Veiligheid

Check voordat je op reis of op vakantie gaat altijd de veiligheid in een specifiek gebied, oftewel het reisadvies op Rijksoverheid.nl door het Ministerie van Buitenlandse zaken. Als je naar landen gaat die in het nieuws zijn of zijn geweest dan is het een automatisme. Wij raden aan om het voor iedere vakantie te doen, want een vulkaan die op uitbarsten staat of een aardbeving die een enorme ravage heeft aangericht, kan je vakantie beïnvloeden.

Wat is veiligheid?

Veiligheid is en blijft een ruim begrip, want waar de één zich veilig voelt, is de anders dat op dezelfde plek niet. In het algemeen kun je zeggen dat er bij veiligheid geen sprake is van gevaarlijke situaties of maatregelen die ervoor moeten zorgen dat een situatie veiliger wordt.Voorheen boekten we veelal vakanties via een reisbureau, voordat het internet hot and booming werd. Je kon er toen vanuit gaan dat het reisbureau je wel zou waarschuwen als je veiligheid in gevaar was voor de reis die je gepland had om te maken met je gezin. Met het verschuiven van de manier waarop we onze vakantie boeken, verschuift ook de verantwoordelijkheid voor de veiligheid. Je dient zelf in de gaten te houden of een situatie veilig is of niet.

Gebruik je gezond verstand

Als we het hebben over veiligheid ter plaatse dan is het altijd belangrijk om je gevoel en je gezonde verstande te volgen. Leer dat je kinderen al jong, daar hebben ze zeker profijt van. Als een straatje er dubieus uitziet of er bekruipt je een akelig gevoel, draai dan om. Word je door iemand aangesproken en voel je je daardoor geïntimideerd? Wees niet netjes, maar zeg gewoon dat je er niet van gediend bent en loop weg. Negeer je gevoel niet, want dat waarschuwt je altijd.

Reisadvies en je verzekering

Reisadviezen hebben uiteraard een doel, maar zijn niet bindend. Je beslist altijd nog zelf. Check wel altijd even of je naar een risicogebied waardoor bijvoorbeeld je reisverzekering niet volledig alles dekt. Wij doelen dan bijvoorbeeld op de autoverzekering in Bosnië of je reisverzekering in Libanon. Dat zijn twee van onze eigen praktijkvoorbeelden waarvoor het nodig was om extra te verzekeren.Dat een reisadvies negatief is en de standaard verzekering geen dekking biedt, wil niet zeggen dat een gebied niet veilig genoeg is om naartoe te reizen. Wij zijn zelf een aantal keren voor gek verklaard door familie en vrienden en moesten alle keren concluderen dat er niets aan de hand was:
  • Overstromingen in het zuiden van China
  • Negatief reisadvies na bomaanslagen in Beirut
  • Negatief reisadvies voor reizen in Bosnië
  • Negatief reisadvies i.v.m. SARS in China
Kortom: doe research en doe dat goed. Check je bronnen en je gevoel en pas eventueel een reis aan. Je kunt altijd later een keer naar een bestemming gaan.

Samen naar de pinautomaat

Wij hebben op reis één hele belangrijke stelregel: pinnen doen we overdag en nooit alleen. Bij voorkeur pinnen we bij een bank, zodat je tijdens kantooruren ook direct naar binnen kunt gaan als er iets niet goed gaat. Het klinkt sterk, maar twee keer moesten we deze regel breken door overmacht de afgelopen 15 jaar. En wat denk je? Beiden keren was het resultaat dat de bankrekening geblokkeerd moest worden. De eerste keer was het direct foute boel in Argentinië, want de bankpas werd gestolen. De tweede keer bleek bij thuiskomst dat we in Italië slachtoffer waren geworden van skimmen. Overigens was dat laatste toch wel gebeurd, maar toch.

Eten en drinken

Veiligheid is ook op het gebied van eten en drinken belangrijk. Weet war je wel of niet uit de kraan kunt drinken en hoe de hygiëne is in het land dat je bezoekt. Je kunt maag- en darmklachten echt niet altijd voorkomen, maar verklein de kans op problemen en diarree door bijvoorbeeld alleen water uit een flesje te drinken en door alleen fruit met een schil te eten. Bij de GGD krijg je altijd een compleet advies over eten en drinken op reis.