Paspoort

Paspoort

Paspoorten zijn tegenwoordig 10 jaar geldig, maar dat geldt niet voor kinderen en daarom is het tijd voor een nieuw paspoort. De reden dat dit voor kinderen niet is? Een kindergezicht kan in relatief korte tijd veranderen.

Paspoort aanvragen voor een kind, wat moet je weten?

In de meeste gemeenten en dus ook in onze gemeente (Oss) is het alleen maar mogelijk om een paspoort op afspraak aan te vragen. Op het moment dat je een afspraak online gaat maken, zie je de volgende tekst:

Wat moet ik meenemen als ik een paspoort kom aanvragen?

  • Alle reisdocumenten (zowel paspoorten als identiteitskaarten, geldig of niet geldig) die in uw bezit zijn;
  • Duidelijke en goed gelijkende kleurenpasfoto die aan alle eisen voldoet;
  • Uw pinpas: U betaalt de kosten van het reisdocument bij aanvraag van het document.
Klik deze tekst vooral niet weg zoals ik dat zelf deed op mijn mobiel met die enorme lap tekst. Dan kom je van een koude kermis thuis als je een paspoort voor je zoon of dochter gaat aanvragen. De tekst hierboven en de hierna volgende tekst staan namelijk niet in de afspraakbevestiging maar is wel essentieel. Anders kunt je onverrichte zaken weer naar huis om een nieuwe afspraak te maken en dat is niet handig als je een week later weg wilt.

Wat moet ik meenemen als ik een paspoort voor mijn kind ga aanvragen?

Allereerst je kind zelf! Je zoon of dochter moet echt in eigen persoon bij de afspraak zijn en verder het volgende:
  • Alle reisdocumenten (zowel paspoorten als identiteitskaarten, geldig of niet geldig) die in uw bezit zijn.
  • Duidelijke en goed gelijkende kleurenpasfoto die aan de eisen voldoet.
  • Voor kinderen tot en met 17 jaar: schriftelijke toestemming van de (gezag)ouders en een geldig identiteitsbewijs van de andere ouder of van degene die het gezag over het kind heeft indien deze niet aanwezig is bij de aanvraag.
Bron: Gemeente Oss Oftewel: al ben je getrouwd en heeft je kind jouw achternaam en zelfs al een eigen paspoort. Het maakt allemaal niet uit. Zodra je allebei gezaghebbend ouder bent dan moet je bij de aanvraag van een nieuw paspoort voor je zoon of dochter naast het paspoort van je partner ook zijn of haar schriftelijke toestemming hebben als je niet samen het paspoort gaat aanvragen. Was dat even een onaangename verrassing! Dat formulier was een totale verrassing voor mij en niet alleen voor mij blijkt als ik het even deel met wat vriendinnen.

Zijn er nog andere opties bij spoed?

Nee, eigenlijk niet. Het is niet mogelijk om de verklaring achteraf in orde te maken, ook niet als het diezelfde dag nog geregeld wordt. Het is niet mogelijk om telefonisch een akkoord te krijgen na verificatie van gegevens. Dit is de werkwijze en daar wordt niet vanaf geweken. Je mag digitaal een nieuwe afspraak maken en als dan blijkt net als in ons geval dat je pas een week later een volgende afspraak kunt maken dan heb je gewoon pech. Als je echte nood hebt dan is er een mogelijkheid voor een spoedaanvraag. Daarvoor betaal je een kleine € 50,- extra en daarmee komen die kosten ongeveer op hetzelfde bedrag als een noodpaspoort bij de Koninklijke Marechaussee van € 46,84.

Ouders, je bent gewaarschuwd!

Vooropgesteld dat ik beter had moeten kijken, is de aanvraag van een paspoort nou ook weer niet heel klantvriendelijk. Natuurlijk wel voor de mensen bij de gemeente zelf, maar niet voor iemand die niet dagelijks in deze materie zit. Het zou handig zijn als in de afspraakbevestiging ook staat wat er allemaal moet worden meegenomen als je het mij vraagt. Hopelijk kunnen we met dit artikel andere ouders ervoor behoeden dat ze voor niets bij de balie van het gemeentehuis staan voor een paspoort en weer terug moeten voor een handtekening van de andere ouder.