan deze standaard regels.

Ik krijg geen toestemming van mijn ex-partner om naar het buitenland te gaan met mijn kind

Het gebeurt regelmatig dat ex-partners niet met elkaar door één deur kunnen en als gevolg daarvan geven ex-en niet altijd toestemming om naar het buitenland te gaan. In dat geval kun je een advocaat inschakelen om via een rechter vervangende toestemming te vragen op grond van art. 1:253a BW. De informatie in dit artikel is zorgvuldig samengesteld. Heb je naar aanleiding van dit artikel nog meer vragen? Kijk dan op de site van Rijksoverheid voor meer informatie. Zij hebben altijd de actuele informatie over alleen reizen met kinderen en regelen van een toestemmingsverklaring.

Advies op maat over reizen met kinderen

Heb je specifieke vragen over jouw situatie of is er iets niet helemaal duidelijk. Neem dan altijd contact op met het Centrum Internationale Kinderontvoering (Centrum IKO) via: +31 (0)88 800 9000 of info@kinderontvoering.org. Beter een keer teveel gevraagd dan voor verrassingen komen te staan!