SPARKOH!, uitdaging ten top vlakbij Mons (Bergen)
SPARKOH! Voorheen Het Pass in de Ardennen, wat kun je hier verwachten? Een soort NEMO Amsterdam, maar dan toffer als je het ons vraagt. Minder massaal, meer variatie afwisseling tussen binnen en buiten.
SPARKOH! - ondergedompeld in wetenschap
Ga je naar het zuidelijke gedeelte van de Ardennen met kinderen, in de provincie Henegouwen? Dan mag een dagje SPARKOH! in het dorpje Framieres echt niet ontbreken in het programma. Een klein half uurtje rijden vanaf Mons vind je dit science museum dat garant staat voor een dag dikke fun. Zoveel fun dat wij zijn vergeten om aantekeningen te maken, zegt genoeg, of niet? De naam ‘Le Pass’ verwees naar het verleden en dat zie je als je de tentoonstelling binnenloopt waar alles verwijst naar de steenkolenmijn die hier ooit zat.
Een museum dat al indruk maakt bij binnenkomst
Als je in Framieres naar SPARKOH! rijdt dan zie je de schachtlift van de oude steenkolenmijn al op afstand. Een indrukwekkend bouwwerk dat helaas pas eind 2017 weer open is voor bezoekers. Bij aankomst op de parkeerplaats is het even onduidelijk waar we nu precies moeten zijn als we geparkeerd hebben. We lopen een stukje naar de plek waar de meeste bedrijvigheid is en dat blijkt de ingang van SPARKOH! te zijn. Is het groot of juist klein? Wat kunnen we eigenlijk precies verwachten? Gaan we onszelf hier een middag vermaken?
Via de rolband – waarop het lijkt alsof je in een mijnschacht bent – lopen we naar de kassa. Een indrukwekkende entree met de films die er draaien. Bij de kassa krijgen we tekst en uitleg over de leukste attracties voor een kleuter van vijf jaar. Wat opvalt is dat dit museum echt is ingericht op gezinnen. Er zijn enorm veel kluisjes beschikbaar, groot en klein. Zelfs een buggy kun je hier met gemak veilig kwijt of een hele uitzet als je wilt.
Klaar voor de start!
Nadat we een armbandje hebben gekregen om de pass’âge van de avonturiers binnen te komen, zijn wij klaar voor de start! We starten bij het begin waar ik een soort NEMO Amsterdam déjà vu krijg. Verschillende proefjes die te maken hebben met o.a. geluid, licht en bewegen. Oftewel: alles wat met je zintuigen te maken heeft komt hier aan bod. Toch heel gek als je als kleuter ziet hoe een skelet met je mee fietst en hoe dat er dan van binnen uitziet bij jezelf. Of als je de trillingen van geluiden zelfs kunt voelen. Interessant dus! Vanuit deze ruimte loop je overigens ook door naar de tentoonstelling over de mijnen. Erg interessant voor ouders, minder leuk voor kinderen is onze ervaring dus we brengen er niet al te lange tijd door.
Een klein half uurtje rijden vanaf Mons vind je dit science museum dat garant staat voor een dag dikke fun.
Voor kleine peuters en ondernemende kinderen
SPARKOH! is heel duidelijk ingericht voor verschillende leeftijdscategorieën. Kinderen van 3 tot 7 jaar vermaken zich in de ‘Pass’âge van de ontdekkers’, compleet ingericht voor deze doelgroep. Oudere kinderen van 6 tot 12 jaar zijn welkom in de Pass’âge van de avonturiers. Hier brengen wij met onze 5-jarige kleuter trouwens ook het meeste tijd door, want hier kun je maximaal klimmen, leren en er valt veel te zien. Verder zijn er tentoonstellingen die voor oudere kinderen (8+) erg interessant zijn met onderwerpen als ‘mijn lichaam, mijn gezondheid’ en ‘sport’.
Er draaien in SPARKOH! een aantal films en kunnen kinderen zich helemaal uitleven op het speelplein, bij het vijverobservatorium en het weerstation. En geloof me: dit is nog niet eens alles. Zeker een dag uittrekken voor een bezoek aan SPARKOH dus! Alles is hier overigens tweetalig, dus zowel Franstalig als Nederlandstalig. Personeel moet zelfs verplicht Nederlands spreken om te kunnen werken in SPARKOH!
Pass’âge van de ontdekkers (3-7 jaar)
De Pass’âge van de ontdekkers is voor de allerkleinsten leuk om te ontdekken. De ruimtes die je bezoekt zijn speciaal ontworpen voor de allerkleinsten en dat merk je o.a. aan de materialen die er gebruikt zijn. Het geheel is uitdagend en vooral erg origineel. Spelen met schaduw en licht, kruipen als een mol, de wereld bekijken door de ogen van een bij. Allemaal educatief en echt toegespitst op de kleintjes. Bovendien ook nog leuk voor papa’s en mama’s als je je lekker even onderdompelt in de wereld van je kleine uk.
SPARKOH! is heel duidelijk ingericht voor verschillende leeftijdscategorieën. Zeker een dag uittrekken voor een bezoek!
De highlight voor onze kleuter in de Pass’âge van de ontdekkers is toch wel de onaffe hut. Dit is eigenlijk een bouwplaats waar kinderen samen een bouwproject gaan afronden. Onze kleuter gaat gewapend met fluoriserend veiligheidsvestje en bouwhelm voortvarend aan de slag om het huis mee op te bouwen. Helaas wordt alles in de Franse taal gedaan, maar daar is de lol niet minder om. Stenen sjouwen, dakpannen leggen, metselen in verband en natuurlijk aan het eind ook weer samen opruimen. De onaffe hut is een hit eersteklas!
De highlight voor onze kleuter in de Pass’âge van de ontdekkers is toch wel de onaffe hut. Dit is eigenlijk een bouwplaats waar kinderen samen een project gaan afronden.
Pass’âge van de avonturiers (6-12 jaar)
Voor onze 5-jarige klimaap was de pass’âge van de avonturiers toch wel echt de highlight van het hele science museum. Bij de kassa krijg je een armbandje waarmee je door de poortjes kunt die toegang geven tot het klimgedeelte van deze pass’âge, volledig veilig dus en afgesloten voor oudere kinderen. Over wiebelbruggen, klimmend en stuiterend ravotten op de verschillende niveaus. Tokkelen, touwbruggen en glijbanen. Het parcours is uitdagend en nodigt uit tot meerdere keren klimmen en klauteren. Als ouder kun je zeker mee het parcours in, aanrader! Dit is letterlijk spelenderwijs leren en ontdekken en daar zijn wij zeer groot voorstander van.
Naast het klimmen en klauteren zijn er drie tentoonstellingen in deze passage. Je maakt een reis door de tijd bij de Materi’oh tentoonstelling waarin je voorwerpen en materialen tegenkomt die je kind waarschijnlijk niet meer kent (jij vaak wel!) en dat is toch best een tikkeltje confronterend. Die LP en dat cassettebandje heb ik gewoon zelf ook volop gebruikt en mijn kleuter denkt echt: wat is dat dan?! Verder staat sport centraal in dit gedeelte van het museum, je kunt bijvoorbeeld je eigen tenniswedstrijd inspreken of een lekkere actieve wedstrijd lopen.
Het was te warm en omdat de tuin en buitenactiviteiten grotendeels in de zon waren, sloegen wij dit over. Je kunt ook buiten genoeg ontdekken met je kind in de tuin met vijver en speeltuin.
Die LP en dat cassettebandje heb ik gewoon zelf ook volop gebruikt en mijn kleuter denkt echt: wat is dat dan?! Je ziet in SPARKOH! voorwerpen en materialen die je kind waarschijnlijk echt niet herkent (jij vaak wel!)
De Waouh Zone en De PixelFabriek
De Waouh Zone in SPARKOH! zagen wij zelf even heel vluchtig en dat geldt ook voor de PixelFabriek. Kijk de video voor meer informatie.
Leuk uitje in de Ardennen met kids? Bezoek deze highlight in Henegouwen!
We kunnen wel stellen dat het SPARKOH! meer dan groot genoeg is voor een dag vermaak (en dan heb je waarschijnlijk nog niet eens alles ervaren). Je kunt ontzettend veel variatie verwachten. Niet alleen binnen leeftijdscategorieën, ook binnen de verschillende thema’s en tentoonstellingen.
SPARKOH! staat garant voor een dag vol ontdekken. Van een bouwplaats voor de kleinsten tot het maken van een televisiejournaal in een echte televisiestudio. Van het inspreken van een tennisfinale tot apenbruggen, glijbanen en schommels. Het menselijk lichaam ontdekken en de hedendaagse technologie. SPARKOH! is haast niet te vatten in een aantal woorden: je moet het echt zelf gaan beleven als je het ons vraagt. Zorg dat je op tijd bent, zodat je op je gemak alles kunt ontdekken en je tijd maximaal benut wordt.
Activiteiten speciaal voor gezinnen
Ter aanvulling bij de tentoonstellingen, kan je deelnemen aan de verschillende activiteiten die heel de dag lang worden voorgesteld door het animatieteam. Beleef ze met heel het gezin! Kijk voor de uurregeling op de schermen van de Pass’erelle of van de Cafetaria. Een greep uit de mogelijkheden:
- 3D printing
- Het onaffe huis
- Robots
- Moluculaire keuken
- Cosmetisch lab
- DNA en gezelschap
- Rond steenkool – tentoonstelling “Le Grenier des Histoires” (De Verhalenzolder)
SPARKOH! is haast niet te vatten in een aantal woorden: je moet het echt zelf gaan beleven als je het ons vraagt.
Praktische informatie over SPARKOH!
De openingstijden van SPARKOH! zijn doorgaans van 10.00 – 18.00 uur. Er zijn uitzonderingen en dagen waarop SPARKOH! niet geopend is dus check vooraf sparkoh.be voor actuele openingstijden en dagen. Je hebt minimaal een dag nodig om SPARKOH! goed te zien dus denk niet dat je hier in een middagje wel klaar bent. Wij wilden aan het eind van de middag nog een plons nemen in het zwembad bij onze accommodatie van Landal Village l’Eau d’Heure. Natuurlijk kun je ook een prima indruk krijgen in een halve dag alleen wat mij betreft, is de tijd dan te kort om alle indrukken te kunnen verwerken. Kun je nagaan hoe dat voor kinderhersenen moet zijn…
Koop je tickets voor SPARKOH! online met korting, minimaal een dag van tevoren.
Tickets online kopen of heb je gratis entee?
Koop je tickets voor SPARKOH! online met korting, minimaal een dag van tevoren. Handig om te weten is dat er een aantal themaweekenden zijn. Bijvoorbeeld het weekend van de sterrennacht en de Erfgoeddag waarop entree gratis is. Met je ticket heb je all access toegang: van de tentoonstellingen tot het acrobatische parcours en van de dagelijkse activiteiten tot de films.
Dit moet je weten voor je bezoek aan de Ardennen met kinderen
Plan je een dagje, weekend of vakantie naar de Ardennen met je gezin? Deze tips helpen je tijdens de voorbereiding:
- Bezoek Visit Wallonia voor meer informatie en inspiratie.
- Lees onze artikelen over de Ardennen met kinderen voor meer reistips en inspiratie.
- Lees meer handige informatie over België met kinderen met informatie over de regio's, steden en andere tips.
- Meer van Europa ontdekken dan alleen de Ardennen? Word lid van Kleine Wereldreiziger PLUS premium. Klik hier en ontdek wat je mist als je nog geen lid bent!
Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking met één van onze partners. Dit betekent dat de reis, het product of de inhoud van dit artikel gesponsord kan zijn of onderdeel uitmaakt van een betaalde samenwerking, waardoor we jou kunnen voorzien van gratis reisverhalen en tips op Kleine Wereldreiziger. Wij werken alleen samen met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven.