Tips voor een tripje naar de gletsjers van Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeeland
Daphne Liebrand
Nieuw-Zeeland
08/19/2019
8 min

Tips voor een tripje naar de gletsjers van Nieuw-Zeeland

08/19/2019
8 min

Een veilige wandeling maken met kinderen over de gletsjers van het Zuidereiland Nieuw-Zeeland is een absolute aanrader. Wij gingen naar de Fox en Franz Josef gletsjers en genoten daar met het gezin.

Enige haast geboden

Als je op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland de Fox en Franz Josef gletsjers met een bezoekje wilt vereren, is enige haast geboden. De twee enorme ijsmassa’s zijn in een vlot tempo aan het verdwijnen. Vergeleken met 20 jaar geleden zijn ze nu al geen schim meer van zichzelf en dat is natuurlijk ontzettend zonde. Met jonge kinderen kun je overigens geen excursie maken om over de gletsjers te wandelen. Daarvoor moeten ze minimaal 9 jaar oud zijn. Ik hoor je zeggen: “Maar is het dan wel de moeite waard om ze met kinderen te bekijken?” Ons antwoord daarop is een volmondig JA! De gletsjers zijn relatief makkelijk bereikbaar, plus de omgeving is fabelachtig mooi! Wij hoefden niet te kiezen, maar als je  niet genoeg tijd hebt om beide te bezoeken, moet je dan gaan voor de Fox of de Franz Josef gletsjer? Én welke is dan het meest geschikt voor een wandeling met jonge kinderen? Wat betreft ‘geschiktheid’, is het antwoord in mijn ogen: “Allebei!”. Je kunt dus eigenlijk niet verkeerd kiezen.

De omgevingen zijn natuurlijk verschillend, maar qua zwaarte zijn beide wandelingen ongeveer gelijk. Lees hieronder verder en oordeel zelf welke gletsjer jou het meest aanspreekt én welke tips wij voor je hebben verzameld, voor een leuke en veilige wandeling met kinderen.

Nieuw-Zeeland met een kleuter

Wandelen naar Fox Glacier met kinderen

De weg naar de Fox gletsjer is met enige regelmaat afgesloten door de weersomstandigheden. Als wij voorbij rijden zien we dat de weg -en belangrijker- de wandelpaden open zijn en we besluiten daar meteen gebruik van te maken. De Fox gletsjer is een zogenaamde ‘actieve’ gletsjer. Dit betekent dat hij kan groeien of zich kan terugtrekken. Op dit moment trekt de ijsmassa zich terug en het is door de klimaatveranderingen nog maar de vraag of de gletsjer weer ooit zal groeien. De wandeling die zo’n anderhalf uur zal duren -retour- start bij de parkeerplaats en gaat omhoog door een brede kloof met hoge wanden. Dit stuk is prachtig! In de bedding liggen grote brokken steen die door de gletsjer in de voorbije jaren zijn achtergelaten. Het pad van stenen en rotsen dat wij bewandelen is duidelijk aangelegd en loopt naast de rivierbedding. Af en toe moeten we via platte en ook wat minder platte keien het water over.

De peuter in de rugdrager vindt al dat gehup over de stapstenen prachtig. Het water staat niet hoog dus dit springen is voor onze kleuter prima te doen. We kunnen ons voorstellen dat het in andere seizoenen en tijdens een periode waarin het veel regent wat meer survivallen wordt! Schoenen die nat mogen worden én goede grip hebben zijn dan noodzakelijk voor deze wandeling. We zien watervallen die uit de bergwand lijken te komen. Her en der staan bordjes om aan te geven tot waar de gletsjer in een bepaald jaar kwam. Zoals gezegd is Fox een actieve gletsjer die volop in beweging is en groeit en krimpt. We krijgen tijdens de wandeling de indruk dat hij al een tijd vooral krimpt en dat stemt ons een beetje triest.

Fox Glacier Nieuw Zeeland met kinderen

Alert zijn op vallende stenen

Er is een stuk pad waar het gevaar bestaat dat stenen naar beneden komen. Op dit stukje mag je niet stoppen, daar moet je wel even alert op zijn als je deze wandeling met kinderen maakt. We nemen onze zoon bij de hand en stappen stevig door. Als we het hoogste punt hebben bereikt -tot waar we mogen komen althans- is het maar een zielig klein hoopje gletsjer dat we kunnen aanschouwen. Nu werkt het weer niet helemaal mee en zie je niet zijn blauwe gloed, die er wel doorheen schijnt als het zonnetje aan de hemel prijkt. Het maakt ons een beetje verdrietig, om te zien in welke staat Fox op dit moment verkeert. Hopelijk gaat hij binnenkort flink groeien, anders vrezen we dat er over een jaar of vijf niets meer van hem over is dan een hoopje bruine smurrie.

Naar Jetty viewpoint bij Lake Matheson

Als we na de wandeling bij de Fox gletsjer weer in de auto zitten, breekt de zon door. Omdat we toch in de buurt zijn, rijden we door naar Lake Matheson zo’n 15 minuten verderop. Barry is hier eerder geweest en weet zich te herinneren dat de bergen prachtig reflecteren in het water van het meer. We realiseren ons dat onze kleuter net een wandeltocht van anderhalf uur -met behoorlijk wat hoogteverschil- achter de rug heeft en hopen dat hij het haalt naar Jetty viewpoint. Dit is het bekendste uitzichtpunt op een goede 20 minuten lopen. Mocht het opeens over zijn met zijn wandel-zin, dan kan ik nog altijd onze kleinste uk op mijn rug hijsen en kan Barry onze zoon dragen. Dit blijkt helemaal niet nodig. Ons wandel-wonder heeft energie voor tien en rent voor ons uit door het prachtige, sprookjesachtige bos. We lopen zelfs het hele rondje in de anderhalf uur die er voor staat!

Nieuw-Zeeland met een kind bij Lake Matheson

De wandelroute rond Lake Matheson is betoverend mooi en heerlijk relaxed. Op verschillende plekken kun je vlak langs het water lopen en de bergen met enige moeite in het water ontdekken als het even windstil is. Helaas is het behoorlijk bewolkt en kunnen we de toppen van Mount Cook en Mount Tasman net niet zien. We lopen langs de prachtig bemoste stammen en bermen met daarin vele verschillende soorten varens. Het ruikt hier heerlijk en ook de krekels doen goed hun best om de omgeving nóg meer sfeer te geven. Na de wandeling eten we heerlijk in het mooie restaurant dat aan het eind -of begin, net hoe je het bekijkt- van de route ligt. Wat een lekkere afsluiting van deze enerverende dag vol natuurschoon. En wat zullen de kinderen -en ook wij- heerlijk slapen!

Lake Matheson Nieuw-Zeeland familiereis

Vooruit, we plakken Franz Josef Glacier er ook nog achteraan!

Na alle wandelavonturen van gisteren, zetten we de trend nog even voort. Want wie Fox zegt, moet ook Franz Josef zeggen. Gletsjer nummer twee bevindt zich een half uur van het plaatsje Fox, inderdaad het gehuchtje bij de gelijknamige gletsjer van gisteren. Ook naar deze veel te snel smeltende ijslolly is het drie kwartier -anderhalf uur retour- lopen. We hijsen de peuter in haar rugdrager en onze kleuter staat alweer in de startblokken voor een nieuw wandel-avontuur. Dit keer is het terrein wat vlakker en minder ruig dan gisteren. We lopen door bossen en over keurig aangelegde zandpaadjes en houten bruggetjes. We hoeven door het droge weer zelfs geen serieuze stroompjes over, dat is dan wel weer erg jammer.

Na zo’n tien minuten wandelen zien we tussen de bergen het blauwe ijs ingeklemd liggen. We hadden het ook al vanaf de weg gezien, maar dat telt niet! De zon werpt zijn stralen op de gletsjer, waardoor deze een stuk frisser oogt dan het exemplaar dat we gisteren bezocht hebben. We zien hoge watervallen en prachtig gekleurde stenen en rotsen. Onze zoon is een bikkel en wandelt weer zonder morren naar boven, terwijl ook hij de tochten van gisteren nog in de benen heeft. Evenals Fox krimpt deze gletsjer iedere dag. Als ik stil blijf staan om een plaatje van een waterval te schieten, maant Barry mij om door de lopen: “Opschieten Dap, anders is ie weg!” Zo langzaam ben ik nu ook weer niet, maar ik ben bang dat je deze tocht over tien jaar niet meer hoeft te maken. Daarom genieten we maar extra van het uitzicht als we ‘boven’ komen.

We zetten de pas erin vanwege de veiligheid

Ook hier zijn weer stukken van de route waar gewaarschuwd wordt om niet stil te blijven staan in verband met vallend gesteente. We zetten er even flink de pas in en nemen op de veilige stukken de tijd om stil te staan en deze machtige omgeving goed op ons in te laten werken. Dit gaat prima. De kinderen genieten eveneens van de natuur waarin we ons bevinden. Ze verbazen zich over het rode gesteente en de hoge watervallen. We nemen de tijd voor de terugweg, gaan even zitten op een steen, drinken water en eten een koekje. Alles bij elkaar zijn we ruim anderhalf uur verder voor we weer bij de auto zijn. Ook van de wandeling naar de Franz Josef gletsjer hebben we als gezin volop genoten.

Tenslotte alle tips op een rijtje

Een wandeling met kinderen naar de Fox en de Franz Josef gletsjers in Nieuw-Zeeland is in onze ogen prima te doen als je de tijd neemt. Voor beide routes moet je zeker anderhalf uur uittrekken. We zetten de tips voor een leuke en veilige wandeling hieronder op een rijtje:

  • Zorg voor geschikte schoenen die tegen een stootje en water kunnen én een goed profiel hebben.
  • Aan een buggy heb je op dit ruige terrein niets. Er zijn teveel plekken waar je hem op moet tillen en een stuk moet dragen over snelstromend water of grote rotsblokken.
  • Als je kind nog niet ver genoeg kan wandelen is een rugdrager of draagdoek een uitkomst.
  • Blijf op de paden en achter de omheiningen. Er gebeuren helaas nog ieder jaar ongelukken met toeristen die denken op eigen gelegenheid van het pad af te kunnen gaan.
  • Zorg voor voldoende water en wat te eten voor onderweg.
  • Ook een jas of vest is handig om mee te nemen al is het bij vertrek heerlijk zonnig weer. Het weer in Nieuw-Zeeland kan van het een op het andere moment omslaan -wat Crowded House overigens prachtig verwoord in het nummer ‘Four Seasons In One Day’-
  • Check altijd de borden aan het begin van de wandeling, waarop de condities van de route duidelijk aangegeven staan.

Wij hebben genoten van de wandelingen van de afgelopen dagen. Als je op het Zuidereiland bent met je kinderen: ga nú naar de gletsjers, want als ze groot zijn, zijn ze waarschijnlijk verdwenen. Ook op jonge leeftijd zullen ze dit geweldige natuurfenomeen waarderen. Dat kunnen onze koters beamen.