Zien en doen in Aix-en-Provence

Provence met kinderen, zonovergoten zuidoost Frankrijk 

Provence-Alpes-Côte d’Azur

Aan de oevers van de Middellandse Zee vind je de regio's van de ingetogen Provence en de legendarische Côte d´Azur. De officiële naam van deze regio in Zuid-Frankrijk is dan ook Provence Alpes Côte d'Azur. De geur van dennen, uitgestrekte paarse velden met lavendel, het geluid van de oceaan en de heerlijke zon op je rug: dat is wat je in deze regio kunt verwachten. Fijne accommodaties, wijntoerisme, kindvriendelijke activiteiten, tradities, erfgoed. Er is zo ontzettend veel te beleven voor gezinnen!

Provence-Alpes-Côte d’Azur

Deze zonovergoten regio ligt in het zuidoosten van Frankrijk en kent een heerlijk Mediterraan klimaat, waardoor het in alle seizoenen er goed toeven is. Ook om schitterende landschappen zit het niet verlegen: van lavendelvelden en olijvengaarden tot vogelrijke moeraslanden, met sneeuw bedekte bergtoppen en een prachtige kustlijn.

De onweerstaanbare charme van de regio 'PACA' is eenvoudig te verklaren, kijk alleen maar naar de opvallende diversiteit in landschappen: van de adembenemende Gorges du Verdon kloof tot het 'Provençaalse Colorado', een voormalige okermijn met zijn warme gele, oranje en rode schakeringen. Denk ook aan de lariksbossen in de Zuidelijke Franse Alpen, de kristalheldere Calanques nabij Marseille, en natuurlijk die iconische lavendelvelden die in de zomer de Provence in een paarse gloed zetten. En dit zijn maar enkele hoogtepunten! Bovendien herbergt de regio maar liefst 4 nationale en 9 regionale natuurparken. In Les Baronnies Provençales vind je een schat aan aromatische en medicinale planten, terwijl je in Le Queyras marmotten en gemzen kunt observeren. Kortom, deze ene regio biedt een rijke variëteit aan ervaringen.

Zon en zee in de Provence met kinderen

De Provence ligt in het zuidoosten van Frankrijk tussen de Middellandse Zee, het Rhônedal en Italië in. Grote steden in de Provence zijn onder andere Marseille, Nice, Toulon, Avignon en Aix-en-Provence. Allemaal unieke plekken waarvan Avignon en Marseille toch wel onze persoonlijke favorieten zijn. We zijn nu een aantal jaren achter elkaar in Frankrijk geweest en we zijn verliefd, onder andere op de beroemde Provence met haar prachtige lavendelvelden vanaf ongeveer half juni.

De Provence is een populaire vakantieregio bij Nederlandse gezinnen. En dat is niet voor niets zo! Naast het mooie weer heeft deze regio in Zuid-Frankrijk nog zoveel meer te bieden voor families. De mooie natuur met onder andere de Camargue en fantastische steden als Marseille en Avignon zijn een bezoek waard. En wat dacht je van de rivieren, meertjes en uitgestrekte velden met lavendel: wat een plaatje! Wij bezochten de Calanques vanuit Marseille, hier wil je echt naartoe, ondanks de drukte in de zomerperiode.

Marseille, Avignon, Aix-en-Provence en Orange

Wij hebben al heel wat steden bezocht in de Provence en wat is er veel te doen met kinderen. Marseille en haar prachtige natuur in de omgeving zijn werkelijk prachtig en je kunt hier met gemak een week verblijven. Dat zelfde geld in onze ogen voor Avignon. In en rondom de stad is zoveel te beleven! In Aix-en-Provence waren wij persoonlijk wat sneller uitgekeken, maar voor kunstliefhebbers is dit werkelijk een prachtige stad om te bezoeken. De hele stad ademt de historie uit van Paul Cézanne en andere kunstenaars. Ook Orange met haar Romeinse Theater is een must visit voor geschiedenis- en cultuurliefhebbers. Je krijgt hier een unieke theaterervaring die traditionele uitvoeringen met hedendaagse verhalen combineert. Bovendien is er in de omgeving van de stad enorm veel te beleven.

Les plus beaux villages en Provence

In de Provence vind je sfeervolle Franse dorpjes waar de tijd op sommige plekken stil lijkt te hebben gestaan: les plus beaux villages van de Provence, daar moet je er minimaal een aantal van bezocht hebben!

  • Les Baux-de-Provence met haar 'kasteel' - ruïnes van de citadel, torens en de kapel en de vestingmuur.
  • Het dorp Roussillon wat weliswaar erg toeristisch is, maar tegelijkertijd ook prachtig mooi. Mis het prachtige uitzicht bij Le Sentier des Ocres niet!

Naast deze les plus beaux villages van de Provence is het Boriedorp een bezoekje waard met haar bijzondere huizen. Village des Bories is één groot openluchtmuseum en een populaire toeristische attractie zo'n 20 kilometer van het plaatsje Gordes. Waarom komen er zoveel toeristen? Je vindt hier een soort stenen hutjes, de muren zijn gestapeld en zonder cement gemaakt. Vroeger woonden hier schapen en herders. Voor kinderen is het bijzonder om te zien hoe er de vorige eeuw werd gebouwd.


Avignon, heeft veel meer dan alleen de beroemde Pont d'Avignon
0
Avignon, heeft veel meer dan alleen de beroemde Pont d'Avignon

Mireille Steegmans

Avignon, heeft veel meer dan alleen de beroemde Pont d'Avignon
9 toffe tips in het Zuid Franse Aix-en-Provence
0
9 toffe tips in het Zuid Franse Aix-en-Provence

Mireille Steegmans

9 toffe tips in het Zuid Franse Aix-en-Provence
Wandelen met een husky in de Vaucluse
0
Wandelen met een husky in de Vaucluse

Mireille Steegmans

Wandelen met een husky in de Vaucluse
Marseille met kinderen, mooie stad met prachtige omgeving
0
Marseille met kinderen, mooie stad met prachtige omgeving

Mireille Steegmans

Marseille met kinderen, mooie stad met prachtige omgeving