Wat zijn fijne shampoo bars voor op reis?
Inpaktips
Mireille Steegmans
Inpaktips
07/29/2022
5 min

Duurzaam op reis met een shampoo bar

07/29/2022
5 min

Shampooflessen, ik was er al nooit een grote fan van. Meerdere keren kwamen er eentje lekkend aan op de vakantiebestemming. Maar nu is er een oplossing: shampoo bars! Inmiddels hebben shampoo bars in ons huishouden hun plekje veroverd. Het is eigenlijk een soort van samengeperste en super geconcentreerde tablet zeep waarmee je je haren kunt wassen. Bizar, maar we hadden er een paar maanden geleden nog niet van gehoord. Blij dus dat ik getipt werd door een vriendin! Ik ga je vertellen waarom we dol zijn op shampoo bars en natuurlijk wat de voordelen en ook nadelen zijn (ja, die zijn er ook).

Reizen zonder vloeistoffen

Wat begon als een fijne oplossing voor reizen zonder een fles shampoo die kan gaan lekken is inmiddels een duurzame oplossing voor ons om haren te wassen. Heel veel shampoos bevatten toevoegingen die absoluut geen must zijn, waaronder heel veel water. Laat die vloeistof weg en je hebt een heerlijke oplossing voor reizigers die ervan houden om alleen met handbagage te reizen. Ik kan met het weekendje Porto nog wel herinneren toen ik mijn trolley uitpakte en in mijn toilettas een ontplofte fles shampoo ontdekte. No fun! En dat is niet het enige, toen wij afgelopen september naar Italië vlogen stond ik me toch een partij te hannesen op Eindhoven Airport. Kind van 14 maanden uit de buggy en op de arm. Samen door de scanner, notebook uitpakken, vloeistoffen ook nog even eruit halen. Je voelt hem al aankomen… dit kan dus makkelijker en daar helpt o.a. de shampoo bar erg goed bij! En de geur van de bar is ook nog eens een fijne bijkomstigheid bij upon arrival. Win-win als je het mij vraagt.

Shampoo bars passen perfect bij groener reizen

Naast ons eigen comfort en gemak toch ook echt een doorslaggevende factor: de shampoo bar is vele malen beter voor het milieu. Ik ga echt niet verkondigen dat wij 100% duurzaam reizen, want dat is al mission impossible als je het vliegtuig pakt. Wel doen we er alles aan om zoveel mogelijk ons steentje bij te dragen aan een beter milieu en kiezen we steeds bewuster met ons hele gezin. En daar helpt de shampoo bar bij. Ze zitten in een blikje dat herbruikbaar is, of je koopt er een handig zakje bij waarin je de zeep opbergt. Allebei een goede optie. Moet je even nagaan wat dit scheelt aan afval als je dit maal ongeveer 2,5 miljoen gezinnen in Nederland doet.

Als je net als ik altijd problemen met je huid hebt na het gebruik van zeep of een fijne douche dan zou dit wel eens een hele goede oplossing kunnen zijn.

Shampoo bars op reis

En is dat niet veel duurder dan?

Terecht, ik hoor je denken: dit is veel duurder! Ik heb dat nog niet volledig gecalculeerd daar ben ik eerlijk in. Als ik uitga van de 75 wasbeurten die ze beloven bij de producten die wij gebruiken van ‘Met Olijf’ dan kost een wasbeurt zo’n € 0,12 per keer. Absoluut duurder dan een goedkope fles shampoo, maar je moet kwaliteit wel vergelijken met kwaliteit. Appels met peren is niet eerlijk. Een betere vraag is of het je waard is om wellicht wat meer uit te geven en ook de voordelen van het product te laten tellen? Overigens kan ik de prijstest sowieso niet representatief uitvoeren. Wij hebben een waterfilter en enorm zacht water (vanwege mijn huidproblemen) waardoor ik veel minder zeep hoef te gebruiken voor hetzelfde effect, ik kan de shampoo bar bij thuisgebruik zeker 120 wasbeurten gebruiken en dat is dus minimaal 4 maanden als ik uitga van iedere dag 1x de haren wassen!

Fijn voor mensen met huidproblemen

Hands up, ik weet niet beter dan dan ik al vanaf kleine baby ukkepuk huidproblemen heb. Na een uitgebreide allergietest bleek dat ik een enorme allergie heb voor de stof cocamidopropyl betaine (mooi woord voor galgje). En laat die stof nou werkelijk bijna in alle vloeibare verzorgingsproducten zitten. Er zijn een paar merken die de stof niet in hun producten hebben zitten, maar eerlijk gezegd vind ik die producten niet zo fijn. Sinds ik de shampoo bars van Mijn Olijf gebruik zijn mijn huidproblemen nihil en daar word ik echt een stuk vrolijker van! Onze favorieten zijn de Aromaesti Shampoo Bar Kamille (voor de gevoelige huid). En die wordt op de voet gevolgd door de Aromaesti Shampoo Bar Olijfolie, omdat die zo heerlijk ruikt! De shampoo bars die wij hebben van Met Olijf zijn 100% vrij van SLS/SLES, alcohol en parabenen. Dat moet je toch wel aan het denken zetten lijkt me, of niet? O ja, omdat er alleen natuurlijke producten in de shampoo bars zitten, is het ook nog eens veel beter voor je haar.

De berg plastic in ons huis is aanmerkelijk geslonken in de badkamer door het gebruik van vaste producten. Een hele fijne bijkomstigheid vinden wij.

Nadelen van een shampoo bar?

Daar kan ik kort over zijn: ja. Ons eerste blokje shampoo zit volledig vast in het blikje, nadat ik hem na gebruik direct terug in het blikje hem gedaan. Beginnersfoutje. Hij was nat uiteraard en kleefde bij de volgende wasbeurt dus vast aan het blikje. Niet handig! Kortom: eerst de shampoo bar laten opdrogen op de deksel van het blikje -hij is snel droog- en vervolgens pas weer opbergen. Heb je daar de tijd niet voor omdat je onderweg bent? Wikkel je stuk zeep dan in vetvrij papier dan is het probleem opgelost. Thuis hebben wij het stuk zeep op een leuk zeepbakje van olijfhout liggen, staat ook nog eens decoratief.

En hoe werkt zo’n shampoo bar dan? Ook wel handig om even te vertellen natuurlijk. Je denkt misschien: hoe moeilijk kan het zijn? Neem dus in ieder geval mijn tip ter harte en doe je shampoo bar niet nat terug in het blikje. En verder is het een kwestie van ongeveer drie keer het stuk zeep door je handen laten gaan (meer of minder naar eigen inzicht) en zepen maar! Je kunt er ook voor kiezen om de shampoo bar direct op je haar een aantal keren rond te wrijven als je dat fijner vindt.

En er is nog veel meer dan de shampoo bar…

Ik kan alvast verklappen dat het niet alleen bij de shampoo bar blijft. Zeep, deodorant, scrub en tandpasta: het is allemaal te krijgen in een vaste vorm en dat is niet alleen superhandig op reis -hoef je niet steeds je trolley uit te pakken als je met handbagage reist- maar ook nog een een stuk beter voor het milieu! En voor mij persoonlijk vier mijn huid een feestje zonder die cocamidopropyl betaine over in.