Wandelen in Jordanie met kinderen
Jordanië
Mireille Steegmans
Jordanië
06/03/2022
4 min

Natuurpareltjes van Jordanië

06/03/2022
4 min

Hoewel Jordanië door veel gezinnen niet als geschikte bestemming wordt gezien is het zeker wel een aanrader om deze oase van rust te bezoeken met kinderen. Of je nou gaat voor een strandvakantie aan de Rode Zee of avontuurlijk sandboarden in de rode zandduinen van Wadi Rum, Jordanië heeft voor elk wat wils. Hier een lijstje met prachtige natuurplekjes in Jordanië.

Rondreizen in Jordanië? Huur een auto!

Veel mensen twijfelen over het huren van een auto in Jordanië. Je kunt hier perfect zelf autorijden, zeker als je Amman uit bent, want het is hier wat drukker dus dan is het even goed opletten en wennen als je net je auto hebt opgehaald. Mijn advies is om een huurauto te boeken bij onze partner Sunny Cars met all-in service tijdens de complete huurperiode.

Buiten Amman zijn de wegen echt rustig. Het kan voorkomen dat je wordt aangehouden, niets om je zorgen over te maken. Je kunt altijd zo weer doorrijden. Als je vanuit Amman naar Petra wilt rijden dan zijn er drie mogelijkheden. Hoe wel de King´s Highway dwars door het land loopt, is het met alle haarspeldbochten niet de snelste optie. Zeker wel de mooiste! Je komt onderweg ook langs Wadi Mujib Dam en verschillende oude kastelen.

De snelste optie is om snelweg 15 te nemen. Deze vrij nieuwe snelweg loop om de bergketens heen en je kunt dus goed meters maken. Nadeel is dat er onderweg weinig te beleven is, maar je gaat dan ook voor snelheid op de 15. Als laatste optie heb je weg 65 die grotendeels langs de Dode Zee loopt. Een goed alternatief voor de terugweg als je wat meer afwisseling zoekt.

Little Petra helemaal voor jezelf

Vlakbij het wereldberoemde Petra in Jordanië ligt nog een ander deel van deze nederzetting van de Nabateeërs: het zogeheten 'Little Petra'. Vaak wordt het door gezinnen overgeslagen, echt heel erg zonde! Als je naar Little Petra toe gaat dan kun je er over het algemeen vanuit gaan dat je de plek helemaal voor jezelf hebt en je komt dus echt terecht in een oase van rust, vooral als je net uit Petra komt. 

Little Petra is de nickname van Siq al-Barid, wat 'cold canyon' betekent. Deze naam dankt de stad aan haar ligging tussen enorme rotskliffen, waardoor het er altijd lekker koel is. Little Petra ligt zo'n vijf kilometer ten noorden van haar grote zus Petra. Net als de wereldberoemde stad is Little Petra door de Nabateeërs uit de muren van zandstenen canyons gehakt.

De Nabateeërs waren een ijverig volk dat volop handel dreef. Specerijen, goud, ivoor, parfums, ijzer, koper en vooral wierook werden verhandeld met China, India, de Romeinen, Grieken, Syrië, Egypte en het Verre Oosten. Archeologen denken dat Little Petra werd gebruikt als gastenverblijf voor de handelaren die Petra bezochten.

Zelf autorijden in Jordanië Kings Highway

Grootse ontdekking vlakbij Little Petra

In 2010 werd er een grote ontdekking gedaan in een 'eetkamer' in één van de grotten van Little Petra: 2.000 jaar oude hellenistische schilderingen, gemaakt door de Nabateeërs. De schilderingen zaten verborgen onder een dikke laag zwart roet, rook en graffiti. De ontdekking is extra bijzonder omdat er nergens anders ter wereld nog Hellenistische muurschilderingen te vinden zijn. Jordanië heeft prachtige cultuurschatten dat is zeker! Maar er is nog meer te ontdekken in Jordanië met kinderen!

Azraq Reservaat

Het Azraq wetland in het hartje van de Oostelijke Woestijn is voor een grotere doelgroep toegankelijk en daarmee misschien ook wel het meest aantrekkelijk voor veel gezinnen. Het is de thuishaven van veel verschillende vogelsoorten en je kunt rond de plassen en de moerassen van het Azraq wetland de Marsch trail lopen. Dit is een wandeling van ongeveer 1,5 kilometer die lang een uitkijkplatform gaat waar je vogels kunt spotten. Een mooie plaats voor vogelliefhebbers en ook voor gezinnen die van de natuur houden maar niet urenlang willen lopen.

Azraq Reservaat met kinderen

Wadi Mujib Reservaat

Vlakbij de oostkust van de Dode zee vind je het Mujib Biosphere Reserve en dit reservaat is echt enorm groot. Dit is het laagst gelegen natuurreservaat ter wereld en daarom al is het bijzonder. Het natuurreservaat ligt verscholen in de diepe kloof van Wadi Mujib, een kloof die eindigt in de Dode Zee op 410 meter onder zeeniveau. Dat zijn al bijzondere feiten!

Het Wadi Mujib reservaat sterkt zich uit tot de Karak en Madaba bergen, die op hun beurt op sommige plaatsen wel 900 meter boven zeeniveau kunnen zijn. Dat betekent dus dat je te maken hebt met 1.300 meter hoogteverschil in één natuurreservaat. Bizar! Het gevolg hiervan is dan de biodiversiteit in dit gebied echt enorm is. Er groeien hier meer dan 420 soorten planten, er leven meer dan 100 soorten vogels en bovendien vind je er ook veel soorten roofdieren.

Ajloun Natuurreservaat

In de mooie Ajloun hooglanden ligt het Ajloun Natuurreservaat. Het Ajloun Natuurreservaat ligt ongeveer op 1,5 uur rijden van Amman, om precies te zijn ten noorden van Amman. Als je van wandelen en fietsen houdt dan is deze omgeving echt een aanrader om naartoe te gaan. Je kunt hier door de bossen wandelen of rijden tussen de pijnboompit- en pistachebomen. Verder vind je er ook eiken,- hazelnoot- en wilde aardbei bomen. Weer eens even iets heel anders en als je het leuk vindt om te weten waar voedsel vandaan komt dan is dit zeker een aanrader. De bomen die je ziet zijn belangrijk voor de lokale bevolking. Niet alleen vanwege het hout, de bomen worden ook voor voedsel en medicijnen gebruikt.

Dana Natuurreservaat

Wil je mooie wandelingen maken, mountainbike tochten of avontuurlijk gaan kanoën? Dan zit je goed in het uitgestrekte en vooral ook erg bergachtige Dana Natuurreservaat. De uitzichten zijn fenomenaal net als de zonsondergangen. Er zijn hier ontzettend veel mogelijkheden voor avonturiers. Je kunt een paar uur gaan wandelen en zelfs een paar dagen. Met kinderen is de zevendaagse hike van Dana naar Petra wellicht wat hoog gegrepen, hoewel deze mooie tocht wel echt de moeite waard is. Niet voor niets wordt het de Inca Trail van het Midden Oosten genoemd. Dat zegt genoeg. Je gaat door kloven en valleien, bedoeïenendorpjes en de Wadi Rum woestijn, om uiteindelijk je wandeltocht te beëindigen in dé nationale schat van Jordanië: Petra.