Hoe kan ik duurzaam reizen met kinderen?

Hoe kan ik duurzaam reizen met kinderen?

Duurzaam reizen is een hot item in de reiswereld op dit moment en ook bij reizen met kinderen zie ik de wens steeds vaker voorbij komen. Mijn ervaring is dat duurzaam reizen niet overal even makkelijk is. Heb je bijvoorbeeld bamboe rietjes in het restaurant van je hotel en blijkt dat de wc rollen dan weer verpakt zijn in plastic. Eén ding is zeker, er zit iets tussen 100% duurzaam reizen en niets doen.

Beter iets doen dan helemaal niets!

Bij het samenstellen van onze reisroutes houden wij zoveel mogelijk rekening met de locals, het mileu, de manier van reizen en de cultuur van de bestemming. We vinden het namelijk belangrijk dat onze kleine wereldreizigers ook nog van een wereld kunnen genieten zoals wij die nu kunnen zien. Duurzaam reizen kan hem ook in kleine dingen zitten. Een logische reisroute kiezen bijvoorbeeld waarbij je 's nachts de trein gebruikt om een kleinere afstand te overbruggen. Dit in tegenstelling tot een heel land willen zien in korte tijd en daarom een extra binnenlandse vlucht maken van noord naar zuid. Je moet je afvragen of je vakantie daar dan per se fijner van wordt. Natuurlijk wil je zoveel mogelijk zien van een land als je er bent, maar is je vakantie alleen compleet als je alle highlights hebt gezien? Er mag ook nog best wat te wensen overblijven, toch?

Tips om je familiereis zo duurzaam mogelijk te maken

Je kunt de verantwoordelijkheid van duurzaam reizen natuurlijk niet alleen bij de luchtvaartmaatschappij of bij de touroperator leggen. Zelf kun je ook best wel flink wat doen! Ik heb een aantal tips voor je voor duurzaam reizen met kinderen:

  • Let op wat voor souvenirs je meeneemt. Laat (gedroogde) planten of koraal liggen en koop ze niet;
  • Maak je een stedentrip? Veel steden hebben tegenwoordig elektrische treintjes in plaats van hop-on-hop-off bussen. Wij hebben ze onder andere al gespot in Den Bosch, Maastricht en Gent (België);
  • Gebruik handdoeken meerdere keren en gooi ze niet iedere dag in de was als het niet nodig is;
  • Gebruik schoon drinkwater alleen als het echt nodig is en ga zuinig om met water;
  • Heb respect voor UNESCO Werelderfgoed en respecteer de openingstijden en sluitingstijden, die zijn er niet voor niets;
  • Gebruik de gebaande paden in natuurgebieden waardoor de natuur gespaard blijft;
  • Neem een eigen waterfles mee zoals wij dat doen met de Camelbak, dat scheelt enorm veel plastic;
  • Pas je kleding aan als je een land bezoekt en respecteer de gebruiken van de bevolking;
  • Ondersteun de lokale bevolking door je inkopen in de lokale winkels te doen in plaats van bij grote ketens.

Er zijn vast nog veel meer tips te geven, maar bedenk je dat duurzaam reizen nog best wel in de kinderschoenen staat en dat we in ieder geval ergens moeten beginnen.

Respect voor onze nationale parken

Veel nationale parken ter wereld kunnen alleen worden onderhouden door toerisme. Toerisme zorgt voor werkgelegenheid en door de inkomsten uit toerisme kan de natuur beschermd worden. Ga echter wel met respect om met de natuur. Laat geen afval slingeren, zodat de dieren die in natuurgebieden leven ook daadwerkelijk blijven leven. Zorg er niet voor dat jouw plastic cola flesje over 40 jaar nog terug te vinden is door je eigen kleinkinderen. Want dat is wel de realiteit. Leer je kinderen daarom ook meer over duurzaamheid, het milieu en wat zij kunnen doen. Het hoeft echt niet zo ingewikkeld te zijn.

Duurzaam reizen met kinderen, begin klein!

Laat je afval niet slingeren in de natuur, maar neem je afval mee. Als onze oudste zoon van 7 jaar iets laat vallen, dan raapt hij het op. Als hij thuis iets weggooit van papier, plastic of glas dan weet hij dat dit niet in de gewone prullenbak met restafval gaat. Van die kleine dingen zijn voor kinderen heel snel normaal. Het is bij ons inmiddels een spel om te kijken in welke container we wat nu moeten gooien op een airport waar alles in een onbegrijpelijke taal op de prullenbakken staat. ECPAT tegen misbruik van kinderen

De invloed van vliegen op het milieu: kies voor GreenSeat

Kies voor het groenste vervoersmiddel wat je kunt vinden en compenseer de CO2 uitstoot van jouw reis met GreenSeat. Het goedkoopste vliegticket is niet altijd het prettigst voor het milieu namelijk. Met GreenSeat heb je de kans om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren. Je doet een bijdrage die geïnvesteerd wordt in een duurzaam project en voor het aanplanten van bossen die CO2 opnemen. 

Organisaties die zich inzetten voor duurzaam toerisme

  • ECPAT is wereldwijd actief om commerciële seksuele uitbuiting van kinderen tegen te gaan .
  • Travellife werkt wereldwijd samen met reisorganisaties om duurzaamheid in toerisme beter op de kaart te krijgen.