Ryanair Cabin Bag handbagage afmeting

De perfecte Ryanair Cabin bag voor reizen op handbagage (40x20x25)

Ryanair is een van de populairste low-cost maatschappijen in Europa, maar het handbagagebeleid kan stressvol zijn voor reizigers. Met strikte beperkingen voor afmetingen en gewicht is het essentieel om efficiënt in te pakken en vooruit te plannen om extra kosten of vertragingen te voorkomen. Als doorgewinterde reiziger die al ontelbare keren met Ryanair heeft gevlogen, heb ik een aantal waardevolle tips en trucs geleerd om het proces zo stressvrij mogelijk te maken. In dit artikel deel ik mijn inzichten en praktische adviezen over hoe je slim inpakt.

Beperkte formaat en gewicht van handbagage

Een van de grootste uitdagingen bij het reizen met Ryanair is het beperkte formaat en gewicht van handbagage. Om de ruimte die je hebt optimaal te benutten, zijn er enkele handige tips en trucs. Bij het plannen van je vliegreis met Ryanair is het allereerst belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels en voorschriften met betrekking tot de handbagage als je extreem licht wilt reizen zoals wij dat altijd doen. Zorg dat je op de hoogte bent van de toegestane afmeting van de Ryanair cabin bag, niet te verwarren met de checked baggage allowance, en voorkom verrassingen op de luchthaven als je wilt gaan inchecken. Ik geef je allle essentiële informatie die je nodig hebt om op handbagage te kunnen reizen en correct in te pakken voor je volgende vlucht met Ryanair. Correct inpakken en voldoen aan het bagagebeleid van Ryanair geeft je zoveel meer rust op het airport zelf. Of je nu voor het eerst met Ryanair vliegt of een doorgewinterde professional bent, met deze tips kom je vlot door het instapproces en geniet je van je vlucht zonder onnodig gedoe.

Mijn absolute favoriet als je alleen reist op Ryanair handbagage is de Cabin Max Metz 20L rugzak die te koop is op zowel Bol.com als Amazon. Ik heb zelf voor de grijze versie gekozen, omdat deze op dat moment € 34,95 kostte ten opzichte van € 44,95 voor de blauwe variant.

Waarom is dit mijn favoriet? Allereerst omdat je hem op je rug kunt dragen én omdat hij wat hoekig is en veel benutbare ruimte heeft daardoor. Bovendien draagt hij lekker en krijg ik er geen schouderpijn van, dat is al uniek op zich. Ik combineer de Cabin Max Metz voor inpakken met packing cubes van Reismonkey en EagleCreak Pack-It Cubes die allebei de mogelijkheid hebben om de lucht uit de cube te halen en waardoor je dus strak kunt inpakken. Niet goedkoop, maar de EagleCreak Cubes gebruiken we al meer dan 10 jaar inmiddels. We hebben voor een week Italië op handbagage allebei echt méér dan genoeg en grijpen niet mis!

Ryanair handbagageHandbagage bergen we op onder de stoelen voor ons

Ryanair handbagagebeleid

Het is belangrijk om de regels van het bagagebeleid van Ryanair te begrijpen, aangezien het niet voldoen aan de vereisten kan leiden tot extra kosten en vertragingen. Ryanair staat slechts één stuk handbagage per passagier toe, met een maximaal gewicht van 10 kg en afmetingen van 55 cm x 40 cm x 20 cm. Dit omvat tassen, rugzakken, koffers enzovoort. Als je ervoor kiest om ook ingecheckte bagage mee te nemen, moet je hier extra voor betalen en deze moet worden geregeld tijdens het boekingsproces. Het niet naleven van deze regels kan resulteren in hoge kosten bij de gate en zelfs het weigeren van instappen. Persoonlijk ben ik blij met dit strenge beleid, want ik ben ooit bijna geweigerd bij het instappen. Ik stapte als laatste in en omdat veel mensen een oversized tas boven in de bagagerekken hadden gelegd, moest mijn fotoapparatuur in de ruimbagage terwijl ik wel keurig voldeed aan de eisen. Dat schoot bij mij in het verkeerde keelgat dus ik maakte daar een opmerking over. Uiteindelijk heb ik het met de stewardess netjes opgelost en heb ik alle dure apparatuur gewoon eruit kunnen halen, dat werd eerst geweigerd omwille van de tijd. Achteraf overigens excuses gekregen, omdat de schuld hiervan niet bij mij lag en ik de dupe was van andermans incorrect handelen.

Welke items zijn wel en niet toegestaan in handbagage

Om ervoor te zorgen dat de veiligheid van de passagiers en bemanning wordt gegarandeerd, heeft Ryanair een lijst met items opgesteld die niet zijn toegestaan in handbagage. En het is essentieel om te weten wat de regels zijn als je alleen met een cabin bag reist. De lijst met items omvat scherpe voorwerpen, explosieven, vuurwapens, enzovoort. Maar dus ook vijlen en nagelschaartjes zijn niet toegestaan, kies voor een glazen vijl als alternatief. Het is belangrijk om deze lijst te raadplegen voordat je vertrekt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan bij de veiligheidscontrole dus als je twijfelt of een bepaald item is toegestaan, kun je het best contact opnemen met Ryanair voordat je vertrekt. Zo voorkom je dat je spullen moet achterlaten bij de controle.

Bij de controle moet je er voor zorgen dat je handbagage voldoet aan de vereisten en dat eventuele vloeistoffen in doorzichtige plastic zakken worden verpakt. Dit zal helpen om het proces soepel te laten verlopen en ervoor te zorgen dat je zonder problemen aan boord kunt gaan dus houdt daar rekening mee en voorkom frustratie en een hele tas uitpakken ter plaatse.

Reizen met weinig bagage

Bagagekosten en bagage toegelaten

Ryanair brengt dus tegenwoordig heel consequent kosten in rekening voor ingecheckte bagage en deze kosten variëren afhankelijk van het seizoen en de bestemming. Het is belangrijk om te weten dat als je de kosten voor ingecheckte bagage niet tijdens het boekingsproces betaalt, deze hoger zijn bij het inchecken op de luchthaven. Bovendien staat Ryanair geen overstapbagage toe, wat betekent dat je alle bagage bij aankomst op de eindbestemming moet ophalen en opnieuw moet inchecken als je een andere vlucht neemt. Dit kan extra tijd en stress met zich meebrengen, dus zorg ervoor dat je hier rekening mee houdt bij het plannen van je reis. Wij hebben daarom bewust een andere bestemming gekozen om naartoe te vliegen, want van Eindhoven naar Athene vliegen met een overstap en deze stress, vonden wij geen optie.

Inbegrepen Bagage bij Ryanair

Ryanair hanteert een beleid waarbij één kleine persoonlijke tas is inbegrepen in de prijs van je vliegticket. Deze tas moet onder de stoel voor je passen en mag de afmetingen van 40x20x25 cm niet overschrijden. Dit kan bijvoorbeeld een handtas of laptoptas zijn en deze tas mag gratis mee aan boord worden meegenomen, zonder te worden ingecheckt.

Ryanair handbagage afmeting Cabin BagDe inbegrepen handbagage rugzak bij Ryanair

Cabinebagage bij Ryanair

Als je extra bagage wilt meenemen dan heb je bij Ryanair in het boekingsproces direct een aantal opties. Eén daarvan is het aanschaffen van de "Priority & 2 Cabin Bags" optie. Met deze optie kunt kun je een kleine tas (40x20x25 cm) meenemen die onder de stoel voor je past én 10 kilo tas of trolley (55x40x20 cm) die in de bagagebakken boven je kan worden opgeborgen. Eigenlijk is die laatste bagage dus de afmeting die voorheen was toegestaan. Met de "Priority & 2 Cabin Bags" heb je ook voorrang bij het instappen via de Priority Boarding-rij bij de gate. De kosten die je betaalt voor deze optie kunnen per vlucht verschillen heb ik gemerkt.

Ingecheckte bagage bij Ryanair

Als je  echt veel meer bagage wilt meenemen dan de cabinebagage toelaat, biedt Ryanair de gewoon de mogelijkheid om ingecheckte bagage toe te voegen aan je boeking. Er zijn twee opties beschikbaar: een 10 kg ingecheckte tas en een 20 kg ingecheckte tas. De 10 kg ingecheckte tas kan worden toegevoegd aan je boeking en kan worden afgegeven bij de incheckbalie op de luchthaven voordat je door de beveiliging gaat.

Dit zijn veelgemaakte fouten die reizigers maken bij het bagagebeleid van Ryanair, die kunnen leiden tot extra kosten en vertragingen. Een van de grootste fouten is natuurlijk het niet naleven van de afmetingsvereisten voor handbagage, wat kan resulteren in extra kosten en het weigeren van instappen. Een andere veelgemaakte fout is het niet vooraf betalen van de kosten voor ingecheckte bagage, wat kan leiden tot hogere kosten bij het inchecken op de luchthaven. Het is belangrijk om deze veelgemaakte fouten te vermijden en ervoor te zorgen dat je op de hoogte bent van alle regels voordat je op reis gaat.

Tips om efficiënt te pakken en ruimte te maximaliseren

Een van de grootste uitdagingen bij het reizen met Ryanair is het beperkte formaat en gewicht van handbagage. Om de ruimte die je hebt optimaal te benutten, zijn er enkele handige tips en trucs weet ik inmiddels uit ervaring. Begin met alleen de spullen meenemen die je écht nodig hebt, dat is de makkelijkste manier om ruimte te besparen! Zorg vervolgens voor Biotex of een tube wasje op reis, dan zit je nooit met vuile kleding en als je wilt kun je nog een Scrubba wastas meenemen, maar gewoon een wasje in de wastafel op de badkamer kan natuurlijk ook. De Scrubba wastas weegt 145 gram en je kunt hem als een kleine wasmachine gebruiken.

Probeer kledingstukken op te rollen in plaats van op te vouwen en gebruik vacuümzakken om de lucht eruit te persen en ruimte te besparen of beter nog: investeer in packing cubes en in een goede lichtgewicht en compacte koffer, tas of rugzak die voldoet aan de afmetingsvereisten van Ryanair. Dit zal helpen om het gewicht te beperken en de ruimte te maximaliseren voor je spullen. Ik geef je een aantal fijne suggesties van tassen die voldoen aan mijn eisen met een gezin én die van Ryanair.

> Mijn absolute favoriet als je alleen reist op Ryanair handbagage is de Cabin Max Metz die te koop is op zowel Bol.com als Amazon.

Ryanair cabin bag, mijn selectie

Om ervoor te zorgen dat je handbagage aan de vereisten van Ryanair voldoet, is het belangrijk om de goedgekeurde maten en afmetingen te kennen. Zoals eerder vermeld, mag handbagage maximaal 55 cm x 40 cm x 20 cm zijn en niet meer dan 10 kilo wegen. Het is belangrijk om te weten dat Ryanair strikt is als het gaat om de afmetingen, dus zorg ervoor dat je de juiste maat kiest en deze meet voordat je vertrekt. Als je tas te groot is, kan deze worden geweigerd bij het instappen en moet je extra betalen om deze in te checken.

Mijn tip is om echt te investeren in een tas van goede kwaliteit die je als cabin bag kunt gebruiken bij Ryanair. Waarom? Als je nog eens vaker wilt vliegen met Ryanair dan kun je deze tas weer gebruiken, maar ook op iedere andere vakantie met je kinderen komt de tas weer van pas. Goedkoop is duurkoop dus kies voor kwaliteit en bespaar niet op een cabin bag. Je hebt per slot van rekening geld bespaard door geen bagage in te checken en daarom heb je nu dus ook budget voor een goede cabin bag waar je jarenlang plezier mee hebt en waarmee je een volgende reis wederom geld bespaart.

Rugzak als cabin bag bij Ryanair

Het grote voordeel van een rugzak is natuurlijk dat je je handen vrij hebt. Volgens de bagagevoorschriften van Ryanair mag elke passagier één kleine persoonlijke tas meenemen die onder de stoel voor hen moet passen en als je een rugzak gebruikt dan heb je de meeste flexibiliteit. Rugzakken hebben meestal meerdere compartimenten en zakken, waardoor je als reiziger je spullen beter georganiseerd kunt houden en je dus gemakkelijk toegang hebben tot essentiële items tijdens je vlucht. Bovendien kunnen rugzakken comfortabel op de rug worden gedragen, waardoor het gemakkelijker wordt om door de luchthaven te navigeren ten opzichte van een tas of trolley. Bekijk de volgende compacte rugzakken die allemaal voldoen aan de richtlijnen van Ryanair:

Tas als cabin bag bij Ryanair

Een tas is het meest efficient qua ruimte, je zult dus in een tas veruit de meeste bagage kunnen inpakken. Er is namelijk nauwelijks sprake van ruimteverlies. Aan de andere kant is het draagcomfort van een tas ook het minst, dus je moet jezelf afvragen wat je doel is op reis en waarvoor je je tas het meest zult gebruiken. Ga je veel met openbaar vervoer reizen? Dan is een rugzak bijvoorbeeld gemakkelijk. Maar heb je een fly&drive geboekt en kun je je tas na aankomt in een kofferbak zetten? Dan is een tas de beste optie. Dit zijn allemaal slimme keuzes als cabin bag:

Naast de Cabin Max Metz rugzak gebruiken we ook nog de CabinMax Rio Reistas. Dit is een schoudertas en omdat er geen extra vakjes in zitten, is de benutbare ruimte in deze tas echt het allergrootst, groter dan in de Cabin Max Metz 20L rugzak. De combinatie van deze twee tassen is voor ons ideaal, omdat we een auto huren en de tassen dus niet veel hoeven te dragen. Als je je tas wel veel moet dragen dan zou ik altijd een rugzak kiezen boven een schoudertas.

Ryanair handbagage fijne rugzakMet de Cabin Max Metz over het Sint Pieterplein na aankomst

Trolley als cabin bag bij Ryanair

Als laatste de trolley en het zal duidelijk zijn waar het voordeel zit van een trolley: weinig sjouwwerk en je rolt de trolley gemakkelijk achter je aan. Er is echter een maar, want door het systeem om je trolley goed te kunnen rollen, lever je inpakruimte in. In mijn ogen zonde, want de ruimte die je overhoudt in je trolley van 40x20x25 is echt heel beperkt. Deze twee trolleys voldoen aan de richtlijnen van Ryanair voor een cabin bag:

Natuurlijk, het navigeren door het bagagebeleid van Ryanair kan stressvol zijn. Maar met de juiste planning en voorbereiding kan het proces soepel verlopen. Door efficiënt te pakken, de juiste bagage te kiezen en op de hoogte te zijn van de regels van Ryanair, kun je extra kosten en vertragingen voorkomen. Als je deze tips opvolgt en je goed voorbereidt, kun je genieten van een stressvrije reis met Ryanair.

Reizen met weinig bagage