Verrassend veel leuke steden in het zuiden van Marokko
Marokko
Daphne Liebrand
Marokko
03/11/2020
10 min

Verrassend veel leuke steden in het zuiden van Marokko

03/11/2020
10 min

Zuid-Marokko kent een aantal ontzettend leuke steden die een bezoekje met je gezin meer dan waard zijn. Ga met ons mee dwalen door souks, struinen over een vismarkt en je een filmster wanen in de grootste studio’s van de wereld. In veelzijdig Marokko kan het allemaal!

Tips Zuid-Marokko met kinderen

Marrakesh, kleurrijke start van een roadtrip

De eerste stad waar je waarschijnlijk aan denkt bij steden in Zuid-Marokko is Marrakesh. Deze sprookjesstad is inderdaad fantastisch. Zo leuk zelfs dat er veel te veel te vertellen is voor dit blog. Marrakesh heeft daarom dus een eigen blog gekregen met alles wat je wilt weten over een bezoek met het gezin aan deze kleurrijke stad die vaak het begin- of eindpunt vormt van een onvergetelijke roadtrip door Marokko. We geven ook nog een tip voor een fantastische riad waar je kinderen als een prins of prinses zullen slapen.

Marrakesh met kinderen

Ouarzazate, flaneren door de Atlas filmstudio’s

Het Hollywood van Marokko, zo wordt Ouarzazate ook wel genoemd. Sterker nog, de grootste filmstudio’s ter wereld; de Atlas filmstudio’s vind je hier! In deze studio’s zijn heel wat bekende films en series opgenomen. Een kleine geep uit de bijna oneindige lijst: The Jewel of the Nile, The Mummy, Gladiator, maar ook Game of Thrones en Batman VS Superman zijn hier geschoten. En het mooie is, de studio’s zijn dus te bezoeken en de sets staan er gewoon nog! Hier maken we in een paar uur tijd een wereldreis door filmland. We wandelen door oosterse dorpjes, langs Egyptische tempels en goden en maken kennis met witte dromedarissen én het witte paard van Games of Thrones. Onze kinderen vinden het fantastisch! De set is op veel plekken vrij overzichtelijk, waardoor ze hier zelf rond kunnen lopen zonder steeds onze hand vast te moeten houden. We dwalen door smalle steegjes en vooral onze kleuter heeft het tot kunst verheven om de leukste weggetjes, de smalste trappen en geheimzinnigste gangetjes te vinden. De kinderen sluiten zichzelf op in een cel van een gevangenis en gillen vol overgave dat ze eruit willen, laten zich als een farao toewuiven, oefenen wat ninja bewegingen in een dojo, kijken even mee op een set waar ze echt een film aan het opnemen zijn en beelden zich in dat ze een legertruck over een hobbelige weg sturen. Vol enthousiasme doorkruisen we alle sets en ze zijn dan ook zwaar teleurgesteld als we na twee uur toch echt weer verder gaan.

Filmstudio's in Ouarzazate met kinderen

Praktische informatie Atlas filmstudio’s

Bij de kassa van de filmstudio’s kun je een toegangsticket kopen. In 2020 kost een kaart ongeveer €8,- per persoon. Kinderen tot en met 4 jaar mogen gratis naar binnen. Je kunt overigens ook met een rondleiding mee. Omdat er bij de sets niet staat voor welke films ze gebruikt zijn, is dat zeker leuk. Wij vinden het prima deze informatie niet te hebben en zelf rond te lopen met onze jonge kinderen die geen Engels of Frans spreken. Naast de studio’s ligt het Oscar hotel. Hier zou je kunnen eten mocht je dat willen. Wij kiezen voor lunch bij Habous in het centrum van Ouarzazate. Ze hebben hier heerlijke patisserie en croissants en een leuk terras met uitzicht over het Place Al Mouahidine plein.

Filmstudio's in Ouarzazate met kinderen

Agadir, zonvakantie in een moderne badplaats

Agadir heeft de allures van een rijke, moderne badplaats. Als je er binnenrijdt, ademt het door de strakke witte gebouwen meer de sfeer van een luxe, westerse badplaats dan een Marokkaanse kustplaats. De reden dat Agadir er zo modern uitziet, komt door twee verwoestende aardbevingen in 1960. Daarbij is de complete oude stad verwoest door de bevingen, branden en een vloedgolf.

Waar moet ik zijn met kinderen in Agadir?

In Agadir vind je vele kindvriendelijke hotels vlakbij het strand en mét zwembad. De temperatuur is hier het hele jaar aangenaam. In de winter zijn er zelf af en toe stranddagen en in de zomer loopt de temperatuur minder hoog op dan in de rest van het land door het altijd aanwezige briesje. Ook voor kinderen is hier genoeg te beleven naast de hotels met stranden en zwembaden. Je vindt hier bijvoorbeeld een krokodillenpark, je kunt leren surfen of op een paard of dromedaris rijden over het strand. Natuurlijk vind je in de stad ook levendige souks. Aan Souk El Had wil je zeker een bezoekje brengen. Zijn de kinderen klaar met het Marokkaanse eten, dan kun je hier zelfs naar fastfoodketens als de Mac en de Pizzahut! Nog een laatste tip: Heb je wat meer tijd, ben je dol op surfen, of wil je een authentiek plaatsje bezoeken? Ga dan naar het nabijgelegen Taghazout. Dit leuke Marokkaanse plaatsje is een surfparadijs!

# Taroudant, struinen door souks en leerlooierijen

Vol verwachting rijden we door de toegangspoort het fraai ommuurde centrum van Taroudant binnen. Op de planning staat een lunch bij Chez Nada. Het is even zoeken, maar dan heb je ook wat. De eerste aanblik belooft overigens niet veel goeds. Het ziet er een beetje cafetaria-achting uit met zijn eenvoudige meubilair en net niet glanzende marmeren vloer. Als het restaurant ons niet zou zijn aangeraden dan hadden we het waarschijnlijk, in dit geval rechts, laten liggen. Een jongeman die later onze ober blijkt te zijn, lijkt zo van de straat geplukt en mist wat tanden. Hij vraagt of we op het terras willen eten. Natuurlijk willen we dat, het is zo’n heerlijk weer! Drie trappen later staan we op het dak. De zon knettert op onze huid en het uitzicht is mooi. We kijken uit over de stad, met onder ons een ommuurde tuin met weelderig bloeiende bougainville en in de verte de stadspoort. Na een rondje smeren met factor 50 bestellen we een menu met Marokkaanse salade, kefta met ei uit de tajine en fruit toe. De kinderen vinden het heerlijk. Zelfs onze peuter die sinds een paar weken bij bijna alles zegt dat ze het niet lust -al is dat wel zo- eet elk bord tot de laatste kruimel toe leeg.

Stadspoort van Taroudant

Klein Marrakesh

Weer beneden op straatniveau gaan we op zoek naar de souks. Taroudant wordt klein Marrakesh genoemd vanwege de souks, dus we zijn erg benieuwd! Net zoals in Marrakesh zijn de souks overdekt en rijden er allerlei voertuigen als brommers, fietsen en allerhande volgeladen karren met ezels ervoor doorheen. Wat verder nog opvalt ten opzichte van de souks in Marrakesh, is dat deze koopwaar vooral gericht is op de locals. Alles wat bij een gemiddelde Zeeman of Bristol te koop is, vind je hier ook, maar dan beter gesorteerd. De schoenenwinkel verkoopt alleen schoenen en de slofjeswinkel alleen slofjes. Nog een opvallend detail, de slagerij is altijd betegeld zoals de Brabantse vlag, rood-wit geblokt dus. Aan de luifel hangen halve koeien, schapen en kippen aan flinke haken in de buitenlucht. Soms in de schaduw, maar ook vaak in de volle zon…

We slenteren een beetje rond en komen nauwelijks andere reizigers tegen. Er zijn wel wat verkopers met spul waar toeristen op af komen, zoals gekleurd aardewerk, zilveren sieraden -waar Taroudant om bekend staat- en allerlei soorten sjaaltjes. De leerlooierijen zijn hier veel minder toeristisch dan in Marrakesh en Fes. Een echte aanrader dus. Bovendien werkt hier een jongeman die goed Nederlands spreekt. Dat is echt superhandig als je hier met jonge kinderen bent!

Klein Marrakesh Souk in Taroudant

Koekjes kopen in de souk

Bij de koekjes- en kruidensouk kopen we koekjes. Terwijl de verkoper ons bijna zijn hele kraam laat proeven, laadt Barry allemaal verschillende koekjes in een zak. De zoon van de uitbater stopt er na het wegen -naar eigen zeggen- nog wat gratis koekjes bij en wij vertrekken met twee gelukkige kinderen terug naar de auto. Om het parkeren te betalen moeten we wat geduld hebben, want de parkeerwachter zit op zijn tapijtje te bidden. Het blijft iedere dag weer bijzonder om hier in Marokko rond te reizen. Via de stadspoort, waar gesluierde vrouwen ons tegemoet lopen en een ezelkar ons voorgaat, verlaten we deze vriendelijke stad die op je bucketlist moet als je door Zuid-Marokko reist.

Koekjes kopen in Marokko met kinderen

# Essaouira, snuffelen op de vismarkt

Essaouira is een heel relaxed Marokkaans-Portugees vissersplaatsje. We worden op straat niet eens aangesproken om binnen te komen in de winkeltjes. Wat ook opvalt zijn de straatjes in de medina. Ze zijn redelijk breed én recht. Je kunt er zelfs blokjes lopen door vier keer links of rechts te gaan, dat is in andere Marokkaanse steden geen optie. Je komt dan in ieder geval niet uit waar je begon…

Tegen zonsondergang wandelen we naar de haven. De vissersboten zijn allemaal binnen, net als de meeuwen. Ik geloof niet dat ik ooit zoveel krijsende zeevogels bij elkaar heb gezien. Voor het oude fort wordt de vis schoongemaakt en daar cirkelen ze door de lucht. Ook een stukje verderop buiten de stadspoort is het een drukte van belang. Hier liggen de boten in de oude haven en is de vangst uitgestald in de vele kraampjes in gammele viskarren en onder gescheurde parasols. Alles -behalve de vis- die je hier ziet, heeft zijn beste tijd gehad en juist dat vinden wij zo leuk! De geur is nogal indringend. Wij bezoeken Essaouira in de winter en ik wil niet weten hoe het hier in de zomer ruikt! We genieten volop van de levendigheid van dit stadje, de kleurrijke vissersbootjes, de Portugees aandoende gebouwen en de relaxte sfeer op straat. Als kers op de taart komt er ook nog een scooter voorbij met twee enorme honden voorop. Onze kinderen vinden het hilarisch! Dat is toch wel het gekste dat we in ieder geval vandaag hebben gezien!

Tip: doe dichte schoenen aan als je door de vissershaven gaat struinen, want het is er nogal nat, vies en modderig.

Essaouira met kinderen

Ochtendwandeling door de souks

In de vroege ochtend lichten de vele stofdeeltjes in de verlaten zijstraatjes van de souks op door de laagstaande zon. De Marokkaanse lucht die we hier opsnuiven is een mengeling van stof, leer, vis, kruiden en specerijen, groente en fruit en de altijd aanwezige geur van houtvuurtjes. De laatste is veruit mijn favoriete geur. Het onderste deel van de muren is hier blauw geschilderd en een aantal winkeltjes heeft een fraai bewerkt houten luifel. De mensen letten in dit plaatsje niet zo op je, dus ik voel me wat vrijer dan in andere steden om het straatleven op de gevoelige, digitale plaat vast te leggen. We verbazen ons nog steeds over de slagerijen op straat. Kip, schaap of een stuk koe hangt hier ongekoeld buiten. De slager is meestal druk met uitbenen en helpt af en toe een klant die minstens met een kilo vlees gewikkeld in papier- onder de arm vertrekt. In de souk mag het altijd een onsje meer zijn!

Na de wandeling strijken we neer op het dakterras van restaurant Taros. Hier staan vrolijke blauwe tafeltjes met witte stoelen onder rieten parasols met meeuwen erop. Af en toe pikt een meeuw in de parasol en dwarrelt er rommel in je eten of drinken, opletten dus. Onze lunch bestaat uit salade en pizza. De kinderen zitten heerlijk te tekenen en wij genieten van het uitzicht en de klanken van de livemuziek die vanaf het plein naar ons toe wordt gedragen door de wind. De wind. Deze is, evenals de meeuwen onlosmakelijk verbonden met deze stad. Vandaag is ie aangenaam. Een heerlijk briesje in het warme zonnetje. Je kunt overigens ook naar het strand in Essaouri, maar door de altijd aanwezige wind wordt het hier nooit echt warm. Op het strand spelen met je kinderen kan prima, maar zwemmen is zeker in de winter geen aanrader.

Souk in Essaouira met kinderen

Tafraoute; een magische omgeving

Tafraoute is van zichzelf niet per se een must see, hoewel het superleuk is om met je kinderen door een niet toeristische souk te lopen. Door het lage toerisme-gehalte van dit stadje zijn de prijzen ook niet te hoog. In de avond worden hier de mooi geborduurde babouches -typisch Marokkaanse slofjes- en sandalen verkocht. Ook de weekmarkt op woensdag is de moeite van het bezoeken waard. Maar dit alles is niet het beste van dit stadje. Nee, dat is de omgeving! Tafraoute ligt namelijk in de adembenemend mooie Ameln vallei. Wij willen hier veel langer blijven dan de twee geplande nachten. Je kunt hier met je kinderen heerlijk wandelen door kleine, schilderachtige dorpjes en verlaten spookstadjes, maar ook op avontuur door de bergen en langs de kunstwerken van Jean Verame. Wil je daar meer over lezen -en geloof me, dat wil je- lees dan mijn blog over slapen in de woestijn.

Wil je net als wij als een filmster door de grootste studio’s ter wereld lopen? Dwalen over souks van Klein Marrakech voor leuke souvenirs en genieten van de prachtige landschappen in het zuiden van Marokko? Dan moet je naar Marokko!

Ameln vallei bij Tafraoute