Gezinsvakantie Marokko met kinderen
Marokko
Daphne Liebrand
Marokko
04/05/2022
4 min

Riads en zandkastelen bouwen in de Sahara

04/05/2022
4 min

ls ik aan Marokko denk, dan denk ik aan slapen in riads, zandkastelen bouwen in de Sahara, op bezoek gaan bij de Nomaden en een kamelentocht door de woestijn.

Is Marokko geschikt met kleine kinderen?

Het is niet lang vliegen en toch ben je in een totaal andere wereld. Marokko. Een hele bijzondere wereld die zelfs met hele kleine kinderen ontzettend leuk is om te ontdekken. Het land is toegankelijk, divers en het eten is er geweldig. Je kunt makkelijk rondreizen in Marokko, zelfs een auto huren en zelf rondrijden. En dat maakt het land perfect voor een vakantie met een gezin, ook met jonge kinderen zijn hier volop mogelijkheden.

Er zijn een aantal excursies die een aanrader zijn in Marokko met een kind zoals het maken van een ezeltocht door het atlasgebergte, een bezoek aan één van de Koningssteden Fes en leren koken in een tajine nadat je boodschappen hebt gedaan in de lokale souk. Natuurlijk zijn er eindeloos veel leuke excursies in Marokko met kinderen, maar tijdens een vakantie moet je keuzes maken en als je reist met kinderen en vooral met een kleine dreumes, dan moet je er sowieso voor zorgen dat het reistempo niet te hoog ligt en dat je voldoende rustmomenten inbouwt.

Tips voor Marrakech of Marrakesh...?

Marrakech, tegenwoordig ook Marrakesh. De eeuwige stad waar veel rondreizen starten. Als je aankomt in Marrakech lijkt het alsof je een andere tijd instapt. De sfeervolle straatjes van de medina, de oude Middeleeuwse stad en de souks kennen een fantastische sfeer. Bereid je voor op een rijkdom van kleuren, geuren, sfeer en vriendelijke Marokkanen. De historische kern van Marrakech - de medina - is sinds 1985 UNESCO Werelderfgoed. Het centrale plein van de stad, Djemaa el Fna, is geweldig om met kinderen te bezoeken, net als de soek met haar pittoreske steegjes en kraampjes met allerlei handelswaren.

Bezoek sprookjesachtigste Kasbahs en Ksour in Zuid-Marokko

Als je een rondreis maakt door Zuid-Marokko kom je ze ongetwijfeld tegen, Kasbahs en Ksour. Ksour zijn versterkte Berberdorpen of steden -in het enkelvoud spreek je overigens van Ksar- en een Kasbah is een soort fort met soms een chic gedeelte dat aan een paleis doet denken. Het is fantastisch om een aantal van deze Kasbahs en Ksour te bezoeken met je gezin. Neem mijn tips mee tijdens je bezoek!

TIP! Houd kinderen bij het bezoeken van Ksars en Kasbahs altijd in het oog. In Marokko zijn veiligheidsmaatregelen zoals we ze in het westen kennen, bijvoorbeeld op daken en andere plekken waar kinderen naar beneden kunnen vallen, niet altijd aanwezig.

Kasbah Amridil met kids

Uit eten gaan in Marokko

Wat betreft eten in Marokko met je kinderen moet je er rekening mee houden dat je niet zomaar alles kunt eten en drinken. Kraanwater in Marokko is niet drinkbaar voor ons en dus moet je flessen water kopen of de flessen van het Life Straw filtersysteem meenemen zoals wij hebben gedaan. Op deze manier beperk je ook plastic afval.

Voor eten in Marokko geldt nog altijd de regel 'boil it, peel it, cook it or forget it'. In Marokko krijg je vaak een salade bij je eten en deze salade kun je vaak prima eten. Let wel op met de slablaadjes! Als daar een laagje water in staat dan is het verstandiger om het niet op te eten, tenzij je gegarandeerd weet dat het is schoongemaakt met goed water. In de riads waar wij overnacht hebben, was de hygiëne goed geregeld. Vrij veel reizigers worden ziek in Marokko, zeker in de zomerperiode. Dus het is slim om deze tips in acht te nemen en niet eigenwijs te zijn.

Uit eten in Marokko met kinderen

Slapen in een riad met kinderen?

Als je in Marokko bent dan is het zonde om veel geld uit te geven aan een hotel. Het is veel leuker om in een authentieke Marokkaanse riad te slapen met je kinderen. Een riad is een oud huis van Marokkanen die welgesteld zijn. In een riad leefden families met meerdere generaties bij elkaar. Opa en oma met hun zoons en diens gezin. Ieder in een eigen kamer en de gezamenlijke ruimtes die er nog zijn. Riads hebben vaak een ruime binnenplaats, meestal ook een vijver. Er zijn enorm veel gezellige en sfeervolle riads in Marokko. Ben je in Marrakech? Slaap dan in een riad in de Medina, want dan zit je op loopafstand van het grote plein Djemaa el Fna.

Hoe zijn de voorzieningen in Marokko met kinderen?

Met betrekking tot voorzieningen voor kinderen in Marokko moet je er vanuit gaan dat er in de meeste restaurants geen kinderstoelen zijn. Vaak zit je op lage bankjes en is een kinderstoel dus ook niet echt nodig, tenzij je dreumes of peuter ervandoor gaat. Neem voor die gevallen een buggy mee, zodat je je kind even kunt vastzetten en zelf ook 'rustig' kunt eten. Toiletten hebben in Marokko geen verschoningsgelegenheden dus dat is een kwestie van improviseren dus! Luiers zijn vaak ook in kleine plaatsjes te koop, zelfs bij kruidenierswinkeltjes. Wel raden we aan om toch genoeg voorraad mee te nemen als je door Marokko reist met je gezin. Bij de grotere steden heb je in altijd megasupermarkten met alles wat je maar kunt bedenken en daar vind je verschillende soorten luiers. Daar is bovendien ook poedermelk en andere babyvoeding te koop. Het is slim om daar was van in te slaan voor onderweg.

Marokko met een baby of peuter