Jordanië met een kleuter
Jordanië
Daphne Boersen
Jordanië
03/13/2020
6 min

Tips om de wonderlijke wereld van Petra te bezoeken

03/13/2020
6 min

Om 6 uur ’s ochtends stappen we in de auto voor een twee uur durende reis naar Petra. Niet ver buiten Akaba vind je een wachthuisje. Het heeft wat weg van een grensovergang. Stapvoets rijden we erlangs en de militairen zwaaien, na een snelle blik in de auto, dat we door mogen rijden.

Door de woestijn naar Petra

De route is rustig, we kunnen lekker doorrijden en om ons heen kijken. Hier en daar zie je tenten in de woestijn staan, een bizar aangezicht. De bermen liggen verder vol met rommel, plastic, autobanden, je kunt het zo gek niet bedenken. Erg jammer! De foto spreekt voor zich…

Bijna twee uur later rijden we Wadi Musa binnen met het hele gezin. Door het plaatsje rijden we naar beneden en zien we de entree van Petra. We parkeren de auto op de parkeerplaats en lopen een klein stukje naar de ingang. Parkeren is hier overigens gratis! Bij de ingang kun je aan de linkerkant met je Jordan Pass een toegangskaartje ophalen, ook dit is gratis. Aan de rechterkant vind je toiletten voor een sanitaire tussenstop en wat winkeltjes voor de welbekende souvenirs. Duik hier niet direct op af, want in Petra bevinden zich heel veel kraampjes met souvenirs!

Al Khazneh ‘the Treasury’ van Petra ontdekken met een kind

Het is ongeveer 2 kilometer (enkele reis) lopen naar de Treasury, oftewel: de schatkist van Al Khazna. Het zou zo een filmtitel kunnen zijn! Dit is één van de meest uitgebreide tempels in Petra. Veel locals proberen je mee te krijgen op een paard. Ze geven aan dat je er met je kaartje al voor hebt betaald, echter willen ze over het algemeen aan het einde nog wel een fooi. Wij hebben hier geen gebruik van gemaakt. De paarden zien er triest uit en bij twijfel of ze goed behandeld worden, kiezen wij er niet voor om op deze paarden te rijden.

Het lopen is geen straf, je loopt door een prachtige kloof en kunt op ieder moment wel duizend plaatjes schieten. Bij iedere bocht vraag je je af of je dan toch echt nu de Treasury zult gaan zien. Tot op het moment dat het daadwerkelijk gebeurd. Een magisch moment!

Siq Petra met kidsSiq, de hoofdingang van Petra

Petra, één van de wereldwonderen

Sinds 2007 staat de Treasury op de lijst als één van de zeven wereldwonderen. Werkelijk, het ziet er in het echt nog veel fenomenaler uit dan op de foto! Eigenlijk is geen enkel woord de juiste beschrijving. De bewakers, kamelen, wilde katten. Het totale plaatje draagt bij aan een intense belevenis van het moment. We besluiten even bij het restaurantje aan de linkerkant wat koffie te drinken om de vervolgroute te bepalen naar het viewpoint en om kort alle indrukken te verwerken.

Er zijn verschillende routes en ook verschillende viewpoints bij Petra die met kinderen goed te bereiken zijn. We kiezen onze zelfgemaakte route omhoog en ik kan je vertellen dat onze fantastisch mooi is! Al Khazna is bijna 40 meter hoog en versierd met Korinthische afbeeldingen, friezen, figuren en meer. In de schatkamer is de grafurn, die volgens de plaatselijke legende de schat van een farao verbergt. De schatkamer bestaat uit twee verdiepingen met een breedte van meer dan 25 meter en een hoogte van bijna 40 meter. De functie van de Treasury is nog steeds een mysterie en dat maakt de plek misschien ook zo magisch en bijzonder voor jong en oud.

De vele trappen naar het uitzichtpunt

Rondom de Treasury liggen enorme hoge rotsen en daar direct tegenover ligt de smalle kloof die de naam ‘de Siq’ draagt, je loopt hier doorheen als je Petra binnenkomt. Vanaf de rotsen heb je verschillende uitkijkpunten. Wij besluiten de Al Kubtha trail te bewandelen, een pad wat ons uiteindelijk naar een uitkijkpunt over de Treasury brengt. Ga naar het begin van deze route door de rechterkant van de Treasury te pakken. Ga je linksom dan staan daar bewakers en die willen  (veel) geld hebben voor toegang. Tussen de beide bergen door is een paadje, aan je linkerhand heb je hier kraampjes met souvenirs en iets verderop komen we de laatste toiletstop tegen.

Als we de vele trappen naar het uitzichtpunt hebben getrotseerd dan is het werkelijk een plaatje wat we aanschouwen!

De Al Kubtha trail brengt ons eigenlijk door de Siq naar de oude stad Petra en we komen op deze route gegarandeerd langs een aantal prachtige monumenten dus daarom onze keuze. Zo zien we uiteindelijk de ‘street of facades’, een theater in de rotsen en de ‘royal tombs’ met o.a. de volgende tombes:

  • Urn Tomb
  • Silk Tomb
  • Corinthian Tomb
  • Palace Tomb
Tips voor Petra met kinderen

Het fenomenale amfitheater in de rotsen

Niet ver daarna lopen we met een immens amfitheater aan onze linkerkant. Prachtig en onvoorstelbaar dat ze zoiets hebben kunnen uithakken. Aan weerszijden van het pad vindt je nu winkeltjes en restaurantjes. Vlak na het laatste winkeltje aan de rechterkant kun je de trappen beklimmen. Samen met onze peuter klimmen we de eerste lading aan trappen. Tess houdt het nog goed vol en is nog erg energiek. Na de eerste trappen hebben we weer even de afleiding van souvenirs. We komen op een t-splitsing. Rechtsaf is richting de tombes, linksaf de Al Kubtha trail.

Petra met kinderen

We beklimmen eerst de trappen richting de tombes, waarna we weer afdalen om de Al Kubtha trail te vervolgen. Om de rotsen heen vinden we de volgende lading aan trappen. De ene na de andere trap komt in zicht en het is een pittige klim. Halverwege houden we even een lunchpauze. We hebben een tas met voldoende water en eten bij ons, dat is absoluut nodig en essentieel met een kind erbij. Wil je vrij zijn in waar je heen gaat, neem dan dus zeker zelf eten en drinken mee. Er zijn verschillende restaurantjes, maar deze hebben wij – op koffie na – niet uitgetest. Als we bovenop de berg aankomen hebben we een fantastisch uitzicht over het amfitheater aan de rechterkant. Links houdt het pad op en we zijn even verbouwereerd. Hoe moeten we nu verder?

Tot we plotseling een zwarte pijl op de rotsen zien…

Zouden we die pijl op de rots moeten volgen? We besluiten het erop te gokken en klimmen als berggeiten een stukje naar beneden. Op een zelfgemaakt pad voorzien van her en der een zwarte graffiti pijl lopen we verder. We hebben het gehaald! Helemaal op het puntje van de rots staat een klein tentje. Je kunt hier onder het genot van een kopje koffie of verse appelsap genieten van het adembenemende uitzicht. Stiekem puffen we ook wat uit van de wandeltocht, onze benen zijn het klimmen niet echt gewend.

Tijd voor de terugweg als we zijn uitgerust, deze vergaat ons makkelijker. Tess zit lekker in de drager op de rug en binnen no-time zijn we weer beneden. Tess valt in slaap in de drager en we besluiten dat we wel klaar zijn met het wandelen, we lopen terug naar de auto. Wat een ervaring, wat een indrukwekkende omgeving om met ons gezin te mogen ontdekken!

Wandelen door Petra met een kind

Tijd om terug te rijden naar ons hotel dat vrij oud is, maar gelukkig wel schoon. We springen gelijk onder de douche, daar hadden we ons op verheugd. Als we weer helemaal schoon zijn stappen we weer in de auto. We gaan uit eten bij de Red Cave. Hier kun je heerlijk (nationaal) eten, maar hebben ze ook toegankelijkere gerechten voor kinderen. Moe maar voldaan stappen we na een heerlijk diner het hotel weer binnen en vallen al snel in slaap.