Wereldreis plannen met je kinderen
Op Wereldreis
Daphne Liebrand
Op Wereldreis
06/30/2022
7 min

Op wereldreis met kinderen, moet ik dat wel doen?

06/30/2022
7 min

Als je vertelt dat je nadenkt over het maken van een wereldreis dan zijn er mensen die dat fantastisch vinden, maar er zullen ook mensen zijn die je voor gek verklaren. De meesten zullen dat niet op die manier zeggen, maar als je vertelt dat je een aantal maanden gaat reizen en mensen vragen vervolgens: ‘Gaan de kinderen ook mee?’ dan weet je wel hoe laat het is. Toch? Ik antwoordde op een gegeven moment steevast met een uitgestreken gezicht: ‘Nee hoor, die gaan net als de hond en de katten naar een pension.’ Je zult het niet geloven, maar: ‘Echt?’ was een reactie van een aantal mensen... ‘Wat denk je zelf? Natuurlijk gaan ze mee!’ Dat is juist fijn. Samen zijn. Alle tijd hebben voor elkaar. De wereld ontdekken. ‘Maar, ze zullen het zich later niet meer herinneren.’

Wereldreis met kinderen plannen

Je kinderen zullen het zich later niet meer herinneren...

Kijk! Daar vind ik nou wat van. Ik hoor het wel vaker, toch zal ik één plek waar dit ooit tegen mij werd gezegd nooit meer vergeten. Ik hobbelde namelijk op een dromedaris door de woestijn in Marokko. De zon was prachtig rood ondergegaan en samen met mijn peuter van drie jaar oud zat ik daar volle bak van te genieten, terwijl ons karavaantje naar een overnachtingsplek onder een 1001-nacht-sterrenhemel sjokte. Van rechts kwam een andere karavaan. De Amerikaanse dame aan het hoofd van de karavaan had niet alleen voorrang, maar ook een mening. ‘Mevrouw,’ zei ze tegen mij in het Engels. ‘Mevrouw, hoe oud is uw dochtertje?’ ‘Drie jaar,’ antwoordde ik. Een kort antwoord, we zaten per slot van rekening niet bij een verjaardagsfeestje... Maar, deze dame had zogezegd een mening. Ze draaide zich half om op haar dromedaris en riep me toe: ‘Dan zal ze zich er later niets meer van herinneren!’

Serieus! Zit je op een kameel op één van de mooiste plekken van Marokko, ga je iemand mededelen dat het kind zich er niets meer van zal herinneren. Hoe is het? Ik liet het gaan, want ik wist dat dat niet belangrijk was. Bovendien zat ik daar op twee meter hoogte wél herinneringen te maken en ik wist toen al dat ík dit moment nooit meer zou vergeten.

Natuurlijk had ze een punt. Mijn dochter van drie zal zich die rit waarschijnlijk niet meer herinneren als ze volwassen is, maar wees eens eerlijk. Wat weet jij bijvoorbeeld nog van je vakanties en reizen sinds je actief herinneringen kunt maken? Ik had al vaker op een dromedaris door de woestijn gereisd, toch kan ik me van de andere keren lang niet alles herinneren. Waarom ik de herinnering aan de Amerikaanse dame met de mening nog wel heb? Omdat er iets gebeurde wat ik niet had verwacht en wat me 'emotioneel' raakte. Dat zorgt voor het 'onthouden' van de gebeurtenis. Deze sla je op in je langetermijngeheugen.

Op wereldreis met kinderen

Ook jij zult niet je hele vakantie onthouden

Waarom ik van de andere keren in de woestijn alleen maar flarden weet, behalve de dingen waar de foto’s en mijn verslagen mij aan herinneren? Omdat je niet alles kunt onthouden. Je brein, dát stukje van je lichaam dat maximaal 1,5 kilo weegt, verbruikt maar liefst 25% van je energie. Daarom moet het brein zuinig zijn en slaat het niet al je herinneringen voor altijd op in je langetermijngeheugen. Is het erg dat je niet alles van die geweldige reizen zult herinneren? Zeker niet. Je herinnert je vaak de meest bijzondere dingen en het gevoel dat bij die reis hoort. Soms komt er door een bepaalde geur, een geluid, woord, stem, beeld etc. een herinnering naar boven, waarvan je niet meer wist dat je hem had. Het meeste herinner je je niet meer, maar... je hebt gelukkig de foto’s nog.

Reizen is leerzaam

Heeft het dan wel zin om met jonge kinderen te reizen? Daarop kan ik alleen maar volmondig JA antwoorden. Reizen is samen genieten, tijd voor je gezin, nieuwe dingen ontdekken. Daar leren kinderen -jong en oud- juist ontzettend veel van. Thuis is het leven, ook voor de kleinsten, veelal voorspelbaar, waar overigens niets mis mee is. Een nieuwe omgeving zet het brein wagenwijd open, het wordt alert. Er zijn nieuwe geuren, smaken, gebruiken en gewoontes, een andere plek om te slapen en nieuwe woorden om te leren, want thuis heb je geen bergen, vulkanen, oceanen of dromedarissen en spreken ze geen Frans, Spaans, Engels of Thais. Je zult als kind beter onthouden wat een orkaan is, als je er ooit op bijvoorbeeld Sint-Maarten de gevolgen van hebt gezien. Je leert hoe verwoestend een aardbeving kan zijn als je ziet dat de kathedraal van Christchurch jaren na dato nog steeds in puin ligt en je zult onthouden dat ze in Frankrijk baguette en croissants eten als je ieder ochtend mee mag naar de boulanger.

Reizen maakt flexibel

Reizen maakt kinderen -en volwassenen- flexibel. Je kids leren dat iedere dag anders is, soms zelfs compleet anders dan thuis. Bij een wereldreis of roadtrip slapen ze bijna iedere nacht op een andere plek, hebben ze steeds een andere tuin om in te spelen, rijden ze door een woestijnlandschap en de dag daarna wandelen ze door tropische begroeiing of mogen ze niet op de hekjes klimmen bij diepe ravijnen. Ze zitten de lengte van een schooldag of langer in een vliegtuig en moeten zich die hele reis vermaken op hun stoel, om vervolgens in een plakkerig klimaat waar het naar aarde ruikt, uit het vliegtuig te stappen. Oh ja, ze mogen het water uit de kraan niet drinken, kunnen er iedere dag zwemmen, maar mogen het wc-papier niet in de wc gooien en moeten er met de handen iets eten dat er vreemd uitziet. En weet je, voor veel kinderen is dat sneller gewoon dan voor sommige volwassenen.

Wereldreis plannen met je gezin

Een sterke band opbouwen met je kinderen

Als je een langere tijd op reis bent, ben je als gezin op elkaar aangewezen en breng je samen veel tijd door. Je leert daarbij niet alleen jezelf, maar ook elkaar beter kennen. Dat maakt de band met je kind vaak sterker. Heb je meerdere kinderen dan zie je de band tussen broers en zussen ook vaak hechter wordt. Zij zijn de constante factor in elkaars leven. Het speelkameraadje waarmee ze dezelfde avonturen beleven en kunnen delen.

Reizen maakt het spel creatief

Omdat je niet hun hele speelgoedarsenaal de wereld over sleept, zie je dat kinderen zich prima kunnen vermaken met minder spullen. Tijdens je reizen zie je complete fantasiespelen ontstaan met stenen, stokken, zand, veertjes, schelpen en lege cornflakes pakken. De avonturen die je peuter en kleuter, maar ook oudere kinderen beleven worden met hun knuffels op de achterbank, tijdens een wandeling door het bos, in de nieuwe accommodatie, een restaurant of het vliegtuig nagespeeld.

Pas je tempo aan als je met kinderen reist!

Al die nieuwe indrukken zijn fijn, maar kunnen ontzettend vermoeiend zijn. Niet alleen voor jou, maar ook voor je kinderen. Zoals ik al zei, je bent in nieuwe omgevingen en in nieuwe situaties. Dit zorgt dat je brein alert is, maar op een gegeven moment is het genoeg. Jonge kinderen zijn daardoor misschien sneller prikkelbaar of eerder huilerig dan thuis. Ook een jetlag of tropische temperaturen kunnen voor vermoeidheid zorgen. Pas daarom je tempo aan als je met kinderen reist. Toen wij nog kinderloos de wereld doorkruisten, bleven we vaak maar één, hooguit twee nachten op een plek. Nu, met (jonge) kinderen, nemen we meer tijd. Ik had het tien jaar geleden niet gedacht dat ik dit ooit zou zeggen, maar slow-travel is heerlijk. Sinds we kinderen hebben, beleef ik een land veel intenser. Ik ‘zie’ meer van een bepaald gebied. Kinderen kunnen bij wijze van spreken stilstaan bij elke bloem, elk blaadje en iedere schelp. Ga na een lange reisdag in de auto niet ook nog eens de hele stad ontdekken. Zoek een park of strand op, ga zitten en kijk. Kijk en geniet ervan hoe je kinderen spelen. Even rust in de tent. Even bijkomen voor je doorgaat naar eten en slapen.

Op wereldreis met kleine kinderen

Rituelen en regelmaat bij het slapengaan

Slapen, dat kan een dingetje zijn bij jonge kinderen. Daarom wat tips! Dit biedt de meeste kans op een rustige avond voor jezelf.

  • Zorg voor een ‘eigen’ bedje. Dat is het grote voordeel van reizen met een caravan of camper. In hotels en andere accommodaties is het een ander verhaal. Daar kun je bijvoorbeeld kiezen om een slaaptentje mee te nemen.
  • Combineer dit ‘eigen’ bed met de lievelingsknuffels en eigen slaapzak
  • Neem meer tijd voor de gebruikelijke slaaprituelen als tandenpoetsen, voorlezen en/of liedjes zingen
  • Spreek de dag door, wat was leuk, spannend, grappig, vervelend enzovoort

Wellicht heb je zelfs tijd om de herinneringen die je kind niet bewust maakt op te schrijven in een (digitaal)dagboek, of om gewoon te genieten de welverdiende rust.

Hulp bij het plannen van je wereldreis

Denk je na het lezen van dit blog: een wereldreis maken met ons gezin, dat kan wel eens iets voor ons zijn, maar hoe pak ik dat aan? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij schreven namelijk het e-book 'Op wereldreis met kinderen. Hierin vind je alle informatie die je bij het plannen van je wereldreis nodig hebt. We vertellen je over hoe wij het aangepakt hebben, wat je allemaal wanneer moet regelen, hoe je het kunt aanpakken als je kinderen leerplichtig zijn, wat je allemaal mee kunt nemen, hoe je kinderen kunt voorbereiden op jullie reis en nog veel en veel meer!